Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Örebro

Att göra i Örebro

Upplev historien på Örebro slott. Promenera utmed Svartån. Njut av en afternoon tea på Fröken Brogrens Veranda. Och sedan efter en lång dag, varför inte testa de spännande rätterna på Mojo?

Tåg till Örebro

En tågresa till Örebro är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Örebro ligger på Närkeslätten, på båda sidor om Svartån. Under senare år har staden vuxit kraftigt och är numera Sveriges sjätte största stad med 156 000 invånare. Här finns två tågstationer, Centralstationen i norra delen av centrum och Örebro Södra. Båda stationerna har utmärkt, centralt läge vilket gör Örebro till ett smidigt stadsbesök för en tågresenär. Från Centralstationen är det bara tio minuters promenad till vackra Örebro slott mitt i stan. Föredrar ni att åka buss så finns många alternativ med utgångspunkt från resecentrum intill stationen.

Örebro Centralstation
Örebro Centralstation.
Lunch i Örebro
Diné är Örebros roligaste hamburgerställe.

2. Lunch.

Klimatsmart, veganskt och närproducerat. Gro Stallbacken (Kungsgatan 1) bjuder på fräscht nytänk och är definitivt värt ett besök. Vegetariskt i alla former och smaker finns hos Rosengrens skafferi som är en modern Örebroklassiker bredvid länsteatern (Klostergatan 2). På Våghustorget 1 ligger Örebros roligaste hamburgerställe, Diné, i en coolt industriellt inredd lokal. Örebro Saluhall (Kungsgatan 3) med sin sköna blandning av restauranger är perfekt om man i sällskapet är sugna på olika kök men ändå vill luncha vid samma bord. Ingeborgs (Engelbrektsgatan 20) är ett bra val för den som söker vällagad husmanskost med det där lilla extra.

3. Göra.

Wadköping är det gamla Örebro i komprimerat format. Äldre träbyggnader, mysiga butiker, muséer och kaféer gör detta till en måste-plats för de historieintresserade. Namnet Wadköping är den fiktiva staden i Hjalmar Bergmans litterära värld och författaren är Örebros största kulturella stolthet. Örebro slott är inte bara vackert att se på, det ryms även mycket intressant innanför de pampiga stenväggarna. Mycket spännande för barn, dramatiserade guidningar och utställningar. Karlslunds herrgård och dess intilliggande gamla kvarnbyggnad där Tekniska kvarnen huserar (Kvarnfallsvägen 9) är ett bra besöksmål för hela familjen, med vacker herrgårdsmiljö, kafé och tekniskt museum fyllt av experiment att testa på. Äventyrsbadet Gustavsvik (Gustavsviksvägen 11) är en annan ständig familjefavorit.

Och har ni tid över: besök Svampen, Örebros mest kända byggnad. Högst upp i det randiga vattentornet finns en skybar, kafé och restaurang – som självfallet har svampsoppa på menyn.

Wadköping i Örebro
Dåtid möter nutid i Wadköping.
Fika i Örebro
Mocca Deli.

4. Fika.

Anrika Konditori Vasa (Vasagatan 15) bjuder på en äkta kondisupplevelse med massa hembakt, mitt i stan. Trevlig ägarfamilj som skapar en personlig atmosfär sedan många år. Hälls konditori (Engelbrektsgatan 12) har funnits i stan i över 100 år och är därmed Örebros äldsta kondis. Mocca Deli är ett lite trendigare fik med schysst vardagsrumskänsla som lockar besökare för det utmärkta span-läget på Stortorget. Fröken Brogrens Veranda (Lövstagatan 4) är utsökt på många vis och ett bra frukostställe. Bröd med eller utan surdeg – välj själv..

5. Kväll.

Mojo, en matupplevelse som absolut inte får missas! (Storgatan 12) Mindre rätter som går att njuta av hela kvällen. Hummertaco, tonfiskceviche, råbiff och fjällröding är bara en del av allt himmelskt som kan dyka upp på tallrikarna. Dessutom coola, goda cocktails och utförlig vinlista. Vill ni slungas iväg till Italien, och njuta av förföriskt goda och autentiska rätter tillsammans med perfekt rekommenderade viner? Då är det kvarterspärlan Cantina N3 (Näbbtorgsgatan 3) som gäller. Sobi (Orvar Bergmarks plats 1) är asiatiskt när det är sådär riktigt härligt vällagat. Avsmakningsmenyn rekommenderas. 1 Rum & Kök (Stortorget 16) blir lätt en fullträff för den som önskar en klassisk middagsupplevelse med stil.

Och glöm inte att ta en cocktail eller tre på Chilango Bar (Saluhallen, Kungsgatan 15)! Galet goda och synnerligen välkomponerade!

Mojo har utformat menyer där de uppmuntrar till sharing.
Inte långt från Örebros stadskärna hittar du Naturens Hus Restaurang och Café.

6. Tre roliga utflykter.

1. Rynningeviken och Oset. Två vackra naturreservat vid Hjälmaren. Det sistnämnda är ett av landets rikaste fågelområden. De delar ett Naturens hus med lunchrestaurang.

2. Konst på hög. En häftig skulpturpark på toppen av en 100 meter hög slaggkulle i Kumla. Vid sidan om skulpturerna finns här milsvida utsikter att njuta av.

3. Brevens Bruk. 300 år gammal och nästan orörd bruksmiljö (klassad som kulturmiljö av riksintresse) med hantverksbutiker, konstutställningar, museum och kafé.

Denna guide uppdaterades våren 2022. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Örebro!