Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Södertälje

Att göra i Södertälje

De flesta av oss susar förbi Södertälje på väg till eller från Stockholm. Men vad finns därnere i Kringelstaden? Mycket. Till exempel lekfulla Tom Tits Experiment, prisbelönta Kebabpalatset, Nordens största sluss och en rejält insutten pub.

Tåg till Södertälje

En tågresa till Södertälje är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Södertälje ligger där Mälaren binds ihop med Östersjön genom slussen i Södertälje kanal. Det är Södermanlands största ort med drygt 73 000 invånare i själva tätorten. Tågen går till Södertälje centrum. En minuts promenad från pendelstationen hittar du all turistinformation du behöver hos Södertäljebyrån (Saltsjögatan 1). Följer du sedan Saltsjögatan och Strandgatan söderut kommer du till Stadsparken, strandpromenaden och inre Maren. Åt motsatt håll från tågstationen ligger bland annat Stadshuset och Torekällberget.

Södertälje

Foto: Pontus Orre

Teso i Södertälje

Liten sushi på Teso sushi.

2. Lunch.

I Södertälje finns det gott om god, internationell mat. Staden är känd för sina många kebabställen, och mitt i centrum ligger prisbelönta Kebabpalatset (Järnagatan 10). Här serveras även en väl tilltagen falafel i nybakat bröd. Sugen på libanesiskt? Gå till Liban (Lovisinsgatan 7). I gallerian Telgehuset (Storgatan 3–5) serverar Nancys Fresh Food allt från pasta till dumplings och poké bowl. Teso Sushi (Turingegatan 36) serverar sushi med lätt inspiration från Sydamerika. Redan misosoppan med lite hetta och lime är en smakfest. Missa inte deras spicy tuna rolls (kan fås friterade).

3. Göra.

Tom Tits Experiment är ett måste för alla vetgiriga små och stora barn. Här väntar fyra våningsplan med experiment inom ämnen som teknik, fysik, matematik och biologi. För lite mer teknik, fortsätt gärna till Södertälje sluss som är Nordens största sluss för handelssjöfart. En annan höjdare för barnfamiljer är friluftsmuseet Torekällberget. Här finns gamla hus och gårdar från 1800-talet, kafé, bageri, handelsbod och en liten bondgård med djur. För en natur- och kulturupplevelse, ekologisk mat och fina trädgårdar – allt i ett – åker du ett par mil söderut, till Kulturhuset i Ytterjärna. Kolla på kulturhuset.se vad som står på agendan.

Kulturhuset i Ytterjärna

Kulturhuset i Ytterjärna. Här ryms teater, kafé, konferenslokaler och kontor. Foto: Pontus Orre

Kafé Tratten i Södertälje

Kafé Tratten har även en innegård där du kan ta en kaffe på sommaren.

4. Fika.

Konditori Belleveu på Torekällberget flyttas du tillbaka i tiden. Här fikar du i 1880-tals miljö i det vackra trähuset, som också har en lummig uteservering. Kafé Tratten (Storgatan 21) är lite av en institution. Här kan du få en rejäl grötfrukost från klockan halv sju på vardagar, och utöver det finns här ett stort, klassiskt kaféutbud av bullar, kakor och wienerbröd med vaniljkräm och jordgubbar, om man har tur. Blir du sugen på baklava och orientaliska sötsaker så är Honey Sweets (Övre Villagatan 27) bageriet för dig.

5. Kväll.

Gastropuben Lilla Styrbjörn (Jovisgatan 2) lockar med vällagade rätter som kalventrecote, älgragu och fisksoppa. Old McLovi’s (Lovisinsgatan 11) är en rejält insutten och mysig pub, som ofta har levande musik. Ölälskaren får inte missa 137:ans bar (Oxbacksgatan 6). Precis som namnet skvallrar om, serveras här 137 olika ölsorter från 40 länder. KRAV-märkta Barolo (Slussgatan 7) satsar på närproducerade råvaror, och har mycket italienskt på menyn och stor uteservering. På kombinerade kaféet och restaurangen Rosteriet (Strandgatan 10), kan man hänga från morgon till kväll. Det mesta från drinkar till maträtter är rejält tilltagna. Stadens mest populära nattklubb för den yngre publiken är Club Maren (Slussgatan 3). Danssugen, men inte purung? Då ska du bege dig till Flamingo (Kaplansgatan 1).

Barolo i Södertälje

Barolo använder nästan bara ekologiska grönsaker, närproducerat, miljömärkt och gårdsmärkt mat.

Kakbord på Taxinge slott

Kakbord på Taxinge slott.

6. Utflykt: Taxinge slott.

Knappa tre mil väster om Södertälje ligger Taxinge slott, även kallat Kakslottet. I slottskaféet väntar det största kakbord som du någonsin har sett, med minst 65 sorters doppa. Sortimentet varierar, men den som vill planera sitt kakfat i förväg tar med fördel en titt på den frestande menyn på taxingeslott.se. Öppet dagligen maj–september, resten av året fredag–söndag. Exakta tider finns på hemsidan. Och en promenad i den vackra slottsparken sitter fint efter fikat.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se