Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Linköping

Foto: Fotograf Birgersdotter

Att göra i Linköping

Linköping med omnejd är en perfekt destination för en sommarluff. Förutom ett bra restaurangutbud med uteserveringar och spänstigt folkliv, finns här pittoreska stadskvarter och Stångån för svalkande ådopp. Dessutom fina utflyktsmål som Bergs slussar och Varamobaden, med Sveriges längsta insjöstrand.

Tåg till Linköping

En tågresa till Linköping är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Linköping ligger vackert utmed Stångån på Östgötaslätten och räknas i dag som Sveriges åttonde största stad med runt 115 000 invånare. Det är en trivsam stad vars stadskärna utsågs till Sveriges bästa 2018. Resecentrum, stationen, ligger strax nordost om de centrala delarna. Det tar 10–15 minuter att gå från Resecentrum genom Vasastaden till Stora torget, som räknas som stadens mittpunkt. Sök bussresa från hållplats till hållplats på ostgotatrafiken.se.

City Skomakeri (Drottninggatan 26, 013-31 30 80) kan man hyra begagnade cyklar.

Stortorget.
Roligaste lunchupplevelsen erbjuder Cok Najs.

2. Lunch.

Linköping har gott om prisvärda matställen med uteserveringar. Roligast är Çok Najs (Platensgatan 3), en namnlek med turkiskans çok som betyder ”mycket” och najs som i engelskans ”nice”. Och visst är här mycket trevligt. Ruff lokal, turkisk pop i högtalarna och på menyn nygräddade bröd, puf pide, fyllda med döner eller falafel, tabbouleh, picklad rödkål och krämig dressing. Vägg i vägg ligger charmiga Ammos Café & Crêperie (Platensgatan 3), med finfina crêpes i både matiga och efterrättssöta varianter.

Nere vid Stångån finns Linköpings finkrog, Stångs Magasin (Södra Stånggatan 1) med både solig uteservering och inglasad veranda. På helgerna serveras brunchbuffé, det är gott om plats och på alla borden står husets egna handspritsflaskor i miniformat. På andra sidan ån ligger Scandicrestaurangen Verandan vid ån (Gamla Tanneforsvägen 51) en populär affärskrog med bred lunchmeny.

Om man är sugen på en lättare kafélunch rekommenderas Simon’s Rosteri & Bageri (Storgatan 39) som rostar rättvist kaffe och långjäser surdegsbröd. Prova deras croissant med äggröra och parmaskinka, och välj bland många fina kakbitar.

3. Göra.

Det billigaste och kanske trevligaste man kan göra i Linköping är att promenera utmed Stångån, från Drottninggatan till Tannefors slussar och sommarkaféet där. Ån ringlar sig vackert och bebyggelsen är varierande, från sekelskifteshus med snickarglädje till funkispärlor. Det går även att uppleva ån med SUP (stand up paddleboard) eller kajak. Vill ni ta ett svalkande ådopp finns det flera badplatser att välja bland. Strax söder om Tannefors ligger till exempel det nyrenoverade familjebadet i Johannelund (hit kan ni även åka med stadsbuss 15).

Inne i staden finns flera sevärdheter:

  • Den gulliga parken Trädgårdsföreningen med parklek och trädgårdshandel.
  • Domkyrkan, Sveriges näst största kyrkobyggnad efter Uppsala domkyrka. Missa inte de utsökta figurerna och fabeldjuren i den så kallade blindarkaden, troligen skulpterade av engelska stenmästare på 1300-talet.
  • Friluftsmuseet Gamla Linköping, med utsökt bevarade hus från olika epoker. Lite överraskande ligger här även ett roligt science centre, Fenomenmagasinet. Strax intill ligger Lill-Valla, Linköpings största lekpark där det även finns hästar och smådjur, samt en italiensk glassbar, Gelato House.
  • Norins Ost (Nygatan 21) är en Linköpingsklassiker. Företaget grundades 1931, drivs nu av tredje generationen ”norinare”, har ett fantastiskt sortiment och lagrar också egen ost.
Friluftsmuseet Gamla Linköping. Foto: Johan Halleberg
Babettes Kafferi & Bageri
Babettes Kafferi & Bageri

4. Glass och fika.

Vill ni fika ska ni söka er till Linköpings eget kafékvarter strax söder om Stora torget. Här ligger Lars Winnerbäcks favorit, Babettes Kafferi & Bageri (Stora Badstugatan 4) i baptistkyrkans fina lokaler (de används av kyrkan bara på söndagar, så då håller Babettes stängt). Högt i tak, en skön mix av vintagemöbler och loungeaktig playlist i högtalarna – ett ställe för er som vill sitta kvar en stund. Healthies (Klostergatan 32) inriktar sig på veganska och glutenfria bakverk och rätter, prova deras morotskaka! Hundraåriga Café Berget (Klostergatan 28) ligger i en stuga på bergknalle mitt i centrum och erbjuder hemtrevlig mormorskänsla och fin uteservering. A piece of cake (Torggatan 1B) har second hand-serviser både på borden och väggarna och en imponerande kak- och tårtbuffé.

Vill ni ha glass på linköpingskt vis – gå till Bosses Glassbar (Platensgatan 3)! Det är ett hål i väggen-ställe, 41 år gammalt, med grälla färger som på gamla tiders nöjesfält. Testa klassikern marängsviss och choklad. Riktigt bra!

5. Kväll.

Krogbudet i Linköping blir allt bättre och roligare. En bra start på kvällen är lilla Backen (Storgatan 54), ett charmigt ölkafé som också gör fina smörrebröd. Prova dansk råg med skotsk cheddar och picklad rödlök, perfekt med en lyxig ipa till. Vill ni ha det snäppet mer flärdfullt går ni till Storan (Stortorget 9) som är Stora Hotellets loungebar med inglasad veranda. Här sitter man fint i eftermiddagssolen, i ett lugnt sorl med utsikt över det uppsluppna folklivet på torget.

Middag då? Det senaste restaurangtillskottet heter Dahlboms mat & bar (Nygatan 29), inhyst i stora lokaler med rå industrikänsla, graffitikonst och öppet kök. Ambitiös matlagning i det populära segmentet mellanrätter med menyn uppdelad i grönt, fisk, kött och sött. Härliga smakkombinationer som kronärtskockor och picklad rödbeta, langos med ramslökspesto och crispy pork med chilimajo. En kvarts promenad österut ut mot Valla ligger omtalade Jord (Johannesborgsparken 1A). Modern, elegant krog med fokus på svenskt och vilt från skogens skafferi. Säsongsmenyn kan till exempel fresta med kolgrillad vildgris, maskrossmör och skogsgrönt. Andra krogar värda ett besök är italienska Pappa Grappa (Hospitalstorget 1) som kan ha stadens bästa vinlista, och De Klomp (Sankt Larsgatan 16) med holländsk känsla och belgisk öl till bastanta rätter i mysmurriga lokaler.

Obs. De flesta lunch- och middagskrogar har numera take away. Det gäller också flera ovanstående restauranger.

Modernt och elegant, baserat på svenska råvaror, äter du på restaurang Jord.
Bergs slussar utanför Linköping
Bergs slussar utanför Linköping. Foto: Visit Linköping.

6. Tre utflykter

1. Bergs slussar. Göta kanals kanske allra största attraktion är Bergs slussar. Den fantastiska sjustegs slusstrappan Carl Johan är imponerade för både barn och vuxna.

2. Tinnerö eklandskap. Unik natur med öppna fält, betande djur och mjuka ekbackar överallt. Ligger strax söder om staden. Vill ni göra en rejäl vandring sträcker sig eklandskapet ännu längre söderut till godsen Brokind, Bjärka-Säby och Sturefors.

3. Varamobaden. Östergötlands Copacabana. Varamon är Nordens längsta insjöbad med en 5 kilometer lång sandstrand som sägs ha fler soltimmar än övriga inlandet! Ligger i Motala, en timmes bussresa bort.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Linköping gäller Folkhälsomyndighetens och lokala myndigheters rekommendationer och riktlinjer för minskad smittspridning av coronavirus.

Denna guide uppdaterades under våren 2021. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Linköping!