Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Skövde

Foto: Jesper Anhede

Att göra i Skövde

Västgötska Skövde har blivit ett av Sveriges främsta centrum för dataspelsutveckling, och staden har ett spännande utbud av kaféer och restauranger. Prova till exempel kritikerrosade Lilla Krogen eller Sällskapet.

Tåg till Skövde

En tågresa till Skövde är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Skövde resecentrum ligger mitt i staden och gör allting lättillgänglig från det att ni kliver av tåget. Den vackra Boulognerskogen hittar ni på ena sidan och citykärnan på den andra, och det går fort att promenera till Hertig Johans Torg som är stadens naturliga mötesplats. Med sina runt 56 000 invånare är kommunen lagom stor för att snabbt lära sig hitta i, och besökaren märker snabbt att högskolan och stadens position som dataspelsutvecklingsmetropol har satt sin prägel på orten.

I princip all kollektivtrafik utgår från resecentrum och tidtabeller och biljettinformation hittar ni på vasttrafik.se.

Rådhuset i Skövde
Rådhuset i Skövde.
Lunch på Rådhuset i Skövde
Rådhuset erbjuder ett brett smakfullt sortiment av fika, mat och dryck.

2. Lunch.

Ambitiösa Den Lilla Krogen (Rådhusgatan 9) har mycket lokalt på menyn, till exempel halstrad gös från Mats i Otterbäcken och råbiff från Helmut i Lerdala. Alltid trevlig lunchmeny, och blir man riktigt förtjust i det som serveras går det bra att boka bord för à la carte även till kvällens middag. Skövde golfrestaurang vid golfbanan serverar alltid en vällagad lunch, liksom dess systerrestaurang Orangeriet (vid Science Park) som ligger fem minuters promenad från resecentrum. Sugen på grillat? Prova prisvärda Libanon Meze & Bar (Torggatan 11). Här får ni två grillspett och fyra mezerätter för en dryg hundring. l Rådhuscaféet (Rådhusgatan 9) är värt ett besök enkom för sin fina interiör med anor från 1700-talet. Ett tips för den skaldjursugne är att beställa en räksmörgås XXL.

3. Göra.

På senare år har Skövde gjort sig Kulturreservatet Helénsparken ligger mitt i Skövde centrum och är en grön liten oas där Skövdes äldsta byggnad, Helénstugan, finns. Här finns också en lekplats och små pittoreska butiker och hantverksbodar och kafé i äldre röda stugor. För ännu mer grönska rekommenderas Boulognerskogen som är Skövdes största park. Här finns även en konstgjord sjö med badplats. Balthazar Science Center (Kavelbrovägen 2B) är riktigt roligt, lärorikt och intressant för barnfamiljer. Här får hela familjen uppleva och utforska naturvetenskap och teknik, testa interaktiva stationer och experiment och bygga, skapa och använda sin kreativitet. Mycket av shoppingen i staden är koncentrerad till köpcentrumet Commerce med ett femtiotal butiker.

Helensparken i Skövde
Helénsparken. Här finns bland annat Skövdes enda byggnad som finns kvar sedan innan stadsbranden 1759.
Henrys bageri i Skövde
På Henrys Bageri bakas allt från grunden.

4. Fika.

Anrika Henrys Bageri (Hertig Johans torg 1) har funnits i ett halvt sekel i Lidköping och har sedan några år tillbaka även ett kafé i Skövde. Klassiska bakverk blandas med nytänk som till exempel en vegansk mango-pannacotta och spännande chokladpraliner. Sedan tidigt 40-tal har kaffebutiken Record (Storgatan 13) spridit kaffedoftande njutning i Skövde, och här bjuds idag kaffe och te från världens alla hörn, med många ljuvliga smaksättningar. I butikens fikahörna eller på uteserveringen avnjuts med fördel en chokladpralin till den heta drycken. Wästgötabagar’n (Rådmansgatan 24) kan särskilt rekommenderas för sina goda färdiga mackor och smörgåstårtor!

5. Kväll.

Hållbar Matbar (Storgatan 22) är en av de nyaste aktörerna på Skövdes matscen, och den drivs av krögaren Karl-Johan Beckman som har lång erfarenhet. Närproducerat i form av smårätter skapar en härlig tapasbar/vinbar som snabbt blivit en favorit hos många. Har även brunch på helger. Ett gediget ölutbud och typisk pubmeny med burgare och fish'n chips hittar ni hos Mike's (S:t Sigfrids gata 9). För en lite finare, sobrare middag rekommenderas Den Lilla Krogen (Rådhusgatan 9) och Sällskapet (Trädgårdsgatan 11). En mil utanför tätorten ligger Knistad Herrgård, som har tv-profilen och livsnjutaren Steffo Törnquist som delägare. Den är populär när något ska firas, och menyn sätts efter säsong. Vilt är en specialitet.

Sällskapet i Skövde
Restaurang Sällskapet är ett bageri, kafé, bar, restaurang och vinotek. Alltihop på samma gång – de kallar det själva för ett gästfrieri!
Hornborgasjön
Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och lockar stora mängder besökare, både fåglar och människor. Foto: Länsstyrelsen Västra Götalands län

6. Utflykt: Hornborgasjön.

Ett par mil sydväst om Skövde hittar ni en av Europas viktigaste fågelsjöar som varje år lockar mängder med besökare. Någon gång under våren hoppas besökarna få se den berömda trandansen som utspelas i södra delen av sjön. Hornborgasjön har även stor betydelse för en mängd andra fågelarter och ligger därtill i vacker kulturbyggd där ni kan vandra längs orörd ängsmark. En passande utgångspunkt är att ta sig till informationscentret Naturum som ligger på pålar ute i själva sjön. Till Hornborgasjön kommer ni med buss 200, som tar dig till Varnhem där ni byter till 313.

Denna guide uppdaterades våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Skövde!