Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Mora

Att göra i Mora

I Mora slutar både järnvägen och Vasaloppet. Men här finns även en konceptbutik för Morakniv, ett Zornmuseum, ett anrikt fik och matupplevelser med fin utsikt över Siljan.

Tåg till Mora

En tågresa till Mora är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Det är inte många orter förunnat att kunna erbjuda sina besökare två högsäsonger, men det kan Mora med sina drygt 20 000 invånare. Oavsett om man anländer en gnistrande vinterdag eller kliver av på perrongen under sommaren så är chansen stor att det är något på gång, särskilt om kultur, träning eller friluftsliv lockar. Om ni samtidigt kollar in grannkommunerna Orsa, Rättvik och Leksand blir utbudet av fina dala-upplevelser ännu större. Från stationen går det bussar, men det är annars bara någon kilometer, cirka tio minuters promenad, utmed Siljan från stationen till Mora centrum.

Mora
Foto: Gunnel Jagensjö
Café Zorn.

2. Lunch.

Ta en pizza med den lokala stoltheten Hansjöost vid allt-i-allo-restaurangen Järnvägskiosken (Stationsvägen 1) direkt när ni kliver av tåget. Eller ta sikte på mysiga Café Zorn (Vasagatan 34) i den gamla stallängan vid Zorngården. Här finns välsmakande lunchrätter som soppor, sallader och pajer. Passa samtidigt på att besöka Zorngården och Zornmuseet (Vasagatan 36) för att ta del av konstnären Anders Zorns verk och titta in i hans och hustrun Emmas hem.

Är vädret fint kan även Käk och Plock (Kyrkogatan 10) rekommenderas. De har uteservering som ligger på gågatan och kör ny lunchmeny varje dag.  Vill ni maxa sjöutsikten är det italienska Strand IL Gusto (Strandgatan 19) som gäller. Här äter ni lunch alldeles invid Siljan.

3. Göra.

Vasaloppsmuseet (Vasagatan 30) ligger nära målområdet dit tiotusentals skidåkare kämpar sig genom dalaskogen varje år. Besöken är gratis och ni kan exempelvis studera vad som sägs vara den legendariske Mora-Nisses röda luva. På Kyrkogatan, som är pulsådern genom centrala Mora, blandas mindre butiker med mer välkända kedjor. Här har även bygdens mest välkända produkt – Morakniv – sin konceptbutik (Kyrkogatan 8). Kolla in den överraskande mängden modeller och köp med er ett äkta Moraminne. Vägg i vägg finns också Mora Hemslöjd (Kyrkogatan 4), som samlar slöjd och hantverk av hög kvalitet från bygden. Och ett besök på ovan nämnda Zornmuseet är ett måste, åtminstone för de kulturintresserade.

Vasaloppsmuseet.
Fika på Korsnäsgården. Foto: Emma Stärner

4. Fika.

Lördagsfikat är något av en institution i Mora och konditoriet Mora Kaffestuga (Kyrkogatan 8) är den självklara samlingsplatsen. Det anrika kaféet ligger mitt på gågatan och här fikar man i traditionell dalamiljö, med många klassiska bakverk och godsaker från det egna bageriet att välja på. Glasswienerbröd, Budapestbakelse och bullar i många varianter och former trängs med läckra smörgåsar i den välfyllda disken. På samma gata huserar även filialer av de rikstäckande kedjorna Wayne’s Coffee (Kyrkogatan 4) och Espresso House (Kyrkogatan 20).

Fika med utsikt över Siljan kan ni göra på Korsnäsgården (Moragatan 9). Här huserar House of Olivia som är en inredningsbutik med kaffebar som specialiserat sig på kladdkakor. Och på sommaren öppnar Korsnärsgården sin populära glasspaviljong i trädgården.

5. Kväll.

Helt Enkelt (Moragatan 13) har devisen "ditt andra vardagsrum" och det säger det mesta om stämningen här. Tapas är huvudgrejen, men det finns även alternativ till smårätterna. Pricka gärna in en av deras populära quizkvällar! Restaurang Terrassen på Mora Hotell (Strandgatan 12) är specialiserad på vilt och serverar förstklassiga smakupplevelser av säsongens lokalproducerade råvaror. Även Käk och Plock (Kyrkogatan 10) som nämns ovan kan rekommenderas för middag. De serverar rätter med influenser från Sydamerika och Asien.

Gastropuben Bishops Arms (Moragatan 6) bjuder på en engelskinspirerad helhetsupplevelse i allt från mat och dryck till inredning och atmosfär. "Konkurrenten" The Bear Pub (Kyrkogatan 5) är en mysig pub med levande musik. Sportintresserad? Då gäller Moras filial av sportbarkedjan O’Learys (Vasagatan 38). 

Tapas på Helt Enkelt Mora.
Dalahästar
Upplev en riktig dalahästfabrik.

6. Fyra utflykter.

I kulturbygderna runt om Mora finns det gott om högklassiga utflyktsmål. Här är fyra exempel:

1. Orsa, 15 km norr om Mora. Här finns bland annat Hansjö Mejeri (Mässvägen 4) som producerar delikatessostar av mjölk från korna på gården. Missa inte heller vackra gamla Hansjö Lanthandel som under sommaren har kaffestugan upp med hembakat fikabröd.

2. Fryksås fäbodar. Här kan ni vandra i natursköna omgivningar, och njuta av den magnifika utsikten över Orsasjön. Bra matstopp är Fryksås Hotell & Gestgifveri.

3. Nusnäs, dalahästmetropolen, som ligger cirka en mil norr om Mora. På Edåkersvägen 17 kan ni hälsa på hos Nils Olsson Dalahästar och mitt emot hittar ni Grannas A Olssons Hemslöjd.

4. Gesundaberget, strax söder om Mora. En alpin anläggning som på sommaren blir Bike park och höghöjdsbana. Från toppen har ni en hänförande utsikt över Siljan.

Denna guide uppdaterades våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se