Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Malmö

Foto: John Niklasson

Att göra i Malmö

Malmö är perfekt att cykla eller promenera i. Platt, allt ligger nära och det finns gott om bra mat- och fikastopp (många kör numera med take away om ni vill äta ute i det fria). Ta en paus på en uteservering vid stimmiga Lilla torg eller på mångfaldens "Möllan". Eller strosa bara runt i Slottsparken och stanna för att spisa en våffla på Slottsträdgårdens kafé. Varmt? Avsluta turen med ett bad vid berömda Ribersborgs Kallbadhus.

Tåg till Malmö

En tågresa till Malmö är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Malmö ligger vid Öresund och själva staden har strax över 300 000 invånare. Staden är så pass liten att ni kan nå det mesta av intresse på en kort cykeltur. Efter att ha anlänt med tåget till Centralstationen är det bara att leta upp någon av Malmö by bikes hyrcyklar och rulla iväg. En dags cykelhyra kostar 80 kronor. Det brukar också finnas gott om elsparkcyklar runt stationen om ni föredrar att ta er fram på det sättet.

Vill ni åka kollektivt är det bara att köpa en biljett i Skånetrafikens app och hoppa på en av de gröna stadsbussarna framför stationen. Att spatsera i makligt tempo är kanske det trevligaste sättet att ta sig fram. En promenad längs kanalen som omgärdar den gamla stadskärnan tar ungefär en halvtimme.

Vårt bästa tips: Cykla i Malmö! Foto: Apelöga
Njut av nybakade vietnamesiska baguetter på Nguyen's sandwiches.

2. Lunch.

Sommartid vill man ju gärna sitta ute och äta. En riktigt trevlig lunch går det att spisa på Malmös kanske coolaste lunchkrog, Saltimporten Canteen (Grimsbygatan 24), inrymd i en luftig gammal industrilokal på kajen vid hamninloppet. Här serveras smakliga grytor och långkok i en miljö som minner om Malmös tid som hamn- och industristad. Sugen på asiatiskt? Styr då kosan mot "Vietnamtown"på Engelbrektsgatan. Här finns Nam Do (Engelbrektsgatan 11) som serverar ljuvliga nudelsoppor och har en stor uteservering på gården. Eller ta en snabblunch på Nguyen’s Sandwiches (Engelbrektsgatan 19) där ni kan avnjuta nybakade baguetter med vietnamesiska fyllningar.

Tar ni en promenad snett över Gustav Adolfs torg och går in på gågatan hittar ni en av stadens bästa japanska krogar, Aiko Sushi (Södra Förstadsgatan 3). Pytteliten restaurang, stora matupplevelser. Prova deras urgoda ichi deluxe med flamberad sushi, eller en pokébowl med lax, tonfisk och tångsallad.  Alldeles i närheten finns Avokado (Holmgatan 4) som erbjuder just denna frukt (jo, det är faktiskt en frukt och inte en grönsak) i både lunchmaten, desserterna och dryckerna.  Malmö är ju känt för sin falafel och Jalla Jalla (Bergsgatan 16) är ett hett tips för den som är sugen på riktigt god mellanösternmat. På trottoaren utanför finns en liten uteservering.

Vill ni äta gott och spana över sundet i en lite mer burgen miljö ska ni ta er ut till fina Limhamn, som ligger där Öresundsbron tar fart mot Danmark. Här hittar ni Limhamns Fiskrökeri (Strandgatan 17B). Prova deras varma sillamacka på grov kavring med lök och hovmästarsås, och en Limhamns Lager därtill

3. Göra.

Den långa sandstranden vid "Ribban", eller Ribersborg, ligger nästan mitt i staden. Sveriges Copacabana, säger en del. Stranden är i alla fall omåttligt populär på sommaren, och det finns såväl kaféer och restauranger som möjligheter till spel och lek här. Kallbadhuset (Limhamnsvägen, brygga 1) är förstås något som alla besökare bör testa, här är det extra ljuvligt att kasta sig i plurret. Besöksantalet på badet är i skrivande stund begränsat till 30 på damsidan och lika många på herrsidan – allt för att undvika trängsel.

Scaniabadet (Scaniaparken) och Sundspromenaden i Västra hamnen är andra ställen där det går att svalka sig med ett dopp. Vill ni paddla i Malmökanalen går det alldeles utmärkt, kanadensare går att hyra av Malmö Kanotklubb (Malmöhusvägen 10).

Malmö brukar kallas parkernas stad, och lever verkligen upp till namnet. Pildammsparken är den största, här kan ni gå en lång promenad, titta på svanarna i dammen och avsluta dagen med en härlig gourmetmiddag på Bloom In The Park (Pildammsvägen 17). Kungsparken hänger ihop med Slottsparken, det är kanalen som delar upp parkerna. I Slottsparken finns Malmöhus slott/Malmö muséer där ni kan gå in och titta på aktuella utställningar. Av pandemiskäl måste man boka biljetter i förväg. Missa inte Slottsträdgårdens kafé som serverar jättegoda nygräddade kanelbullar. Här finns både en stor uteservering och ett inrett växthus.

Den 2 000 kvadratmeter stora Skateparken (Stapelbäddsparken, Västra hamnen) är en ren dröm för skateboardåkande barn och ungdomar – men tänk på att det kan bli trängsel vissa tider på dagen.

Bad i Västra hamnen
Bad i Västra hamnen. Foto: Apelöga
Solde Kaffebar i Malmö
Solde Kaffebar rostar sina egna kaffebönor som också går att köpa hem. Foto: Carl-Johan Hjertström

4. Glass och fika.

Utbudet av bra kaféer är stort och det är svårt att välja, men här kommer några tips. En favorit är Agge & Bönan (Kärleksgatan 3A) som drivs av Agnes Ranelid, dotter till den välkända författaren Björn. Se till att norpa en plats på uteserveringen i perfekt solläge, och njut av både gott kaffe och en oslagbar äppelpaj med vaniljsås. Lilla Kafferosteriet (Baltzarsgatan 24) bör inte missas. Det ligger i ett gult 1600-talshus med många mysiga vrår, och det finns uteservering både på gågatan och på gården. Uggla Kaffebar (Sankt Knuts torg 16) är ett mysigt ställe som erbjuder såväl snutkaffe som cortado. Bakverken har namn som "pimpad kanelbulle" och "superkladdig kaka". Pytteliten uteservering finns. Lilla Solde Kaffebar (Regementsgatan 2) är populärt, men så är också det egenrostade kaffet svårslaget. Gott tillbehör? Deras smöriga, frasiga croissanter.

De bästa glassbarerna i Malmö hittar ni i den gamla stadskärnan, på Davidshall och vid Möllevångstorget. Dolce Sicilia (Drottningtorget 6) – italiensk glass när den är som bäst – ligger ett stenkast från stationen. Köp en strut och avnjut den hemlagade glassen på en bänk på torget. Lilla Glassfabriken (Holmgatan 9) och Köld (Friisgatan 14, Claesgatan 8, Tessins väg 8) är två andra favoriter som serverar ljuvlig gräddig glass och syrlig sorbet.

5. Kväll.

Rolig och spännande mat hittar ni på sååå många ställen i Malmö att det nästan är omöjligt att välja. Mrs Brown (Storgatan 26) vid Davidshallstorg är perfekt att inleda kvällens äventyr på. Goda viner, bra öl och en väldigt smakrik ostbricka är några nyckelord. Det finns en stor uteservering men kom i tid, den brukar fyllas snabbt. En annan vinbar är gemytliga Julie (Tegelgårdsgatan 9) där högklassiga viner kan avnjutas med lika högklassiga franska ostar.
Mutantur (Erik Dahlbergsgatan 14) och Atmosfär (Fersens väg 4) på Davidshall är två eleganta restauranger som serverar utsökt mat och har mycket bra vinlistor. Att boka bord i förväg är ett måste. Båda restaurangerna har uteserveringar och take away.

Restaurang Vollmers (Tegelgårdsgatan 5) är med sina två Michelinstjärnor en av stadens stoltheter. Skånsk gastronomi med lokala råvaror omvandlas här till nyskapande, sofistikerade rätter. Boka bord i förväg!

Lyran (Simrishamnsgatan 36A) går det att se på när kocken lagar till en oemotståndlig måltid – väl värt att uppleva. Eftersom det är en liten restaurang är det bäst att boka bord i förväg.

För en riktigt genuin malmöitisk krogupplevelse, gå till Bullen (Storgatan 35), en trivsam pubklassiker med god öl och kalvköttbullar på menyn. Livlig uteservering med goda chanser att följa stadens folkliv på kvällen.

Obs. De flesta lunch- och middagskrogar har numera take away. Det gäller också flera av ovanstående restauranger.

Kväll i Malmö
Vinbaren Julie. Foto: Christian Gustavsson
Vandring i Torup utanför Malmö. Foto: Gösta Fries

6. Tre utflykter

1. Torups slott. Välbevarad renässansborg omgiven av 360 hektar klassisk skånsk bokskog, där ni kan vandra längs slingor och stigar. Torups slott anlades på 1500-talet av en av Nordens rikaste kvinnor, Görvel Fadersdotter Sparre.

2. Bjerreds Saltsjöbad. Kallbadhus och restaurang. I Bjärred har man badat och tvagat sig sedan mitten av 1800-talet. Här promenerar ni ut på Sveriges förmodligen längsta brygga som sträcker sig 574 meter ut i Öresund. Det går att äta gott efter doppet i restaurangen också.

3. Falsterbo Photo Art Museum. I sommar går det att se den första stora utställningen på det nya fotomuséet i Falsterbo, Dressed for Success – 100 Years of Fashion Photography. Här finns även en bistro med uteservering, och fina Falsterbo strandbad ligger alldeles i närheten.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Malmö gäller Folkhälsomyndighetens och lokala myndigheters rekommendationer och riktlinjer för minskad smittspridning av coronavirus.

Denna guide uppdaterades våren 2021. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Malmö!