Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Östersund

Att göra i Östersund

Stanna! Många reser till Östersund för att sedan dra till fjälls, men att lägga någon extra dag i själva staden är ingen dum idé. På senare år har den blivit en kulinarisk metropol, som har behållit småstadens vänlighet. Missa inte 70-talsutställningen på Jamtli, stadens underfundiga friluftsmuseum.

Tåg till Östersund

En tågresa till Östersund är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Östersund är något så unikt som ett landskaps enda stad. Den ligger mitt i Jämtland, mellan inlandets skogsmarker och fjällvärlden. Kommunen har drygt 63 000 invånare. När ni rullar in mot staden har ni fjällutsikt över Storsjön. Taxi (taxiostersund.se) och lokalbussar (ltr.se) finns utanför stationen. På gångavstånd från stationen finns småstadens vilsamma och hjärtliga puls med prisbelönta restauranger och en överraskande levande stadskärna. Promenaden tar 10–15 minuter.

Östersund
Foto: Hamperium photography Mostphotos
Norra Station Café
Norra Station Café.

2. Lunch.

Lunchutbudet i Östersund blir allt rikare, och ibland är det svårt att välja vart man ska gå. Smakrika och livliga La fabbrica del gusto (Storgatan 28) har servering både ute, på mysig innergård, och inne i en lokal med härlig energi från de öppna köken som kockar både italienskt och burgare. Jazzkökets Saluhall (Prästgatan 44) bjuder stadens finaste disk med lokalt kött, chark, ost och fisk från närliggande Tröndelag. Norra Station Café (Hamngatan 11) är ett litet ställe men med desto större upplevelser. i köket tillreds rätter med mångkulturella influenser, av lokala råvaror. I lokalerna på den mysiga innergården finns även Östersunds Kafferosteri och galleri LUX. 2Inspire, Ecobar (Storgatan 26) är lunchstället för er som älskar raw food och fair trade. Deras paradnummer är en raw food pizza som är krämig, smakrik, krispig – och helt ljuvligt.

3. Göra.

Är vädret fint, ta er till Storsjöns strand och Badhusparken, där både vuxna och barn kan rasa av sig, ha picknick, paddla kajak eller SUP-bräda. Eller åka skridskor på vintern. En bra kortutflykt är friluftsmuseet Jamtli. Det ligger inom gångavstånd från centrum och har både klappvänliga djur och roliga utställningar om vikingar, 70-tal, folkmusik och Storsjöodjuret.

Annars ska ni ta en långsam promenad genom de centrala delarna av Östersund. Det finns mycket att kolla in. C:nen (Prästgatan 39) är en samlingsplats för kreativa entreprenörer som brinner för hållbarhet. Vågen, stadens första zero waste-butik där ni köper allt i lösvikt, från bönor till lotion bars. Frösö Handtryck General Store (Storgatan 19) har inredning och textildesign från några av Sveriges yppersta formgivare, handtryckt på hantverksmässigt vis och en jämtländsk stolthet sen 1946.

En helt annan upplevelse bjuder Cloud Spa (Hotell Östersund, Kyrkgatan 70) på. Se staden från ovan med fjällen som fond från en uppvärmd utomhuspool på taket.

70-tallsutställning på Jamtli. Foto: Tina Stafrén
Café Badhusparken i Östersund
Café Badhusparken ligger fint med utsikt över Storsjön.

4. Fika.

Big Lake Coffee (Biblioteksgatan 9) är Östersunds baristabutik med en passion utöver det vanliga för rostning av kaffebönor av bästa kvalitet. Risken att ni blir kvar efter en tänkt ”snabb på stående fot” är överhängande. På Wedemarks konditori (Prästgatan 27) uppfanns smörgåstårtan av Gunnar Sjödal 1965. Här hittar ni klassiska bakverk och matiga mackor. Gå till Jämtlands Gelato (Törnstensgränd 7) om ni är sugna på glass. Den glade bagaren på ”Grädda” i Åre har öppnat glass-filial i Östersund och smakerna är ljuvliga. En rask morgonpromenad bort, över Frösö-bron, ligger Tages Konditori & Kök (Frösövägen 32). Här kan ni få en härlig brunch med ägg Benedict, nystekta amerikanska pannkakor med frasigt bacon och färskpressad apelsinjuice.

5. Kväll.

Nyöppnade Nästgårdsbua (Biblioteksgatan 6C) är vad ni söker om ni vill smaka det genuina på ett förfinat sätt. Här ska gästen känna det som att hen blivit bortbjuden till granngården. En granngård med en sjuhelsikes fingertoppskänsla för smaker ska tilläggas. Jazzköket (Prästgatan 44) är stadens gastronomiska fixstjärna. Här serveras god och hållbar mat i en sprudlande atmosfär. Brynt smör-smör med karamelltoner ringlade över en fin bit havsvarelse, varsamt lagat naturbeteskött med smakrik marmorering. Uteserveringen är Östersunds lilla SOHO och här är ambitionsnivån på både drinklista och meny lika hög som stämningen. Brunkullan Brasserie och Bar (Postgränd 5) är en klassiker. Sommartid kan ni sitta i deras lummiga trädgård och avnjuta de ljusa Jämtlandskvällarna. Ett annat sommarställe är Teaterträdgården (Hotell Gamla Teatern, Thoméegränd 20) som erbjuder god mat, musik och feststämning med olika event under öppen himmel mitt i stan.

Till sist: omskrivna Take Mikado (Infanterigatan 12) är fortfarande en av Sveriges bästa japanska restauranger. Ni måste förboka minst tre dagar i förväg.

Nyöppnade Nästgårdsbua bjuder på fingertoppskänsla.
Utflykt till Frösön
Frösön har mycket att välja på både på vintern och sommaren. Foto: Sandra Lee Pettersson

6. Tre roliga utflykter.

1. Frösön. Detta är Storsjöns största ö och ett givet utflyktsmål då ni tar er nästan överallt med lokalbussarna 3 och 4. Längs vägen finner ni makalös utsikt, fikaställen och ett spa vid slutstationen.

2. Verkö Slott. Från kajen i Badhusparken kan ni borda M/S Thomée för antingen lunch- eller middagskryssning till Verkö slott. På slottet kan ni äta gott, övernatta eller bara ströva i naturen.

3. Kretsloppshuset i Mörsil. En knapp timmes tågresa från Östersund ligger denna oas med rötter i 80-talets alternativtankar. Hönshus, trädgård, småskalig odling, mathantverk – och kafé, så klart.

Denna guide uppdaterades våren 2022. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se