Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Östersund

Att göra i Östersund

Östersund lyfts ofta fram som en vinterstad, men Östersund har mycket att erbjuda året runt. Till exempel kulturen, vyerna och så klart den rosade jämtländska maten!

Tåg till Östersund

En tågresa till Östersund är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Du rullar in mot staden med fjällutsikt över Storsjön. Taxi och lokalbussar finns utanför stationen. Inom gångavstånd från stationen hittar du stadens puls med prisade restauranger och en levande stadskärna. Promenaden tar cirka på 10–15 minuter.

Närbild på staty av storsjöodjuret
Servitris på Lilla Saluhallen

Lilla Saluhallen serverar lokalt kött, chark, ost och fin fisk från Trönderlag.

2. Lunch.

Lilla Saluhallen (Prästgatan 42) bjuder stadens finaste disk med lokalt kött, chark, ost och fin fisk från Trönderlag. Här äter du ljuvliga luncher, smakar de godaste dryckerna och njuter av pulsen på stadens största men till ytan minsta matmecka. Här shoppar du bäst det lokala mathantverk som jämtarna är så stolta över, och kända för. Nyöppnade Norra Station (Hamngatan 11) är också ett litet ställe men med desto större upplevelser. I lokalerna på den mysiga innergården finns både Östersunds Kafferosteri och galleri Lux. Relationer och kultur är huvudråvara på Norra Station, i köket tillreds rätter med mångkulturella influenser av lokala råvaror.

3. Göra.

I Badhusparken vid Storsjöns strand har östersundarna sin sjönära oas, alldeles i utkanten av stadskärnan. Här kan barnen rasa av sig i lekparken och de vuxna ha picknick under lummiga träd. Jamtli Historieland ligger inom gångavstånd från centrum, eller så tar du buss 2 som stannar utanför entrén. På Jamtli finns alltid spektakulära utställningar och museet är ett äventyr genom fjällvärld och svunna tider. 1970-talsutställningen är lika rolig för barnen som för de vuxna. Nyöppnade Nationalmuseum Jamtli bjuder på utställningen Från Gryning till skymning som fokuserar på nordisk konst vid sekelskiftet. Storsjöbadet (Krondikesvägen 95A) är äventyrsbadet som räddar barnfamiljen under ovädersdagar. Frösö Handtryck General Store (Storgatan 19) med vacker design från det egna tryckeriet, som funnits sedan 1946, är en av stadens snyggaste butiker. Personlig och mysig klädshopping hittar du i Butik Gabriel (Storgatan 28) som har en skön blandning av svenska varumärken.

Frösö Handtryck butiksfönster

Frösö Handtryck är nyöppnad med vacker design från det egna tryckeriet på Frösön. 

Café Magasinet

Café Magasinet i Östersund. 

4. Fika.

Magasinet Café (Hamngatan 12) är en del av butiken Hamngatan 12, en av stadens mysigaste inredningsbutiker. Här kan du ta en god fika eller lättare lunch och njuta av smoothie av räddad frukt från Ica Kvantum, få inspiration till hemmet eller bara softa. På Wedemarks konditori (Prästgatan 27) uppfanns smörgåstårtan av Gunnar Sjödal 1965. Här hittar du klassiska bakverk och matiga mackor. Café Jaktstugan (Biblioteksgatan 6) erbjuder fika och lunch av hållbara råvaror och har ett bra sortiment för dig som väljer veganskt och glutenfritt.

5. Kväll.

Jazzköket (Prästgatan 44) är ett måste för matnördar. Här serveras god och hållbar mat i en sprudlande atmosfär. Smaka eldad rotselleri, kungskrabba eller kvällens variant av pinfärska blåmusslor. För köttälskaren rekommenderas lokalt naturbeteskött. Uteserveringen om sommaren är Östersunds lilla Soho. Brunkullan Brasserie och Bar (Postgränd 5) är en Östersundklassiker med lummig trädgård. Omtalade Take Mikado (Infanterigatan 12) är fortfarande en av Sveriges bästa japaner och maten är en välsmakande skönhetsupplevelse. Du måste förboka minst tre dagar i förväg.

Jazzkökets kok förbereder pizza

Jazzköket serverar soulfood för matfantaster.

Barn och vuxna som fikar på Frösön

Frösön har mycket att välja på både på vintern och sommaren. Foto: Göran Strand

6. Utflykt: Frösön.

Frösön är Storsjöns största ö och ett givet utflyktsmål då du tar dig nästan överallt med lokalbussarna 3 och 4. Vid Frösö kyrka (Stockevägen 16) får du de bästa bilderna av Oviksfjällen till Instakontot. En promenad bort kan du fika på Stocketitt eller Frösövallen, det är vansinnigt naturskönt. En tur till Andersöns naturreservat kräver att du är bilburen men väl värt det. Här badar du med fjällen som fond och kan ta sköna joggingturer bland högresta tallar.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se