Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Malmö

Foto: John Niklasson

Att göra i Malmö

Malmö är rolig cykel- och promenadstad! Attraktionerna är många. Ribersborgs Kallbadshus. Intensiva Möllevångstorget. Malmö slott med sin park. Och överallt finns det bra mat- och fikastopp. Stanna till på Miss Saigon och prova en underbar biff med citrongräs, njut av bakverken på Kafferosteriet – eller testa en falafel med stark sås på Jalla Jalla!

Tåg till Malmö

En tågresa till Malmö är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Malmö ligger vid Öresund och själva staden har drygt 300 000 invånare. När du är här och vädret inte är alltför ruggigt, gör som Malmöborna: Cykla! Staden är så liten att du på tvåhjuling når det mesta av intresse på mindre än en kvart. Runt Centralstationen finns fyra stationer med Malmö by bikes hyrcyklar. Registrera dig på malmobybike.se, så får du en pinkod för att låsa upp cykeln från stället. En dags cykelhyra kostar 80 kronor. Det finns också gott om elsparkcyklar att hyra om du föredrar det. Framför Centralstationen går de gröna stadsbussarna om du vill åka kollektivt. En dygnsbiljett kostar 65 kronor och kan köpas på Skånetrafikens kundcenter på stationen eller i Skånetrafikens app.

Det tredje och kanske trevligaste sättet att ta sig runt är att gå. En promenad längs kanalen som omgärdar den gamla stadskärnan tar ungefär en halvtimme. Om du går i rask takt från Centralstationen tar det högst tjugo minuter till Triangelns köpcentrum och krogar.

Cykla i Malmö

Vårt bästa tips: Cykla i Malmö! Foto: Apelöga

Lunchstället Jalla Jalla

Restaurang Jalla Jalla är känd för sin falafel. Foto: Fredrik Johansson.

2. Lunch.

Tiden när Malmö var en slamrig hamn- och industristad är förbi, men det finns ännu platser där det går att uppleva patinerad plåt i luftiga fabrikslokaler. Till exempel på Malmös kanske coolaste lunchkrog, Saltimporten Canteen (Grimsbygatan 24, ute på Hullkajen). Här erbjuds smakliga grytor, långkok och en härlig utsikt över Västra hamnen.

Andra bra lunchställen är Rebell (Friisgatan 8) och Grand Öl & Mat (Monbijougatan 17). Bägge serverar fräsch skandinavisk mat med internationell touch. Sugen på det japanska köket? Gå till Aiko Sushi (Södra Förstadsgatan 3). Prova deras urgoda ichi deluxe med flamberad sushi, eller varför inte en pokébowl med lax, tonfisk och tångsallad. Avokado (Holmgatan 4) erbjuder frukten (jo, det är faktiskt en frukt och inte en grönsak) i både lunchmaten, desserterna och dryckerna.

Runt Möllevångstorget finns det gott om roliga matställen. I gallerian Mitt Möllan (Claesgatan 8) finns edgiga butiker och en rad kul matställen, med allt från innovativa mackor på Scandwich till pokébowls på Locali. Malmö är känt för sin falafel och närliggande Jalla Jalla (Bergsgatan 16) är ett hett tips.

Till sist: vill du prova något traditionellt skånskt ska du ta dig till fina Limhamn som ligger där Öresundsbron tar fart mot Danmark. Här ligger Limhamns Fiskrökeri (Strandgatan 17B), prova deras varma sillamacka på grov kavring med lök och hovmästarsås, och en Limhamns Lager därtill. Du kommer inte att bli besviken.

3. Göra.

Malmö konsthall (S:t Johannesgatan 7) är en av Europas finaste och erbjuder utställningar med moderna klassiker och experimentell konst. Om du vill njuta av havet är ett alternativ att strosa utmed Västra hamnens strandpromenad. Toppa gärna promenaden med att ta hissen upp till skybaren på Clarion Hotel & Congress Malmö Live (Dag Hammarskjölds Torg 2, öppet efter 17.). Eller så trotsar du höst- och vinterrusk och hoppar i plurret från bryggan på ”Ribban”, Ribersborgs kallbadhus (Limhamnsvägen, brygga 1, öppet varje dag). Ett besök på renässanspärlan Malmöhus slott i Sveriges äldsta offentliga stadspark, Kungsparken, är inte heller dumt. Om du vill ta en löptur – prova ett varv i vackra Pildammsparken, genom alléer, runt dammen och förbi gamla Malmö stadion.

Matintresserad? Då kanske ett besök på Malmös saluhall (Gibraltargatan 6) kan vara något. Här kan du njuta av handgjorda praliner på Chocolatte eller fläder- och kolaglass på Favvo Glass, och kanske en manchego från ostparadiset Möllans Ost i saluhallen.

Malmö Saluhall

Malmö Saluhall. Foto: Andre Pihl Wingårdhs.

Solde Kaffebar i Malmö

Solde Kaffebar rostar sina egna kaffebönor som också går att köpa hem. Foto: Carl-Johan Hjertström

4. Fika.

Malmöborna fikar ofta och gärna och utbudet av bra kaféer är stort. Prisbelönta och hyllade Lilla Kafferosteriet (Baltzarsgatan 24) hör till stadens vassaste. Det ligger i ett gult 1600-talshus med många mysiga vrår. Bakverken kommer från Olof Viktors i Glemminge. Solde Kaffebar (Regementsgatan 2) är ofta knökfullt, men så är också det egenrostade kaffet svårslaget. Här säljs även bröd från Saltimporten Canteen.
Café Grannen (Östervärnsgatan 5) serverar brunch varje dag. På helgerna blir det ofta fullt, så boka i förväg.

En fönsterplats på Kaffebaren på Möllan (i hörnet Möllevångstorget/Claesgatan 2) ger dig utsikt över en torghandel med vibbar av Istanbul eller Beirut. Eida (Engelbrektsgatan 7) utsågs till Årets kafé 2017, och förutom perfekt kaffe och supersmaskiga bakverk, så är stämningen genuint vänlig och familjär. En riktig liten pärla med gott kaffe och en oslagbar äppelpaj med vaniljsås är Agge och Bönan (Kärleksgatan 3A) som drivs av författaren Björn Ranelids dotter Agnes.

På härliga August No Stress Surf Café (Rönngatan 2A) är det unga personer med funktionsvariationer som häller upp kaffet och gör i ordning mackorna. Krögaren Lars Nyström, som dedikerat fiket till sin son som har Downs syndrom, har belönats med utmärkelsen Årets glädjespridare. 

5. Kväll.

Rolig och spännande mat hittar du på så många ställen i Malmö att det nästan är omöjligt att välja. Men ett säkert kort är Bastard (Mäster Johansgatan 11). På menyn står kött från frigående djur och grönsaker efter säsong. Har också en trevlig bar, om du bara vill ta ett glas. Men se till att boka bord, för här brukar det vara fullt.

På nya gemytliga vinbaren Julie (Tegelgårdsgatan 9) arbetar engagerade sommelierer, och här serveras bland annat högklassiga franska ostar från Androuet Sthlm och Ådala Gård. På Vin & Ginbar (Lejonpassagen, Kalendegatan 7) kan du välja en ginsort du aldrig har testat. Komplettera med några goda pintxos, baskiska tapas, så har du startat festkvällen rätt.

Bocuse d’Or-kocken Alexander Sjögrens Mutantur (Erik Dahlbergsgatan 14) i populära Davidshall är ett tips för den som gillar provsmakningsrätter, till exempel kronärtskocka med salta fläderbär och gräslöksemulsion.

Naturviner och lokal öl är en självklarhet. Vid Davidshalls torg ligger också kockarna Ulf Redelius och Per Myréns Riket (Erik Dahlbergsgatan 5). Fokus är rått: råa grönsaker, rå fisk och rått kött. Samt ett, för att använda ägarnas egen vokabulär, ”skitbra” vinutbud. I gallerian Mitt Möllan kan du spisa napolitansk pizza på Pizza Dal Sud (Claesgatan 8).

För en mer genuin malmöitisk krogupplevelse, gå till Bullen (Storgatan 35), en trivsam pubklassiker med såväl steak ’n’ fries som kalvköttbullar på menyn.

Kväll i Malmö

Vinbaren Julie. Foto: Christian Gustavsson

Torups slott

Torups slott. Foto: Jorchr/CC BY-SA

6. Utflykt: Torups bokskog.

Torups friluftsgård med slott och slottsträdgård är en fin utflykt från Malmös centrum. Här finns 360 hektar klassisk skånsk bokskog där du kan vandra på slingor och stigar i så många kilometrar du orkar. Torups slott anlades på 1500-talet av en av Nordens rikaste kvinnor, Görvel Fadersdotter Sparre, och den röda borgen omsluts av trädgårdsanläggningar som har flera hundra år på nacken. Hit tar du dig till exempel med regionbuss 148 från hållplats Stadshuset, och kliver av ungefär en halvtimme senare vid Torup statarmuseet. Sök den bussfärd som passar dig bäst via Skånetrafikens reseplanerare på skanetrafiken.se

Fakta och intryck till denna guide samlades in under vintern 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Malmö!