Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Kiruna

Att göra i Kiruna

Namnet Kiruna ger associationer till gruva och fjällvärld, men den som stannar här kommer att upptäcka att staden också har en säregen charm – och riktigt bra lappländsk mat.

Tåg till Kiruna

En tågresa till Kiruna är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

För den som är intresserad av svensk industrihistoria är ankomsten till Kiruna mäktig. Vidsträckt landskap, stora slagghögar och sedan de dramatiska gruvbyggnaderna. Är det så här LKAB och malmbanan ser ut? Idag har själva Kiruna tätort närmare 20 000 invånare, men nu flyttas stora delar av stadskärnan några kilometer österut, till Tuolluvaara, för att säkerställa gruvdriften och stadens överlevnad. Från den tillfälliga tågstationen går gratis transferbussar in till busstationen i utkanten av centrum. Till Kiruna Lappland turistcenter (Lars Janssonsgatan 17) är det bara 500 meter och där kan du få hjälp med det mesta.

Ankomst till Kiruna
Kiruna centrum. Foto: Kiruna kommun
Lunch på Camp Ripan. Foto: Björn Wanhatalo

2. Lunch.

Det finns flera krogar i Kiruna som håller hög kvalitet. Bra lunchbuffé, och storslagen utsikt över gruvan och fjällen i fjärran får ni från Scandic Ferrum (Lars Janssonsgatan 15). Ambitiösa Spis Mat och Dryck (Bergmästaregatan 7) satsar på lokala råvaror, och har egna rökkåtor och en svampodling i ett gruvschakt en halv kilometer under jord. De är dock stängda under juli månad. Är ni sugna på äkta lappländsk street food ska ni bege er till Stejk (Konduktörsgatan 22) där ni äter gott i deras lavvú. Testa deras cheesesteak! En prisvärd lappländsk finsmakarlunch kan ni få på lite lyxigare Camp Ripan (Campingvägen 5), som har kallats för Sveriges bästa campingrestaurang.

 

3. Göra.

Kiruna är en stad i omvandling så passa på att följa med på en guidad stadstur eller gör ett besök i världens största underjordsgruva för järnmalm. LKAB:s Visitor Centre ligger 540 meter under jord. Boka er tur på kirunalapland.se. För shopping rekommenderas Carl Wennbergs sameslöjd (Bergmästaregatan 2) som har funnits i Kiruna i över hundra år. En uppstickare bland butikerna i Kiruna är Hedla (Föreningsgatan 4) där ni kan köpa goda delikatesser och lokala produkter.

Följ med till världens största underjordiska järnmalmsgruva.
Fika i Kiruna
Hos Fika by Spis finns något för alla.

4. Fika.

Kafékedjorna gör sig icke besvär i Kiruna, åtminstone har ingen av dem fått fotfäste. Än så länge gäller i stället de lokala alternativen. En favorit är den gamla, gula trävillan i backen på Geologgatan 4, Café Safari. Här är kanelbullarna suveräna, och lokala inslag lockar, som chokladdoppad fjällbiskvi med snöklädd topp och fyllning av hjortron. En ny favorit är Fika by Spis (Meschplan 1), öppet alla dagar i veckan. På menyn finns något för alla – bland annat trendiga poké bowl. Och inte långt därifrån finns Café Oscar (Föreningsgatan 15) som erbjuder bra bakverk och tårtor.

5. Kväll.

I Kiruna ska ni prova på den kulinariska kulturkrocken mellan det svenska, samiska och tornedalska köket. Här är det köttet som är viktigast, tillsammans med fjällfisk och ripa förstås. Ovan nämnda Spis Mat och Dryck och Camp Ripan är tillsammans med Landströms Kök och Bar (Föreningsgatan 11) kvällskrogarna som lockar mest folk. Landströms har ett alternativ för alla och här finns också Sveriges nordligaste uteservering som är öppen året runt. Till sist ett måste: Är ni i Kiruna en fredag eller lördagskväll, gå till legendariska Solsidan (Lars Janssonsgatan 15), Scandic Ferrums lounge, som nog varje Kirunabo besökt!

Camp Ripan i Kiruna
Camp Ripans kök inspireras av närheten till den samiska fjällvärlden. Foto: Björn Wanhatalo
ICEHOTEL. Design Nina Hedman & Lena Kriström. Foto Asaf Kliger

6. Utflykt: Midnattssolstigen och Icehotel.

Hela den lappländska fjällvärlden finns i närheten av Kiruna, men om du inte når den under ditt besök kan du vandra den 4,3 kilometer långa Midnattssolstigen upp på stadsfjället Luossavaara. En storslagen utsikt över både staden och fjällvärlden utlovas. En klar dag kan du se bort till Kebnekaise i väster. En utflykt till Jukkasjärvi, en halvtimmes bussresa bort, för att besöka Icehotel (som numera har öppet året runt) kan rekommenderas för den som har lite mer tid. Kika in på kirunalapland.se för att se hela utbudet av äventyr, kultur och upplevelser som finns i kommunen.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess.

Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se