Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Lund

Foto: Daniel Nilsson

Att göra i Lund

Lund är en stor upplevelse i koncentrat. Mysig småstadsbebyggelse, enorm domkyrka och ett ständigt närvarande studentliv. För middag, prova hyllade Mat & Destillat på Kyrkogatan.

Tåg till Lund

En tågresa till Lund är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Universitetsstaden Lund ligger strax nordost om Malmö och själva tätorten har runt 90 000 invånare. Från stationen tar du förslagsvis trevliga Klostergatan in mot de centrala delarna. Lund är litet och enklast är att ta sig runt till fots eller på cykel. Lånecykelsystemet Lundahoj har 17 stationer och ett tredagarskort kostar 25 kronor. Kan köpas på stationen eller på lundahoj.se. De populära hyr-elsparkcyklarna finns numera också i Lund. För vidare färd med kollektivtrafik finns de gröna stadsbussarna precis utanför stationen. Info om kollektivtrafik finns på skanetrafiken.se.

Universitetet i Lund

Universitet i Lund. Foto: Leif Johansson

Saluhallen i Lund

Saluhallen i Lund är den naturliga samlingsplatsen för matälskare. Foto: David Back

2. Lunch.

Lund har ett bra restaurangutbud, men bäst för besökare som vill luncha är nog att gå till fina Saluhallen i Lund (mellan Botulfs- och Mårtenstorget). Här kan du hänga vid en bardisk och njuta av god mat samtidigt som du spanar in folklivet. Prova skaldjur hos Malmstens Fisk & Kök, krispig pizza på Lunds favorititalienare Alfredos eller varför inte en pho eller goi cuonViet Cuisine. Herbivore (Bredgatan 2) är lunchparadiset för veganen eller vegetarianen – här kan du avnjuta ”växtbaserad fine dining” i form av en Buddha bowl eller teriyaki tempeh burger. Det går också att gå på after work eller middag på Herbivore.

3. Göra.

Kulturen i Lund (Tegnérsplatsen 6) finns Thomanderska huset där professorn, politikern och domprosten Johan Henrik Thomander underhöll kända gäster på 1800-talet. Mer kultur i form av konserter, poesiaftnar och filmvisningar hittar du på Mejeriet (Stora Södergatan 64). Shoppingturen går till de personliga butikerna på gågatorna och gränderna kring Lilla Fiskaregatan, Bytaregatan och Skomakargatan. På Skissernas museum (Finngatan 2) visas hur den konstnärliga processen växer fram. Och du kan inte lämna Lund utan att ha besökt den pampiga domkyrkan!

Skissernas museum i Lund

På Skissernas museum hittar du världens största samling av skisser, modeller och förlagor till internationell och svensk offentlig konst. Foto: Peo Olsson

Fika i Lund

Det finns många fik i Lund. 

4. Fika.

Studenter och Lundabor älskar att sitta länge på stadens kaféer. En favorit är Coffee Break (S:t Petri kyrkogata 3) där du beställer den mjällaste cheesecaken. Populära Ebbas Skafferi (Bytaregatan 5) ligger i fint k-märkt hus. Här finns även mycket glutenfritt. Hoppipolla Café Yoga Shop (Kiliansgatan 17) är ett underbart egensinnigt ställe som bjuder på allt från supergoda muffins till smaskiga nudelrätter och stillsamma teceremonier. Trevliga Klostergatan är kafétät. Till exempel så kan du fika franskt på Patisseriet på nummer 3 och på nummer 14 hittar du Crêperiet med ljuvliga galetter och crepes.

5. Kväll.

Vill du spisa i ståtlig miljö med kristallkronor är Grands Matsal (Bantorget 1) helt rätt. Här äter du riktigt gott från det nordiska köket. Den hyllade restaurangen Mat & Destillat (Kyrkogatan 17) serverar klassiska rätter med en twist. Här kan du också hänga vid cocktailbaren om du föredrar det. Klostergatans Vin & Delikatess (Klostergatan 3) erbjuder fransk flärd med schackrutigt stengolv och kypare i långa förkläden. Och på fina Pintxos (Lilla Gråbrödersgatan 2) får du goda munsbitar på pinne! Välj mellan små krabburgare, majstortilla eller konfiterad anka, och komplettera med ett glas cava så är kvällen gjord.

Grands Matsal i Lund

I Grands Matsal skapas minnesvärda måltider kryddade med en stor dos personligt engagemang. Foto: Truls Bärg

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Lund!