Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Nyköping

Att göra i Nyköping

Historiska Nyköping har blivit en pendlarstad och befolkningsutvecklingen är positiv. För besökare rekommenderas en kaffe med nostalgidopp, en promenad utmed ån och sedan middag på den rosade krogen Skafferiet.

Tåg till Nyköping

En tågresa till Nyköping är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Nyköping ligger vid den sörmländska kusten. Själva tätorten har cirka 40 000 invånare, och kommunen 58 000. Det är en av Sveriges äldsta städer som grundades redan på 1100-talet. Då det är en liten stad är det både smidigt och trevligt att ta sig runt till fots. Från tågstationen tar det cirka tio minuter till Stora torget och efter ytterligare tio minuters promenad kommer ni till borgen Nyköpingshus och hamnen. Behöver ni resa vidare med buss, se sormlandstrafiken.se.

Nyköping
Hamnen i Nyköping. Foto: Gunta Podina
Svenska och ekologiska varor på restaurang Ät.

2. Lunch.

Längs Storgatan finns flera bra lunchalternativ. På restaurangen med det uppmanande namnet Ät (Västra Storgatan 14) kan ni välja mellan två olika lunchrätter och veckans vegetariska. Ett stenkast bort ligger Voyage som är Scandic Stora Hotellets restaurang. Här serveras en lunchbuffé med soppa, en kött-, en fisk- och en vegetarisk rätt samt dessert. Nere i hamnen ligger Sörmlands museum (Tolagsgatan 8) som serverar en utmärkt lunch baserad på i huvudsak ekologiska och hållbara råvaror. Här kan ni i regel välja mellan vegetariskt, kött och fisk.

3. Göra.

Några timmar över? Börja promenera! Å-promenaden, kallad Sveriges längsta museum, tar er förbi nyckelplatser där skyltar berättar om Nyköpings historia. Längs ån finns också NK-villan, ritad av Ferdinand Boberg till Konst- och industriutställningen 1906, och så förstås stadens mest kända landmärke: Nyköpingshus, den historiska borgen från 1100-talet. Området runt borgen och hamnen lever upp sommartid med serveringar, glasskiosker och evenemang.

Där ån rinner ut i hamnen hittar ni Sörmlands museum, länsmuseet som fokuserar på historia, slöjd och samtidskonst. Fram till den 10 mars 2024 visas den fina utställningen NK:s möbler, om det berömda varuhusets möbeltillverkning i Nyköping 1904–1972. En måste se-utställning för designintresserade.

Fler tips på evenemang och saker att göra i och kring staden hittar ni på nykopingsguiden.se.

Utställningen NK:s möbler på Sörmlands museum, länsmuseet i Nyköping.
Njut av kaffe och Kung Oscars tårta på Kumlins Café och Konditori.

4. Fika.

Hellmanska gårdens café (Västra Trädgårdsgatan 24) är KRAV-märkt och erbjuder allt från hälsosallad till smörstinna bullar från eget stenugnsbageri. Fruktpajen med len, hemkokt vaniljsås rekommenderas. Mårtens Hus (Västra Storgatan 38) har ett stort utbud raw food och vegansk mat och fika, plus sköna soffor och trevlig personal. För klassisk fika styr ni kosan mot Kumlins Café & Konditori (Stora torget 2), stadens äldsta kondis. En skön nostalgitripp i både utbud (Kung Oscars tårta!) och inredning. En annan retropärla är Kronans Konditori (Bagaregatan 31). Här drevs konditoriet Prinsess i 65 år av samma familj, men sedan 2021 har kondiset ny ägare och nytt namn. Tack och lov har man valt att behålla den gamla charm som får retrovänner att vallfärda hit. Det rödvitrutiga butiksgolvet, teakhyllorna, NK-möblerna i ”salongen”. Här sitter det fint med en kopp nybryggt och klassiska småkakor att doppa. Eller slå till på den smarriga päronbiskvin.

5. Kväll.

Nyköpings främsta krogar är ovan nämnda Ät och Skafferiet (Västra Storgatan 29). Skafferiet serverar à la carte på råvaror i säsong. Äts meny består av gatumat från när och fjärran. Botanisera bland wraps, burgare, pizzor och smårätter utöver det vanliga. Lätt lokalpatriotiskt lagda testar Nyköpingsmackan med oxfilé, picklad lök och bea. Bar N Burger (Östra Storgatan 10) är stället för er som älskar hamburgare. Vegetariskt och veganskt alternativ finns. Kul friesmeny och elva sorters dipp! Blir ni sugna på libanesiskt rekommenderas Libanon Bar och Kök (Östra Kyrkogatan 13). Puben Oliver Twist (Fruängsgatan 28), eller OT:s som man säger i Nyköping, är populär och har god mat till bra priser.

Restaurang Skafferiet.
Sörmlandsleden
Sörmlandsleden – naturens pärla i Sörmland. Foto: Fredrik Laaksonen

6. Utflykt: Sörmlandsleden.

För sörmlänningar är 50-årsjubilerande Sörmlandsleden en klassiker. Den är ett nästan 1 000 kilometer långt nätverk av vandringsleder och naturupplevelser. Flera etapper utgår från Nyköping. Några av dem är rundslingor som börjar och slutar på samma plats, till exempel den tolv kilometer långa etapp 45:1, från Nyköpingshus till Strandstugeviken och tillbaka. Etapp 30 är 11 kilometer och tar er upp på Vensbrinksberget, Sörmlands högsta berg, 123 meter över havet och försett med utsiktstorn. För mer info se sormlandsleden.se.

Denna guide uppdaterades februari 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se