Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Skövde

Foto: Jesper Anhede

Att göra i Skövde

Västgötska Skövde har blivit ett av Sveriges främsta centrum för dataspelsutveckling, och staden har på senare år även fått ett alltmer spännande utbud av kaféer och restauranger. Prova till exempel kritikerrosade Lilla Krogen eller Sällskapet.

Tåg till Skövde

En tågresa till Skövde är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Skövde ligger mellan landets två största sjöar, Vänern och Vättern. Staden har haft en stabil befolkningsutveckling de senaste årtiondena och har i dag drygt 54 000 invånare. Resecentrum är beläget mitt i staden med vackra Boulognerskogen på ena sidan, citykärnan på den andra och Högskolan ett stenkast norrut. Promenaden till Skövdes stora torg och den naturliga mötesplatsen, Hertig Johans torg, tar cirka fem minuter. I princip all kollektivtrafik utgår från Resecentrum och du kan enkelt hitta din destination via vasttrafik.se.

Rådhuset i Skövde

Rådhuset i Skövde.

Lunch på Rådhuset i Skövde

Rådhuset erbjuder ett brett smakfullt sortiment av fika, mat och dryck.

2. Lunch.

Rådhuscaféet (Rådhusgatan 9) är värt ett besök enkom för sin fina interiör med anor från 1700-talet. Ett tips för den skaldjursugne är att beställa Räksmörgås XXL. För dig som vill kunna välja bland mycket ta dig till Torggatan 11 där Sand Meza och Joe’s Steakhouse ligger. Du finner fIera restauranger i gallerian Commerce. Ett säkert kort är den ambitiösa Lilla Krogen (Rådhusgatan 9) som har mycket lokalt på menyn. Till exempel halstrad gös från Vänern som serveras med grönärtspuré.

3. Göra.

Även om Skövde gjort sig känd som industri- och regementsstad, samt numera även som nav för dataspelutveckling, finns det gott om gröna lungor i staden. I Boulognerskogen, Skövdes största park, strosar du runt i varierande fauna. Ett besök på Gothia Science Park kanske kan vara inspirerande. Det är ett Sveriges främsta ”drivhus” för dataspelsutvecklare och på kaféet Växthuset (Kaplansgatan 16 B) sitter många av dem. Mycket av shoppingen är koncentrerad till köpcentrumet Commerce med ett femtiotal butiker. I källarplanet finns en av landets kanske bäst sorterade Myrorna-affär där du kan göra fynd. För designintresserade rekommenderas butiken Förr (Hertig Johans gata 19) där du hittar både gammal och ny design inhyst i en vacker kulturhistorisk byggnad. 

Helensparken i Skövde

Helénsparken. Här finns bland annat Skövdes enda byggnad som finns kvar sedan innan stadsbranden 1759.

Henrys bageri i Skövde

På Henrys Bageri bakas allt från grunden. 

4. Fika.

Systrarnas Café (Lärkstigen 2) samsas klassiska bakverk med nydanande kreationer. Efter ett halvt sekel i Lidköping slog Henrys Bageri (Hertig Johans torg 1) upp en systerfilial i Skövde 2016. Här är det läge att testa en riktig kondisklassiker, den norska skolbullen som är en glaserad vaniljbulle toppad med kokos. Skönast fikar du kanske i Sällskapets (Trädgårdsgatan 11) djupa skinnfåtöljer där du kan avnjuta de stora kondisbitarna och samtidigt titta på de många filmaffischerna som pryder en stor del av lokalen. Sällskapet är inhyst i Skövdes vackra kulturhus, som är Sveriges första i sitt slag.

5. Kväll.

Ett bra startblock för kvällen får du på Pitchers (Hertig Johans gata 12). Här samsas aw-folk med ölentusiaster och fotbollsnördar. Du kan hitta oväntade hamburgare (med blåbär?) hos Brooklyn Burger (Hertig Johans gata 10) och ett gediget ölutbud finns på Mike’s (S:t Sigfrids gata 9). I Bogrens Salonger (S:t Sigfrids gata 3) samsas fyra olika inrättningar. Börja på Pinchos i gatuplanet, där du beställer smårätter från hela världen via en app. Ta en drink till lugnare loungemusik på Bounce, innan du dansar loss på Bogrens och avslutar på Taket, som är öppet året runt. För en lite finare, sobrare middag rekommenderas ovannämnda Lilla Krogen (Rådhusgatan 9) och Sällskapet (Trädgårdsgatan 11).

Sällskapet i Skövde

Restaurang Sällskapet är ett bageri, kafé, bar, restaurang och vinotek. Alltihop på samma gång – de kallar det själva för ett gästfrieri!

Hornborgasjön

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och lockar stora mängder besökare, både fåglar och människor. Foto: Länsstyrelsen Västra Götalands län

6. Utflykt: Hornborgasjön.

Ett par mil sydväst om Skövde hittar du en av Europas viktigaste fågelsjöar som varje år lockar mängder med besökare. Någon gång under våren hoppas besökarna få se den berömda trandansen som utspelas i södra delen av sjön. Hornborgasjön har även stor betydelse för en mängd andra fågelarter och ligger därtill i vacker kulturbyggd där du kan vandra längs orörd ängsmark. En passande utgångspunkt är att ta sig till informationscentret Naturum som ligger på pålar ute i själva sjön. Till Hornborgasjön kommer du med buss 200, som tar dig till Varnhem där du byter till 313.

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Skövde!

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se