Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Kiruna

Att göra i Kiruna

Namnet Kiruna ger associationer till gruva, fjällvärld och samisk kultur. Här i Sveriges nordligaste stad upplever du kontraster från norrsken till midnattssol, Sveriges högsta fjäll och världens största järnmalmsgruva.

Tåg till Kiruna

En tågresa till Kiruna är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

År 1900 antogs stadsplanen för Kiruna. Redan då var Malmbanan mellan Luleå och Narvik nästan klar. Sedan har utvecklingen gått fort för malmstaden vid gränsen till fjällvärlden. Nu flyttas stora delar av stadskärnan några kilometer österut, till Tuolluvaara för att säkerställa gruvdrift och stadsutveckling. Från den tillfälliga tågstationen går gratis transferbussar in till busstationen i utkanten av centrum. Till Kiruna Lappland turistcenter (Lars Janssongatan 17) är det bara 500 meter och där kan du få hjälp med det mesta.

Ankomst till Kiruna

Kiruna centrum. Foto: Kiruna kommun

Lunch på Camp Ripan. Foto: Björn Wanhatalo

2. Lunch.

Det finns flera krogar i Kiruna som håller hög kvalitet. Ambitiösa Spis Mat och Dryck (Bergmästaregatan 7) satsar på lokala råvaror, men har även egna rökkåtor och en svampodling i ett gruvschakt 540 meter under jord. Är du sugen på äkta lappländsk street food ska du bege dig till Stejk (Konduktörskagan 22) där du äter gott i deras lavvú. Testa deras cheesesteak! En prisvärd finsmakarlunch kan man få på lite lyxigare Camp Ripan (Campingvägen 5).

3. Göra.

Kiruna är en stad i omvandling så passa på att följa med på en guidad stadstur eller gör ett besök i världens största underjordsgruva för järnmalm. LKAB Visitor Centre ligger en halv kilometer ner under jord. Boka din tur på kirunalapland.se. För shopping rekommenderas Carl Wennbergs sameslöjd (Bergmästaregatan 2) som har funnits i Kiruna i över 100 år. En uppstickare bland hantverksbutiker är Love from Lapland (Hjalmar Lundbohmsvägen 48) med en guldsmedja i anslutning till butiken. Missa inte Kirunafestivalen i midnattssol sista helgen i juni.

Gruvtur i Kiruna

Följ med till världens största underjordiska järnmalmsgruva.

Fika i Kiruna

Hos Fika by Spis finns något för alla.

4. Fika.

Kafékedjorna gör sig icke besvär i Kiruna, åtminstone har ingen av dem fått fotfäste. Än så länge gäller i stället de lokala alternativen. En favorit är den gamla, gula trävillan i backen på Geologgatan 4, Café Safari. Här är kanelbullarna suveräna, och lokala inslag lockar, som chokladdoppad fjällbiskvi med snöklädd topp och fyllning av hjortron. En ny favorit är Fika by Spis (Meschplan 1), öppet alla dagar i veckan. På menyn finns något för alla – bland annat trendiga poké bowl. Och inte långt därifrån finns en annan pärla för sötsugna, nämligen Café Oscar (Föreningsgatan 15).

5. Kväll.

I Kiruna ska du prova på den kulinariska kulturkrocken mellan det svenska, samiska och tornedalska köket. I norr är det köttet som är viktigast, tillsammans med fjällfiskarna och ripan förstås. Ovannämnda Spis Mat och Dryck (Bergmästaregatan 7) och Camp Ripan (Campingvägen 5) är kvällskrogarna som lockar mest folk. Älgburgare eller halstrad röding är några av essen på Mommas Steakhouse (Lars Janssongatan 15). Till sist ett måste: Är du i Kiruna en fredag eller lördagkväll, gå till legendariska Scandic Ferrum (Lars Janssonsgatan 15)! Hotellets lounge och nattklubb har nog varje Kirunabo besökt.

Camp Ripan i Kiruna

Camp Ripans kök inspireras av närheten till den samiska fjällvärlden. Foto: Björn Wanhatalo

ICEHOTEL i Jukkasjärvi

Ett hotell och en konstutställning av is från Torne älv som ändrar skepnad varje år. Foto: ICEHOTEL

6. Utflykt: Midnattssolstigen och Icehotel.

Hela den lappländska fjällvärlden finns i närheten av Kiruna, men om du inte når den under ditt besök så kan du vandra den 4,3 km långa Midnattssolstigen upp på stadsfjället Luossavaara. En storslagen utsikt över både staden och fjällvärlden utlovas. En klar dag kan man se bort till Kebnekaise i väster. En utflykt till Jukkasjärvi, en halvtimmes bussresa bort, för att besöka Icehotel som har öppet året runt är ett måste. Kika in på kirunalapland.se för att se hela utbudet på äventyr, kultur och upplevelser som finns i kommunen.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se