Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Luleå

Att göra i Luleå

Luleå, mest känt för sitt stålverk och hockeylag, har en helt annan sida. Här finns gröna ytor, över 400 butiker, och ett alltmer spännande krogliv med rötterna i Nordkalottens landskap. Här finns även världens första shoppinggalleria och närhet till skärgård och natur.

Tåg till Luleå

En tågresa till Luleå är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Luleå ligger på en halvö, omgärdad av Luleälvens vatten och flera öar. Oberoende av årstid är älven och havet ett inslag i vardagen. Befolkningen ökar stadigt och i dag har staden över 77 000 invånare. Centralstationen ligger i Malmbanans ena ände, den andra finns i norska Narvik. Från stationen sneddar du genom parken till busstationen för resa med länstrafiken eller fortsätter Storgatan fram till stadens centrum. Går du norrut från Storgatan, på Skeppsbrogatan, kommer du till Kulturens hus (Skeppsbrogatan 17), där Luleå turistcenter ligger.

Luleå

Foto: Joakim Höggren

Lunch i Luleå

Restaurang Hemmagastronomi blandar det norrländska med det globala. Foto: Hemmagastronomi

2. Lunch.

Kulturens hus (Skeppsbrogatan 17) vid Norra hamn och är ett perfekt vattenhål för att samla energi vid lunchtid. Restaurang Luleå på fjärde våningen erbjuder förutom smaker och råvaror från regionen även på utsikt över Norra hamn, där du hittar Hemmagastronomi och Bistro Norrland (Norra Strandgatan 1 och 3) som också ägnar sig åt att blanda det norrländska med det globala. Asiatiskt i norr? Testa Koi Kitchen & Café (Storgatan 53) som serverar vietnamesiska street food-rätter, som nem cuon, färska vårrullar med sallad, örter och räkor.

3. Göra.

Shopping är stort i Luleå, närmare 400 affärer finns här och i byarna runt staden. Värt att notera är att världens första inomhusgalleria Shopping (Storgatan 51) byggdes här 1955. På vintern åker man gärna långfärdskridskor på en cirka 15 kilometer lång skridskobana mellan Norra och Södra hamn. För kunskapstörstande gäller ett besök på Teknikens Hus med utställningar och experiment där besökaren får lära sig om ”allt” från geologi till robotprogrammering.

Göra i Luleå

Ha rolig och lär dig något samtidigt på Teknikens hus. Foto: Jennie Pettersson

Hemmagastronomi

Ett urval av Hemmagastronomis tårtutbud.

4. Fika.

Luleå har nästan ett fik i varje kvarter. Doften av nybakat bröd tillsammans med riktiga kondisbitar lockar på Café Condis (Skeppsbrogatan 25). Är du tedrickare ska du prova på en välkomponerad afternoon tea på Hotel Savoy (Storgatan 59) eller hos Hemmagastronomi (Norra Strandgatan 1), som även erbjuder utsökta tårtor. Den som både är fikasugen och vill köpa med sig något mer än fikabröd ska bege sig till Lilla Skafferiet (Björkgatan 41).

5. Kväll.

Norrländska råvaror blandas med inspiration från Manhattan hos Kitchen & Table (Skeppsbrogatan 34). Prova till exempel arctic char loves rhubarb. Restaurang Villgot (Västra Varvsgatan 1) är ett annat alternativ för den som vill prova lokala råvaror och internationell inspiration. Restaurang CG (Storgatan 9) har fokus på grillat kött, men även fina fiskar och skaldjur. Jazzmatsalen på Hotel Savoy (Storgatan 59) erbjuder vällagade rätter samt dans och musik på kvällen. Mer musik får du på Kulturcentrum Ebeneser i den gamla baptistkyrkan (Skomakargatan 23).

Kitchen & Table

Kitchen & Table.

Utflykt i Luleå

Gammelstad.

6. Utflykt.

Landhöjningen, som fortfarande pågår, gjorde på 1600-talet den gamla hamnen för grund och Luleå flyttades närmare havet, och kvar blev Gammelstad. Här i Unescos världsarv finns norra Sveriges äldsta medeltidskyrka omgärdad av pittoreska kyrkstugor och friluftsmuseet Hägnan. Skådespel, festivaler och firanden äger rum hela året. Luleås bästa souvenir- och hantverksaffär, Shop in Lapland, hittar du också här.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se