Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Nyköping

Att göra i Nyköping

Historiska Nyköping har blivit en pendlarstad och befolkningsutvecklingen är positiv. För besökaren rekommenderas en promenad utmed Kulturstråket och sedan middag på den rosade krogen Skafferiet.

Tåg till Nyköping

En tågresa till Nyköping är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Nyköping ligger vid den sörmländska kusten, och själva tätorten har drygt 32 000 invånare. Det är en av Sveriges äldsta städer som grundades redan på 1100-talet. Då det är en liten stad är det både smidigt och trevligt att ta sig runt till fots. Från tågstationen tar det cirka tio minuter till Stora torget och efter ytterligare tio minuters promenad kommer du till borgen Nyköpingshus och hamnen. På Stora torget finns turistbyrån som även hyr ut cyklar (telefon: 0155-24 82 00). Behöver du resa vidare med buss se sormlandstrafiken.se.

Nyköping

Hamnen i Nyköping. Foto: Gunta Podina

Missa inte den nattbakade högreven med rostad potatis och cajunmajonäs på restaurang Skafferiet. 

2. Lunch.

Längs Storgatan finns flera restauranger, exempelvis Skafferiet (Västra Storgatan 29) med välbevarad retroinredning från frisören som tidigare huserade i lokalen. Missa inte deras nattbakade högrev med rostad potatis och cajunmajonnäs. Ett grönt alternativ är mysiga Mårtens hus (Västra Storgatan 38). På restaurangen med det uppmanande namnet Ät (Västra Storgatan 14) serveras allt från husmanskost till spännande gatumat.

3. Göra.

En timma över? Då är det bara att sätta igång och promenera! Bäst är att följa Kulturstråket längs Nyköpingsån. Här finns kaféer och hantverksateljéer. Besök Bryggeriet kulturcentrum (Behmbrogatan 5B) och galleri Fiskhuset (Behmbrogatan 11B). Vidare längs ån finns NK-villan, ritad av Ferdinand Boberg till Konst- och industriutställningen 1906, och så förstås stadens mest kända landmärke: Nyköpingshus, den historiska borgen från 1100-talet. Och där sedan ån rinner ut i hamnen finns både Tovastugan och Sörmlands museum.

Bryggeriet i Nyköping

Bryggeriet, kulturcentrum mitt i stan. Foto: Peter Lundström

Elverket i Nyköping

Mitt i det moderna kontorshotellet hittar du Elverkets kafé. När vädret tilåter erbjuder terrassen en härlig utsikt över ån. Foto: Sandra Nordin, Södermanlands Nyheter

4. Fika.

Hellmanska gården (Västra Trädgårdsgatan 24) firar 300-årsjubileum i år. Här erbjuds allt från hälsosallad till smörstinna bullar från eget stenugnsbageri. Ägaren driver även Elverket (Västra Kvarngatan 62), ett kombinerat kafé och kontorshotell. Mårtens hus (Västra Storgatan 38) har ett stort utbud raw food och veganska bakverk, plus sköna soffor och trevlig personal.

5. Kväll.

Nyköpings främsta krogar är ovannämnda Skafferiet och Ät. Trots namnet finns det mer än kött att välja på hos Crazy Cow (Brunnsgatan 41A). Bar N Burger (Östra Storgatan 10) är stället för den som vill ha hamburgare. Kul fries-meny! För den som gillar libanesiskt rekommenderas Libanon Bar och Kök (Östra Kyrkogatan 13). Puben Oliver Twist (Fruängsgatan 28), eller OT:s som man säger i Nyköping, är populär och har god mat till bra priser. Ett tips är att söka sig till Östra Storgatan för kvällens nöjesliv.

Restaurang Skafferiet.

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden – naturens pärla i Sörmland. Foto: Fredrik Laaksonen

6. Utflykt: Sörmlandsleden.

För sörmlänningar är Sörmlandsleden en klassiker. Den är ett nästan 1 000 kilometer långt nätverk av vandringsleder och naturupplevelser. Flera etapper utgår från Nyköping. Några av dem är rundslingor som börjar och slutar på samma plats, till exempel den tolv kilometer långa etapp 45:1, från Nyköpingshus till Strandstugeviken och tillbaka. För mer info se sormlandsleden.se

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se