Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Oslo

Att göra i Oslo

Oslo har blivit ett resmål i världsklass. Attraktionerna är många. Nya Munchmuseet, hisnande hopptornet på Holmenkollen, Vikingskipshuset på Bygdøy. Bara för att nämna några. Mysigast är att upptäcka "småstaden" Oslo till fots. Kanske uppför Akerselva och sedan genom hippa stadsdelen Grünerløkka. Högklassiga fika- och matstopp finns överallt.

Tåg till Oslo

En tågresa till Oslo är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Oslo ligger där Oslofjorden möter en rad låga skogsklädda utlöpare av de norska fjällen. Detta möte ger staden både en havsnära känsla och backiga stadsdelar. Själva tätorten Oslo har närmare 700 000 invånare, medan storstadsområdet har runt 1,5 miljoner.

Det första som möter besökaren som kommer med tåg är Oslos glänsande och spännande skrytbyggen. Mest känt är nya Munchmuseet, Barcodeområdet och Operan. Alla tre ligger strax intill Sentralstasjon. Bortom downtown byter staden snabbt karaktär. Den blir intim och promenadvänlig. Få städer i Europa har samma roliga mix av arkitektoniska stilar som Oslo. 1700-talskåkar, vackra jugendhus, storslagna nationalromantiska villor och gamla industrier som byggts om till gallerier, mathallar och smarta kontor.

Vill ni inte promenera, så använd kollektivtrafiken. Den är väl utbyggd och består av tunnelbana, spårvagnar (trikk) och bussar. Alla ingår i samma biljettsystem med olika zoner. Vid varje större hållplats finns biljettautomater, och det finns även en app där biljetter kan köpas. Sök på Ruterbillet i Appstore eller Google Play. Som i många andra städer i Europa finns här även elsparkcyklar att hyra.

Local knowledge: I Oslo pratas det ofta om Østkanten och Vestkanten. De är i grova drag Oslos två huvuddelar. Skiljelinje var förr Uelands gate, men numera räknar man Akerselva som vattendelare. Vestkanten är borgerlig och överklass, Østkanten var förr arbetarklass, men numera ett allt mer gentrifierat område.

Oslo
Restaurang Tekehtopa i Oslo
Lunch på restaurang Tekehtopa.

2. Lunch.

Hungrig vid ankomst? Promenera direkt till kvarteren runt Youngstorget (tar cirka tio minuter). Här finns en mängd roliga lunchkrogar. Till exempel trevliga Fiskeriet (Youngstorget 2B). Deras fish and chips håller allra högsta klass! Strax intill ligger coola Generasjonsbaren (Torggata 13), ett kafé som har lättare rätter och sallader. Missa inte superpopulära Oslo Street Food, en blandning av foodcourt och foodtruckhall. I samma område ligger även vietnamiska bakgatsrestaurangen Lille Saigon 1 (Bernt Ankers gate 7), som har en bra bahn mi, en fransk baguette med biff, citrongräs och chili för cirka 100 nok.

I närheten ligger design- och arkitekturcentret DogA (Hausmanns gate 16) med sydstatskrogen Way Down South i källarplanet, med utsikt över Akerselva. Bra kött från smoker'n och roliga tillbehör som mac’n’cheese och sweet potato waffles. 

Ett annat bra lunchstråk är övre delen av Karl Johans gate och runt Slottet. Vid Slottsparken ligger konsthallen Kunstnernes Hus (Wergelandsveien 17), en vacker, stram 30-talsbyggnad med fint ljusinsläpp. Bra pizzor på menyn. Strax intill hittar ni Kafé Oslo i Litteraturhuset (Wergelandsveien 29) som bjuder på förfinad norsk husmanskost. Varför inte testa ett karbonadesmørrebrød med glaserad lök och ärtmousse? En tio minuters promenad österut från Slottet ligger trivsamma italienaren Tekehtopa (Sankt Olavs Plass 2) vars namn är Apotheket baklänges. Den vackra, mjukt böjda lokalen var tidigare Rikshospitalets apotek. Har bra pasta, bland annat en fin vegetarisk carbonara med karljohansvamp.

Till sist: är ni villiga att vallfärda för lunch? Lämna då centrala Oslo och promenera upp genom Grünerløkka till lilla Focacceria (Markveien 34) och beställ en pizzabakad focacciamacka med gorgonzola, parmesan, pecorino och mozzarella. Ni kommer inte att ångra er.

3. Göra.

Oslo är en rolig stad att upptäcka till fots. Så ta en lång promenad! Till exempel upp längs Akerselva, kantad av gamla industribyggnader som gjorts om till kontor, skolor och kulturhus. Missa inte Vulkan-området som förvandlats till en modern stadsdel med en fin saluhall, Mathallen i Oslo. Efter Vulkan tar ni er över älven till omtalade Grünerløkka, en arbetarstadsdel som har gjort en kraftig klassresa. Här finns mängder av roliga krogar och kaféer. Promenaden avslutas i Grønland, vars huvudgata domineras av invandrarbutiker, och därefter ultramoderna Barcodeområdet med den kantiga, helvita och instagramvänliga Operabyggnaden som huvudattraktion.

En häftig upplevelse får man på t-banelinje 1 (mot Frognerseteren) till Holmenkollen. Färden går hela tiden uppåt, genom fashionabla förorter, och med en allt finare utsikt över Oslofjorden och skogsklädda åsar. Till sist är man framme vid Holmenkollen och det mäktiga hopptornet, invigt 2010. För de som är intresserade av längdåkning och backhoppning är detta en pilgrimsfärd. Vill ni äta lunch i nationalromantisk prakt ta t-banan den sista biten upp till Frognerseteren. Här finns restaurangen med samma namn – och en storslagen utsikt.

Kulturintresserad? Då har Oslo tre måsten: 

  • Vikingskipshuset på Bygdøy. Träsniderierna på Osebergskeppet från 800-talet är utsökta, imponerande. 
  • Munch, det nya Munchmuseet i Björvika (ligger inte långt från Operan). Här kan ni se Skriet i original (den som kan sina emojis vet hur det ser ut) och andra konstverk av Munch.
  • Vigelandsparken (Nobels gate 32). Här finns mer än 200 skulpturer gjorda av Gustav Vigeland. Mest känd är Monoliten, 17 meter hög och huggen ur ett enda granitblock.
Vigelandsparken
Vigelandsparken. Foto: Visit Oslo
Fika på Velo i Oslo
Cykelfiket Oslovelo.

4. Fika.

I downtown Oslo, om ni vill ha exklusivare känsla, gäller Pascal (Henrik Ibsens gate 36) som är den franska kändiskonditorns Pascal Dupuys första ställe i Oslo. W B Samson (Karl Johans gate 20) är en norsk klassiker. Stället öppnade redan 1894. Det renoverades nyligen och har fått en fräsch inredning av trä och vitt kakel. Ta gärna en friand med bringebær (hallon). I närheten ligger Fuglen (Universitetsgata 2), ett avslappnat espressoställe med vintage-möbler (är cocktailbar på kvällarna). Riktigt fint blir det på klassiska Theatercaféen (Stortingsgata 24–26). På kändistavlorna i entrén hittar ni alla från Liza Minnelli till Robyn.

I trendmedvetna Grünerløkka hittar ni flera roliga, karaktärsfulla fik. Udda Liebling (Øvrefoss 4) har inspirerats av en tysk tv-deckare och erbjuder skön atmosfär och stort urval av ett mackor och bakverk. I närheten ligger motsatsen, strama Tim Wendelboe (Grünersgate 1) som är kaffenistans eldorado. Här står kaffet i centrum, inget annat. Vespa og Humla (Københavngata 2C) är en söt italienare med fin uteservering. Ligger för övrigt vägg i vägg med Grünerløkka Brygghus, som har ölförsäljning över disk. Supreme Roastworks (Thorvald Meyers gate 18A) är allt i ett. Kaffebar, återförsäljare av kaffeutrustning och rosteri. Själva baren är enkel och intim. På populära cykelfiket Oslovelo (Seilduksgata 23A) kan ni få en cortado och sedan hyra en specialcykel för 250 nok per dag.

5. Kväll.

I stadsdelen Frogner finns det mest fashionabla utelivet. Här hittar ni lyxiga cocktailbaren och restaurangen Bygdöy Allé 3 (samma adress). I närheten ligger halvgalna finsmakarkrogen Palace Grill (Solligate 2). Har ni pengar? Ta deras trerättersmeny för 1 100 nok. Vill ni äta billigare rekommenderas underhållande Listen to Baljit (Frognerveien 1) som har en prisvärd meny med indisk streetfood och många indiska gäster. Vilket alltid är ett kvalitetsbevis.

Oslos nya heta kvarter är lilla Tullinlökka. Här blandas läckra kontorshus med industrifasader från 1800-talet. Nyöppnade Kafeteria August (Universitetsgata 9) har en sparsmakad designad lokal och en riktigt bra tartar. I ett före detta garage hittar ni mikrobryggeriet Skråplanet (Universitetsgata 2) med cool, betongig inredning, shuffleboards och sydstatsmeny. I samma område ligger också finkrogen Katla (Universitetsgata 12) som serverar en spännande fusion av nordiskt, latinamerikanskt och asiatiskt.

Runt ovannämnda Youngstorget ligger flera roliga fastfoodrestauranger. Bara promenera runt och välja efter humör. Kanske prova Döner Bros (Osterhaus gate 12), som toppar sina kebaber med tzatziki eller parmesan. För mer exklusiv mat och känsla, så rekommenderas finnordiska Arakataka (Mariboes gate 7B).

Bra barer i området är omtalade Himkok (Storgata 27) och Torggata Botaniske (Torggata 17), som inte bara har en bartender utan även en egen trädgårdsmästare.

I Grünerløkka på Østkanten finns ett mer hipsteraktigt uteliv. Börja gärna kvällen på lilla cocktailbaren Bar Boca (Thorvald Meyers gate 30) eller Bettola (Trondheimsveien 2), en snygg italiensk 50-talsbar. I samma kvarter hittar ni Txotx (Trondheimsveien 2), en baskisk pintxosbar som serverar rätter som friterad torsktunga med svart vitlöksmajo. Eller nyöppnade brittiska Little Pickle (Jens Bjelkes Gate 9A) som har en lekfull modern britishmeny. Deras friterade svamp med currydipp är en höjdare.

Till sist måste Olympen (Grønlandsleiret 15), Lompa i folkmun, i närliggande Grønland nämnas. Vacker lokal från 1800-talet och cool stämning.

Restaurang Skråplanet i Tullinlökka.
Hovedöya i Oslos skärgård. Foto: Sabine Zoller

6. Utflykt.

Egentligen behöver ni inte göra några utflykter från Oslo. Staden i sig tar tid att upptäcka. Men är vädret fint på sommaren, och Oslofjordens vatten glittrar, ta då båtarna ut till någon av öarna i den inre delen av fjorden. Största ön heter Hovedöya och här finns fin natur, två stränder och en klosterruin från 1100-talet. Populär är även Gressholmen som även kan locka med sommarrestaurangen Gressholmen Kro som funnits sedan 1930-talet. Färsk fisk är paradrätten, men den har även sandwiches, smoothies, glass och picknick-paket. Båtarna till öarna går från Akers brygge i centrala Oslo.

Denna guide uppdaterades hösten 2022. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se