Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Karlstad

Att göra i Karlstad

Visste ni att Karlstad är byggt på ett delta? Det har präglat staden och bäst upplevs det på Sandgrund, en udde i Klarälven. Här ligger också på akvarellkändisen Lars Lerins konsthall. Middag då? Varför inte dela på några asian fusion-rätter på färgstarka Yomo?

Tåg till Karlstad

En tågresa till Karlstad är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Med 95 000 invånare är Karlstad Sveriges 23:e största kommun. Själva staden är belägen i Klarälvens delta vid Vänerns norra strand. Tåget stannar nästan mitt i staden och en kort promenad norrut från stationen ligger Stora torget, ett av stadens nav. Det är lätt att hitta i Karlstad och gott om gång- och cykelvägar. Många lokalbussar passerar busstationen tre kvarter väster om centralstationen. Biljetter kan köpas i Karlstadsbuss app, på Pressbyrån och ombord.

Elite Stadshotell vid Klarälven i Karlstad
Elite Stadshotell vid Klarälven.
Caesarsallad på Olsson Bazar i Karlstad
Caesarsallad på Olsson Bazar.

2. Lunch.

Bland det nyaste på Karlstads lunchhimmel är Julins Backyard Barbecue (Östanvindsgatan 1) Det här är något helt annat än allt man tidigare har förväntat sig av en lunch. Det är Austin. Det är bakgård. Det är coolt. Och galet gott. Ekologiska matbaren Zest (Norra Strandgatan 17) rekommenderas! Alltid veganska rätter och raw food på menyn, av närodlade råvaror så långt det är möjligt. Fontana di Trevi (Järnvägsgatan 8) är en bra lunchitalienare som även funkar fint vid middagsdags, inte minst tack vare den inglasade uteserveringen mitt i staden. I inre Hamn ligger Olssons Bazar (Tullhusgatan 1) som serverar à la carte-lunch. Pizzorna är frasiga och köket kan sin caesarsallad. Har en fin uteservering. Matbruket, restaurang och kafé vid Värmlands museum (Sandgrundsudden), har ett ambitiöst kök som hanterar råvaror i säsong med den äran. Tar endast emot förbokade sällskap på vardagar.

3. Göra.

Promenera till stadsparken Mariebergsskogen, där du möts av fin natur, stor lekplats, djurhagar, våffelstuga och mycket mer. Dessutom ett mecka för Pokémon Go-spelare, om man råkar ha det intresset.

Solapromenaden är en tio kilometer lång promenad-rundslinga som är uppskyltad i centrala Karlstad. Döpt efter den berömda servitrisen Eva Lisa Holtz, som fick smeknamnet "Sola i Kallsta". Längs vägen passerar ni bland annat Wermland Opera och Sveriges längsta stenvalvsbro, Östra bron.

På vackra Skutberget ligger klätter- och äventyrsparken Högt & Lågt (Bomstadsvägen 100) med höghöjdsbanor av varierande svårighetsgrad.

Sandgrundsparken ligger på en spetsig udde, där Klarälven delar sig i de östra och västra älvgrenarna. Här finns bad, solbryggor i trä och stadens stora kulturella dragplåster: det gamla danspalatset Sandgrund som i dag inhyser galleriet Sandgrund Lars Lerin, med verk av den kände konstnären. Alldeles intill ligger Värmlands museum, och i parken finns en staty till minne av Sven-Ingvars folkkäre frontman Sven-Erik Magnusson.

Till sist: missa inte båtbussarna! De kompletterar den vanliga busstrafiken under sommaren och är det absolut charmigaste sättet att se Karlstad på. På karlstadsbuss.se finns mer information om turer, tider, biljettköp och hållplatser för samtliga linjer.

Sandgrundsparken
Sandgrundsparken
Fika i Karlstad
Artisan Bread gräddar galet goda bullar, och bakelserna är vackra som det brittiska hovets hattar.

4. Glass och fika.

Artisan Bread (Kasernhöjden 4) är inte bara ett kafé utan även ett vackert och väldoftande utflyktsmål, med en mysig uteservering på sommaren. Bakverken är konstverk! Löfbergs Rosteri & Kaffebar (Tolagsgatan 1) hittar ni vid den berömda kaffeskrapan. Här dricker ni trendriktigt kaffe till dofterna från rostningen strax intill. Stenugnspionjärerna Swenströmskas (Östra Torggatan 16) gör otroligt goda wienerbröd och moussebakelser, utöver matbröd med perfekt skorpa.

Carli (Järnvägsgatan 3) är ett färgstarkt kafé med passion för praliner och italiensk glass. Prova basilikaglassen ihop med en kula jordgubb- och vit choklad-glass. Olssons Glasseria (Tullhusgatan 1) i Inre hamn är ett annat populärt glasställe. Här serveras glass från göteborgska Lejonet & Björnen. Vill man kombinera en båtbusstur med glass rekommenderas Button Town Café i Knappstadviken, fem kilometer sydväst om Karlstad. Glassen kommer från västgötska Kling Glass i Mariestad.

5. Kväll.

Frost (Östra Torggatan 6) är en ständig favorit, inte minst tack vare tapastallriken som bland annat kan innehålla en grym chilimarinerad scampi och perfekta quesadillas. Tapasrestaurangen Baròn har flyttat in i lokaler som en gång tillhörde Gamla Wermlandsbanken (Tingvallagatan 13). Pampigt och populärt. Good Guys Beer & Pizza (Tynäsgatan 10) är ett skönt ställe att hänga på, med eget bryggeri som går att titta in i. Färsk öl, goda pizzor och avslappnad atmosfär. Eller gör som Karlstadsborna själva och ta en barrunda runt Stora torget. The Bishop Arms (Kungsgatan 22) är en klassiker som alltid levererar, och ett stenkast bort finns trevliga Brasseriet (Kungsgatan 18) med goda cocktails.

Obs. De flesta lunch- och middagskrogar har numera take away. Det gäller också flera ovanstående restauranger.

Tapas på Frost.
Tapas på Frost. Foto: Frost
Alsters herrgård
Alsters herrgård. Foto: Christine Holm

6. Tre roliga utflykter

1. Jäverön. Ligger en timmes resa med båtbuss från Inre hamn. Här finns kafé, vandringsleder, vyer över Vänern och fina picknickplatser. Och badmöjligheter, så klart.

2. Alsters herrgård. Här föddes poeten Gustaf Fröding 1860. Ligger en knapp mil utanför Karlstad. Den vackra herrgården har utsikt över Vänern och lockar med kafé, fin herrgårdspark och nära till vandringsleder och strandbad.

3. Bomstadbaden. Brukar kallas Värmlands riviera för sin 400 meter långa, finkorniga sandstrand vid Vänern. Campingen intill erbjuder servering, och i närheten finns Skutberget med många motionsmöjligheter.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Karlstad gäller Folkhälsomyndighetens och lokala myndigheters rekommendationer och riktlinjer för minskad smittspridning av coronavirus.

Denna guide uppdaterades våren 2021. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Karlstad!