Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Skövde

Foto: Jesper Anhede

Att göra i Skövde

Västgötska Skövde har blivit ett av Sveriges främsta centrum för dataspelsutveckling, och staden har ett spännande utbud av kaféer och restauranger. Prova till exempel kritikerrosade Lilla Krogen eller Sällskapet.

Tåg till Skövde

En tågresa till Skövde är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Skövde ligger mellan landets två största sjöar, Vänern och Vättern. Staden har haft en stabil befolkningsutveckling de senaste årtiondena och tätorten har i dag drygt 38 000 invånare. Resecentrum är beläget mitt i staden med den vackra Boulognerskogen på ena sidan, citykärnan på den andra och Högskolan ett stenkast norrut. Promenaden till Skövdes stora torg och naturliga mötesplats, Hertig Johans torg, tar cirka fem minuter. I princip all kollektivtrafik utgår från Resecentrum och du kan enkelt hitta din destination via vasttrafik.se.

Rådhuset i Skövde

Rådhuset i Skövde.

Lunch på Rådhuset i Skövde

Rådhuset erbjuder ett brett smakfullt sortiment av fika, mat och dryck.

2. Lunch.

Rådhuscaféet (Rådhusgatan 9) är värt ett besök enkom för sin fina interiör med anor från 1700-talet. Ett tips för den skaldjursugne är att beställa en räksmörgås XXL. Ett säkert kort är den ambitiösa Lilla Krogen (Rådhusgatan 9) som har mycket lokalt på menyn, till exempel halstrad gös från Vänern som serveras med grönärtspuré. På Hållbar (Storgatan 22) serveras bra lunchrätter som kyckling med ramslöksgremolata, rostade rotfrukter och syrligt äpple. Sugen på grillat? Prova prisvärda Libanon Meze & Bar (Torggatan 11). Här får man två grillspett och fyra mezerätter för en hundring.

3. Göra.

På senare år har Skövde gjort sig känd som en av Sveriges bästa platser för dataspelsutveckling. Ett besök på Gothia Science Park kanske kan vara inspirerande. Det är ett av Sveriges främsta ”drivhus” för dataspelsutvecklare och på det närliggande kaféet Växthuset (Kaplansgatan 16B) fikar många av dem. Mycket av shoppingen är koncentrerad till köpcentrumet Commerce med ett femtiotal butiker. En kort promenad från stadskärnan ligger Memphis Skivbörs (Slingvägen 2) där du kan göra fina vinylfynd. På lördagar vallfärdar folk till Erikshjälpen (Lundenvägen 6). Då har den rymliga second hand-butiken nämligen fyllt på med nya varor.

Vill du strosa i grönska rekommenderas Boulognerskogen, Skövdes största park.

Helensparken i Skövde

Helénsparken. Här finns bland annat Skövdes enda byggnad som finns kvar sedan innan stadsbranden 1759.

Henrys bageri i Skövde

På Henrys Bageri bakas allt från grunden. 

4. Fika.

Systrarnas Café (Lärkstigen 2) samsas klassiska bakverk med nydanande kreationer. Efter ett halvt sekel i Lidköping slog Henrys Bageri (Hertig Johans torg 1) upp en systerfilial i Skövde 2016. Här kan du prova den norska skolbullen som är en glaserad vaniljbulle toppad med kokos. Skönast fikar du kanske på Sällskapet (Trädgårdsgatan 11) i Skövdes vackra kulturhus, med avkopplande djupa skinnfåtöljer och roliga filmaffischer på väggarna. Den lilla kaffebutiken Record (Storgatan 13) med anor från 1930-talet är en liten pärla. Här kan man avnjuta en kopp te med smak av körsbärsblomster från närliggande Billingen.

5. Kväll.

Ett bra startblock för kvällen får du på Pitchers (Hertig Johans gata 12). Här samsas aw-folk med ölentusiaster och fotbollsnördar. Du kan hitta oväntade hamburgare (med blåbär?) hos Brooklyn Burger (Hertig Johans gata 10) och ett gediget ölutbud finns på Mike’s (S:t Sigfrids gata 9). I Bogrens Salonger (S:t Sigfrids gata 3) samsas fyra olika inrättningar. Börja på Pinchos i gatuplanet, där du beställer smårätter från hela världen via en app. Ta en drink till lugnare loungemusik på Bounce, innan du dansar loss på Bogrens och avslutar på Taket, som är öppet året runt. För en lite finare, sobrare middag rekommenderas ovannämnda Lilla Krogen (Rådhusgatan 9) och Sällskapet (Trädgårdsgatan 11).

Sällskapet i Skövde

Restaurang Sällskapet är ett bageri, kafé, bar, restaurang och vinotek. Alltihop på samma gång – de kallar det själva för ett gästfrieri!

Hornborgasjön

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och lockar stora mängder besökare, både fåglar och människor. Foto: Länsstyrelsen Västra Götalands län

6. Utflykt: Hornborgasjön.

Ett par mil sydväst om Skövde hittar du en av Europas viktigaste fågelsjöar som varje år lockar mängder med besökare. Någon gång under våren hoppas besökarna få se den berömda trandansen som utspelas i södra delen av sjön. Hornborgasjön har även stor betydelse för en mängd andra fågelarter och ligger därtill i vacker kulturbyggd där du kan vandra längs orörd ängsmark. En passande utgångspunkt är att ta sig till informationscentret Naturum som ligger på pålar ute i själva sjön. Till Hornborgasjön kommer du med buss 200, som tar dig till Varnhem där du byter till 313.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Skövde!