Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Luleå

Att göra i Luleå

Luleå, Bottenvikens pärla, gör ingen besökare besviken. Baden och öarna är många. Sommarnatten är lång och magisk. Och krogarna, food the Luleå way, håller hög klass.

Tåg till Luleå

En tågresa till Luleå är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Redan vid inresan till residensstaden Luleå ser ni betydelsen av vattnet. Tåget passerar världsarvet i Gammelstad, centrumet som aldrig blev eftersom landhöjningen gick för fort, hamnen blev för grund och staden byggdes närmare havet.

I förlängningen av järnvägen från centralstationen möts ni av havet igen, där ligger hamnen med isbrytarna. Centrum med shoppinggator och gallerior promenerar ni enkelt till, rakt ut och rakt fram från stationen. I Kulturens hus, även det vid vattnet fast vid Norra hamn, ligger Luleå turistcenter där ni kan hämta stadskartan för att hitta lätt och rätt under ert besök.

Norra hamn i Luleå. Foto: Peter Rosén
Lunch i Luleå
Restaurang Hemmagastronomi blandar det norrländska med det globala. Foto: Hemmagastronomi

2. Lunch.

Strosar ni längs shoppinggatorna stöter ni på flera lockande kaféer och restauranger. Lilla Skafferiet (Björkgatan 41) bjuder på ekologiskt, hembakat och hållbart. Här köper ni även med er något utan onödiga tillsatser. Glida in och ta en hamburgare görs Norrlandspatriotiskt på Max. Det är Sveriges äldsta hamburgerkedja, startad i Gällivare 1968, som tar råvaror och klimat på lika stort allvar. Max på Timmermansgatan 19C ligger mest centralt. Kafelino Greek Taverna (Smedjegatan 4) har bra pizzor och en riktig gyros i nygräddat bröd. Populära Friends Fika & Food (Storgatan 47) har fin uteservering och lunchrätter som kyckling teriyaki med ris och ingefärsyoghurt.

Kanske är ni mer intresserade av hav och sol? Absolut bästa läget, fortfarande på land, har Bistro Norrland (Norra Strandgatan 3) Här får ni lokala råvaror tillagade med inspiration från omvärlden. Rosade multimatstället Hemmagastronomi (Norra Strandgatan 1) ligger strax intill.

3. Göra.

Var ska ni börja? Luleå har så mycket att erbjuda. Eftersom staden alltid hamnar högt på soltoppen och har en lättillgänglig skärgård är båt- och badlivet självklart på att göra-listan.

Havsbadet Klubbviken på Sandön räknas som en av Nordkalottens bästa stränder, och är en självklarhet för ortsbor likväl som besökare. Turbåten går från Södra hamn inne i Luleå. Vill ni upptäcka andra sidor av den nästan helt platta ön finns fina vandringsstigar. Ett alternativ till Klubbviken är att hyra cykel och cykla broarna runt, för att uppleva både centrum och lantidyll. Ni passerar då Karlsvik och kan stanna till vid badplatsen Niporna.

I Södra hamn vid den fotovänliga gamla kranen har parkeringen byggts om till en somrig aktivitetsyta som lockar med beachvolleyboll, solstolar, badmöjlighet och glass. Havsbad mitt i stan? Promenera vidare längs stranden, bort till Gültzau-udden med en långgrund sandstrand och kafé.

Mer action? Ja, gillar ni spänning eller reser med barn är campingen First Camp Arcus ett bra tips. Här finns Upzone höghöjdsbana. 15 meter över marken åker ni linbana mellan träden eller balanserar fram på hinder. 115 meter lång är banan. Här kan ni även bada i Arcusbadet med rutschbana, tempererat poolområde och vågmaskin. Den stora anläggningen ligger vid Luleälvens mynning och här finns även en sandstrand för sol och bad. 50 meters promenad bort ligger Norrbottens Järnvägsmuseum där ni kan åka med lok och vagnar från järnvägens olika tidsepoker.

Vid eventuellt regn söker ni er till Sveriges största trampolinpark, 360 Trampoline Center (Storheden). Gillar ni inte att hoppa så prova Ninja Warrior, en av Sveriges häftigaste hinderbanor!

Upzone höghöjdsbana på campingen First Camp Arcus.
Kolarens café som har öppet på sommaren. Caféet finns ute i Karlsvik med utsikt över Niporna och Lule älv.

4. Glass och fika.

Glassbarer och fik finns överallt i Luleå. Glasskiosken på Storgatan blir ett automatiskt stopp för många. Efter shopping i Smedjan (Storgatan 36), Norrbottens största galleria, köper ni en strut i glassbaren och tar med ut i solen.

För en fikastund rekommenderas ovan nämnda Friends Fika & Food (Storgatan 47). Prova en av deras tårtor eller varför inte gå all-in på en tårtbuffé? Här finns även lyxwienerbröd, daimbiskvier, kolagömmor ... I närheten ligger Börje Olssons Konditori (Storgatan 36), en Luleåklassiker. Stället har funnits sedan 1958, men har numera en ny och elegant inredning. Även här gäller tårtor, prova gärna skogsbärstårtan! Lokalbefolkningen besöker gärna Café Lina (Skomakargatan 40), bland annat för deras rejäla och smarriga, förlåt det lite barnsliga uttrycket, bullar.

På ovan nämnda First Camp Arcus finns sommaridylliska och ekologiska Kolarens café (Arcusvägen 110). Här kan ni njuta av hembakat fikabröd, rawfoodtårtor och glass. Är ni i världsarvet Gammelstads kyrkby så titta in på Kafe Fägnan, som ligger i en faluröd bondgårdslänga med vita knutar. Bra bakverk och ja, det finns även en uteservering.

5. Kväll.

Food the Luleå Way. Ja, så kallas det kulinariska uppsvinget av Visit Luleå. Man räknar till sex toppkrogar, listade i White Guide. Alla har kök inriktade på norrländsk fusion, det vill säga lokala råvaror och rätter som har förfinats till högklassig gourmetmat.

Självklara val är Hemmagastronomi (Norra Strandgatan 1), oavsett om det är dag eller kväll. Här serveras lokala råvaror förädlade med inlevelse, som en lättrökt rödingballotine med nässlor, gurka och linfrökrisp. Likaså är CG’s (Storgatan 9) ett måste. Prova gärna en norrbottnisk porterhouse steak eller en hel grillad röding fylld med smör, örter och citron och grillat varmrökt sidfläsk. Övriga White Guide-krogar är Bistro Norrland, Kitchen And Table, Villgot och Cook’s Krog.

En fördel med ett så koncentrerat centrum som Luleås, är att ni enkelt promenerar mellan de olika restaurangerna – en fördrink med tilltugg här och en varmrätt där. Kanske en sval öl med havsbris ännu senare på någon av stadens alla pubar. 

Norra hamn och Norra strandgatan. Foto: bstation graphics
Brändöskär i Luleå skärgård. Foto: Fredrik Broman

6. Fem roliga utflykter.

1. Skärgården. Från Södra hamn går turbåtarna dagligen till Brändöskär och de andra öarna i Luleå skärgård. Där väntar klippor,bad,  fiskelägen, fornlämningar och naturstigar.

2. Flygmuseet F21 på Norrbottens flygflottilj. Flygvapnets utveckling sedan 1941! Prova Viggensimulatorn och få en riktigt häftig upplevelse. Ni ”flyger” själva över Luleå, skärgården och lite till.

3. Gammelstad världsarvsområde. Och friluftsmuseet Hägnan, kan tilläggas. Fascinerande historia i byggnader och berättelser. Kyrkstugor, Norrbottensgårdar och lite av livet från förr.

4. Gokart! Utmana er körförmåga hos Luleå Karting på Kallaxheden. Låt barnasinnet komma fram och tävla mot och med varandra.

5. Naturreservatet Bälingeberget. Ett område med fina stigar och grillplatser. Från toppen på 139 meter har ni en storslagen utsikt över Luleälvens vackra landskap.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Luleå gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad smittspridning av coronavirus.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess.

Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se