Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Karlstad

Att göra i Karlstad

Visste ni att Karlstad är byggt på ett delta? Det har präglat staden och bäst upplevs det på Sandgrund, den lilla udden i Klarälven. Här ligger också akvarellkändisen Lars Lerins konsthall.

Tåg till Karlstad

En tågresa till Karlstad är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Med 95 000 invånare är Karlstad Sveriges 23:e största kommun. Själva staden är belägen i Klarälvens delta vid Vänerns norra strand. Tåget stannar nästan mitt i staden och en kort promenad norrut från stationen ligger Stora torget, stadens självklara nav. Det är lätt att hitta i Karlstad och det finns gott om gång- och cykelvägar. Många lokalbussar passerar busstationen tre kvarter väster om centralstationen. Biljetter kan köpas i Karlstadsbuss app, på Pressbyrån och i biljettautomat som bland annat finns på Stora torget. Ombord går det endast att betala med kort och för en enkelbiljett för vuxen.

Elite Stadshotell vid Klarälven i Karlstad
Elite Stadshotell vid Klarälven.
Caesarsallad på Olsson Bazar i Karlstad
Caesarsallad på Olsson Bazar.

2. Lunch.

Julins Backyard Barbecue (Östanvindsgatan 1) är något helt annat än ett vanligt lunchställe. Det är Texas Austin i Värmlands Karlstad. Det är bakgård. Det är coolt. Och galet gott. Öppet för lunch onsdag-fredag samt söndagar. Ekologiska matbaren Zest (Norra Strandgatan 17) rekommenderas! Alltid veganska rätter och raw food på menyn, av närodlade råvaror så långt det är möjligt.

Matbruket, restaurang och kafé vid Värmlands museum (Sandgrundsudden), har ett ambitiöst kök som hanterar råvaror i säsong med den äran. Matfilosofin lyder “svensk nyfikenhet med värmländsk finess”.

Sugen på sushi till lunch? Då är Sooshi (Östra Torggatan 16) ett måste! Så otroligt god sushi! Ett hantverk, där omtanken om råvarorna syns på varje tallrik som serveras. Asiatisk fusion-buffé dukas upp varje vardag på Yomo (Järnvägsgatan 10) för den som vill frossa och äta mycket!

3. Göra.

Solapromenaden är en tio kilometer lång slinga som är uppskyltad i centrala Karlstad. Döpt efter den berömda servitrisen Eva Lisa Holtz, som fick smeknamnet "Sola i Kallsta". Längs vägen passerar ni bland annat Wermland Opera och Sveriges längsta stenvalvsbro, Östra bron.

Sandgrundsparken ligger på en spetsig udde, där Klarälven delar sig i de östra och västra älvgrenarna. Här finns bad, solbryggor i trä och stadens stora kulturella dragplåster: det gamla danspalatset Sandgrund som i dag inhyser galleriet Sandgrund Lars Lerin, med verk av den kände konstnären. Alldeles intill ligger Värmlands museum, och i parken finns en staty till minne av Sven-Ingvars folkkäre frontman Sven-Erik Magnusson.

En annan promenad går till stadsparken Mariebergsskogen, där ni möts av fin natur, stor lekplats, djurhagar, våffelstuga och mycket mer.

Till sist: missa inte båtbussarna på sommaren! De kompletterar den vanliga busstrafiken då och är det absolut charmigaste sättet att se Karlstad på. På karlstadsbuss.se finns mer information.

Sandgrundsparken
Sandgrundsparken.
Fika i Karlstad
Artisan Bread gräddar galet goda bullar, och bakelserna är vackra som det brittiska hovets hattar.

4. Fika.

Artisan Bread (Kasernhöjden 4) är inte bara ett kafé utan även ett vackert och väldoftande utflyktsmål, med en mysig uteservering på sommaren. Bakverken är små egna konstverk! Löfbergs Rosteri & Kaffebar (Tolagsgatan 1) hittar ni vid den berömda kaffeskrapan. Här dricker ni kaffe för konnässörer till dofterna från rostningen strax intill. Stenugnspionjärerna Swenströmskas (Östra Torggatan 16) gör otroligt goda wienerbröd och moussebakelser, utöver de fina matbröden med perfekt skorpa.

Carli (Järnvägsgatan 3) är ett trevligt och stundtals lite stimmigt kafé nära stationen, populärt inte minst för sin italienska glass. Centralt beläget ligger även Le Croissant (Drottninggatan 15), franskinspirerat café med fina bakverk och mysig miljö.

5. Kväll.

Populära Baròn huserar i pampig miljö i Gamla Wermlandsbankens lokaler (Tingvallagatan 13) och serverar vällagade tapas från en meny som anpassas efter säsong. Good Guys Beer & Pizza (Tynäsgatan 10) är ett skönt ställe med eget bryggeri där man kan boka in sig på ölprovning eller rundvisning. I restaurangen finns färsk öl, goda pizzor och avslappnad atmosfär för trivsamt häng.

I inre Hamn ligger Olssons Bazar (Tullhusgatan 1) med restaurang, bar med after work, glasseria och bageri. På menyn finns såväl vedugnsbakad pizza som ryggbiff och oxfilé, och en ambitiös vinlista.

Eller gör som Karlstadsborna själva och ta en barrunda runt Stora torget. The Bishop Arms (Kungsgatan 22) är en klassiker som alltid levererar, och ett stenkast bort finns trevliga Brasseriet (Kungsgatan 18) med goda cocktails.

Ät middag på Good Guys Beer & Pizza.
Alsters herrgård
Alsters herrgård. Foto: Christine Holm

6. Tre roliga utflykter.

1. Button Town Café & Art. Ta båtbussen till Knappstadviken, en del av Klarälvsdeltat. Här finns Button Town Café & Art, ett kafé med konstgalleri.

2. Alsters herrgård. Här föddes poeten Gustaf Fröding 1860. Den vackra herrgården har utsikt över Vänern och lockar med kafé och en fin herrgårdspark.

3. Bomstadbaden. Brukar kallas Värmlands riviera för sin 400 meter långa, finkorniga sandstrand vid Vänern. Campingen intill har servering.

Denna guide uppdaterades våren 2022. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Karlstad!