Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Malmö

Foto: John Niklasson

Att göra i Malmö

Malmö är en rolig cykel- och promenadstad! Attraktionerna är många och ligger nära. Ribersborgs Kallbadhus. Intensiva Möllevångstorget. Malmö slott med sin park. Och överallt finns det bra mat- och fikastopp. Prova en vietnamesisk baguette på Nguyens Sandwiches eller ta en kaffe på Agge & Bönans lilla uteservering i perfekt solläge.

Tåg till Malmö

En tågresa till Malmö är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Malmö ligger vid Öresund och själva staden har strax över 300 000 invånare. Staden är så pass liten att ni hinner nå det mesta av intresse på en kort cykeltur. Efter att ha anlänt med tåget till centralstationen är det bara att leta upp någon av Malmö by bikes hyrcyklar. En dags cykelhyra kostar 80 kronor. Det brukar också finnas gott om elsparkcyklar runt stationen om ni föredrar att ta er fram på det sättet. Vill ni åka kollektivt så är det bara att köpa en biljett i Skånetrafikens app och hoppa på en av de gröna stadsbussarna framför stationen.
Att spatsera i makligt tempo är kanske det trevligaste sättet att ta sig fram på. En promenad längs kanalen som omgärdar den gamla stadskärnan tar ungefär en halvtimme.

Vårt bästa tips: Cykla i Malmö! Foto: Apelöga
Njut av nybakade vietnamesiska baguetter på Nguyen's sandwiches.

2. Lunch.

En riktigt trevlig lunch får ni på Malmös kanske coolaste lunchkrog, Saltimporten Canteen (Grimsbygatan 24). Den är inrymd i en gammal luftig industrilokal med högt i tak. Här ute på kajen vid hamninloppet serveras smakliga grytor och långkok i en miljö som minner om Malmös tid som hamn- och industristad.
Sugen på asiatiskt i stället? Prova "Vietnamtown" på Engelbrektsgatan. Här finns Nam Do (Engelbrektsgatan 11) som serverar ljuvliga nudelsoppor. Eller ta en snabblunch på Nguyens Sandwiches (Engelbrektsgatan 19) där ni kan avnjuta vietnamesiska rätter i nybakade baguetter.
På en gågata vid Gustav Adolfs torg hittar ni en av stadens bästa japanska krogar, Aiko Sushi (Södra Förstadsgatan 3). Det är en pytteliten restaurang men maten är en stor upplevelse. Prova deras urgoda ichi deluxe med flamberad sushi eller varför inte en poké bowl med lax, tonfisk och tångsallad.
Runt Möllevångstorget finns det gott om roliga matställen, och titta även in i gallerian Mitt Möllan (Claesgatan 8). Malmö är ju känt för sin falafel och närliggande Jalla Jalla (Bergsgatan 16) är ett hett tips.
Vill ni äta gott och spana över sundet i en lite mer burgen miljö ska ni ta er ut till fina Limhamn som ligger där Öresundsbron tar fart mot Danmark. Här hittar ni Limhamns Fiskrökeri (Strandgatan 17B). Prova deras varma sillamacka på grov kavring med lök och hovmästarsås, och en Limhamns Lager därtill. Ni kommer inte att bli besvikna.

3. Göra.

Den långa sandstranden vid "Ribban", eller Ribersborg, ligger nästan mitt i staden. Sveriges Copacabana, säger en del. Stranden är i alla fall omåttligt populär på sommaren, och det finns både kaféer, restauranger och möjligheter till spel och lek här. Kallbadhuset (Limhamnsvägen, brygga 1) är förstås något som alla besökare bör testa. Året runt badas det här.
Malmö brukar kallas för parkernas stad och lever verkligen upp till namnet. Pildammsparken är den största, här kan ni gå en lång promenad och titta på svanarna i dammen eller äta en gourmetlunch på Bloom in the Park (Pildammsvägen 17). Kungsparken hänger ihop med Slottsparken, det är kanalen som delar upp parkerna. I Slottsparken finns Malmöhus slott/Malmö muséer där ni kan gå in och titta på de aktuella utställningarna.
Vill ni toppa den långa promenaden med en fantastisk utsikt över staden och sundet ska ni åka upp till skybaren på Clarion Hotel Malmö Live (Dag Hammarskjölds torg 2).
För den konstintresserade finns Malmö konsthall (S:t Johannesgatan 7) och Moderna museet (Ola Billgrens plats 2-4).

Clarion Hotel Malmö Live
Clarion Hotel Malmö Live. Foto: Joakim Lloyd Raboff.
Solde Kaffebar i Malmö
Solde Kaffebar rostar sina egna kaffebönor som också går att köpa hem. Foto: Carl-Johan Hjertström

4. Fika.

Utbudet av bra kaféer är stort och det är svårt att välja, men här kommer några tips! En favorit är Agge & Bönan (Kärleksgatan 3A) som drivs av författaren Björn Ranelids driftiga dotter Agnes. Se till att norpa en plats på den lilla uteserveringen i perfekt solläge, och njut av både gott kaffe och en oslagbar äppelpaj med vaniljsås. Lilla Kafferosteriet (Baltzarsgatan 24) får inte missas. Det ligger i ett gult 1600-talshus med många mysiga vrår, och det finns uteservering både på gågatan och på gården. Solde Kaffebar (Regementsgatan 2) är ofta knökfull, men så är också det egenrostade kaffet svårslaget. Uggla kaffebar (Sankt Knuts torg 16) är ett mysigt ställe som erbjuder såväl snutkaffe som cortado och bakverk med namn som "pimpad kanelbulle" och "superkladdig kaka".
De bästa glassbarerna i Malmö hittar ni i den gamla stadskärnan, på Davidshall och vid Möllevångstorget. Dolce Sicilia (Drottningtorget 6) ligger på ett stenkasts avstånd från stationen och serverar italiensk glass när den är som bäst. Lilla glassfabriken (Holmgatan 9) och Köld (Claesgatan 8) är två andra favoriter.

5. Kväll.

Paddy’s Vin & Ginbar (Kalendegatan 7) kan ni botanisera bland ginsorter som ni garanterat inte har stött på innan. Här finns också ett bra utbud av goda viner – komplettera med några baskiska tapas så har ni startat festkvällen.
Ett stenkast bort ligger Gustavino (Kyrkogatan 3), en rustik och härligt italiensk vinbar där man gärna hänger vid bardisken. En annan vinbar är gemytliga Julie (Tegelgårdsgatan 9) där de sanslöst goda vinerna kan avnjutas med högklassiga franska ostar. Mrs Brown (Storgatan 26) vid Davidshallstorg är också ett prima ställe att inleda kvällens äventyr på. Goda viner, bra öl och en mycket smakrik ostbricka är några av höjdarna här.

Middagen då? Ett säkert kort är Bastard (Mäster Johansgatan 11). På menyn står kött från frigående djur och grönsaker efter säsong. Här finns också en trevlig bar, och en liten uteservering. Men se till att boka bord, för här brukar det vara fullt.
Mutantur (Erik Dahlbergsgatan 14) och Atmosfär (Fersens väg 4) på Davidshall är två eleganta restauranger som serverar utsökt mat och har mycket fina vinlistor. Restaurang Vollmers (Tegelgårdsgatan 5) med två Michelinstjärnor är en av stadens stoltheter. Skånsk gastronomi med lokala råvaror som omvandlas till nyskapande, sofistikerade rätter.
För en riktigt genuin malmöitisk krogupplevelse, gå till Bullen (Storgatan 35), en trivsam pubklassiker med god öl och kalvköttbullar på menyn.

Kväll i Malmö
Vinbaren Julie. Foto: Christian Gustavsson
Vandring i Torup utanför Malmö. Foto: Gösta Fries

6. Utflykt: Torups slott och bokskog.

Torups friluftsgård med slott och slottsträdgård är en fin utflykt från Malmös centrum. Här finns 360 hektar klassisk skånsk bokskog där ni kan vandra på slingor och stigar i så många kilometrar ni orkar. Torups slott anlades på 1500-talet av en av Nordens rikaste kvinnor, Görvel Fadersdotter Sparre. Den röda borgen omsluts av trädgårdsanläggningar som har flera hundra år på nacken. Hit tar ni er till exempel med regionbuss 148 från hållplats Stadshuset, och kliver av ungefär en halvtimme senare vid Torups statarmuseum.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Malmö gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad smittspridning av coronavirus.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess.

Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Malmö!