Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Karlstad

Att göra i Karlstad

Deltastaden Karlstad är perfekt för en weekendresa. Här hittar ni Lars Lerins akvareller, mäktiga Klarälven, roliga krogar och på sommaren - Värmlands riviera.

Tåg till Karlstad

En tågresa till Karlstad är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Karlstad är en växande kommun som inom några år räknar med att nå 100 000-strecket i antal invånare. Själva staden är belägen i Klarälvens delta vid Vänerns norra strand. Tåget stannar nästan mitt i staden och en kort promenad norrut ligger Stora torget, stadens självklara nav. Det är lätt att hitta i Karlstad och det finns gott om gång- och cykelvägar. Många lokalbussar passerar busstationen tre kvarter väster om centralstationen. Biljetter kan köpas i Karlstadsbuss app, på Pressbyrån och i biljettautomat. Ombord går det endast att betala med kort och för en enkelbiljett för vuxen.

Elite Stadshotell vid Klarälven i Karlstad
Elite Stadshotell vid Klarälven.
Restaurang Tryckeriet i Karlstad
Lunch på Tryckeriet

2. Lunch.

Tryckeriet (Kungsgatan 16) är ett omtyckt nytillskott. Elegant lokal och ambitiöst kök. På lunchmenyn finns rätter som torsk med friterad jordärtskocka, rökt fläsk och brynt smörskum. Även Matbruket, restaurang och kafé vid Värmlands museum, har en lyxig känsla. Restaurangen ligger vackert och matfilosofin lyder “svensk nyfikenhet med värmländsk finess”.

Ekologiska matbaren Zest (Norra Strandgatan 17) rekommenderas! Alltid veganska rätter och raw food på menyn, ofta gjorda på närodlade råvaror. Asiatisk fusion-buffé dukas upp varje vardag på Yomo (Järnvägsgatan 10) för den som vill frossa och äta mycket!

Om det är lördag rekommenderas att slå ihop frukosten och lunchen och avnjuta konceptet frunch på Drott hotell (Järnvägsgatan 1). Roligt utbud där man gör sin egen rice bowl, kombinerar ihop sin egen bagel och fyller pitabröd med goda röror av olika slag.

3. Göra.

Solapromenaden är en tio kilometer lång slinga som är uppskyltad i centrala Karlstad. Den är döpt efter den berömda servitrisen Eva Lisa Holtz, som fick smeknamnet "Sola i Kallsta". Längs vägen passerar ni bland annat Wermlands Opera och Sveriges längsta stenvälvsbro, Östra bron.

Sandgrundsparken ligger på en spetsig udde, där Klarälven delar sig i de östra och västra älvgrenarna. Här finns bad, solbryggor i trä och stadens stora kulturella dragplåster: det gamla danspalatset Sandgrund som i dag inhyser galleriet Sandgrund Lars Lerin, med verk av den kände konstnären. Alldeles intill ligger Värmlands museum, och i parken finns en staty till minne av Sven-Ingvars folkkäre frontman Sven-Erik Magnusson.

Tvärs över Klarälven från Sandgrund ligger Brigadmuseum, som är ett mycket uppskattat besöksmål. Spännande för både stora och små att följa med på en tidsresa från 1945-1991 där man som besökare får känna, lyssna, läsa och se hur kalla kriget påverkade Sverige.

Till sist: missa inte båtbussarna på sommaren! De kompletterar den vanliga busstrafiken då och är det absolut charmigaste sättet att se Karlstad på. På Wärmlandstrafik finns mer information.

Båtbuss i Karlstad
Båtbuss i Karlstad
Fika i Karlstad
Artisan Bread gräddar galet goda bullar, och bakelserna är vackra som det brittiska hovets hattar.

4. Fika.

Artisan Bread (Kasernhöjden 4) är en modern kaféklassiker i Karlstad efter att man gång på gång imponerar på sina gäster med bakverk som är som små konstverk och hantverksmässigt bakat bröd. Allt serverat i en mysig miljö med uteservering på sommaren.

En mysig utflykt är att ta med familjen till Mariebergsskogen. Här strövar ni runt och tittar på djur, leker i lekparkerna, åker med det lilla utflyktståget, och fikar gott. Inne i häftiga Naturum (öppet året runt) finns ett kafé. I parken finns även Våffelkaféet Spikgården (öppet mars-augusti).
Löfbergs Rosteri & Kaffebar (Tolagsgatan 1) hittar ni vid den berömda kaffeskrapan. Här dricker ni kaffe för konnässörer till dofterna från rostningen strax intill. Stenugnspionjärerna Swenströmskas (Östra Torggatan 16) gör otroligt goda kardemummabullar och moussebakelser, utöver de fina matbröden med perfekt skorpa.

 

5. Kväll.

En nyare pärla på Karlstads restaurangkarta är ZanziBar (Kungsgatan 14). Den har tagit både invånare och turister. Menyn är inspirerad av den afrikanska kontinenten. Ovan nämnda Tryckeriet (Kungsgatan 16) erbjuder även avsmakningsmenyer av hög klass. Ständigt populära Baròn (Tingvallagatan 13) huserar i pampig miljö i Gamla Wermlandsbankens lokaler och serverar vällagade tapas från en meny som anpassas efter säsong.

Good Guys Beer & Pizza (Tynäsgatan 10) är ett skönt ställe med eget bryggeri där man kan boka in sig på ölprovning. I restaurangen finns färsk öl, goda pizzor och avslappnad atmosfär för trivsamt häng. Julins Backyard Barbecue (Östanvindsgatan 1) är Texas Austin i Värmlands Karlstad. Det är bakgård. Det är coolt. Och galet gott. Beläget i ett industriområde dit man tar sig smidigt med buss 11 från Stora torget. Serverar både lunch och middag. Missa inte!

Vid Inre hamn ligger Olssons Bazar (Tullhusgatan 1) som har en bred middagsmeny. Här kan ni äta allt från Vänerlöjrom med pepparrotskräm till en klassisk vedugnseldad pizza Margherita medan ni njuter av sjöutsikten.

Restaurang Olssons Bazar Karlstad
Ät middag på Olssons Bazar.
Alsters herrgård
Alsters herrgård. Foto: Christine Holm

6. Tre roliga utflykter.

1. Alsters herrgård. Här föddes poeten Gustaf Fröding 1860. Den vackra herrgården har utsikt över Vänern och lockar med kafé och en fin herrgårdspark.

2. Borgvik. I Grums ligger utflyktspärlan Borgvik, som erbjuder kulturmiljö, vacker natur, kafé, restaurang och en konsthall som har skapats av Sven Ingvars-sångaren Oscar Magnusson.

3. Bomstadbaden. Brukar kallas Värmlands riviera för sin 400 meter långa, finkorniga sandstrand vid Vänern. Campingen intill har servering.

Denna guide uppdaterades våren 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Karlstad!