Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Katrineholm

Foto: Gunnel Jagensjö

Att göra i Katrineholm

Järnvägsknuten Katrineholm växte fram på 1800-talet, och än idag skär järnvägsspåren genom staden. Strax söder om dem hittar man Sköna Gertruds Te & Kaffe och mysiga Stadsparken med stjärnkocken Tommy Myllymäkis folklyxiga Parken Katrineholm.

Tåg till Katrineholm

En tågresa till Katrineholm är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Katrineholm ligger i västra Sörmland och har cirka 25 000 invånare. Staden grundades som ett stationssamhälle vid Västra stambanan i slutet av 1800-talet. Och järnvägen dominerar fortfarande staden. Spåren delar centrala Katrineholm i två delar. Från Resecentrum, stationen, är det en kort promenad genom en gångtunnel söderut till Stortorget och Köpmangatan, som är stadens shoppingstråk. Resten av staden inom 5–10 minuters promenadavstånd. Info om vidare resor med buss, se sormlandstrafiken.se.

Katrineholm
Stortorget i Katrineholm

Njut av god lunch på traditionellt vis på Stortorgets Bistro och Cafe.

2. Lunch.

Lunchutbudet i Katrineholm domineras av enklare take away-restauranger, till de bättre hör Asiatiska Köket (Drottninggatan 1) med en rad wokrätter på menyn. Vid Stortorget ligger tre bra lunchalternativ: Mums Café och Mat (Köpmangatan 16) vars fylliga matlådor snabbt har blivit en lokal favorit. Åt det mer traditionella hållet är Enjoy (Stortorget 1) och lilla och sympatiska Stortorgets Bistro & Cafe (Stortorget 10) som endast har en eller två rätter till lunch. På torsdagar steker man raggmunkar à la minute! Mycket populärt.

Topplunchkrogen i Katrineholm är folklyxiga Parken Katrineholm (Stadsparken) som drivs av hemmasonen och kändiskocken Tommy Myllymäki. Prova gnocchin med vildsvinssalsiccia, rosmaringrädde och parmesan!

3. Göra.

Katrineholm är känt som en trädgårdsstad, och får man en timme över, så rekommenderas en rundtur till fots genom parker och grönområden (finns nio stycken). Stadsparken med sin folkhemskänsla och Stadshuset Gröna Kulle, ett före detta privatpalats som redan 1927 blev kommunhus, är små pärlor. Är det en vacker dag ska du promenera vidare söderut till friluftsområdet vid Djulösjön, och ta en fika på Stora Djulö herrgård med anor från 1300-talet. 

Stadsparken i Katrineholm

Stadsparken

Sköna Gertruds i Katrineholm

Sköna Gertruds har många olika te- och kaffesorter.

4. Fika.

Katrineholm har, som många andra städer, fått sitt Espresso House (ligger i stationshuset), men är man sugen på något mer ”eget”, så ska man ta sig till Sköna Gertruds Te & Kaffe (Köpmangatan 16) som är en te- och kaffehandel med servering. Trött på bullar, testa då deras afternoon tea-bricka med egenbakade scones. Större och folkligare är Sultans Konditori (Storgatan 27), som har ett stort utbud av tårtor och bakelser. Från klassisk prinsesstårta till hallonmousse med rice crispie-botten.

5. Kväll.

Kroglivet i Katrineholm är begränsat, men här finns ändå lite roliga ställen. Tapaskedjan Pinchos (Hantverksgatan 2) en filial i staden. Den erbjuder en humoristisk blandning av budoirstil och smårätter som baconlindade dadlar, quesadillas, ribs och pommes på sötpotatis. Som nämnts ovan har Tommy Myllymäki tagit över stadparksrestaurangen. Ett annat lyxigt alternativ är Dufweholms herrgård, som serverar en avsmakningsmeny av hög klass i vacker miljö. För den som vill avsluta kvällen med barhäng och dans finns ovan nämnda Enjoy (Stortorget 1), O’Learys (Storgatan 20) och dans- och karaokestället Kungens Hörna (Fredsgatan 34), som har fått ett uppsving efter att populära Harrys vid stationen stängts på grund av en brand.

Pinchos

Du hittar tapaskedjan Pinchos på Hantverksgatan 22. 

Julita

Julita gård ligger i vackra Sörmland, 25 km utanför Katrineholm. Foto: Ebba Eriksson

6. Utflykt: Julita gård.

Intresserad av äpplen, eller bara sugen på en annorlunda utflykt med god mat som höjdpunkt? Då ska du ta buss 405 eller 714 från Katrineholm till Julita gård, där Sveriges lantbruksmuseum och Sveriges klonarkiv för äppelsorter ligger. Gårdens rötter är för övrigt från vikingatid, då det låg en så kallad stormannagård här. Här ligger också omtalade Julita värdshus, vars råvaror kommer från närbelägna gårdar i Södermanland. Mer info om Julita gård

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se