Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Oslo

Att göra i Oslo

Det första som slår en när man kommer till Oslo är alla gigantiska byggprojekt. Men bortom Operan, Barcodeområdet, Nya Munchmuseet, The Hub så finns en laid back, intim och småstadsvänlig stad. Och den ska man upptäcka till fots! Kanske utmed Akerselva eller genom Grünerløkka. Högklassiga fika- och matstopp finns överallt.

Tåg till Oslo

En tågresa till Oslo är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Oslo ligger där Oslofjorden möter en rad låga skogsklädda utlöpare av de norska fjällen. Detta möte ger staden både en havsnära känsla och backiga stadsdelar. Själva tätorten Oslo har närmare 700 000 invånare, medan storstadsområdet har runt 1,3 miljoner.

Det första som möter besökaren som kommer med tåg är Oslos glänsande och spännande skrytbyggen. Mest känt är Barcode-området och Operan, båda ligger strax intill Sentralstasjon. Bortom downtown byter staden snabbt karaktär. Den blir intim och promenadvänlig. Få städer i Europa har samma roliga mix av arkitektoniska stilar som Oslo. 1700-talskåkar, vackra jugendhus, storslagna nationalromantiska villor och gamla industrier som byggts om till gallerier, mathallar och smarta kontor.

Vill ni inte promenera, så är använd kollektivtrafiken. Den är väl utbyggd och består av tunnelbana, spårvagnar (trikk) och bussar. Alla ingår i samma biljettsystem med olika zoner. Vid varje större hållplats finns biljettautomater, och som i andra städer finns även en app där biljetter kan köpas. Sök på Ruterbillet i Appstore eller Google Play.

Stadens lånecyklar heter Oslo bysykkel och finns uppställda på över 200 platser. Ett dygn kostar runt 60 NOK. Och som i många andra städer i Europa finns här även elsparkcyklar att hyra.

Local knowledge: I Oslo pratas det ofta om Østkanten och Vestkanten. De är i grova drag Oslos två huvuddelar. Skiljelinje var förr Uelands gate, men numera räknar man Akerselva som vattendelare. Vestkanten är borgerlig och överklass, Østkanten arbetarklass (fast numera är det ett allt mer gentrifierat område).

Oslo
Restaurang Tekehtopa i Oslo
Lunch på restaurang Tekehtopa.

2. Lunch.

Hungrig vid ankomst? Prova då någon av restaurangerna i gamla Østbanehallen, som numera blivit en modern och fräsch matgalleria.

Runt Sentralstasjon finns ett stort utbud av billigare snabbmatsställen. Vill ni ha lite trendigare restauranger, så promenera vidare till kvarteren runt Youngstorget (tar cirka tio minuter). Här finns mängder av roliga lunchkrogar. Till exempel trevliga Fiskeriet (Youngstorget 2B). Deras fish and chips håller allra högsta klass! Strax intill ligger coola Gunnars Generasjonsbar (Torggata 13) är ett kafé som har lättare rätter och sallader. I närheten ligger design- och arkitekturcentret DogA (Hausmanns gate 16) med sydstatskrogen Way Down South i källarplanet. Bra kött från smoker'n och roliga tillbehör som mac’n’cheese och sweet potato waffles.

Missa inte superpopulära Torggata Bad, en blandning av foodcourt och foodtruckhall. Budget? I samma område ligger även vietnamiska bakgatsrestaurangen Lille Saigon 1 (Bernt Ankers gate 7), som har en bra fransk baguette med biff, citrongräs och chili för cirka 70 NOK.

Ett annat bra lunchstråk är övre delen av Karl Johans gate och runt Slottet. Olivia EGER (Karl Johans gate 23) har en lyxig och ombonad känsla, och utsökta hantverkspizzor. Fungin med tryffelkräm är en höjdare! Vid Slottsparken ligger konsthallen Kunstnerernes Hus (Wergelandsveien 17), en vacker 30-talsbyggnad med fint ljusinsläpp. Deras restaurang är en behaglig plats att vara på, speciellt om solen är framme. Strax intill hittar ni Kafé Oslo i Litteraturhuset (Wergelandsveien 29) som bjuder på förfinad norsk husmanskost. Varför inte testa ett karbonadesmørrebrød med glaserad lök och ärtmousse? I samma område ligger trivsamma italienaren Tekehtopa (Sankt Olavs Plass 2) vars namn är Apotheket baklänges. Den vackra, mjukt böjda lokalen var tidigare Rikshospitalets apotek. Har bra pasta, bland annat en fin vildsvinsravioli med soltorkad tomat och salvia.

Till sist: är ni villiga att vallfärda för lunch? Lämna då centrala Oslo och promenera upp genom Grünerløkka till Focacceria (Markveien 34) och beställ en pizzabakad focacciamacka med gorgonzola, parmesan, pecorino och mozzarella. Ni kommer inte att ångra er.

3. Göra.

En dag ledig i Oslo och ingenting att göra? Ta t-banelinje 1 (mot Frognerseteren) till Holmenkollen. Färden går hela tiden uppåt, genom fashionabla förorter, och med en allt finare utsikt över Oslofjorden och skogsklädda åsar. Till sist är man framme vid Holmenkollen och det mäktiga hopptornet, invigt 2010. För de som är intresserade av längdåkning och backhoppning är detta en pilgrimsfärd.

Annars gäller som alltid: Ta en lång promenad. Till exempel upp längs Akerselva, kantad av gamla industribyggnader som gjorts om till kontor, skolor och kulturhus. Efter Vulkanområdet (titta in i Oslo Mathall) tar ni er över älven till omtalade Grünerløkka, en arbetarstadsdel som har gjort en kraftig klassresa på 2000-talet. Här finns mängder av roliga krogar och kaféer. Promenaden avslutas i Grønland, vars huvudgata domineras av invandrarbutiker, och ultramoderna Barcodeområdet med den kantigt vackra Operabyggnaden som huvudattraktion.

Vid sidan om Holmenkollenbacken och Operan har Oslo tre riktigt stora turistattraktioner:
Vikingskipshuset på Bygdøy. Träsniderierna på Osebergskeppet är imponerande. Skriet. Ja, den som kan sina emojis vet hur det ser ut. Det nya Munchmuseet i Björvika (ligger inte långt från Operan) öppnade i oktober 2021. Där kan ni se Edvard Munchs egna variationer. Missa inte Vigelandsparken (Nobels gate 32) med de omtalade skulpturerna Monolitten och Sinnatagen.

Vigelandsparken
Vigelandsparken. Foto: Visit Oslo.
Fika på Velo i Oslo
Cykelfiket Oslovelo.

4. Fika.

I downtown Oslo, om ni vill ha exklusivare känsla, gäller Pascal (Henrik Ibsens gate 36) som är den franska kändiskonditorns Pascal Dupuys första ställe i Oslo. W B Samson (Karl Johans gate 20) är en norsk klassiker. Stället öppnade redan 1894. Det renoverades nyligen och har fått en fräsch inredning av trä och vitt kakel. Ta gärna en friand med bringebær (hallon). I närheten ligger Fuglen (Universitetsgata 2), ett avslappnat espressoställe med vintage-möbler (är cocktailbar på kvällarna). Riktigt fint blir det på klassiska Theatercaféen (Stortingsgata 24–26). På kändistavlorna i entrén hittar ni alla från Liza Minnelli till Robyn.

I trendmedvetna Grünerløkka hittar ni flera roliga, karaktärsfulla fik. Udda Liebling (Øvrefoss 4) har inspirerats av en tysk tv-deckare (!) och erbjuder skön atmosfär och stort urval av ett mackor och bakverk. I närheten ligger motsatsen, strama Tim Wendelboe (Grünersgate 1) som är kaffenistans eldorado. Här står kaffet i centrum, inget annat. Vespa og Humla (Københavngata 2C) är en söt italienare med fin uteservering. Ligger för övrigt vägg i vägg med Grünerløkka Brygghus, som har ölförsäljning över disk.

Supreme Roastworks (Thorvald Meyers gate 18A) är allt i ett. Kaffebar, återförsäljare av kaffeutrustning och rosteri. Själva baren är enkel och intim. På populära cykelfiket Oslovelo (Seilduksgata 23A) kan ni få en cortado och sedan hyra en specialcykel för 250 nok per dag.

Till sist: liksom Sverige är Norge en stor våffelnation. Ett populärt, kultigt våffelställe är Haralds Vaffel (Olaf Ryes plass 3) i Grünerløkka. Det drivs av svenske Jonathan Larsson, som kör lite galnare varianter. Till exempel prinsessan Märthas veganska variant med strutar, ananas- och chokladglass och stora bärströssel.

5. Kväll.

I stadsdelen Frogner finns det mest fashionabla utelivet. Här hittar ni bl a rockiga och halvgalna Palace Grill (Solligate 2) som även har bar och konsertscen. Har ni pengar? Ta deras trerättersmeny för 1 100 nok.

Lyxiga Bygdöy Allé 3 (samma adress) räknas som en av Oslos hetaste helkvällsupplevelser. Granne ligger underhållande Listen to Baljit (Frognerveien 1) som har en prisvärd meny med indisk streetfood - och många indiska gäster. Vilket alltid är ett kvalitetsbevis!

I centrala Oslo kanske ni ska börja kvällen på takbaren på The Hub (Biskop Gunnerus gate 3), Clarion Hotels jättesatsning vid Jernbanetorget. Utsikten över Oslofjorden är magnifik. Sedan kan ni välja på ett fint utbud av högklassiga restauranger: finnordiska Arakataka (Mariboes gate 7B), koreanska J2 (Pilestredet 63A) som endast serverar en sjurättersmeny och Michelinkrogen Maaemo (Schweigaards gate 15B).

Bra barer i city är omtalade Himkok (Storgata 27) och Svanen D.G.Æ (Karl Johans gate 13) som ligger i ett gammalt apotek från 1800-talet. Lite galnare är växthusbaren Torggata Botaniske (Torggata 17) som inte bara har en bartender utan även en egen trädgårdsmästare.

I Grünerløkka rekommenderas klassiska cocktailbaren Bar Boca (Thorvald Meyers gate 30). En bit längre bort finns intima vinbaren Territoriet (Markveien 58) och Txotx (Trondheimsveien 2), en kritikerrosad baskisk pintxosbar som serverar rätter som friterad torsktunga med svart vitlöksmajo.

Till sist måste Olympen, Lompa i folkmun, i närliggande Grønland nämnas. Vacker lokal från 1800-talet och cool stämning.

Local knowledge: Titta in på Teddys Soft Bar (Brugata 3, strax intill Jernbanetorget). Det är ett så kallat brunt kafé med intakt inredning från 1958, inklusive en Wurlitzerjukebox. Klientelet är främst män med en stor fulöl framför sig.

Arakataka
Finnordiska Arakataka. Foto: Yadid Levy.
Snøsækert i Oslo
Besök Snø, världens största vintersportanläggning under tak.

6. Världens största frysbox?

Nu blir Oslo snösäkrare, åtminstone om man kan tänka sig att åka skidor inomhus. I januari 2020 öppnades Snø i Lørenskog utanför Oslo. Den är gigantiskt frysbox som är världens största vintersportanläggning under tak. Vid sidan om en två kilometer långt längdåkningsslinga med fyra parallella spår finns en 100 bred och 505 meter lång skidbacke. För skidhopparna finns vindtunneln iFly, för viktlös träning. Snø är öppen året runt och kan nås med bussen eller tåg till Lørenskog stasjon. Sedan är 500 meter till fots.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Oslo gäller Folkhälsomyndighetens och lokala myndigheters rekommendationer och riktlinjer för minskad smittspridning av coronavirus.

Denna guide uppdaterades hösten 2021. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se