Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Örebro

Att göra i Örebro

Upplev historien på Örebro slott. Promenera utmed Svartån. Njut av en afternoon tea på Fröken Brogrens Veranda. Och sedan efter en lång dag, varför inte testa den förfinade husmanskosten på Kungsgatan 1?

Tåg till Örebro

En tågresa till Örebro är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Här finns två tågstationer, Centralstationen i norra delen av centrum och Örebro Södra. Båda stationerna har utmärkt, centralt läge vilket gör Örebro till en mycket smidig stad att besöka som tågresenär. Från Centralstationen är det exempelvis bara tio minuters promenad till vackra Örebro slott. Föredrar ni att åka buss så finns många alternativ med utgångspunkt från Resecentrum intill stationen. 

Örebro Centralstation
Örebro Centralstation.
Lunch i Örebro
Diné är Örebros roligaste hamburgerställe.

2. Lunch.

Klimatsmart, veganskt och närproducerat! Gro Stallbacken (Kungsgatan 1) bjuder på fräscht nytänk och är definitivt värt ett besök. Vegetariskt i alla former och smaker finns hos Rosengrens skafferi som är en modern Örebroklassiker bredvid länsteatern (Klostergatan 2). En trappa ner på Våghustorget 1 ligger Örebros roligaste hamburgerställe, Diné. Mysig, lite rockig lokal! Örebro Saluhall (Kungsgatan 3) med sin foodcourt är perfekt om man i sällskapet är sugna på olika kök men ändå vill luncha vid samma bord.

3. Göra.

Wadköping är det gamla Örebro i komprimerat format. Gamla träbyggnader, mysiga butiker, muséer och kaféer gör detta till en måste-plats späckad med historia. Namnet Wadköping kommer från den lokala stoltheten Hjalmar Bergmans böcker. Örebro slott är inte bara vackert att se på, det ryms även mycket intressant innanför de pampiga stenväggarna. Mycket spännande för barn, dramatiserade guidningar och utställningar. Barnfamiljer hittar också aktiviteter som garanterat går hem på äventyrsbadet Gustavsvik (Gustavsviksvägen 11) och trampolinparken Yoump (Epiloggatan 2A).

Wadköping i Örebro
Dåtid möter nutid i Wadköping.
Fika i Örebro
Mocca Deli.

4. Fika.

Anrika Konditori Vasa (Vasagatan 15) bjuder på en äkta kondisupplevelse med massa hembakt, mitt i stan. Trevlig ägarfamilj som skapar en personlig atmosfär sedan många år. Mocca Deli är ett trendigare val med schysst vardagsrumskänsla, och lockar besökare inte minst för det utmärkta span-läget på Stortorget. Fröken Brogrens Veranda (Lövstagatan 4) är utsökt på många vis, och det är framför allt matbrödet som bör testas här! Med eller utan surdeg - välj själv. Bra frukostställe!

5. Kväll.

Mojo! En matupplevelse som absolut inte får missas! (Storgatan 12) Mindre rätter som går att njuta av hela kvällen. Hummertaco, tonfiskceviche, råbiff och spenatgnocchi är bara en del av allt himmelskt som kan dyka upp på tallrikarna. Dessutom coola, goda cocktails och utförlig vinlista. Vill ni slungas iväg till Italien, och njuta av förföriskt goda och autentiska rätter tillsammans med perfekt rekommenderade viner till? Då är det kvarterspärlan Cantina N3 (Näbbtorgsgatan 3) som gäller. Sobi (Orvar Bergmarks plats 1) är asiatiskt när det är sådär riktigt härligt vällagat. Avsmakningsmenyn rekommenderas! 1 Rum & Kök (Stortorget 16) blir lätt en fullträff för den som önskar en klassisk middagsupplevelse med stil.

Mojo har utformat menyer där de uppmuntrar till sharing.
Inte långt från Örebros stadskärna hittar du Naturens Hus Restaurang och Café.

6. Utflykt: Naturens Hus/Oset & Rynningeviken

För naturvänner är detta en trevlig utflykt som kan bestå av alltifrån en lunch i naturskön miljö till vandring i skogen och fågelskådning. Naturens hus är mötesplatsen som skapar en port in i naturreservaten Rynningeviken och Oset, som är ett av landets rikaste fågelområden. Lunch serveras i restaurangen både på vardagar och helger. Buss från exempelvis Wadköping tar bara drygt tio minuter.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Örebro gäller Folkhälsomyndighetens och lokala myndigheters rekommendationer och riktlinjer för minskad smittspridning av coronavirus.

Denna guide uppdaterades våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Örebro!