Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Mora

Att göra i Mora

I Mora slutar både järnvägen och Vasaloppet. Den som har en dag eller två kommer att upptäcka att här även finns en flaggskeppsbutik för moraknivar och dalahästar, ett Zornmuseum, ett fik från 1920-talet och hyllade Kornäsgården, med fin utsikt över Siljan.

Tåg till Mora

En tågresa till Mora är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Det är inte många orter förunnat att kunna erbjuda sina besökare två högsäsonger, men det kan Mora med sina drygt 20 000 invånare. Oavsett om man anländer en gnistrande vinterdag eller kliver av på perrongen under sommaren så är chansen stor att det är något på gång, särskilt om man kollar in även grannkommunerna Orsa, Rättvik och Leksand. Från stationen går det bussar, men det är annars bara någon kilometer eller cirka tio minuter att promenera utmed Siljan från stationen till Mora centrum.

Mora

Foto: Gunnel Jagensjö

Café Zorn.

2. Lunch.

Ta en pizza med den lokala stoltheten Hansjöost vid allt-i-allo-restaurangen Järnvägskiosken (Stationsvägen 1), eller ta sikte på en annan lokalkändis vid Zorngården/Zornmuseet (Vasagatan 36). Den färgstarke konstnären målade världen över, men återvände alltid till huset mitt i Mora och hans verk och historia präglar naturligtvis staden. Numera finns även ett Café Zorn (Vasagatan 34) i den gamla stallängan vid Zorngården och erbjuder mat som soppor, sallader och pajer. Hotell Siljan (Moragatan 6) är ett alternativ i närheten, liksom Restaurang Vasagatan 32 (på samma adress) strax intill Vasaloppets målgång och den plats där kranskullan och kransmasen tar emot segrarna.

3. Göra.

Vasaloppsmuseet (Vasagatan 30) ligger bara ett lappkast från målområdet dit tiotusentals skidåkare kämpar sig genom dalaskogen varje år. Besöken är gratis och man kan exempelvis studera vad som sägs vara legendariske Mora-Nisses röda luva. Vid Kyrkogatan, som är pulsådern genom centrala Mora, finns en fin shoppingupplevelse: Två av bygdens mest profilerade företag har gått samman om en ”flaggskeppsbutik” (Kyrkogatan 8), där man hittar den kända morakniven i en överraskande stor mängd varianter tillsammans med dalahästar i oväntade färgkombinationer.

Vasaloppsmuseet.

Helmers

Moster Rut på Helmers.

4. Fika.

”Helmers”, Helmers Konditori (Kyrkogatan 10), har anor från 1920-talet och är ett konditori i verkligt klassisk stil. De nya ägarna har återlanserat den klassiska Morabullen med vaniljsmörkräm bakad på gammalt recept. Här finns också skogs- och Vasaloppsinspirerade Budapestbakelser med hallon och blåbär, samt lokal dryck och korv på eget recept från det lokala rökeriet. Strax intill ligger anrika Mora Kaffestuga (Kyrkogatan 8). Café Söder (Fridhemsplan 2) erbjuder fika, mat och bar med retrokänsla à la 50- och 60-talen.

5. Kväll.

Korsnäsgården (Moragatan 9) är en av Moras mest kända byggnader, en disponentvilla från 1928, som numera inhyser Moras toppkrog. Helt Enkelt (Moragatan 13) är hemtrevligt och personligt. The Bear Pub (Kyrkogatan 5) är en mysig pub med levande musik då och då. Är man danssugen är det läge att kolla programmet i Mora Parken (Parkvägen) eller besöka nattklubben på Strand Kök & Bar (Strandgatan 19). Wasastugan (Tingsnäsvägen 6) är nyrenoverad och erbjuder cajunmat, sport på storbildsskärm och ibland trubadur och dans.

Korsnäsgården.

Dalahästar

Upplev en riktig dalahästfabrik.

6. Utflykt.

Ett besök i en dalahästfabrik är en fascinerande upplevelse som sätter färg på Moravistelsen. Ett par av dem finns i Nusnäs, cirka milen från Mora, exempelvis Nils Olsson (Edåkersvägen 17). Vägen dit är vacker och passerar klassiska härbren och grånade dalagårdar i Färnäs. I Orsa knappt två mil bort finns bland annat Hansjö Mejeri (Mässvägen 4) som producerar delikatessostar av mjölk från korna på gården och säljer över disk. En härlig utflykt med utsikt över dalalandskapet, missa inte den vackra gamla lanthandeln strax intill. För info om busslinjer och tider: dalatrafik.se

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se