Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Norrköping

Foto: Tommy Sjöberg

Att göra i Norrköping

I Norrköping finns, för många svenskar, en okänd attraktion: Industrilandskapet. Majestätiskt och imponerande ligger det vid brusande Motala ström. Efter ett besök och en rundvandring, gå till Pluras gamla stamhak Broadway Konditori eller coola snackbaren Pig ’n’ Hen.

Tåg till Norrköping

En tågresa till Norrköping är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Norrköping är tillsammans med Linköping de stora städerna i Östergötland och själva tätorten har närmare 100 000 invånare. Genom staden rinner Motala ström och utanför den hittar du såväl det bergiga Kolmården som skärgårdsliv i Östgötaskärgården. Från tågstationen är det promenadavstånd till det mesta. Följ Drottninggatan och på tio minuter är du i centrum – och då har du passerat både Carl Johans park och Rådhuset. Norrköping är även spårvagnarnas stad och du kan upptäcka staden med den ”gula faran”, främst med linje 2 och 3. Mer info om tider och lokaltrafik hittar du på ostgotatrafiken.se.

Spårvagn i Norrköping

Du tar dig lätt fram med spårvagn i Norrköping. Foto: Upplev Norrköping

Lunch i Norrköping

Restaurang Nya Torget. Foto: Peter Holgersson

2. Lunch.

Det lokala restaurangimperiet Östgöta Kök har flera bra alternativ. Till exempel lunchrestaurangen Nya Torget (Hospitalsgatan 30) som har en märkvärdig inredning à la Barcelona på 1980-talet. Glastak, skiffer, delikatessdisk och – lite överraskande – en pool. En annan av Östgöta Köks restauranger är Härlig Pasta (Drottninggatan 19) som dagligen tillverkar all pasta från grunden. Apropå italienskt så har Norrköping flera bra italienska restauranger, bland annat genuina Il Cibo (Olai kyrkogata 29) med vällagad pasta på lunchen och gemytliga Enoteket (Laxholmstorget 3), vackert belägen vid vattnet i Industrilandskapet. För en lättare lunch rekommenderas soppköket Et cetera (Skolgatan 10) med mustiga soppor och liten designbutik.

3. Göra.

En promenad längs Motala ström rekommenderas! Börja gärna i hamnkvarteren, 500 meter från stationen. I ett av de gamla sädesmagasinen där huserar Galleri Sander/NP33 (Norra Promenaden 33) som alltid har någon utställning eller konsert på gång. Passera de gamla kranarna och smit in på Gubbens Trädgård (Saltängsgatan 15) för en fika under prunkande trädkronor. Vidare längs vattnet kommer man till Strömparken med sina laxtrappor och sedan kvarteret Knäppingsborg med gamla snusfabriker som fyllts med butiker, kaféer och restauranger. Och därefter Industrilandskapet, med sina gamla textilfabriker, som nu har blivit pulsen i stadens kulturliv. Här finns Symfoniorkestern i De Geer-hallen, Arbetets museum med fina utställningar, Norrköpings Stadsmuseum och Visualiseringscenter C, ett digitalt science-center med interaktiva utställningar och en dom som visar film i 360 grader.

Industrilandskapet med Arbetets museum i Norrköping

Norrköpings industrilandskap ligger i centrala Norrköping med många sevärda byggnader och aktiviteter. Foto: Upplev Norrköping

Brödernas Kafé i Norrköping

Utöver fika och utsökt kaffe så erbjuder Brödernas Kafé salladsbuffé, varm lunch, smoothies, öl, vin och mycket mer. 

4. Fika.

Pluras gamla stamhak Broadway Konditori (Bråddgatan 26) ligger fem minuter från tågstationen. Ett måste för både Eldkvarnsfans och retroälskare. Det mysigaste kaféet, enligt många Norrköpingsbor, är Kafé Kuriosa (Hörngatan 6). Här väntar mormorsinredning och hembakade bakverk, men också pajer, räkmackor och annat mer matigt. Ett annat förslag är Brödernas Kafé (S:t Persgatan 101), med en inredning inspirerad av Norrköpings industrihistoria. Här finns också sköna fåtöljer och gott om eluttag, vilket gör det till ett perfekt jobb- och pluggkafé. Mysiga Tinas Café å sånt (Skolgatan 1) i de gamla snusfabrikslokalerna i Knäppingsborg serverar förutom gott kaffe, mackor, pajer och lättare luncher.

5. Kväll.

Norrköpings krogutbud blir allt bättre och bredare. För en bättre middag, boka bord på Gin (Hospitalsgatan 8), en förkortning på Gastronomi Inspiration Norrköping. Här får du kreativ matlagning av högsta klass på företrädesvis regionala råvaror. Urbane Goat (Sankt Persgatan 88) erbjuder vällagade smårätter som steambuns och tonfisktartar med ingefära. Mindre rätter av hög klass serveras även på Ànima, före detta Pappa Grappa (Gamla Rådstugugatan 28). Ovan nämnda Enoteket (Laxholmstorget 3) gör sig även väl kvällstid. Pröva oxkinden med potatismos och tryffelsmör! Cocktailbaren Pig ’n’ Hen (Hospitalsgatan 8) och The Lamp Hotels bar (Hospitalsgatan 5) är två bra tips om du gillar drinkar. The Lamp har även en bra restaurang. Föredrar du öl rekommenderas Knäppingen Spiseri & Bryggeri (Västgötegatan 19) eller Saliga Munken (S:t Persgatan 80). För danssugna är Hugos (Slottsgatan 118) och Arbis (Bredgatan 54) två populära alternativ.

Restaurang Ànima

Restaurang Ànima serverar mindre rätter av hög klass. 

Arkösund

6. Utflykt.

“Arkösund och dess skärgård tillhöra Östergötlands vackraste och mest omväxlande kustområden.” Så beskrev en besökare Arkösund på 1930-talet. Och ingenting har egentligen förändrats. Bussresan (linje 440, 441 eller 444) dit tar cirka en timma, och sedan står man vid Östersjön och ett litet bad- och naturparadis. Den som vill uppleva just naturen kan hyra kajak och bege sig ut i skärgården, till exempel till Kopparholmarna. Det var tidigare ett stängt militärt område, men är numera ett naturreservat med utställning, vandringsled och möjlighet att övernatta.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Norrköping!