Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Malmö

Foto: John Niklasson

Att göra i Malmö

Sommarstaden Malmö är rolig cykel- och promenadstad! Attraktionerna är många och ligger nära. Ribersborgs Kallbadhus. Intensiva Möllevångstorget. Malmö slott med sin park. Och överallt finns det bra mat- och fikastopp. Prova en vietnamesisk baguette på Nguyen's Sandwiches eller ta en kaffe på Agge & Bönans lilla uteservering i perfekt solläge.

Tåg till Malmö

En tågresa till Malmö är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Malmö ligger vid Öresund och själva staden har strax över 300 000 invånare. Staden är så pass liten att ni hinner nå det mesta av intresse på en kort cykeltur. Efter att ha anlänt med tåget till centralstationen är det bara att leta upp någon av Malmö by bikes hyrcyklar – en dags cykelhyra kostar 80 kronor. Det brukar också finnas gott om elsparkcyklar runt stationen om ni föredrar att ta er fram på det sättet. Vill ni åka kollektivt så är det bara att köpa en biljett i Skånetrafikens app och hoppa på en av de gröna stadsbussarna framför stationen.

Att spatsera i makligt tempo är kanske det trevligaste sättet att ta sig fram på. En promenad längs kanalen som omgärdar den gamla stadskärnan tar ungefär en halvtimme.

Vårt bästa tips: Cykla i Malmö! Foto: Apelöga
Njut av nybakade vietnamesiska baguetter på Nguyen's sandwiches.

2. Lunch.

Sommartid vill man ju gärna sitta ute och äta. En riktigt trevlig lunch får ni på Malmös kanske coolaste lunchkrog, Saltimporten Canteen (Grimsbygatan 24), som är inrymd i en gammal luftig industrilokal med högt i tak. Här ute på kajen vid hamninloppet serveras smakliga grytor och långkok i en miljö som minner om Malmös tid som hamn- och industristad. Från uteserveringen går det att spana på de modernistiska byggnaderna i Västra hamnen.

Sugen på asiatiskt i stället? Prova ”Vietnamtown” på Engelbrektsgatan. Här finns Nam Do (Engelbrektsgatan 11) som serverar ljuvliga nudelsoppor. Eller ta en snabblunch på Nguyen's Sandwiches (Engelbrektsgatan 19) där ni kan avnjuta vietnamesiska rätter i nybakade baguetter.

På en gågata vid Gustav Adolfs torg hittar ni en av stadens bästa japanska krogar, Aiko Sushi (Södra Förstadsgatan 3). Det är en pytteliten restaurang men maten är en stor upplevelse. Prova deras urgoda ichi deluxe med flamberad sushi eller varför inte en poké bowl med lax, tonfisk och tångsallad.

Alldeles i närheten finns Avokado (Holmgatan 4) som erbjuder just denna frukt (jo, det är faktiskt en frukt och inte en grönsak) i både maten, desserterna och dryckerna. Ännu mer ”superfood” med näringsrika frukter och grönsaker hittar ni på Lotta Love Superfoodbar (Davidshallsgatan 25).

Runt Möllevångstorget finns det gott om roliga matställen, och titta även in i gallerian Mitt Möllan (Claesgatan 8). Malmö är ju känt för sin falafel och närliggande Jalla Jalla (Bergsgatan 16) är ett hett tips.

Vill ni äta gott och spana över sundet i en lite mer burgen miljö ska ni ta er ut till fina Limhamn som ligger där Öresundsbron tar fart mot Danmark – här hittar ni Limhamns Fiskrökeri (Strandgatan 17B). Prova deras varma sillamacka på grov kavring med lök och hovmästarsås, och en Limhamns Lager därtill. Ni kommer inte att bli besvikna.

3. Göra.

Den långa sandstranden vid ”Ribban”, eller Ribersborg, ligger nästan mitt i staden. Sveriges Copacabana, säger en del. Stranden är i alla fall omåttligt populär på sommaren, och det finns både kaféer, restauranger och möjligheter till spel och lek här. Kallbadhuset (Limhamnsvägen, brygga 1) är förstås något som alla besökare bör testa, här är det extra ljuvligt att kasta sig i plurret. Scaniabadet (Scaniaparken) och Sundspromenaden i Västra hamnen är andra ställen där det går att svalka sig i vattnet i Malmö.

Vill ni paddla kanadensare i Malmökanalen så går det alldeles utmärkt, sådana går att hyra av Malmö Kanotklubb (Malmöhusvägen 10).

Malmö brukar kallas för parkernas stad och lever verkligen upp till namnet. Pildammsparken är den största, här kan ni gå en lång promenad och titta på svanarna i dammen eller äta en gourmetlunch på Bloom in the Park (Pildammsvägen 17). Kungsparken hänger ihop med Slottsparken, det är kanalen som delar upp parkerna. I Slottsparken finns Malmöhus slott/Malmö muséer där ni kan gå in och titta på de aktuella utställningarna. Här finns också roliga aktiviteter för barnen, som Båtlekrummet och Akvariet. Missa inte Slottsträdgårdens kafé, som serverar jättegoda nygräddade kanelbullar!

Vill ni toppa den långa promenaden med en fantastisk utsikt över staden och sundet ska ni åka upp till skybaren på Clarion Hotel Malmö Live (Dag Hammarskjölds torg 2).

För den konstintresserade finns Malmö konsthall (S:t Johannesgatan 7) och Moderna museet (Ola Billgrens plats 2–4), som öppnade igen den 16 juni.

Den 2 000 kvadratmeter stora skejtparken (Stapelbäddsparken, Västra hamnen) är en ren dröm för skejtande barn och ungdomar. Något annat som lär ge upphov till glädjetjut hos barnen är Terrariet – med allt från ödlor och ormar till papegojor och apor – i Folkets park (Amiralsgatan/Norra Parkgatan).

Bad från bryggan i Västra hamnen. Foto: Apelöga
Solde Kaffebar i Malmö
Solde Kaffebar rostar sina egna kaffebönor som också går att köpa hem. Foto: Carl-Johan Hjertström

4. Glass och fika.

Under sommaren är fyra av stadens gator i två populära områden dedikerade för gångtrafikanter och cyklister. Det är Ängelholmsgatan och Claesgatan vid Möllevångstorget, samt Friisgatan vid Triangeln och Kärleksgatan i Davidshall. Här finns gott om fikaställen och uteserveringar.

Utbudet av bra kaféer är stort och det är svårt att välja, men här kommer några tips: En favorit är Agge & Bönan (Kärleksgatan 3A) som drivs av författaren Björn Ranelids driftiga dotter Agnes. Se till att norpa en plats på den lilla uteserveringen i perfekt solläge, och njut av både gott kaffe och en oslagbar äppelpaj med vaniljsås. Lilla Kafferosteriet (Baltzarsgatan 24) får inte missas. Det ligger i ett gult 1600-talshus med många mysiga vrår, och det finns uteservering både på gågatan och på gården. Solde Kaffebar (Regementsgatan 2) är ofta knökfull, men så är också det egenrostade kaffet svårslaget. Uggla kaffebar (Sankt Knuts torg 16) är ett mysigt ställe som erbjuder såväl snutkaffe som cortado och bakverk med namn som ”pimpad kanelbulle” och ”superkladdig kaka”.

De bästa glassbarerna i Malmö hittar ni i den gamla stadskärnan, på Davidshall och vid Möllevångstorget. Dolce Sicilia (Drottningtorget 6) ligger på ett stenkasts avstånd från stationen och serverar italiensk glass när den är som bäst. Lilla glassfabriken (Holmgatan 9) och Köld (Claesgatan 8) är två andra favoriter.

Bloom in the Park (Pildammsvägen 17) är förvisso en gourmetrestaurang mitt i den fina Pildammsparken, men serverar även afternoon tea klockan 12–16. Här kan ni känna er riktigt brittiska, omgivna av stora fat med scones och kanapéer.

5. Kväll.

Efter en varm sommardag på stranden ... ja, då är det ju alltid trevligt att inleda kvällen med drink före middagen. På Paddy’s Vin & Ginbar (Kalendegatan 7) kan ni botanisera bland ginsorter som ni garanterat inte har stött på innan. Här finns också ett bra utbud av goda viner – komplettera med några baskiska tapas så har ni startat festkvällen. Uteserveringen ligger i den svala Lejonpassagen.

Ett stenkast bort ligger Gustavino (Kyrkogatan 3), en rustik och härligt italiensk vinbar där man gärna hänger vid bardisken. En annan vinbar är gemytliga Julie (Tegelgårdsgatan 9) där de sanslöst goda vinerna kan avnjutas med högklassiga franska ostar. Mrs Brown (Storgatan 26) vid Davidshallstorg är också ett prima ställe att inleda kvällens äventyr på. Goda viner, bra öl och en mycket smakrik ostbricka är några av höjdarna här. Uteserveringen är stor men kom i tid, den brukar fyllas snabbt.

Rolig och spännande mat hittar du på så många ställen i Malmö att det nästan är omöjligt att välja. Ett säkert kort är Bastard (Mäster Johansgatan 11). På menyn står kött från frigående djur och grönsaker efter säsong. Här finns också en trevlig bar, och en liten uteservering. Men se till att boka bord, för här brukar det vara fullt.

Mutantur (Erik Dahlbergsgatan 14) och Atmosfär (Fersens väg 4) på Davidshall är två eleganta restauranger som serverar utsökt mat och har mycket fina vinlistor. Restaurang Vollmers (Tegelgårdsgatan 5) med två Michelinstjärnor är en av stadens stoltheter. Skånsk gastronomi med lokala råvaror som omvandlas till nyskapande, sofistikerade rätter.

Lyran (Simrishamnsgatan 36A) går det att se på när kocken lagar till en oemotståndlig måltid – väl värt ett besök. Kvarteret Åkern (Nobelvägen 73B) är fullbokat nästan jämt så var ute i god tid. Innovativ mat och väldigt god öl från traktens mikrobryggerier på den ”helt vanliga extra bra kvarterskrogen” som restaurangägarna helst kallar sitt ställe.

För en riktigt genuin malmöitisk krogupplevelse, gå till Bullen (Storgatan 35), en trivsam pubklassiker med god öl och kalvköttbullar på menyn. Livlig uteservering med goda chanser att följa stadens folkliv på kvällen.

Kväll i Malmö
Vinbaren Julie. Foto: Christian Gustavsson
Vandring i Torup utanför Malmö. Foto: Gösta Fries

6. Fem roliga utflykter.

1. Torups slott. Slottet anlades på 1500-talet av en av Nordens rikaste kvinnor. Har en vacker slottsträdgård och 360 hektar klassisk, vandringsvänlig skånsk bokskog.

2. Fotevikens Museum. Strax utanför Höllviken ligger Fotevikens Museum där Sveriges enda återskapade vikingaby finns. Här kan ni prova på att smida vikingasmycken eller ysta ost i lagården.

3. Kallbadhuset i Bjärred. I Bjärred har det badats sedan mitten av 1800-talet. Nya kallbadhuset ligger på en 574 meter lång brygga. Det går att äta gott efter doppet i restaurangen.

4. Fåglar i Falsterbo. Vid Falsterbo Strandbad kan ni klättra upp på fågelskådarbryggan och spana ut över både fågelflockar och den milslånga stranden.

5. Hällåkra Vingård. Här kan ni provsmaka viner och avnjuta en god middag tillagad på lokala råvaror. Är suget större efter öl så besök Hönsinge Hantwerksbryggeri med unik ölproduktion.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Malmö gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad smittspridning av coronavirus.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess.

Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Malmö!