Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Östersund

Att göra i Östersund

Skidskyttarnas rike, friluftsportarnas basläger. Östersund lyfts ofta fram som en vinterstad, men det finns så mycket mer att upptäcka och njuta av. Maten, kulturen, vyerna, jämtarna – och numera också fotbollen! 

Tåg till Östersund

En tågresa till Östersund är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Du rullar in mot staden med fjällutsikt över Storsjön. Från tågstationen är det en promenad på 10–15 minuter in till centrum. Taxi (taxiostersund.se) och lokalbussar (ltr.se) finns utanför stationen. Om du vill smälta in bland ortsbefolkningen slinker du in i ÖFK:s klubbshop (Prästgatan 50A) och köper en supporterhalsduk. Stadens fotbollslag har målat Östersund i rött och svart som klubbemblemet.

Ankomst Östersund
Lunch i Östersund

Lilla Saluhallen serverar lokalt kött, chark, ost och fin fisk från Trönderlag.

2. Lunch.

Lilla Saluhallen (Prästgatan 42) bjuder stadens finaste disk med lokalt kött, chark, ost och fin fisk från Trönderlag. Här äter du ljuvliga luncher, smakar de godaste dryckerna och njuter av pulsen på stans största men till ytan minsta matmecka. För dig som söker vegan/glutenfritt är populära Eko-kaféet (Storgatan 26) ett toppenställe, här finns det mesta för den som älskar plantbaserad kost och nyttiga godsaker som våffelhjärtan med chiasylt och kokosgrädde.

3. Göra.

Badhusparken vid Storsjöns strand är en njutning. När snön ligger vit förvandlas den till den fantastiska Vinterparken. Ett paradis för både ”strandhäng” och vinteraktiviteter i alla former. På sommaren är det lika trevligt med fik, lekpark och sjöbad. Jamtli Historieland ligger inom gångavstånd från centrum, eller så tar du buss 2 som stannar utanför entrén. På Jamtli finns alltid spektakulära utställningar och muséet är ett äventyr genom fjällvärld och svunna tider. Storsjöbadet (Krondikesvägen 95 A) är äventyrsbadet som räddar barnfamiljen under ovädersdagar. Shoppa lokala delikatesser ska man göra i Östersund. Jämtarna är stolta över, och duktiga på, sitt mathantverk. Till exempel har Ost & Vilt (Prästgatan 19) ett fint utbud. En annan trevlig butik är Frösö Handtryck General Store (Storgatan 19) med vacker design från det egna tryckeriet på Frösön.

Göra i Östersund

Frösö Handtryck är nyöppnad med vacker design från det egna tryckeriet på Frösön. 

Saluhallen i Östersund

Lilla Saluhallen på Prästgatan.

4. Fika.

Wedemarks konditori (Prästgatan 27) uppfanns smörgåstårtan av Gunnar Sjödal 1965. Här hittar du klassiska bakverk och matiga mackor. Törners konditori (Storgatan 24) har ett digert utbud, även frukost från 07.30 samt en egen ÖFK-bakelse, en hommage till fotbollslaget. Vill du fika vin eller öl istället beger du dig till Lilla Saluhallen (Prästgatan 42). Här serveras lokal öl, biodynamiskt vin eller sherry till ostar och chark samt sjömat från den ”jämtländska kusten” i Tröndelag.

5. Kväll.

Jazzköket (Prästgatan 44) är ett måste för matnördar. Här serveras god och hållbar mat i en sprudlande atmosfär. Smaka färskkorv på Linderödgris med karamelliserat äpple och fänkål, tryffelmajonnäs på gotlandstryffel, bakat äpple och surdegsgrus med sotat granbarr. Brunkullan Brasserie och Bar (Postgränd 5) är fortfarande en klassiker och på Vezzo Bar e Ristorante (Storgatan 28) äter du riktigt bra pizzor – och här trivs hela familjen. Take Mikado (Infanterigatan 12) är fortfarande en av Sveriges bästa japaner och maten är välsmakande skönhetsupplevelse. Du måste förboka minst tre dagar i förväg.

Kväll i Östersund

Jazzköket serverar soulfood för matfantaster.

Frösön har mycket att välja på både på vintern och sommaren. Foto: Göran Strand

6. Utflykt: Frösön.

Frösön är Storsjöns största ö och ett givet utflyktsmål då du tar dig nästan överallt med lokalbussarna 3 och 4. Vid Frösö kyrka (Stockevägen 16) får du de bästa bilderna av Oviksfjällen till Instakontot. En promenad bort kan du fika på Stocketitt eller Frösövallen, det är vansinnigt naturskönt.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se