Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Mora

Att göra i Mora

I Mora vid Siljan slutar både järnvägen och Vasaloppsspåret. Här ligger även Zornmuseet, konstnärshemmet Zorngården, mysiga fik, flera restauranger och många butiker, bland annat Moraknivs konceptbutik.

Tåg till Mora

En tågresa till Mora är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Det är inte många orter förunnat att kunna erbjuda sina besökare två högsäsonger, men det kan Mora. Oavsett om ni anländer en gnistrande vinterdag eller kliver av på perrongen sommartid är chansen stor att det är något på gång, särskilt om kultur, träning eller friluftsliv lockar dig. Mora kommun har drygt 20 000 invånare. Från stationen går det bussar till Mora centrum. Om ni väljer att promenera är det bara någon kilometer, cirka tio minuters promenad, längs med Siljan.

Mora
Foto: Gunnel Jagensjö
Restaurang Käk & Plock i Mora.

2. Lunch.

Käk & Plock (Kyrkogatan 10) har en bred mix av lunchrätter. Allt från majsstekt kolja till vegetariska burgare. Vid fint väder tar ni plats på restaurangens uteservering. Vill ni maxa sjöutsikten är det Strand Kök & Bar (Strandgatan 19) vid Siljan som gäller. På lunchmenyn finns rätter som fläskkarré med rosmarinsås och pommes frites, och ugnsbakad zucchini. I närheten ligger Wasastugan Pub & Cajun (Tingsnäsvägen 6) som erbjuder lunchbuffé i en imponerande timmerbyggnad. Namnet till trots är det svensk husmanskost på menyn.

3. Göra.

Längs Kyrkogatan, som är pulsådern genom centrala Mora, blandas mindre butiker med mer välkända kedjor. Här har även bygdens mest välkända produkt sin butik Morakniv Concept Store (Kyrkogatan 6). Kolla in den överraskande mängden modeller och köp med er ett äkta Moraminne hem. Vägg i vägg ligger Mora Hemslöjd (Kyrkogatan 4) som samlar slöjd och hantverk av hög kvalitet från bygden. För den som är kulturintresserad är ett besök på Zornmuseet (Vasagatan 36) ett måste. En guidad visning av intilliggande konstnärshemmet Zorngården rekommenderas också varmt.

Zorngården i Mora. Foto: Zornmuseet
Fika på Korsnäsgården. Foto: Emma Stärner

4. Fika.

Lördagsfikat är något av en institution i Mora och konditoriet Mora Kaffestuga (Kyrkogatan 8) är den självklara samlingsplatsen. Det anrika kaféet ligger mitt på gågatan och här fikar ni i traditionell dalamiljö med många klassiska bakverk och godsaker från det egna bageriet att välja på. Glasswienerbröd, Budapestbakelse och bullar i många varianter och former trängs med läckra smörgåsar i den välfyllda disken. På samma gata huserar även filialer till de rikstäckande kedjorna Waynes Coffee (Kyrkogatan 4) och Espresso House (Kyrkogatan 18). Om ni vill fika med utsikt över Siljan väljer ni Korsnäsgården (Moragatan 9). Här finns en lyxig glassmeny, matvåfflor och dessertvåfflor. Sitt inne i den hemtrevliga miljön eller ute i den härliga trädgården på sommaren.

5. Kväll.

Restaurang Terrassen på Mora Hotell & SPA (Strandgatan 12) är specialiserad på vilt och serverar förstklassiga smakupplevelser av säsongens lokalproducerade råvaror. Även tidigare nämnda Käk & Plock (Kyrkogatan 10) kan rekommenderas för middag. Här serveras rätter med influenser från Sydamerika och Asien. Gastropuben Bishops Arms (Moragatan 6) bjuder på en engelskinspirerad helhetsupplevelse i allt från mat och dryck till inredning och atmosfär. The Bear Pub (Kyrkogatan 5) är en mysig pub med levande musik. Är ni sportintresserade? Då gäller Moras filial av sportbarkedjan O’Learys (Vasagatan 38).

Restaurang Terrassen på Mora Hotell & SPA.
Dalahästar
Upplev en riktig dalahästfabrik.

6. Tre roliga utflykter.

1. Orsa. Här finns bland annat Hansjö Mejeri (Mässvägen 4) som producerar delikatessostar av mjölk från korna på gården. Missa inte heller vackra gamla Hansjö Lanthandel som under sommaren har kaffestugan öppen med hembakat fikabröd.
2. Fryksås fäbodar. Här vandrar ni i natursköna omgivningar och njuter av den magnifika utsikten över Orsasjön. God och vällagad mat serveras på Fryksås Hotell & Gestgifveri och Smidgården.
3. Nusnäs. Se hur dalahästen skapas, från träbit till kurbitsmålad souvenir, på Nils Olsson Dalahästar eller Grannas A Olssons Hemslöjd.

Denna guide uppdaterades våren 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se