Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Nyköping

Att göra i Nyköping

Historiska Nyköping har blivit en pendlarstad och befolkningsutvecklingen är positiv. För besökare rekommenderas en kaffe med nostalgidopp, en promenad utmed ån och sedan middag på den rosade krogen Skafferiet.

Tåg till Nyköping

En tågresa till Nyköping är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Nyköping ligger vid den sörmländska kusten, och själva tätorten har cirka 38 000 invånare, kommunen närmare 57 000. Det är en av Sveriges äldsta städer som grundades redan på 1100-talet. Då det är en liten stad är det både smidigt och trevligt att ta sig runt till fots. Från tågstationen tar det cirka tio minuter till Stora torget och efter ytterligare tio minuters promenad kommer ni till borgen Nyköpingshus och hamnen. På Stora torget finns turistbyrån som även hyr ut cyklar (telefon: 0155-24 82 00).

Behöver ni resa vidare med buss se sormlandstrafiken.se.

Nyköping
Hamnen i Nyköping. Foto: Gunta Podina
Svenska och ekologiska varor på restaurang Ät.

2. Lunch.

Längs Storgatan finns flera bra alternativ. På restaurangen med det uppmanande namnet Ät (Västra Storgatan 14) serveras allt från husmanskost till spännande gatumat, med tonvikt på svenska och ekologiska råvaror. Ett stenkast bort ligger Voyage som är Scandic Stora Hotellets restaurang. Här möts lokala råvaror med smaker från världens alla hörn. Här serveras en à la carte-inriktad meny men det finns också en dagens rätt. Nere i hamnen ligger Sörmlands museum (Tolagsgatan 8) som serverar en utmärkt lunch baserad på i huvudsak ekologiska och hållbara råvaror. Här kan ni i regel välja mellan vegetariskt, kött och fisk. 

3. Göra.

Några timmar över? Då är det bara att sätta igång och promenera! Å-promenaden – kallad Sveriges längsta museum – tar er förbi nyckelplatser där skyltar berättar om Nyköpings historia. Vår och sommar rekommenderas en trädvandring. Det är mer exotiskt än det kanske låter – som att promenera i en lummig botanisk trädgård. Karta kan fås hos turistbyrån eller på nätet. Längs ån finns också NK-villan, ritad av Ferdinand Boberg till Konst- och industriutställningen 1906, och så förstås stadens mest kända landmärke: Nyköpingshus, den historiska borgen från 1100-talet. Där ån rinner ut i hamnen hittar ni Sörmlands museum, länsmuseet som fokuserar på historia, slöjd och samtidskonst och har nominerats till Årets museum 2020.

Vill ni ha fler tips på saker att göra i och kring staden så hittar ni tips från Nyköpingsborna själva på nykopingsguiden.se

Sörmlands museum är ett regionalt museum – ett länsmuseum med verksamhet i hela Sörmland.
Njut av kaffe och Kung Oscars tårta på Kumlins Café och Konditori.

4. Fika.

Hellmanska gården (Västra Trädgårdsgatan 24) firar 300-årsjubileum i år. Kaféet är KRAV-märkt och erbjuder allt från hälsosallad till smörstinna bullar från eget stenugnsbageri. Fruktpajen med len, hemkokt vaniljsås rekommenderas. Mårtens Hus (Västra Storgatan 38) har ett stort utbud raw food och veganska bakverk, plus sköna soffor och trevlig personal. För klassisk fika styr ni kosan mot Kumlins Café & Konditori (Stora torget 2), stadens äldsta kondis. En skön nostalgitripp i både utbud (Kung Oscars tårta!) och inredning.

5. Kväll.

Nyköpings främsta krogar är ovan nämnda Ät, samt Skafferiet (Västra Storgatan 29) som serverar à la carte på råvaror i säsong, öppet onsdag–lördag. Bar N Burger (Östra Storgatan 10) är stället för den som vill ha hamburgare. Kul fries-meny! För den som gillar libanesiskt rekommenderas Libanon Bar och Kök (Östra Kyrkogatan 13). Puben Oliver Twist (Fruängsgatan 28), eller OT:s som man säger i Nyköping, är populär och har god mat till bra priser.

 

Restaurang Skafferiet.
Sörmlandsleden
Sörmlandsleden – naturens pärla i Sörmland. Foto: Fredrik Laaksonen

6. Utflykt: Sörmlandsleden.

För sörmlänningar är Sörmlandsleden en klassiker. Den är ett nästan 1 000 kilometer långt nätverk av vandringsleder och naturupplevelser. Flera etapper utgår från Nyköping. Några av dem är rundslingor som börjar och slutar på samma plats, till exempel den tolv kilometer långa etapp 45:1, från Nyköpingshus till Strandstugeviken och tillbaka. Etapp 30 är 11 kilometer och tar er upp på Vensbrinksberget, Sörmlands högsta berg, 123 meter över havet och försett med utsiktstorn. För mer info se sormlandsleden.se

Denna guide uppdaterades februari 2022. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se