Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Köpenhamn

Att göra i Köpenhamn

Köpenhamn är världsberömd för mycket. För sitt "hygge", ölen, de vackra byggnaderna, cyklarna och numera även alla gourmetrestauranger som fått stjärnor i Michelinguiden. Men missa inte folkliga pärlor som smørrebrøden på Torvehallerne, "bajern" på Ølbaren, designfynden på loppisen på Israels plads.

Tåg till Köpenhamn

En tågresa till Köpenhamn är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Köpenhamn ligger på öarna Själland och Amager, precis vid Öresund. Själva staden har 600 000 invånare, hela hovedstadsområdet 1,3 miljoner. Centralstationen heter Hovedbanegården och hit kommer du med SJ:s tåg efter en vacker färd över Öresundsbron. De mest kända platserna i Köpenhamn ligger i Indre by, den medeltida stadskärnan, som 15-20 minuters promenad från stationen.

Vill du inte promenera, gör då som köpenhamnarna, cykla. Staden räknas som en av de främsta cykelstäderna i världen. En tredjedel av invånarna tar cykeln till jobbet och det är inte ovanligt att se kostymklädda herrar och damer med höga klackar susa fram på tvåhjulingar. Du kan hyra en "by-cykel" med eldrift (bycyklen.dk) om du vill slippa svettas. Det kostar antingen 1 dansk krona per minut eller så köper du ett paket på 10 timmar för 300 danska kronor.

Annars är kollektivtrafiken effektiv och väl utbyggd. Den supermoderna metron (m.dk) eller de lokala s- eller regionaltågen (dsb.dk) tar dig till konstmuseet Louisiana och andra pärlor i utkanten av staden. För 160 danska kronor får du en 24-timmarsbiljett som du kan utnyttja på såväl metron som bussar och tåg.

Gatuvy i Köpenhamn
Le Trois Cochons
Le Trois Cochons är inhyst i en gammal slakteributik.

2. Lunch.

Det är hög kvalitet på det mesta som serveras i Köpenhamn, även om det bara är ett enkelt smørrebrød. Lunch på danska heter frokost (vår frukost motsvaras av morgenmad). Ofta kan frokosten ha en karaktär av brunch och det finns många, många ställen att välja på.

På den hyllade "parisiska" matgatan Værnedamsvej hittar du en rad delikatessbutiker, kaféer och smårestauranger. Varför inte prova en bifftartar med örtsallad och pommes frites på Le Trois Cochons (Værnedamsvej 10), som är inhyst i en gammal slakteributik?

En favorit för många är Torvehallerne (Fredriksborggade 21), med ett enormt utbud längs alla matdiskarna i saluhallen. Spännande gatumat hittar du på en cykelfärds avstånd i Kødbyen på Vesterbro eller ute på lite trashcoola Refshaleøen, nära Christiania. Prisbelönade Mad & Kaffe (Sønder Boulevard 68) har utmärkta menyer för både frukost, lunch och brunch.

Vill du luncha i en elegant art deco-byggnad vid vatten ska du bege dig till The Standard (Havnegade 44). Här finns de prisbelönta restaurangerna Studio och Almanak.

3. Göra.

Köpenhamns största upplevelse är nog Indre bys gyttriga medeltida gatunät. Hyr en cykel (se ovan under ankomst) och ge er ut på en långsam irrfärd bland trånga smågator och attraktioner som Runde Tårn (Købmagergade 52A), Gefionfontänen och Den lille Havfrue, och Nikolaj Kunsthal (Nikolaj plads 10) som är inhyst i en magnifik kyrka från 1800-talet.

Under varma sommardagar kan det vara skönt att fortsätta söderut till Havnebadet vid Islands Brygge. Här finns flera bra restauranger och fik. Njut av en hemgjord glass från Bryggen 11 (Islands Brygge 11) på gräsmattan vid kajen, eller fika på Kulturhuset (Islands Brygge 18).

Sugen på att fynda dansk design? Prova din lycka på någon av de loppmarknader som dyker upp med jämna mellanrum på Israels Plads, Rådhuspladsen eller Halmtorvet. Är du mer intresserad av att titta på det bästa inom dansk formgivning rekommenderas Designmuseum (Bredgade 68). Eller så tar du en tur på Illum Bolighus (Østergade 52, en av gatorna som utgör Strøget) där du hittar det häftigaste inom modernt danskt mode och möbeldesign.

I Ishøj, i de sydligare utkanterna av Köpenhamn, hittar du Arken Museum of Modern Art (Skovvej 100). Museibyggnaden är i sig själv ett konstverk. Den ska ge sken av ett strandat skepp några meter från stranden och är ritat av arkitekten Søren Robert Lund. Här finns utställningar med dansk, nordisk och internationell konst från 1990 och framåt. 

Cyklister på gatan
Cykla i Indre by. Foto: Ty Stange.
Coffee Collective
I en ljus industrichic lokal hittar du Coffee Collective. Foto: Alona Vibe.

4. Fika.

Staden med hygget – fritt översatt mys eller välmående – måste förstås erbjuda ställen som lever upp till termen. The Laundromat Café öppnade 2004 i hippa Nørrebro med ambitionen att kombinera tvättomaten med avslappnad inredning, gott kaffe, umgänge och läsning. Nu ligger kaféet på Århusgae 38 i Østerbro. i Här kan du få en god brunch till ljudet av skvalpande vatten i tvättmaskinen. En kort promenad därifrån, i en ljus industrichic lokal, ligger Coffee Collective (Godthåbsvej 34B), som har vunnit flera kaffe- och baristapriser.

En kaffestund med väldigt köpenhamnsk atmosfär hittar du på Next Door Café (Larsbjørnstræde 23) i det ikoniska området Pisserenden mitt i centrala Köpenhamn. Lokalen känns som ett vardagsrum. Ett annat härligt ställe i närheten är Risteriet (Helgolandsgade 21). Här dricker du utsökt gott kaffe bryggt på bönor från Rwanda, Etiopien och Nepal.

Café Bopa (Bopa Plads, Løgstørgade 8) på det mer fashionabla Østerbro har fått sitt namn efter en motståndsgrupp under andra världskriget. Härligt ställe med en ljuvlig uteservering på sommaren. Är du ute efter hälsosamma smoothiebowls eller glutenfri gröt ska du bege dig till Bowl Market (Gasværksvej 3) mellan Vesterbrogade och Kødbyen.

5. Kväll.

Det är svårt att välja krog i Köpenhamn. Utbudet är både brett och håller hög klass, för att inte säga allra högsta globala klass. Staden har 17 Michelinkrogar. Trestjärniga Geranium (Per Henrik Lings Allé 4) räknas till exempel som en av de bästa restaurangerna i världen och drivs av kocken Rasmus Kofoed.

Bland de mer "vanliga" Michelinkrogarna kan Alouette (Sturlasgade 14P) nämnas. Den fick en Michelinstjärna 2019 efter att ha varit öppen bara ett år. Här serveras en femrättersmeny som är baserad på säsongens råvaror. Eller varför inte prova Kiin Kiin (Guldbergsgade 21) som är den första asiatiska krogen i Köpenhamn som fått en Michelinstjärna?

Öl och Köpenhamn hör ihop. Och vill man börja kvällen med en bajer eller flera, rekommenderas Mikkeller and Friends (Stefansgade 35) på Nørrebro, som erbjuder 40 ölsorter, och mikrobryggeriet Nørrebro Bryghus (Ryesgade 3) som håller till i ett vackert tegelhus från 1857. Ett mer traditionellt ställe där du kan avnjuta både god öl och mysig stadsmiljö är Ølbaren (Elmegade 2).

I Nørrebro kan man även hitta Terroiristen Vinbar og butik (Jaegersborggade 52), där man kan avnjuta naturviner från bland annat Italien och Slovenien med parmaskinka, buffelmozzarella och marconmandlar på tallriken framför sig. Vill du köpa med dig en flaska av vinet du nyss provade så är det bara att plocka ned den från hyllorna i butiken.

På senare år har det italienska köket i Köpenhamn fått ett uppsving, och räknas nu till de bästa i världen. Bland de mer omtalade krogarna finns romerska trattorian Rufino (Strandgade 14), pizzerian Bæst (Guldbergsgade 29) och Cicchetti (Nørrebrogade 56) som serverar venetianska smårätter. Sugen på en vermouth med lite snacks istället? Då ska du testa Rudo (Guldbergsgade 29) som serverar cocktails både före och efter middagen. Här kan du smutta på en årgångsvermouth och "nibbla" på en mozzarella-toast med tryfflar på toppen.

Är du en nattuggla så prova "Mad Men"-baren The Jane (Gråbrødretorv 8) eller ta en cocktail på K Bar (Ved Stranden 20). Och gillar du god mat och jazz, så missa inte den legendariska pärlan Jazzhus Montmartre (Store Regnegade 19A).

Nørrebro Bryghus
Nørrebro Bryghus håller till i ett vackert tegelhus från 1857. Foto: Nørrebro Bryghus
Bakken i Köpenhamn
Bakken. Foto: Tuala Hjarnø

6. Utflykt

Strandvejen sträcker sig mellan Köpenhamn och Helsingør – och det är en av de absolut vackraste kuststräckorna i Norden. Här kan du njuta av utsikten över Öresund och de fina sandstränderna. Vägen kantas av såväl pampiga överdekorerade grosshandlarvillor som vitputsade cylindriska funkishus, och en del av byggnaderna på sträckan är ritade av berömda danska arkitekter, som till exempel Arne Jacobsen. Ta ett lokalt s-tåg eller regionaltåg (dsb.dk) från Hovedbanegården och hoppa av där du vill längs vägen.

Ett tips för barnfamiljer: Kliv av i Klampenborg och besök världens äldsta nöjespark, Bakken, från 1583. Den har skön retrokänsla och ligger i en bokskog. Här kan ni åka Rutschebanan, berg- och dalbanan som är helt byggd i trä, köra racingbilar, äta en sockervadd och amerikaner, strutglass med kokosboll på toppen.  

Vid resa med tåg och vid vistelse i Köpenhamn gäller Folkhälsomyndighetens och lokala myndigheters rekommendationer och riktlinjer för minskad smittspridning av coronavirus.

Denna guide uppdaterades hösten 2021. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Köpenhamn!