Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Skövde

Foto: Jesper Anhede

Att göra i Skövde

Västgötska Skövde är fortfarande en regementsstad, men är numera mer känt som centrum för dataspelsutveckling. De nya tiderna märks även på kroglivet, som har blivit modernare och fått en mer internationell prägel.

Tåg till Skövde

En tågresa till Skövde är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Skövde resecentrum ligger mitt i staden och härifrån är allting lättillgängligt. Ni hittar den vackra parken Boulognerskogen på ena sidan av stationen och citykärnan på den andra. Det tar bara några minuter att promenera till Hertig Johans torg, stadens naturliga mötesplats som fick en ordentlig ansiktslyftning häromåret. Kommunen har runt 57 000 invånare och är lagom stor för att ni snabbt ska lära er hitta. I princip all kollektivtrafik utgår från resecentrum. Tidtabeller och biljettinformation finns på vasttrafik.se. Precis som i många andra städer finns det elsparkcyklar att app-hyra i Skövde. Här heter de Swup och känns igen på den gula färgen.

Rådhuset i Skövde
Rådhuset i Skövde.
Rådhuset erbjuder ett brett smakfullt sortiment av mat, fika och dryck.

2. Lunch.

Ambitiösa Den Lilla Krogen (Rådhusgatan 9) vurmar för närproducerat och ekologiskt, och plockar influenser från när och fjärran. Trevlig lunchmeny som pendlar från tryffelrissoni med sparris via havets wallenbergare till vällagade kött, potatis och sås-rätter. Restaurang Mode (Stationsgatan 3, i Regionens hus) serverar lunch på vardagar. Konceptet är mat lagad från grunden och ett bufféupplägg med tre rätter – kött, fisk, vegetariskt – inklusive grönt, måltidsdryck, kaffe och kaka. Systerrestaurangen Orangeriet vid Science Park, fem minuters promenad från resecentrum, erbjuder ett skönt, ett grönt och ett nyttigt (kaloriberäknat) alternativ. Sugen på grillat? Prova Libanon Meze & Bar (Torggatan 11). Här får ni två grillspett och fyra mezerätter för en dryg hundring. Bra sushi, ramen och bowls hittar ni på Sushi Yaki Noodle (Långgatan 18–20). Rådhuscaféet (Rådhusgatan 9) är värt ett besök enkom för interiören med anor från 1700-talet. På menyn: klassiker som burgare och pizza, och fräsch caesarsallad med kycklig, halloumi eller generöst med räkor. Önskas ännu fler räkor? Ta räkmackan i storlek XXL!

3. Göra.

Kulturhuset (Trädgårdsgatan 9) ligger så gott som mitt emot stationen. Det är Sveriges äldsta och rymmer bland annat konstmuseum, stadsbibliotek, stadsteater, biograf och konsertscen. För aktuella arrangemang se: kulturiskovde.se/kulturhus/
Kulturreservatet Helénsparken mitt i centrum är en grön liten oas där Skövdes äldsta byggnad, Helénstugan, ligger. Här finns också en lekplats, små hantverksbodar och kafé i äldre röda stugor. För ännu mer grönska rekommenderas Boulognerskogen, Skövdes största park. Fina promenadvägar, gott om bänkar att pausa på, och en konstgjord sjö med badplats. Balthazar Science Center (Kavelbrovägen 2B) är roligt, lärorikt och intressant för barnfamiljer.
Mycket av shoppingen i Skövde är koncentrerad till gallerian Commerce vid Hertig Johans torg. Men tar ni en sväng runt torget och angränsande gator hittar ni en och annan inrednings- och klädbutik som inte tillhör de stora kedjorna. Och missa inte charmiga te- och kaffehandeln Record (Storgatan 13), som fyller 90 år i år. På hyllorna trängs runt 300 teblandningar och ett 60-tal kaffediton från världens alla hörn. Spelintresserade lär inte ångra en promenad till butiken Manatorsk (Gustaf Adolfs gata 1). Bra utbud av brädspel, rollspel, och (samlar)kortspel. Kunnig personal.

Helensparken i Skövde
Helénsparken. Här finns bland annat Skövdes enda byggnad som finns kvar sedan innan stadsbranden 1759.
Kaffe- och tebutiken Record i Skövde.

4. Fika.

Anrika Henrys Bageri (Hertig Johans torg 1) har funnits i ett halvt sekel i Lidköping och har sedan några år tillbaka även ett kafé i Skövde. Klassiska bakverk blandas med nytänk och spännande chokladpraliner. Chokladbiskvin med en touch av apelsin rekommenderas. (Äter ni lunch här en vardag ingår tårtbit till kaffet!) Restaurang Sällskapet, inrymt i Skövde kulturhus, erbjuder härbakat sortiment i mysig miljö med en orädd blandning av möbler och färger. Redan nämnda butiken Record serverar stans kanske godaste latte. Avnjut den plus en pralin eller tre på ”hyllan” en trappa upp, eller vid ett av kaféborden utanför sommartid. Snett över Storgatan (på nummer 20) hittar ni Jenny Gelato Café med baguetter, våfflor och smarrig gelato. Wästgötabagar’n (Rådmansgatan 24) kan särskilt rekommenderas för sina goda färdiga mackor och smörgåstårtor!

5. Kväll.

För en lite finare, sobrare middag rekommenderas ovan nämnda Den Lilla Krogen (Rådhusgatan 9) och Restaurang Sällskapet (Trädgårdsgatan 11), som även är bar och vinotek. Ett gediget ölutbud (över 15 sorter på fat och drygt 50 på flaska) och typisk pubmeny med burgare och fish and chips hittar ni hos Mikes Pub & Restaurang (S:t Sigfrids gata 9). Vill ni ha generös streetfood i färgstark miljö ska ni styra kosan mot Holy Kebab (Rådhusgatan 6). Kalv i bröd är signaturrätten, vegosugna tar en falafel och äventyrliga säsongens smak. Bombay Masala (Rådhusgatan 12) serverar riktigt bra indiskt. Som sig bör är menyn omfattande. Här finns klassikerna, men också lite udda rätter som kyckling kali mirch (filé med vitpeppar och grädde, serverad med välkryddad tomatsås). Den obeslutsamme tar en förrättstallrik – fem sorter på ett bräde. En mil utanför tätorten ligger Knistad Herrgård, med tv-profilen och livsnjutaren Steffo Törnquist som delägare. Den är populär när något ska firas, och menyn sätts efter säsong. Vilt är en specialitet och det är gott om jakt- och golfintresserade gäster.

Ät med influenser från hela världen på Den lilla krogen.
Hornborgasjön
Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och lockar stora mängder besökare, både fåglar och människor. Foto: Länsstyrelsen Västra Götalands län

6. Tre roliga utflykter.

1. Hornborgasjön. En av Europas viktigaste fågelsjöar, rikskänd för sin trandans, väntar ett par mil sydväst om Skövde. Lär er mer på Naturum Hornborgasjön och tanka energi på Café Doppingen.

2. Arena Skövdes upplevelsebad. 370 meter vattenrutschbanor, vågbassäng, en digital pool som ger illusionen av korallrev och hajar, och mycket annat skoj. Längtar ni mer efter lugn och harmoni finns spa- och relaxalternativet Aqua Vitalis.

3. Billingen. Västergötlands största platåberg lockar med varierat friluftsliv – vandring, cykling, trailrunning, höghöjdsbana och mycket mer. Vintertid finns konstsnöspår, skridskobana och slalombacke. 

Denna guide uppdaterades våren 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Skövde!