Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Södertälje

Att göra i Södertälje

De flesta av oss susar förbi Södertälje på väg till eller från Stockholm. Men vad finns därnere i Kringelstaden? Mycket. Till exempel lekfulla Tom Tits Experiment, prisbelönta Kebabpalatset, Nordens största sluss och en ny smørrebrødskrog.

Tåg till Södertälje

En tågresa till Södertälje är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Södertälje ligger där Mälaren binds ihop med Östersjön genom slussen i Södertälje kanal. Det är Södermanlands största ort med drygt 76 000 invånare i själva tätorten, och drygt 100 000 i hela kommunen. SJ:s tåg stannar på stationen Södertälje Syd, därifrån går det buss eller pendeltåg till Södertälje centrum. Från den stationen kan ni snedda genom stadsparken till Saltsjögatan. Tar ni sedan Strandgatan norrut kommer ni till strandpromenaden, viken inre Maren och därefter stadens centrum. Turistbyrån hittar ni i Kontaktcenter i Stadshuset (Nyköpingsvägen 26).

Södertälje
Foto: Pontus Orre
Teso i Södertälje
Käka burgare på Stekt.

2. Lunch.

I Södertälje finns det gott om god, internationell mat. Staden är känd för sina många kebabställen, och mitt i centrum ligger prisbelönta Kebabpalatset (Järnagatan 10). Här serveras även en väl tilltagen falafel i nybakat bröd. Sugen på libanesiskt? Gå till Restaurang Liban (Lovisinsgatan 7). I gallerian Telgehuset (Storgatan 3–5) erbjuder Eat By J allt från indiskt och dumplings till poké bowl och mycket mer. En Sushi (Nedre Torekällgatan 6) serverar vacker och välsmakande sushi och andra japanska rätter. Stekt (Strandgatan 10) är ett av stadens nyare hamburgerställen som utöver köttvarianter erbjuder flera olika vegoversioner av burgare.

3. Göra.

Tom Tits Experiment är ett måste för alla vetgiriga små och stora barn. Här väntar fyra våningsplan med kul experiment inom teknik, fysik, matematik och biologi. En annan höjdare för barnfamiljer är friluftsmuseet Torekällberget. Här finns gamla hus och gårdar från 1800-talet, kafé, bageri, handelsbod och en liten bondgård med djur. För den som är intresserad av lastbilar och annat som rullar rekommenderas en utflykt till Scanias besökscentrum Marcus Wallenberg-hallen (Vagnmakarvägen 2). Här finns en utställning med gamla och nya bilar och massor med spännande industrihistoria.

Sugen på kultur? Missa inte Södertälje konsthall (Lunagallerian) för aktuella utställningar med samtidskonst.

Tom Tits i Södertälje
Lek och bus på Tom Tits.
Kafé Tratten i Södertälje
Café Tratten har även en innegård där du kan ta en kaffe på sommaren.

4. Fika.

En modern klassiker – stenugnsbakat – hittar ni på omtalade Printz Bageri (Nedre Torekällgatan 5). Sittplatserna är inte så många, men bullarna håller hög klass. Missa inte dem med kardemumma! Tidermans Bistro (Järnagatan 12) är både ett kafé och en bistro med mat och fullständiga rättigheter. Nyvaket Café och bageri (Värdsholmsgatan 24) ligger lite utanför centrum, men är väl värt ett besök för den som är sugen på riktigt goda smörgåsar, bakverk och mysig 50-talsstil. Café Tratten (Storgatan 21) är lite av en institution. Här kan ni få rejäla frukostmackor från klockan åtta på vardagar, och utöver det finns här ett stort, klassiskt kaféutbud av bullar, kakor och wienerbröd med vaniljkräm och jordgubbar.

5. Kväll.

Gastropuben Lilla Styrbjörn (Jovisgatan 2) lockar med vällagade husmanskost som köttbullar och blodpudding. I nyöppnade spahotellet Adastra (Västra Mälarhamnen 9) finns restaurangen Vivace som satsar på italienska klassiker. Njut av vedugnsbakad napolitansk pizza, en riktigt fin svamprisotto, eller husets saltimbocca.

Ölälskaren får inte missa 137:ans bar (Oxbacksgatan 6). Precis som namnet skvallrar om serveras här 137 olika ölsorter från 40 länder. Barolo (Slussgatan 7) har stor uteservering och satsar på närproducerade råvaror. Här finns mycket italienskt på menyn. Plus i kanten för de goda dippsåserna till pizzakanterna. Kolla matchen, ät något gott, lyssna på trubadur, sjung karaoke eller sväng loss på dansgolvet. Puben Templet bar (Stationsplan 3) har det mesta en partysugen Södertäljebesökare kan önska sig.

Middag på restaurang Vivace
Middag på restaurang Vivace. Foto: Kristofer Samuelsson
Kakbord på Taxinge slott
Kakbord på Taxinge slott.

6. Tre roliga utflykter.

1. Taxinge slott. Även kallat ”Kakslottet”, ligger knappa tre mil väster om Södertälje. I slottskaféet väntar det största kakbord som ni någonsin har sett, med minst 65 sorters doppa.

2. Sörmlandsleden. I Södertälje med omnejd finns flera fina sträckningar av den totalt 100 mil långa vandringsleden. Etapp 9 tar er från Östertälje station till Tvetaberg. Eller varför inte ta tåget till Läggesta och vandra längs med de vackra Marvikarna. Se sormlandsleden.se för mer information.

3. Birka Vikingastaden. Sveriges första stad och ett av Unescos 15 världsarv i Sverige. Båt till Birka avgår från Mälarhamnen, se stromma.com för tidtabell.

Denna guide uppdaterades våren 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se