Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Östersund

Att göra i Östersund

Många reser till Östersund för att sedan dra till fjälls, men att lägga någon extra dag i själva staden Östersund, speciellt i gnistrande vinterskrud, är ingen dum idé. Matmässigt kan det bli en gastronomisk höjdpunkt i livet och i de små butikerna blir du väl omhändertagen. Kanske är det därför Östersund utsågs till Årets stadskärna 2019.

Tåg till Östersund

En tågresa till Östersund är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Kanske ser du skridskoåkare på Storsjön när tåget rullar in på perrongen. Från tågstationen är det en promenad på 10-15 minuter in till centrum. Taxi (taxiostersund.se) och lokalbussar (ltr.se) finns utanför stationen.

Östersund på natten
Servitris på Lilla Saluhallen

Ripan Restaurang och Vineri är en nyöppnad italienare som snabbt har blivit en favirit. Foto: Tina Stafrén.

2. Lunch.

Det händer mycket på Östersunds matscen. Nya ställen dyker upp, de befintliga tar nya spännande grepp och hållbarhetsaspekten tar allt mer plats. Ripan Restaurang och Vineri (Storgatan 24) är en nyöppnad italienare, som snabbt har blivit östersundarnas nya favorit. Här serveras klassisk italiensk mat och pizzor som får folk att smacka av välbehag. Norra Station (Hamngatan 11) är ett litet ställe men med desto större upplevelser. I lokalerna på den mysiga innergården finns både Östersunds Kafferosteri och galleri Lux. Relationer och kultur är huvudråvaran på Norra Station, i köket tillreds rätter med mångkulturella influenser av lokala råvaror. En ”korvtallrik” här är ett hett tips, det är allt annat än en ”korvtallrik”, snarare en explosion av smaker och högkvalitativt mathantverk.

3. Göra.

Östersund är i sig trevlig att upptäcka. I motsats till många andra svenska städer har Östersund en levande stadskärna fylld av unika butiker och matställen. Kanske är det därför staden utsågs till Årets stadskärna 2019. Frösö Handtryck General Store (Storgatan 19) är en av stadens spännande butiker med modern design i kombination med gammalt hantverk. Närheten till Storsjön via Badhusparken är något som charmar besökare och erbjuder tillgängligt friluftsliv till befolkningen. Om vintern kan du åka skidor och skridskor ett stenkast från Stortorget. Ett lekland i snön för stora och små byggs upp på isen. Inomhusaktiviteter finns det gott om, både för dig som vill utmana dig fysiskt och för dig som vill ha en chill dag med kulturupplevelser. Östersunds Klättercenter (Minnesgärdsgränd 4F) bjuder klättring på olika nivåer. Jamtli och Nationalmuseum (Museiplan 2) är ett givet besöksmål, här kan du uppleva det historiska Jämtland på ett levande och aktivt sätt, njuta av konst och smaka en ”mjukstut” i kaféet.

Solstolar på Storsjön

Solstolar på Storsjön en vacker vinterdag. Foto: Sandra Pettersson. 

Lilla Saluhallen

Lilla Saluhallen serverar lokalt kött, chark, ost och fin fisk från Trönderlag.

4. Fika.

Wedemarks konditori (Prästgatan 27) uppfanns smörgåstårtan av Gunnar Sjödal 1965. Här hittar du klassiska bakverk och matiga mackor. 2Inspire (Storgatan 26) är stället för dig som söker alternativ till kanelbulle och festis. Här kan du ta ljustarapi medan du mumsar en gluten- och mjölkfri cheesecake. Kaféet har också en butik med fint utbud av varor du inte hittar i varje snabbköp. Vill du eftermiddagsmysa med vin eller öl istället beger du dig till Lilla Saluhallen (Prästgatan 42). Här serveras lokal öl, biodynamiskt vin eller sherry till ostar och chark samt sjömat från den ”jämtländska kusten” i Tröndelag.

5. Kväll.

Jazzköket (Prästgatan 44) är fortfarande ett måste för matnördar. Här serveras god och hållbar mat i en sprudlande atmosfär. Missar du Jazzköket får du stanna en dag extra helt enkelt. Heim Food Studio (Thoméegränd 9) är en spännande nykomling. Heim är som ett innovativt och kreativt långkok, där kultur och mat samsas i en varm atmosfär. Tre dagar i veckan förvandlas Heim till restaurang och kockarna kan komma från all världens håll för att gästspela. Take Mikado (Infanterigatan 12) är fortfarande en av Sveriges bästa japaner och maten är en välsmakande skönhetsupplevelse. Du måste boka minst tre dagar i förväg.

Jazzkökets kok förbereder pizza

Jazzköket serverar soulfood för matfantaster.

Slalombacke på Frösön

Frösön har mycket att välja på både på vintern och sommaren. Foto: Göran Strand

6. Utflykt: Frösön.

Frösön är Storsjöns största ö, där du kan åka alpint i två backar med stadsutsikt. Frösö kyrka (Stockevägen 16) är ett givet utflyktsmål där du får en vidunderlig utsikt över Oviksfjällen. Har du längdskidor kan du parkera vid kyrkan och skida över lägdorna (gammalt uttryck för åkrar). Fortsätt mot Frösö Park, den gamla flygflottiljen, och besök ett av Sveriges trevligaste span på Hotell Frösö Park (Cronstads väg 2). Här kan du krypa ned i den varma utomhuspoolen och låta vattendropparna frysa till små ispärlor i håret, en sinnlig upplevelse. Buss 3 och 4 tar dig till Frösö kyrka och vidare till Frösö Park.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under hösten 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se