Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Katrineholm

Foto: Gunnel Jagensjö

Att göra i Katrineholm

Järnvägsknuten Katrineholm växte fram på 1800-talet, och än idag skär järnvägsspåren genom staden. Strax söder om dem hittar centrum och den mysiga Stadsparken. Här ligger stjärnkocken Tommy Myllymäkis folklyxiga Parken Katrineholm.

Tåg till Katrineholm

En tågresa till Katrineholm är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Katrineholm ligger i västra Sörmland och har cirka 35 000 invånare. Staden grundades som ett stationssamhälle vid Västra stambanan i slutet av 1800-talet. Och järnvägen dominerar fortfarande staden. Spåren delar centrala Katrineholm i två delar. Från Resecentrum, stationen, är det en kort promenad genom en gångtunnel söderut till Stortorget och Köpmangatan, som är stadens shoppingstråk. Resten av staden ligger inom 5–10 minuters promenadavstånd.

Info om vidare resor med buss, se sormlandstrafiken.se.

Katrineholm
Stortorget i Katrineholm.
Al Camino pizzeria.

2. Lunch.

Lunchutbudet i Katrineholm domineras av enklare take away-restauranger, till de bättre hör Asiatiska Köket (Drottninggatan 1). Prova deras vietnamiska soppa, pho, på egengjord buljong. Var inte rädd för hål-i-väggen-stället Al Camino pizzeria (Fredsgatan 26A) lite tveksamma yttre. Här serverar Halil Ibrahim Gül och Hakki Karlidaj riktigt bra cevapcici med puf pide, lahmacun och börek. Vill ni ha en mer traditionell lunchmat så ska ni gå till O'Learys (Storgatan 20). Topplunchkrogen i Katrineholm är folklyxiga Parken Katrineholm (Stadsparken) som drivs av hemmasonen och kändiskocken Tommy Myllymäki.

3. Göra.

Katrineholm är känt som en trädgårdsstad, och får man en timme över, så rekommenderas en rundtur till fots genom parker och grönområden (finns nio stycken). Stadsparken med sin folkhemskänsla och Stadshuset Gröna Kulle, ett före detta privatpalats som redan 1927 blev kommunhus, är små pärlor. Är det en vacker dag ska du promenera vidare söderut till friluftsområdet vid Djulösjön, och ta en fika på Stora Djulö herrgård med anor från 1300-talet. 

Stadsparken i Katrineholm
Stadsparken.
I över 100 år har recept skapats och förbättrats på Sultans Konditori. Som kund ska du alltid känna smaken av hembakat, en bulle ska helt enkelt "smaka Sultans".

4. Fika.

Katrineholm har, som många andra städer, fått sitt Espresso House (Köpmangatan 17)), men är man sugen på något mer "eget", så ska man ta sig till Sultans Konditori (Storgatan 27), som har ett stort utbud av tårtor och bakelser. Från klassisk prinsesstårta till hallonmousse med rice crispie-botten. Te- och kaffehandeln Sköna Gertruds Te & Kaffe (Köpmangatan 16) har tyvärr slutat servera sina populära te-brickor med egenbakade scones.

5. Kväll.

Kroglivet i Katrineholm är begränsat, men här finns ändå lite roliga ställen. Tapaskedjan Pinchos (Hantverksgatan 2) har en filial i staden. Den erbjuder en humoristisk blandning av budoirstil och smårätter som baconlindade dadlar, quesadillas, ribs och pommes på sötpotatis. Nicklas Borgqvists Villa Sandhem (Vingåkersvägen 13) är värd en liten promenad. Här finns avslappnad lounge, uteservering i nordvästläge och välsorterad bar med hantverksöl och maltwhisky.

Som nämnts ovan har Tommy Myllymäki tagit över stadparksrestaurangen. Sedan något år tillbaka finns här även Orangeriet med vacker mässingsbar, vedeldad ugn och fin uteservering vid lilla stadsparken. Pizzan Bianco Caviari med sikrom har blivit en lokal favorit. Ett annat lyxigt alternativ är Dufweholms herrgård, som serverar en avsmakningsmeny av hög klass i vacker miljö. 

För sportintresserade så finns ovan nämnda O’Learys (Storgatan 20).

Pinchos
Du hittar tapaskedjan Pinchos på Hantverksgatan 22.
Julita
Julita gård ligger i vackra Sörmland, 25 km utanför Katrineholm. Foto: Ebba Eriksson

6. Utflykt: Julita gård.

Intresserad av äpplen, eller bara sugen på en annorlunda utflykt med god mat som höjdpunkt? Då ska du ta buss 405 eller 714 från Katrineholm till Julita gård, där Sveriges lantbruksmuseum och Sveriges klonarkiv för äppelsorter ligger. Gårdens rötter är för övrigt från vikingatid, då det låg en så kallad stormannagård här. Här ligger också omtalade Julita värdshus, vars råvaror kommer från närbelägna gårdar i Södermanland. Mer info om Julita gård

Denna guide uppdaterades våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se