Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Katrineholm

Foto: Gunnel Jagensjö

Att göra i Katrineholm

Järnvägsknuten Katrineholm växte fram på 1800-talet, och än idag skär järnvägsspåren genom staden. Strax söder om dem hittar ni centrum och den mysiga Stadsparken. Här hittar ni även folklyxiga restaurangen Parc De La Ville.

Tåg till Katrineholm

En tågresa till Katrineholm är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Katrineholm ligger i västra Sörmland och har cirka 25 000 invånare i staden, närmare 36 000 i kommunen. Staden grundades som ett stationssamhälle vid Västra stambanan i slutet av 1800-talet. Och järnvägen dominerar fortfarande staden. Spåren delar centrala Katrineholm i två delar. Från Resecentrum, stationen, är det en kort promenad genom en gångtunnel söderut till Stortorget och Köpmangatan, som är stadens shoppingstråk. Resten av staden ligger inom 5–10 minuters promenadavstånd.

Info om vidare resor med buss, se sormlandstrafiken.se.

Katrineholm
Stortorget i Katrineholm.
Fotografens Café och Bistro.

2. Lunch.

Lunch vid ankomst? Gå direkt under järnvägsspåren och upp på Stora torget. Här ligger rosade Fotografens Café och Bistro (Köpmangatan 12) på en mysig bakgård. Fin inredning och en enkel, men bra lunchmeny. Prova gärna deras halloumipasta med broccoli, citron och vitlök.

Lunchutbudet i Katrineholm domineras annars av enklare take away-restauranger och pizzerior. Till de bättre hör Asiatiska Köket (Drottninggatan 1). Bäst är kanske deras vietnamiska soppa, pho, på egengjord buljong. Populära pizzerian Maistro (Fredsgatan 11) har en diger meny. Omtalade är deras oxfilépizzor. På Pizzeria Venezia (Drottninggatan 4) kan ni prova något unikt: afganska mantis. Det är en sorts ravioli fyllda med köttfärs kryddad med kummin och koriander.

Vackert väder? Gå till Stadsparken, tio minuters promenad från stationen. Här ligger snyggt inredda Parc De La Ville, som har en fin uteservering och klassiska lunchrätter som fläskkarré med grönpepparsås och klyftpotatis, men även smashburgare och hantverkspizzor.

3. Göra.

Katrineholm är känd som en trädgårdsstad, och får man en timme över, så rekommenderas en rundtur till fots genom parker och grönområden (finns nio stycken). Stadsparken med sin folkhemskänsla är ett måste. Missa inte kända Tapetgruppen med sina 5 000 växter i barockmönster. Den besöks av park- och trädgårdsintresserade turister och fackfolk från hela landet. Närliggande Stadshuset Gröna Kulle, ett före detta privatpalats som redan 1927 blev kommunhus, är en arkitektonisk pärla.

Pärlor är också de 30 röda informationsskyltarna Historien i Sörmland som står runt om i Katrineholm. Åtminstone för historieintresserade. De har fantastiska svartvita bilder och roliga rubriker som "Kungen av Katrineholm" och "Vatten ur en kran", och berättar om Katrineholms moderna historia. 

Stadsparken.
I över 100 år har recept skapats och förbättrats på Sultans Konditori. Som kund ska du alltid känna smaken av hembakat, en bulle ska helt enkelt "smaka Sultans".

4. Fika.

Katrineholm har, som många andra städer, fått sitt Espresso House (Köpmangatan 17), men är man sugen på något mer "katrineholmskt", så ska man ta sig till Sultans Konditori (Storgatan 27). Det är en verklig kaféklassiker som funnits i över hundra år. Kaféet har en spännande historia, som bland annat innehåller stor kärlek och en återvändande Amerikautvandrare. Sultans har en enkel inredning, men ett stort och högklassigt utbud av tårtor och bakelser. En favorit är deras hallonmousse med rice crispies-botten. Lilla Choco MeMe (Köpmangatan 14) har specialiserat sig på crêpes, belgiska våfflor och amerikanska pannkakor.

Är det en vacker dag ska ni ta 3:ans buss till friluftsområdet vid Djulösjön, och fika på Stora Djulö herrgård (Laxmans väg) med anor från 1300-talet. I deras gulliga orangerie, i gjutjärn och glas, finns ett glasskafé på sommarhalvåret.

5. Kväll.

Kroglivet i Katrineholm är begränsat, men här finns ändå lite roliga ställen.

Tapaskedjan Pinchos (Hantverksgatan 2) har en filial i staden. Den erbjuder en humoristisk blandning av budoirstil och smårätter som baconlindade dadlar, quesadillas och pommes på sötpotatis. Nicklas Borgqvists Villa Sandhem (Vingåkersvägen 13) är värd en liten promenad. Här finns förutom restaurangen en avslappnad lounge och välsorterad bar med hantverksöl och maltwhisky. Ovan nämnda Fotografens Café och Bistro (Köpmangatan 12) är populärt även på kvällarna. De har spännande rätter på menyn, som nattbakad gris med rostad rotselleripuré, picklat äpple och smörad buljong med äppelvinäger.

För de yngre, som gärna vill ha lite drag, spel och hamburgare, finns NK Shuffle & Spel (Fredsgatan 15C). De öppnade under pandemin och har fått beröm för sina hamburgare. Populärast är deras Bacon&Jack-burgare med bourbonmarmelad. Ett lyxigt alternativ är Dufweholms herrgård, strax söder om Katrineholm, som serverar en avsmakningsmeny av hög klass i vacker miljö.

Ta en promenad till Villa Sandhem.
Julita
Julita gård ligger i vackra Sörmland, 25 km utanför Katrineholm. Foto: Ebba Eriksson

6. Utflykt: Julita gård.

Intresserad av äpplen, eller bara sugen på en annorlunda utflykt med god mat som höjdpunkt? Då ska ni ta buss 405 eller 714 från Katrineholm till Julita gård, där Sveriges lantbruksmuseum och Sveriges klonarkiv för äppelsorter ligger. Gårdens rötter är för övrigt från vikingatid, då det låg en så kallad stormannagård här. Här ligger också omtalade Julita värdshus, vars råvaror kommer från närbelägna gårdar i Södermanland. Mer info om Julita gård

Denna guide uppdaterades våren 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se