Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Örebro

Att göra i Örebro

Upplev historien på Örebro slott. Promenera utmed Svartån. Njut av en afternoon tea på Fröken Brogrens Veranda. Och sedan efter en lång dag, varför inte testa den förfinade husmanskosten på Kungsgatan 1?

Tåg till Örebro

En tågresa till Örebro är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Örebro är Sveriges sjätte största stad (själva tätorten har drygt 115 000 invånare) och har två tågstationer. Centralstationen i norra centrum och Örebro södra. Oavsett var man kliver av är det nära till allt. Svartån delar staden i norr–söder-gående riktning, och håller man koll på den är det lätt att hitta rätt. Staden är promenadvänlig, annars hoppa på en buss från resecentrum vid Centralstationen. Biljetter kan man köpa ombord och i länstrafikens app.

Örebro Centralstation

Örebro Centralstation.

Lunch i Örebro

Diné är Örebros roligaste hamburgerställe.

2. Lunch.

Är ni flera hungriga som har svårt att enas? Gå till foodcourten Örebro saluhall (Kungsgatan 15), köp mat på valfri restaurang och ät tillsammans. Thailändska Zoe Street Kitchen serverar en riktig bra, het currygryta, Bangkok style. Fisk i Hallen är fenor på seafood (ursäkta ordvitsen). Fisksoppan håller hög klass, likaså deras räkmacka! En enklare favorit är surdegspizzorna på Bella Italia. På lunchen är det buffé med pizza al taglio, urklippta pizzabitar, som i Rom. Nya Örebro Ölhall (Klostergatan 11) erbjuder skön, lite stimmig, stämning och bra husmanskost – och öl från Örebro Brygghus. En trappa ner på Våghustorget 1 ligger Örebros roligaste hamburgerställe, Diné. Mysig, lite rockig lokal. Populäraste burgaren är den med tryffel, chipotlemayo och picklad rödlök.

3. Göra.

Örebro slott har anor från 1300-talet, men har byggts om under såväl renässans som barock och hyst flera kungar. Guidade visningar lördag och söndag. Promenera längs Svartån via Stadsparken till Wadköping, en ministad av träbyggnader från det gamla Örebro uppkallat efter författaren Hjalmar Bergmans fiktiva stad (titta in på Hjalmar Bergman-museet och fräscha upp kunskaperna). Åk upp i vattentornet Svampen (gratis) och se Örebro breda ut sig, sjön Hjälmaren i väster och långt bort till Kilsbergen.

Wadköping i Örebro

Dåtid möter nutid i Wadköping.

Fika i Örebro

Mocca Deli. 

4. Fika.

Örebroare fikar gärna – och länge. Och det finns gott om ställen. Kaffe & Pralin (Bondegatan 9) är murrigt ombonat och doftar svårslaget. Slå dig ner med en kopp och en bakelse, köp med några handgjorda praliner eller en kolastång på vägen ut. Till Bara Vara Coffeeshop (Köpmangatan 24) går man för kaffets skull, vill man finfika brittiskt tar man en afternoon tea med scones och marmeladbuffé på sockersöta Fröken Brogrens Veranda (Lövstagatan 4). Eller så testar man nya Mocca Deli (Stortorget 7), som har en ung känsla och även bra lunchrätter.

5. Kväll.

Hachi Sushi (Järntorgsgatan 4) räknas som Örebros bästa japan. Här finns endast åtta platser och på kvällarna erbjuds en omakase, en kocken-bestämmer-meny med 15 avsmakningar. Runt gårdsplanen i de gamla träkåkarna på Stallbacken ligger två riktigt bra restauranger: finitalienaren A Mano och Kungsgatan 1 som serverar förfinad husmanskost. Walvet Bar & Matsal (Storgatan 23) lockar med drinkar som ”Dumpa mig” och klassiker som gubbröra och råbiff. För den som vill ha lite pubmys rekommenderas Stallyktan (Södra Strandgatan 3 B) som erbjuder rustik, lantlig miljö och en rad fina hantverksöl. Ovannämnda hamburgerstället Diné (Våghustorget 1) är ett bra alternativ om man vill ha lite ungdomligare stämning.

Kungsgatan 1 i Örebro

På Kungsgatan 1 får du smakrik mat i centrum av Örebro.

Äventyrsbadet Gustavsvik i Örebro

Gustavsvik, barnfamiljernas paradis!

6. Utflykt: Gustavsvik.

Femton minuters promenad från Örebros stadskärna ligger ett av Sveriges bästa äventyrsbad, Lost City. Här finns något för alla slags vattenälskare. Sex stora vattenrutschkanor, strömmande forsar bland mystiska djungelruiner (som för tankarna till Indiana Jones), gym, relax, bubbelpool, 50-metersbassäng, hopptorn, stor bassäng med vågmaskin, flera fantasifulla barnpooler ... Men tiden rinner snabbt i väg när man har roligt, så man gör klokt i att planera in en heldag här.

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Örebro!

Fakta och intryck till denna guide samlades in under februari 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se