Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Södertälje

Att göra i Södertälje

De flesta av oss susar förbi Södertälje på väg in eller ut från Stockholm. Men vad finns därnere i Kringelstaden? Till exempel en lekfest för stora och små på Tom Tits. Högklassiga spicy tuna rolls på Teso Sushi. Den rejält insuttna puben Old McLovi’s. Och en bit bort ... ett alldeles fantastisk kakslott.

Tåg till Södertälje

En tågresa till Södertälje är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Södertälje ligger där Mälaren binds ihop med Östersjön genom slussen i Södertälje kanal. Det är Södermanlands största ort med 71 700 invånare. Tågen går till Södertälje Syd. Därifrån går det snabbt att ta pendeltåg eller buss till centrum. En minuts promenad från pendelstationen hittar du all turistinformation du behöver hos Södertäljebyrån (Saltsjögatan 1). Följer du sedan Saltsjögatan och Strandgatan norrut kommer du till Stadsparken, strandpromenaden och inre Maren. Åt motsatt håll från tågstationen ligger bland annat Stadshuset och Torekällberget.

Södertälje

Foto: Pontus Orre

Teso sushi i Södertälje

Liten sushi på Teso sushi.

2. Lunch.

I Södertälje finns det gott om god, internationell mat. Kebab och falafel hittar du utan att leta. Sugen på libanesiskt? Gå till Liban (Lovisinsgatan 7). I gallerian Telgehuset (Storgatan 3–5) serverar Nancys Fresh Food allt från pasta till dumplings och poké bowls. Teso Sushi (Turingegatan 36) serverar sushi med lätt inspiration från Sydamerika. Redan misosoppan med lite hetta och lime är en smakfest. Missa inte deras spicy tuna rolls (kan fås friterade).

3. Göra.

Tom Tits Experiment är ett måste för alla vetgiriga små och stora barn. Här väntar fyra våningsplan med experiment inom ämnen som teknik, fysik, matematik och biologi. En annan höjdare för barnfamiljer är friluftsmuseet Torekällberget. Här finns gamla hus och gårdar från 1800-talet, kafé, bageri, handelsbod och en liten bondgård med djur. För natur- och kulturupplevelse, ekologisk mat och fina trädgårdar, ja allt i ett, åker du ett par mil söderut, till Kulturhuset i Ytterjärna. Kolla på kulturhuset.se vad som står på agendan.  

Kulturhuset i Ytterjärna

Kulturhuset i Ytterjärna. Här ryms teater, kafé, konferenslokaler och kontor. Foto: Pontus Orre

Kafé Tratten i Södertälje

Kafé Tratten har även en innegård där du kan ta en kaffe på sommaren.

4. Fika.

Smörstinna bullar och klassiska Södertäljekringlor hittar du hos Bergets bageri på Torekällberget. Kom tidigt för att få pinfärska bullar. Kafé Tratten (Storgatan 21) är lite av en institution. Här kan du få en rejäl grötfrukost från klockan halv sju på vardagar, och utöver det finns här ett stort, klassiskt kaféutbud av bullar, kakor, mackor, pajer, sallader etcetera. Och wienerbröd med vaniljkräm och jordgubbar, om man har tur. Riktigt bra baklava hittar du på Ronnas livs (Robert Anbergs väg 33).

5. Kväll.

Gastropuben Lilla Styrbjörn (Jovisgatan 2) lockar med vällagade rätter som kalventrecote, älgragu och fisksoppa, och här anordnas ofta musikarrangemang. Stadens mest populära nattklubb är Club Maren (Slussgatan 3), men här finns också sportbarer och flera pubar. Old McLovi’s (Lovisinsgatan 11) är rejält insutten (på det bästa sättet) och har ofta levande musik. För middag eller barhäng finns KRAV-märkta Barolo (Slussgatan 7) som satsar på närproducerade råvaror, har mycket italienskt på menyn och stor uteservering. På kombinerade kaféet och restaurangen Rosteriet (Strandgatan 10), kan man hänga från morgon till kväll. Det mesta från drinkar till maträtter är rejält tilltagna. Plus för riktigt gott kaffe och trevlig uteservering sommartid.

Barolo i Södertälje

Barolo använder nästan bara ekologiska grönsaker, närproducerat, miljömärkt och gårdsmärkt mat.

Kakbord på Taxinge slott

Kakbord på Taxinge slott.

6. Utflykt: Taxinge slott.

Knappa tre mil väster om Södertälje ligger Taxinge slott, även kallat Kakslottet. I slottskaféet väntar det största kakbord som du någonsin har sett, med minst 65 sorters doppa. Sortimentet varierar, men den som vill planera sitt kakfat i förväg tar med fördel en titt på den frestande menyn på taxingeslott.se. Öppet dagligen maj–september, resten av året fredag–söndag. Exakta tider finns på hemsidan. Och en promenad i den vackra slottsparken sitter fint efter fikat.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se