Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Lund

Foto: Daniel Nilsson

Att göra i Lund

Lund är en stor upplevelse i koncentrat. Mysig småstadsbebyggelse, enorm domkyrka och ett ständigt närvarande studentliv. För middag, prova hyllade Mat & Destillat på Kyrkogatan.

Tåg till Lund

En tågresa till Lund är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Universitetsstaden Lund ligger strax nordost om Malmö och själva tätorten har runt 90 000 invånare. Från stationen tar ni förslagsvis trevliga Klostergatan in mot de centrala delarna. Lund är litet och enklast är att ta sig runt till fots eller på cykel. Lånecykelsystemet Lundahoj har 17 stationer och ett tredagarskort kostar 25 kronor. Kan köpas på stationen eller på lundahoj.se. De populära hyr-elsparkcyklarna finns numera också i Lund.

För vidare färd med kollektivtrafik finns de gröna stadsbussarna precis utanför stationen. Info om kollektivtrafik finns på skanetrafiken.se.

Universitetet i Lund
Universitet i Lund. Foto: Leif Johansson
Saluhallen i Lund
Saluhallen i Lund är den naturliga samlingsplatsen för matälskare. Foto: David Back

2. Lunch.

Lund har ett bra restaurangutbud, men bäst för besökare som vill luncha är nog att gå till fina Saluhallen i Lund (mellan Botulfs- och Mårtenstorget). Här kan ni njuta av god mat samtidigt som ni spanar in folklivet. Prova skaldjur hos Malmstens Fisk & Kök, krispig pizza på Lunds favorititalienare Alfredos eller varför inte en pho eller goi cuon på Viet CuisineHerbivore (Bredgatan 2) är lunchparadiset för veganen eller vegetarianen. Här kan ni avnjuta "växtbaserad fine dining" i form av en Buddha bowl eller teriyaki tempeh burger. Det går också att gå på after work eller middag på Herbivore.

3. Göra.

På Kulturen i Lund (Tegnérsplatsen 6) finns Thomanderska huset där professorn, politikern och domprosten Johan Henrik Thomander underhöll kända gäster på 1800-talet. Mer kultur i form av konserter, poesiaftnar och filmvisningar hittar ni på Mejeriet (Stora Södergatan 64). Shoppingturen går till de personliga butikerna på gågatorna och gränderna kring Lilla Fiskaregatan, Bytaregatan och Skomakargatan. På Skissernas museum (Finngatan 2) visas hur den konstnärliga processen växer fram. Och ni kan inte lämna Lund utan att ha besökt den pampiga domkyrkan!

Skissernas museum i Lund
På Skissernas museum hittar du världens största samling av skisser, modeller och förlagor till internationell och svensk offentlig konst. Foto: Peo Olsson
Fika i Lund
Det finns många fik i Lund.

4. Fika.

Studenter och Lundabor älskar att sitta länge på stadens kaféer. En favorit är Coffee Break (S:t Petri kyrkogata 3) där ni beställer den mjällaste cheesecaken. Riktigt ljuvligt gott kaffe hittar ni på Love Coffee Roasters två barer (Klostergatan 1, Clemenstorget 4), här går det att hänga med kompisarna framför sötsakerna eller njuta espresson vid sidan av datorn. Hoppipolla Café Yoga Shop (Kiliansgatan 17) är ett underbart egensinnigt ställe som bjuder på allt från supergoda muffins till smaskiga nudelrätter och stillsamma teceremonier. Trevliga Klostergatan är kafétät. Till exempel så kan ni fika franskt på Patisseriet på nummer 3 och på nummer 14 hittar ni Crêperiet med ljuvliga galetter och crepes.

5. Kväll.

Vill ni spisa i ståtlig miljö med kristallkronor är Grands Matsal (Bantorget 1) helt rätt. Här äter ni riktigt gott från det nordiska köket. Den hyllade restaurangen Mat & Destillat (Kyrkogatan 17) serverar klassiska rätter med en twist. Klostergatans Vin & Delikatess (Klostergatan 3) erbjuder fransk flärd med schackrutigt stengolv och kypare i långa förkläden. Talevski i Stadsparken (Stadsparken) är en populär restaurang både vid lunchtid och på kvällen. Det är speciellt de vedeldade surdegspizzorna som lockar.

Grands Matsal i Lund
I Grands Matsal skapas minnesvärda måltider kryddade med en stor dos personligt engagemang. Foto: Truls Bärg

Denna guide uppdaterades våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Lund!