Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Mora

Att göra i Mora

I Mora slutar både järnvägen och Vasaloppet. Men här finns även en konceptbutik för Morakniv, ett Zornmuseum, ett anrikt fik och matupplevelser med fin utsikt över Siljan.

Tåg till Mora

En tågresa till Mora är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Det är inte många orter förunnat att kunna erbjuda sina besökare två högsäsonger, men det kan Mora med sina drygt 20 000 invånare. Oavsett om man anländer en gnistrande vinterdag eller kliver av på perrongen under sommaren så är chansen stor att det är något på gång, särskilt om kultur, träning eller friluftsliv lockar. Om du samtidigt kollar in grannkommunerna Orsa, Rättvik och Leksand blir utbudet ännu större. Från stationen går det bussar, men det är annars bara någon kilometer, cirka tio minuters promenad, utmed Siljan från stationen till Mora centrum.

Mora

Foto: Gunnel Jagensjö

Café Zorn.

2. Lunch.

Ta en pizza med den lokala stoltheten Hansjöost vid allt-i-allo-restaurangen Järnvägskiosken (Stationsvägen 1) direkt när du kliver av tåget. Eller ta sikte på mysiga Café Zorn (Vasagatan 34) i den gamla stallängan vid Zorngården. Här finns välsmakande lunchrätter som soppor, sallader och pajer. Passa samtidigt på att besöka Zorngården och Zornmuseet (Vasagatan 36) för att ta del av konstnären Anders Zorns verk och titta in i hans och hustrun Emmas hem. Vill du maxa sjöutsikten är det Strand Kök & Bar (Strandgatan 19) som gäller. Här äter du lunch alldeles invid Siljan. Även Wasastugan (Tingsnäsvägen 6) ligger fint vid vattnet. Restaurang Vasagatan 32 (på samma adress som namnet), strax intill Vasaloppets målgång, är ytterligare ett alternativ.

3. Göra.

Vasaloppsmuseet (Vasagatan 30) ligger bara ett lappkast från målområdet dit tiotusentals skidåkare kämpar sig genom dalaskogen varje år. Besöken är gratis och man kan exempelvis studera vad som sägs vara den legendariske Mora-Nisses röda luva. På Kyrkogatan, som är pulsådern genom centrala Mora, blandas mindre butiker med mer välkända kedjor. Här har även bygdens mest välkända produkt – Morakniv – sin konceptbutik (Kyrkogatan 8). Kolla in den överraskande mängden modeller och köp med dig ett äkta Moraminne. Vägg i vägg finns också Mora Hemslöjd (Kyrkogatan 4), som samlar slöjd och hantverk av hög kvalitet från bygden.

Vasaloppsmuseet.

Mora Kaffestuga är den självklara samlingsplatsen för en lördagsfika.

4. Fika.

Lördagsfikat är något av en institution i Mora och konditoriet Mora Kaffestuga (Kyrkogatan 8) är den självklara samlingsplatsen. Det anrika kaféet ligger mitt på gågatan och här fikar man i traditionell dalamiljö, med många klassiska bakverk och godsaker från det egna bageriet att välja på. Glasswienerbröd, Budapestbakelse och bullar i många varianter och former trängs med läckra smörgåsar i den välfyllda disken. På samma gata huserar även filialer av de rikstäckande kedjorna Wayne’s Coffee (Kyrkogatan 4) och Espresso House (Kyrkogatan 20).

5. Kväll.

Gastropuben Bishops Arms (Moragatan 6) bjuder på en engelskinspirerad helhetsupplevelse i allt från mat och dryck till inredning och atmosfär. Rakt över torget finns Helt Enkelt (Moragatan 13). Devisen ”ditt andra vardagsrum” säger det mesta om stämningen här. Tapas är huvudgrejen, men det finns även alternativ till smårätterna. Pricka gärna in en av deras populära quizkvällar! The Bear Pub (Kyrkogatan 5) är en mysig pub med levande musik då och då. Kör en serie bowling i anslutning till middagen på Mora Parken (Parkvägen) eller slå dig ner och kolla en aktuell match på storbildskärm på sportbaren O’Learys (Vasagatan 38). Restaurang Terrassen på Mora Hotell (Strandgatan 12) är specialiserad på vilt och serverar förstklassiga smakupplevelser av säsongens lokalproducerade råvaror.

Besök Bishops Arms för en engelskinspirerad helhetsupplevelse. 

Dalahästar

Upplev en riktig dalahästfabrik.

6. Utflykt.

Se hur Sverigeikonen dalahästen blir till. Hälsa på i fabriken hos Nils Olsson Dalahästar (Edåkersvägen 17) i Nunäs, cirka milen utanför Mora. Här går det att följa med längs resan från träbit till färdigmålad häst. I Orsa, knappt två mil bort, finns bland annat Hansjö Mejeri (Mässvägen 4) som producerar delikatessostar av mjölk från korna på gården. Missa inte heller vackra gamla Hansjö Lanthandel strax intill. Och när du ändå är i krokarna – ta en tur till Fryksås fäbodar, vandra i de natursköna omgivningarna, njut av den magnifika utsikten över Orsasjön och känn lugnet infinna sig. För info om busslinjer och tider: dalatrafik.se

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se