Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Skövde

Foto: Jesper Anhede

Att göra i Skövde

Västgötska Skövde är fortfarande en regementsstad, men är numera mer känt som centrum för dataspelsutveckling. De nya tiderna märks även på kroglivet, som har blivit modernare. Testa till exempel Matbar med sina tapas på närproducerade råvaror.

Tåg till Skövde

En tågresa till Skövde är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Skövde resecentrum ligger mitt i staden och härifrån är allting lättillgängligt. Ni hittar den vackra parken Boulognerskogen på ena sidan av stationen och citykärnan på den andra. Det tar bara några minuter att promenera till Hertig Johans torg, stadens naturliga mötesplats. Med sina runt 57 000 invånare är kommunen lagom stor för att ni snabbt ska lära er hitta. I princip all kollektivtrafik utgår från resecentrum. Tidtabeller och biljettinformation finns på vasttrafik.se.

Rådhuset i Skövde
Rådhuset i Skövde.
Lunch på Rådhuset i Skövde
Rådhuset erbjuder ett brett smakfullt sortiment av fika, mat och dryck.

2. Lunch.

Ambitiösa Den Lilla Krogen (Rådhusgatan 9) vurmar för närproducerat och ekologiskt, och plockar influenser från runtom i världen. Trevlig lunchmeny som pendlar från tomatrisotto via jerkmarinerad kyckling till slaktarbiff. Skövde golfrestaurang vid golfbanan serverar en vällagad lunchbuffé (soppa, två varmrätter och generöst salladsbord). Systerrestaurangen Orangeriet vid Science Park, fem minuters promenad från resecentrum, erbjuder ett skönt, ett grönt och ett nyttigt (kaloriberäknat) lunchalternativ. Sugen på grillat? Prova prisvärda Libanon Meze & Bar (Torggatan 11). Här får ni två grillspett och fyra mezerätter för en dryg hundring. Bra sushi, ramen och bowls hittar ni på Sushi Yaki Noodle (Långgatan 18–20). Rådhuscaféet (Rådhusgatan 9) är värt ett besök enkom för den fina interiören med anor från 1700-talet. Ett tips för den skaldjurssugne är att beställa en räksmörgås XXL.

3. Göra.

Kulturreservatet Helénsparken mitt i centrum är en grön liten oas där Skövdes äldsta byggnad, Helénstugan, ligger. Här finns också en lekplats, små pittoreska butiker och hantverksbodar och kafé i äldre röda stugor. För ännu mer grönska rekommenderas en promenad i Boulognerskogen som är Skövdes största park. Fina promenadvägar, gott om bänkar att pausa på, och en konstgjord sjö med badplats. Balthazar Science Center (Kavelbrovägen 2B) är roligt, lärorikt och intressant för barnfamiljer.

Mycket av shoppingen i Skövde är koncentrerad till köpcentrumet Commerce med ett femtiotal butiker. Men ta en sväng runt torget och angränsande gator där du hittar en och annan inrednings- och klädbutik som inte tillhör de stora kedjorna. Och missa inte charmiga Lilla Saluhallen (Staketgatan 12). Kul utbud av drycker, originella chilisåser (Ragnarök är inget för känsliga) och delikatesser från när och fjärran, men mest när.

Helensparken i Skövde
Helénsparken. Här finns bland annat Skövdes enda byggnad som finns kvar sedan innan stadsbranden 1759.
Henrys bageri i Skövde
På Henrys Bageri bakas allt från grunden.

4. Fika.

Anrika Henrys Bageri (Hertig Johans torg 1) har funnits i ett halvt sekel i Lidköping och har sedan några år tillbaka även ett kafé i Skövde. Klassiska bakverk blandas med nytänk och spännande chokladpraliner. Chokladbiskvin med en touch av apelsin rekommenderas. (Äter du lunch här en vardag ingår tårtbit till kaffet!) Restaurang Sällskapet, inrymt i Skövde kulturhus (Sveriges första, mittemot stationen) erbjuder härbakat sortiment i mysig miljö med en orädd blandning av möbler och färger. Sedan tidigt 40-tal har kaffebutiken Record (Storgatan 13) spridit kaffedoftande njutning i Skövde, och här bjuds idag kaffe och te från världens alla hörn, med ljuvliga smaksättningar. Wästgötabagar’n (Rådmansgatan 24) kan särskilt rekommenderas för sina goda färdiga mackor och smörgåstårtor!

5. Kväll.

Matbar (Storgatan 22) är en av de nyare inslagen på Skövdes matscen. Närproducerat i form av smårätter skapar en härlig vinbar som har blivit en favorit hos många Skövdebor. Ett gediget ölutbud (över 20 sorter på kran och drygt 50 på flaska) och typisk pubmeny med burgare och fish and chips hittar ni hos Mike's (S:t Sigfrids gata 9). Vill ni ha generös streetfood i färgstark miljö ska ni styra kosan mot Holy Kebab (Rådhusgatan 6). Kalv i bröd är signaturrätten här. Vegovännen tar en falafel och den äventyrliga säsongens smak. För en lite finare, sobrare middag rekommenderas ovannämnda Den Lilla Krogen (Rådhusgatan 9) och Restaurang Sällskapet (Trädgårdsgatan 11), som även är bar och vinotek. En mil utanför tätorten ligger Knistad Herrgård, med tv-profilen och livsnjutaren Steffo Törnquist som delägare. Den är populär när något ska firas, och menyn sätts efter säsong. Vilt är en specialitet.

Ät med influenser från hela världen på Den lilla krogen.
Hornborgasjön
Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och lockar stora mängder besökare, både fåglar och människor. Foto: Länsstyrelsen Västra Götalands län

6. Tre roliga utflykter.

1. Hornborgasjön. En av Europas viktigaste fågelsjöar, rikskänd för sin trandans, väntar ett par mil sydväst om Skövde. Lär er mer på Naturum Hornborgasjön och tanka energi på Café Doppingen.

2. Arena Skövdes upplevelsebad. 370 meter vattenrutschbanor, vågbassäng, en digital pool som ger illusionen av korallrev och hajar, och mycket annat skoj. Längtar ni mer efter lugn och harmoni finns spa- och relaxalternativet Aqua Vitalis.

3. Billingen. Västergötlands största platåberg lockar med varierat friluftsliv – vandring, cykling, trailrunning, höghöjdsbana och mycket mer. Vintertid finns konstsnöspår, skridskobana och slalombacke. 

Denna guide uppdaterades våren 2022. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Skövde!