Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Östersund

Att göra i Östersund

Stanna! Många reser till Östersund för att sedan dra till fjälls, men att lägga någon extra dag i själva staden är ingen dum idé. Smakmässigt kan det rent av bli en höjdpunkt i livet. Besök Jazzköket som är stadens gastronomiska magnet, och titta in i de små butikerna där ni blir väl omhändertagna. En tur till Frösön är en fin utflykt sommartid.

Tåg till Östersund

En tågresa till Östersund är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Östersund är något så unikt som ett landskaps enda stad. Den ligger mitt i Jämtland, mellan inlandets skogsmarker och fjällvärlden. Kommunen har drygt 63 000 invånare. När ni rullar in mot staden har ni fjällutsikt över Storsjön. Taxi (taxiostersund.se) och lokalbussar (ltr.se) finns utanför stationen. På gångavstånd från stationen finns småstadens vilsamma och hjärtliga puls med prisbelönta restauranger och en överraskande levande stadskärna. Promenaden tar 10–15 minuter.

Östersund
Foto: Hamperium photography Mostphotos.
Norra Station Café
Norra Station Café

2. Lunch.

Jazzkökets Saluhall (Prästgatan 44) har stadens bästa disk med lokalt kött, chark, ost och fin fisk från Trönderlag. Menyn är säsongsbaserad och här kan ni köpa lokalt mathantverk, något jämtarna är mycket stolta över. Vill ni ha picknick nere vid Storsjön finns ost- och charklådor att beställa. Norra Station Café (Hamngatan 11) är ett litet ställe som bjuder på stora upplevelser. I lokalerna på den mysiga innergården huserar både Östersunds Kafferosteri och konstgalleriet Lux. På menyn finns galetter, franska bovetepannkakor fyllda med färskost från Oviken, gula betor, rökt fläsksida, solroskärnor. Magasinet Café (Hamngatan 12) är en del av butiken Hamngatan 12, en av stadens läckraste inredningsbutiker. Här kan ni få välgjorda tacoslides, hummusmackor, ekologiska omeletter, soppor med lite sting i – och inspiration till hemmet. Är ni sugna på hamburgare har den norrländska succékedjan Bastard Burgers en filial i Östersund (Prästgatan 24).

3. Göra.

Är det fint väder ska ni promenera till Badhusparken vid Storsjöns strand. Den har varit Östersundsbornas ta igen sig-park sedan början av 1900-talet. Här kan barnen bada och rasa av sig i lekparken, och de vuxna ha picknick under lummiga träd. Härifrån kan ni även ta M/S Thomée ut till öarna i Storsjön.

Östersund fick priset Årets stadskärna 2019, och är självfallet fortfarande en trevlig stad att strosa omkring i. Titta in på C:nen (Prästgatan 39), en samlingsplats för kreativa entreprenörer som brinner för hållbarhet. Här finns bland annat butik Vågen, stadens första zero waste-butik där ni köper allt i lösvikt, från bönor till lotion bars. Frösö Handtryck General Store (Storgatan 19) vacker textildesign av några av Sveriges yppersta formgivare, handtryckt på hantverksmässigt vis och en jämtländsk stolthet sedan 1946. Treakel Lakritsbutik (Stortorget 8) av lakritsälskare för lakritsälskare, en liten mysig butik med dignande sött och salt sortiment.

Jamtli Historieland kan också rekommenderas. Det är ett friluftsmuseum på gångavstånd från centrum, eller ta buss 2 som stannar vid entrén. På Jamtli finns alltid spektakulära utställningar och muséet är ett äventyr genom fjällvärld och svunna tider. 70-talsutställningen är lika rolig för barnen som för de vuxna.

Frösö handtryck General store i Östersund
Frösö handtryck General store. Foto: Tina Stafrén.
Café Badhusparken i Östersund
Café Badhusparken ligger fint med utsikt över Storsjön.

4. Glass och fika.

Först ett stycke svensk konditorihistoria: På Wedan, Wedemarks konditori (Prästgatan 27), uppfanns smörgåstårtan av Gunnar Sjödahl 1965. Den finns fortfarande i sortimentet. Wedemarks gör även gelato, italiensk glass. Whiskyvarianten är omtalad.

Hantverksbageriet Frejas Bakeri (Nedre Frejagatan 9) bakar stadens godaste bröd, croissanter och bullar på ekologiska råvaror. Deras skorpor på överblivna kanelbullar bör köpas i storpack, de är försvinnande goda. Big Lake Coffee (Hamngatan 19) är Östersunds baristabutik med stor passion för rostning av kaffebönor av bästa kvalitet. Fint är att promenera till Café Badhusparken som ligger i en inglasad 50-talspaviljong med utsikt över Storsjön.

Redan nämnda Norra Station Café och Magasinet Café är också säkra glasskort. Den ena har egen hantverksglass och den andra prisbelönt gelato från Glassbaren i Bräcke.

5. Kväll.

Jazzköket (Prästgatan 44) är stadens gastronomiska fixstjärna. Här serveras god och hållbar mat i en sprudlande atmosfär. Uteserveringen om sommaren är Östersunds lilla Soho. Republiken bar & kök (Samuel Permans gata 9) är ytterligare en restaurang som förstår värdet av väl hanterade lokala råvaror, ända fram till kaffet. Pilgrimsmusselceviche på jämtländskt vis, gissa om den är njutbar! Brunkullan Brasserie (Postgränd 5) är en klassiker med lummig trädgård att avnjuta de ljusa Jämtlandskvällarna i. En annan mysig innergårdsrestaurang är italienska La Fabbrica del Gusto (Storgatan 28) som också driver Magazinet Bar, en trappa upp. Take Mikado (Infanterigatan 12) är fortfarande en av Sveriges bästa japanska restauranger där maten är en välsmakande skönhetsupplevelse. Ni måste förboka minst tre dagar i förväg.

Obs. De flesta lunch- och middagskrogar har numera take away. Det gäller också flera av ovanstående restauranger.

La Fabbrica del Gusto
La Fabbrica del Gusto. Foto: Göran Strand
Utflykt till Frösön
Frösön har mycket att välja på både på vintern och sommaren. Foto: Sandra Lee Pettersson.

6. Tre utflykter

1. Frösön. Storsjöns största ö är ett givet utflyktsmål. Ni tar er nästan överallt med lokalbuss 3 och 4. Vid Frösö kyrka (Stockevägen 16) får ni de bästa bilderna av Oviksfjällen till Instakontot.

2. Kretsloppshuset i Mörsil. En knapp timmes tågresa från Östersund ligger denna oas med rötter i 80-talets alternativtankar. Hönshus, trädgård, småskalig odling, mathantverk och kafé, så klart.

3. S:t Olavsleden. Denna gamla pilgrimsled, som sträcker sig från Selånger utanför Sundsvall till Trondheim, passerar förbi Östersund och Frösön. Varför inte gå hela vägen till Åre, cirka 120 kilometer, och ta tåget tillbaka?

Vid resa med tåg och vid vistelse i Östersund gäller Folkhälsomyndighetens och lokala myndigheters  rekommendationer och riktlinjer för minskad smittspridning av coronavirus.

Denna guide uppdaterades våren 20201. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se