Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Södertälje

Att göra i Södertälje

De flesta av oss susar förbi Södertälje på väg till eller från Stockholm. Men vad finns därnere i Kringelstaden? Mycket. Till exempel lekfulla Tom Tits Experiment, prisbelönta Kebabpalatset, Nordens största sluss och en tidsresa till svenskt 1800-tal.

Tåg till Södertälje

En tågresa till Södertälje är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Södertälje ligger där Mälaren binds ihop med Östersjön genom slussen i Södertälje kanal. Det är Södermanlands största ort med drygt 73 000 invånare i själva tätorten, och knappt 100 000 i hela kommunen. SJs tåg stannar på stationen Södertälje Syd, därifrån går det buss till pendeltågsstationen Södertälje centrum. Från den stationen kan ni snedda genom stadsparken till Saltsjögatan. Tar ni sedan Strandgatan norrut? kommer ni till strandpromenaden, viken inre Maren och därefter stadens centrum. Turistbyrån hittar ni i Kontaktcenter i Stadshuset (Nyköpingsvägen 26).

Södertälje
Foto: Pontus Orre
Teso i Södertälje
Liten sushi på Teso sushi.

2. Lunch.

I Södertälje finns det gott om god, internationell mat. Staden är känd för sina många kebabställen, och mitt i centrum ligger prisbelönta Kebabpalatset (Järnagatan 10). Här serveras även en väl tilltagen falafel i nybakat bröd. Sugen på libanesiskt? Gå till Restaurang Liban (Lovisinsgatan 7). I gallerian Telgehuset (Storgatan 3–5) erbjuder Nancys Fresh Food allt från pasta till dumplings och poké bowl. Teso Sushi (Turingegatan 36) serverar sushi med lätt inspiration från Sydamerika. Redan misosoppan med lite hetta och lime är en smakfest. Missa inte deras spicy tuna rolls (kan fås friterade).

3. Göra.

Tom Tits Experiment är ett måste för alla vetgiriga små och stora barn. Här väntar fyra våningsplan med kul experiment inom teknik, fysik, matematik och biologi. För lite mer teknik, fortsätt till Södertälje sluss som är Nordens största sluss för handelssjöfart. En annan höjdare för barnfamiljer är friluftsmuseet Torekällberget. Här finns gamla hus och gårdar från 1800-talet, kafé, bageri, handelsbod och en liten bondgård med djur. För en natur- och kulturupplevelse, ekologisk mat och fina trädgårdar – allt i ett – åker ni ett par mil söderut, till Kulturhuset i Ytterjärna. Kolla på kulturhuset.se vad som står på agendan.

Kulturhuset i Ytterjärna
Kulturhuset i Ytterjärna. Här ryms teater, kafé, konferenslokaler och kontor. Foto: Pontus Orre
Kafé Tratten i Södertälje
Kafé Tratten har även en innegård där du kan ta en kaffe på sommaren.

4. Fika.

Konditori Bellevue på Torekällberget flyttas ni tillbaka i tiden. Här fikar ni i 1880-talsmiljö i det vackra trähuset, som även har en lummig uteservering. Kafé Tratten (Storgatan 21) är lite av en institution. Här kan ni få en rejäl grötfrukost från klockan halv sju på vardagar, och utöver det finns här ett stort, klassiskt kaféutbud av bullar, kakor och wienerbröd med vaniljkräm och jordgubbar, om man har tur. En modern klassiker – stenugnsbakat – hittar ni på Printz Bageri (Nedre Torekällgatan 5). Sittplatserna är inte så många men bullarna håller hög klass, missa inte dem med kardemumma! Blir ni sugna på baklava och orientaliska sötsaker så är Honey Sweets (Övre Villagatan 27) bageriet för er.

5. Kväll.

Gastropuben Lilla Styrbjörn (Jovisgatan 2) lockar med vällagade rätter som kalventrecôte, älgragu och fisksoppa. Ölälskaren får inte missa 137:ans bar (Oxbacksgatan 6). Precis som namnet skvallrar om, serveras här 137 olika ölsorter från 40 länder. KRAV-märkta Barolo (Slussgatan 7) satsar på närproducerade råvaror, och har mycket italienskt på menyn. Och en stor uteservering. På kombinerade kaféet och restaurangen Rosteriet (Strandgatan 10), kan ni hänga från morgon till kväll. Det mesta från drinkar till maträtter är rejält tilltagna. Stadens mest populära nattklubb för den yngre publiken är Club Maren (Slussgatan 3). 

Barolo i Södertälje
Barolo använder nästan bara ekologiska grönsaker, närproducerat, miljömärkt och gårdsmärkt mat.
Kakbord på Taxinge slott
Kakbord på Taxinge slott.

6. Utflykt: Taxinge slott.

Knappa tre mil väster om Södertälje ligger Taxinge slott, även kallat Kakslottet. I slottskaféet väntar det största kakbord som ni någonsin har sett, med minst 65 sorters doppa. Sortimentet varierar, men vill ni planera ert kakfat i förväg tar ni med fördel en titt på den frestande menyn på taxingeslott.se. Öppet dagligen april–september, resten av året fredag–söndag. Exakta tider finns på hemsidan. Och en promenad i den vackra slottsparken sitter fint efter fikat.

Denna guide uppdaterades våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se