Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Södertälje

Att göra i Södertälje

De flesta av oss susar förbi Södertälje på väg till eller från Stockholm. Men vad finns därnere i Kringelstaden? Mycket. Till exempel lekfulla Tom Tits Experiment, prisbelönta Kebabpalatset, Nordens största sluss och en ny smørrebrødskrog.

Tåg till Södertälje

En tågresa till Södertälje är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Södertälje ligger där Mälaren binds ihop med Östersjön genom slussen i Södertälje kanal. Det är Södermanlands största ort med drygt 76 000 invånare i själva tätorten, och drygt 100 000 i hela kommunen. SJ:s tåg stannar på stationen Södertälje Syd, därifrån går det buss eller pendeltåg till Södertälje centrum. Från den stationen kan ni snedda genom stadsparken till Saltsjögatan. Tar ni sedan Strandgatan norrut kommer ni till strandpromenaden, viken inre Maren och därefter stadens centrum. Turistbyrån hittar ni i Kontaktcenter i Stadshuset (Nyköpingsvägen 26).

Södertälje
Foto: Pontus Orre
Teso i Södertälje
Käka burgare på Stekt.

2. Lunch.

I Södertälje finns det gott om god, internationell mat. Staden är känd för sina många kebabställen, och mitt i centrum ligger prisbelönta Kebabpalatset (Järnagatan 10). Här serveras även en väl tilltagen falafel i nybakat bröd. Sugen på libanesiskt? Gå till Restaurang Liban (Lovisinsgatan 7). I gallerian Telgehuset (Storgatan 3–5) erbjuder Eat By J allt från indiskt och dumplings till poké bowl och mycket mer. En Sushi (Nedre Torekällgatan 6) serverar vacker och välsmakande sushi och andra japanska rätter. Stekt (Strandgatan 10) är ett av stadens nyare hamburgerställen som utöver köttvarianter erbjuder flera olika vegoversioner av burgare.

3. Göra.

Tom Tits Experiment är ett måste för alla vetgiriga små och stora barn. Här väntar fyra våningsplan med kul experiment inom teknik, fysik, matematik och biologi. En annan höjdare för barnfamiljer är friluftsmuseet Torekällberget. Här finns gamla hus och gårdar från 1800-talet, kafé, bageri, handelsbod och en liten bondgård med djur. Eller ta en tur med ångfartyget S/S Ejdern som är världens äldsta koleldade propellerdrivna fartyg. Maskinen är original från 1880. Kulturintresserad? Titta då in på Södertälje konsthall (Lunagallerian), som bland annat har aktuella fotoutställningar från andra delar av världen.

Ångfartyget Ejdern från 1800-talet.
Kafé Tratten i Södertälje
Café Tratten har även en innegård där du kan ta en kaffe på sommaren.

4. Fika.

Konditori Bellevue på Torekällberget flyttas ni tillbaka i tiden. Här fikar ni i 1880-talsmiljö i det vackra trähuset, som även har en lummig uteservering.  En modern klassiker – stenugnsbakat – hittar ni på omtalade Printz Bageri (Nedre Torekällgatan 5). Sittplatserna är inte så många, men bullarna håller hög klass. Missa inte dem med kardemumma! Tidermans Bistro (Järnagatan 12) är både ett kafé och en bistro med mat och fullständiga rättigheter. Blir ni sugna på baklava och orientaliska sötsaker så är Honey Sweets (Övre Villagatan 27) bageriet för er. Café Tratten (Storgatan 21) är lite av en institution. Här kan ni få en rejäl grötfrukost från klockan halv sju på vardagar, och utöver det finns här ett stort, klassiskt kaféutbud av bullar, kakor och wienerbröd med vaniljkräm och jordgubbar, om man har tur.

5. Kväll.

Gastropuben Lilla Styrbjörn (Jovisgatan 2) lockar med vällagade rätter som köttbullar, ugnsbakad rödingfilé och blodpudding. Missa inte heller Styrbjörnavknoppningen Lilla Gästhamnen (Saltsjögatan 21) där det finns både smørrebrød – det med gingravad regnbåge, senap och nubbesallad rekommenderas – och goda drinkar. Ölälskaren får inte missa 137:ans bar (Oxbacksgatan 6). Precis som namnet skvallrar om serveras här 137 olika ölsorter från 40 länder. KRAV-märkta Barolo (Slussgatan 7) har stor uteservering och satsar på närproducerade råvaror. Här finns mycket italienskt på menyn. Plus i kanten för de goda dippsåserna till pizzakanterna. Glashyttans Värdshus (Badvägen 31) är en klassisk Södertäljekrog som ligger en bit utanför centrum, men nära Södertälje Syd. Här bjuds på vällagad mat, sjöutsikt och ofta livemusik.

Ät fantastiska smørrebrød på Lilla Gästhamnen.
Kakbord på Taxinge slott
Kakbord på Taxinge slott.

6. Tre roliga utflykter.

1. Taxinge slott. Även kallat ”Kakslottet”, ligger knappa tre mil väster om Södertälje. I slottskaféet väntar det största kakbord som ni någonsin har sett, med minst 65 sorters doppa.

2. Birka Vikingastaden. Sveriges första stad och ett av Unescos 15 världsarv i Sverige. Båt till Birka avgår från Mälarhamnen, se stromma.com för tidtabell.

3. Grottberget. Storslagna naturupplevelser i Södertäljes minsta naturreservat. Här finns dramatiska spår efter inlandsisen, lämningar efter en fornborg, stor artrikedom och strålande fin utsikt över Långsjön. 

Denna guide uppdaterades våren 2022. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se