Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Östersund

Att göra i Östersund

Många reser till Östersund för att sedan dra till fjälls, men att lägga någon extra dag i själva staden, är ingen dum idé. Matmässigt kan det bli en gastronomisk höjdpunkt i livet och i de små butikerna blir du väl omhändertagen. En fin utflykt i sommartid är Frösön.

Tåg till Östersund

En tågresa till Östersund är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Du rullar in mot staden med fjällutsikt över Storsjön. Taxi (taxiostersund.se) och lokalbussar (ltr.se) finns utanför stationen. Inom gångavstånd från stationen hittar ni stadens puls med prisade restauranger och en levande stadskärna. Promenaden tar inte mer än 10–15 minuter.

Östersund
Foto: Hamperium photography Mostphotos.
Ripan Restaurang och Vineri är en populär italienare. Foto: Tina Stafrén.

2. Lunch.

Jazzkökets Saluhall (Prästgatan 44) bjuder stadens finaste disk med lokalt kött, chark, ost och fin fisk från Trönderlag. På lunchmenyn finns rätter som stroganoff på rökt älgkorv från Jillie Ren och Vilt med rostad potatis, paprika, vispad crème fraîche, smörstekta äpplen och persilja. Rätterna kan även fås som take away. Norra Station Café (Hamngatan 11) är också ett litet ställe med flera upplevelser. I lokalerna på den mysiga innergården finns både Östersunds Kafferosteri och galleri Lux. Relationer och kultur är huvudråvaran på Norra Station, i köket tillreds rätter med mångkulturella influenser av lokala råvaror. Även de erbjuder take away. Ripan Restaurang och Vineri (Storgatan 24) är en populär italienare. Här serveras klassisk italiensk mat och pizzor.

3. Göra.

Är det fint väder ska ni promenera till Badhusparken vid Storsjöns strand. Den har varit Östersundsbornas ta igen sig-park sedan början 1900-talet. Här kan barnen rasa av sig i lekparken och de vuxna ha picknick under lummiga träd. Härifrån kan ni även ta M/S Thomée ut till öarna i Storsjön. Jamtli Historieland, Östersunds Skansen, är ett äventyr genom fjällvärld och svunna tider. 70-talsutställningen är lika rolig för barnen som för de vuxna. Vill ni inte promenera så ta lokalbuss 2 som stannar utanför entrén. Frösö Handtryck General Store (Storgatan 19) med vacker design från det egna tryckeriet, som funnits sedan 1946, är en av stadens snyggaste butiker. Personlig och mysig shopping hittar ni i Butik Gabriel (Storgatan 28) som har en skön blandning av fina svenska varumärken. Till sist: Östersund är i sig trevlig att upptäcka till fots. De centrala delarna utsågs till Årets stadskärna 2019.

Frösö handtryck General store i Östersund
Frösö handtryck General store. Foto: Tina Stafrén.
Café Badhusparken i Östersund
Café Badhusparken ligger fint med utsikt över Storsjön.

4. Fika.

Magasinet Café (Hamngatan 12) är en del av butiken Hamngatan 12, en av stadens mysigaste inredningsbutiker. Här kan ni ta en god fika eller lättare lunch och njuta av smoothies av räddad frukt från ICA Kvantum. De erbjuder sittplatser utomhus och vill ni ta med maten till Storsjöns strand packar de gladeligen en påse åt er. En klassiker är Wedemarks konditori & bageri (Prästgatan 27). Här uppfanns smörgåstårtan av Gunnar Sjödal 1965. Café Jaktstugan (Biblioteksgatan 6) erbjuder fika och lunch med hållbara råvaror och har ett bra sortiment för dig som föredrar veganskt eller glutenfritt. Sommartid rekommenderas Café Badhusparken som ligger i en inglasad paviljong med utsikt över Storsjön.

5. Kväll.

Jazzköket (Prästgatan 44) är Östersunds mest omtalade restaurang, ett måste för matnördar. Den håller igång, under coronapandemin, i mindre skala i saluhallen (se ovan). Uteserveringen om sommaren är Östersunds lilla Soho. Brunkullan Brasserie och Bar (Postgränd 5) är en klassiker med en lummig trädgård att avnjuta de ljusa Jämtlandskvällarna i. En annan mysig innergårdsrestaurang har Vezzo (Storgatan 28) som också kör Magazinet Bar, en trappa upp från restaurangen. Take Mikado (Infanterigatan 12) är fortfarande en av Sveriges bästa japaner och maten är en välsmakande skönhetsupplevelse. Ni måste förboka minst tre dagar i förväg.

Restaurang Vezzo i Östersund
Restaurang Vezzo. Foto: Göran Strand.
Utflykt till Frösön
Frösön har mycket att välja på både på vintern och sommaren. Foto: Sandra Lee Pettersson.

6. Utflykt: Frösön.

Frösön är Storsjöns största ö och ett givet utflyktsmål då ni tar er nästan överallt med lokalbussarna 3 och 4. Vid Frösö kyrka (Stockevägen 16) får ni de bästa bilderna av Oviksfjällen till Instakontot. En promenad bort kan ni fika på Stocke Titt eller Frösövallen. Det är vansinnigt naturskönt. På Frösön finns även gott om saker att göra med barnen: spela padel, prova på en golfäventyrsbana eller gå upp i Frösötornet.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Östersund gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad smittspridning av coronavirus.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under april 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess.

Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se