Stadsguiden
Resa till Oslo
Att göra i Oslo
Oslo har blivit ett resmål i världsklass. Attraktionerna är många. Munchmuseet, Operan, hisnande hopptornet på Holmenkollen. Bara för att nämna några. Men bortom den moderna arkitekturen finns en mysig "småstad" att upptäcka. En promenad uppför Akerselva och genom hippa stadsdelen Grünerløkka är ett måste. Högklassiga fika- och matstopp finns överallt.
Tåg till Oslo
En tågresa till Oslo är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.
1. Ankomst.
Oslo ligger där Oslofjorden möter en rad låga skogsklädda utlöpare av de norska fjällen. Detta möte ger staden både en havsnära känsla och backiga stadsdelar. Själva tätorten Oslo har drygt 700 000 invånare, medan storstadsområdet har runt 1,5 miljoner.
Det första som möter besökaren som kommer med tåg är Oslos glänsande och spännande skrytbyggen. Mest kända är Munchmuseet, Barcodeområdet och det helt vita Operahuset. Alla tre ligger strax intill Sentralstasjon. Bortom downtown byter staden snabbt karaktär. Den blir intim och promenadvänlig. Få städer i Europa har samma roliga mix av arkitektoniska stilar som Oslo. 1700-talskåkar, vackra jugendhus, storslagna nationalromantiska villor och gamla industrier som byggts om till gallerier, mathallar och smarta kontor.
Vill ni inte promenera, så använd kollektivtrafiken. Den är väl utbyggd och består av tunnelbana, spårvagnar (trikk) och bussar. Alla ingår i samma biljettsystem med olika zoner. Vid varje större hållplats finns biljettautomater, och det går även här att köpa biljetter i en app. Sök på Ruterbillet i Appstore eller Google Play. Som i många andra städer i Europa finns här även elsparkcyklar att hyra.
Local knowledge: I Oslo pratas det ofta om Østkanten och Vestkanten. De är i grova drag Oslos två huvuddelar. Skiljelinjen var förr Uelands gate, men numera räknar man Akerselva som vattendelare. Vestkanten är borgerlig och överklass, Østkanten var förr arbetarklass, men numera ett allt mer gentrifierat område.


2. Lunch.
Hungrig vid ankomst? Promenera direkt till kvarteren runt Youngstorget (tar cirka tio minuter). Här finns en mängd roliga lunchkrogar. Till exempel trevliga Fiskeriet (Youngstorget 2B). Deras fish and chips håller allra högsta klass! Strax intill ligger coola Generasjonsbaren (Torggata 13), ett kafé som har lättare rätter och sallader. Missa inte superpopulära Oslo Street Food, en blandning av foodcourt och foodtruckhall. I samma område ligger även vietnamiska bakgatsrestaurangen Lille Saigon 1 (Bernt Ankers gate 7), som har en bra bahn mi, en fransk baguette med biff, citrongräs och chili för cirka 100 nok.
I närheten ligger design- och arkitekturcentret DogA (Hausmanns gate 16) med sydstatskrogen Way Down South i källarplanet, med utsikt över Akerselva. Bra kött från smoker'n och roliga tillbehör som mac’n’cheese och sweet potato waffles.
Ett annat bra lunchstråk är övre delen av Karl Johans gate och runt Slottet. Vid Slottsparken ligger konsthallen Kunstnernes Hus (Wergelandsveien 17), en vacker, stram 30-talsbyggnad med fint ljusinsläpp. Bra pizzor på menyn. Strax intill hittar ni Kafé Oslo i Litteraturhuset (Wergelandsveien 29) som bjuder på förfinad norsk husmanskost. Varför inte testa ett karbonadesmørrebrød med glaserad lök och ärtmousse? En tio minuters promenad österut från Slottet ligger trivsamma italienaren Tekehtopa (Sankt Olavs Plass 2) vars namn är Apotheket baklänges. Den vackra, mjukt böjda lokalen var tidigare Rikshospitalets apotek. Har bra pasta, bland annat en fin vegetarisk carbonara med karljohansvamp.
Till sist: är ni villiga att vallfärda för lunch? Lämna då centrala Oslo och promenera upp genom Grünerløkka till lilla Focacceria (Markveien 34) och beställ en pizzabakad focacciamacka med gorgonzola, parmesan, pecorino och mozzarella. Ni kommer inte att ångra er.
3. Göra.
Oslo är en rolig stad att upptäcka till fots. Så ta en lång promenad! Till exempel upp längs Akerselva, kantad av gamla industribyggnader som gjorts om till kontor, skolor och kulturhus. Missa inte Vulkan-området som förvandlats till en modern stadsdel med en fin saluhall, Mathallen i Oslo. Efter Vulkan tar ni er över älven till omtalade Grünerløkka, en arbetarstadsdel som har gjort en slående klassresa. Här finns mängder av roliga krogar och kaféer. Promenaden går vidare genom Grønland, vars huvudgata domineras av butiker och snabbmatställen som drivs av invandrare, och avslutas därefter i det ultramoderna Barcodeområdet med den kantiga, helvita och instagramvänliga Operabyggnaden som huvudattraktion.
En häftig upplevelse får man på t-banelinje 1 (mot Frognerseteren) till Holmenkollen. Färden går hela tiden uppåt, genom fashionabla förorter, och med en allt finare utsikt över Oslofjorden och skogsklädda åsar. Till sist är man framme vid Holmenkollen och det mäktiga hopptornet, invigt 2010. För de som är intresserade av längdåkning och backhoppning är detta en pilgrimsfärd. Vill ni äta lunch i nationalromantisk prakt? Ta då t-banan den sista biten upp till Frognerseteren. Här finns restaurangen med samma namn – och en storslagen utsikt.
För den kulturintresserade har Oslo tre måsten:
• Munch, det nya Munchmuseet i Bjørvika (ligger inte långt från Operan). Här kan ni se Skriet i original (den som kan sina emojis vet hur det ser ut) och andra konstverk av Munch.
• Nasjonalmuseet vid Akerbrygge är imponerande. Både på utsidan och insidan. En "betongliknande skattkista", som en norsk konstkritiker uttryckte det.
• Vigelandsparken (Nobels gate 32). Här finns mer än 200 skulpturer gjorda av Gustav Vigeland. Mest känd är Monoliten, 17 meter hög och huggen ur ett enda granitblock.
Obs: Tyvärr är Vikingskipshuset på Bygdøy, med det imponerande Osebergsskeppet, stängt fram till 2026. Då öppnar istället det nye Vikingtidsmuseet.


4. Fika.
I downtown Oslo, om ni vill ha exklusivare känsla, gäller Pascal (Henrik Ibsens gate 36) som är den franska kändiskonditorns Pascal Dupuys första ställe i Oslo. W B Samson (Karl Johans gate 20) är en norsk klassiker. Stället öppnade redan 1894. Det renoverades nyligen och har fått en fräsch inredning av trä och vitt kakel. Ta gärna en friand med bringebær (hallon). I närheten ligger Fuglen (Universitetsgata 2), ett avslappnat espressoställe med vintagemöbler (är cocktailbar på kvällarna). Riktigt fint blir det på klassiska Theatercaféen (Stortingsgata 24–26). På kändistavlorna i entrén hittar ni alla från Liza Minnelli till Robyn. Afternoon tea, anyone? Närliggande Palmen på Grand Hotel (Karl Johans gate 31) anses av många ha Oslos bästa afternoon tea.
I trendmedvetna Grünerløkka hittar ni flera roliga, karaktärsfulla fik. Strama Tim Wendelboe (Grünersgate 1) är kaffenistans eldorado. Här står kaffet i centrum, inget annat. Vespa og Humla (Københavngata 2C) är en söt italienare med fin uteservering. Supreme Roastworks (Thorvald Meyers gate 18A) är allt i ett. Kaffebar, återförsäljare av kaffeutrustning och rosteri. Själva baren är enkel och intim. På populära cykelfiket Oslovelo (Seilduksgata 23A) kan ni få en cortado och sedan hyra en specialcykel för 250 nok per dag. En annan favorit i området är mysiga Gråbein (Lakkegata 71), som ser ut som en blandning av second hand-butik och köket i ett fiskarhem. Här kan man få bra toast till kaffet.
5. Kväll.
Oslo har numera ett sprudlande och underhållande kvällsliv, koncentrerat till tre områden:
I stadsdelen Frogner finns det mest fashionabla utelivet. Här hittar ni nya och omtalade hotellet Sommerro (Sommerrogata 1). Här kan ni njuta av fjordutsikt på takterrasen, äta på storslagna brasseriet Ekspedisjonshallen eller på lyxiga thailändaren Plah & Ahaans. I närheten, på en bakgård, ligger mysiga vinbaren Kolonihagen Frogner (Frognerveien 33) som serverar ekologiska smårätter, och halvgalna finsmakarkrogen och nöjesklustret Palace Grill (Solligate 2). Vill ni äta billigare rekommenderas roliga Listen to Baljit (Frognerveien 1) som har en prisvärd meny med indisk streetfood. Stället har för övrigt många indiska gäster, vilket alltid är ett kvalitetsbevis.
Centrala Oslo var tidigare ett trött distrikt, men numera finns både bra shopping och roliga, trendiga restauranger här. Hetast just nu är kanske Null Null (Kongens gate 5) i nya hotellet Review. Här möts klassiska italienska rätter och sparsmakad skandinavisk design. I närheten ligger Tullinlökka, ett litet "nöjeskvarter" med coola Kafeteria August (Universitetsgata 9), vinbaren Becco (Kristian Augusts gate 11) och mikrobryggeriet Skråplanet (Universitetsgata 2) som ligger i ett före detta garage och har betongig inredning, shuffleboards och sydstatsmeny. Här ligger också finkrogen Katla (Universitetsgata 12) som serverar en spännande fusion av nordiskt, latinamerikanskt och asiatiskt.
Runt Youngstorget ligger flera roliga fastfoodrestauranger. Bara promenera runt och välj efter humör. För mer exklusiv mat och känsla, rekommenderas finnordiska Arakataka (Mariboes gate 7B). Bra barer i området är omtalade Himkok (Storgata 27) och Torggata Botaniske (Torggata 17), som inte bara har en bartender utan även en egen trädgårdsmästare. Red Room (Pløens gate 5) är en nyöppnad klubbliknande musikbar. Vägg i vägg ligger för övrigt deras kaffebar B-side.
I Grünerløkka på Østkanten finns ett mer hipsteraktigt uteliv. Börja gärna kvällen på lilla och klassiska cocktailbaren Bar Boca (Thorvald Meyers gate 30) eller Bettola (Trondheimsveien 2), en snygg italiensk 50-talsbar. I samma kvarter hittar ni Txotx (Trondheimsveien 2), en baskisk pintxosbar som serverar rätter som friterad torsktunga med svart vitlöksmajo, och brittiska Little Pickle (Jens Bjelkes Gate 9A) som har en lekfull modern britishmeny. Deras friterade svamp med currydipp är en höjdare. För er som vill ha avsmakningsrätter finns också nyöppnade och rosade Apostrophe (Kirkegårdsgata 7A).
Till sist måste Olympen (Grønlandsleiret 15), Lompa i folkmun, i närliggande Grønland nämnas. Vacker lokal från 1800-talet och cool stämning.


6. Utflykt.
Egentligen behöver ni inte göra några utflykter från Oslo. Staden i sig tar tid att upptäcka. Men är vädret fint på sommaren, och Oslofjordens vatten glittrar, ta då någon av de elektriska "fergerna" ut till öarna i den inre delen av fjorden. Största ön heter Hovedøya och här finns fin natur, två stränder och en klosterruin från 1100-talet. Populär är även Gressholmen som även kan locka med sommarrestaurangen Gressholmen Kro som funnits sedan 1930-talet. Färsk fisk är paradrätten, men även sandwiches, smoothies, glass och picknick-paket finns på menyn. Båtarna till öarna går från Akers brygge i centrala Oslo.
Denna guide uppdaterades hösten 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se
{{ getModalHeaderText() }}
{{ getModalInfoText() }}
{{ getModalInfoText2() }}