Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Kalmar

Att göra i Kalmar

Kalmar var en av Nordens främsta städer en gång i tiden. I dag blandas historien med ett vibrerande stadsliv och ny arkitektur. Själva stadskärnan är byggd på öar och vattnet är ständigt närvarande. Stadspromenaden kan till exempel avslutas med ett dopp på Kattrumpans badplats intill den gamla stadsmuren.

Resa till Kalmar

En tågresa till Kalmar är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

När ni anländer till Kalmar station har ni stadens stora attraktion, Kalmar slott, på höger sida. På motsatt sida ligger Kvarnholmen, stadens centrum sedan 1600-talet, med en spännande blandning av pampiga barockbyggnader som Domkyrkan, små låga trähus och helt modern bebyggelse. Här finns också delar av den gamla stadsmuren kvar. I Kalmar kommun bor i dag drygt 71 000 invånare. Från stationen kan ni ta samtliga stads-, region- och fjärrbussar.

Hamnen i Kalmar
Foto: Linus Sandvide
Fisk- och skaldjursrestaurangen Blomlöfs i Kalmar.

2. Lunch.

Kalmar har ett brett utbud av lunchkrogar, många med fina uteserveringar. Kvarterskrogskänsla råder hos Kallskänken (Esplanaden 33), som även har en fin trädgårdsservering. Krogen är främst känd för sin smörgåstårta. Standardpålägget är goudaost, kokt ägg, handskalade räkor och hemslagen majonnäs. Fisk- och skaldjursrestaurangen Blomlöfs i Kalmar (Ölandskajen 12) har även rökeri och fiskbutik. Den ligger intill Kalmar gästhamn med en fantastisk utsikt mot slottet. Favoriter är den varmrökta laxen med romsås och deras fish and chips. Kalmar kött & bar (Larmtorget 2) serverar både frukost, lunch och middag. De hängmörar köttet själva och jobbar med närodlade tillbehör. Ett annat gott alternativ är Ångkvarnen (Skeppsbrogatan 51) fyra trappor upp i Länsmuseet, som är inhyst i Kalmar ångkvarn från 1847. Har bra veganska och vegetariska lunchalternativ.

3. Göra.

Kalmar har mycket historia att erbjuda, och fina vattenupplevelser. Så ta en promenad genom Kvarnholmen och Gamla staden vid slottet. Upptäck Stortorget med Kalmar domkyrka, kullerstensgator, söta trähuslängor med rosenbuskar, Stadsparken med fräcka kubistiska Kalmar konstmuseum, Länsmuseet med regalskeppet Kronan och så själva Kalmar slott. Det ansågs länge vara ett Sveriges fyra viktigaste fästen. De tre andra var Tre Kronor i Stockholm, Viborgs slott i nuvarande Ryssland och Älvsborgs fästning utanför Göteborg.

Badväder? Kalmarsundsbadet är en uppskattad badplats, med utsikt över Kalmarsund och Kalmar slott. Här finns en 180 meter lång badbrygga och en härlig långgrund badvik samt wc och dusch.

Kalmar konstmuseum
Kalmar konstmuseum. Foto: Anna Hållams
Balck Coffee
Sätt er i solen på Västerport Bar & Bistro,

4. Fika.

Oas (Storgatan 26) är ett modernt kafé som har veganska glutenfria bakverk. De serverar även hemlagade veganska rätter. Testa deras smoothiebowls eller falafelsallad med tabbouleh, tahini-dressing, picklad lök och oliver! Kullzénska Caféet (Kaggensgatan 26) är Kalmars mesta och anrikaste fik. Syskonen Henning och Signe Kullzén motsatte sig alla rivningsplaner på 60-talet, vilket många kan glädjas åt i dag. Här stiger ni nämligen tillbaka till 1800-talet – och tar kanske en Milanopinne, en mördegskaka med mandelmassa i mitten, till kaffet. Vackra sommarkvällar vallfärdar folk till trädgårdskaféet i Krusenstiernska gården (Stora Dammgatan 9) nära slottet. Glass då? Vill ni ha något extra, så ska ni gå till Johannas Choklad (Kaggensgatan 1), Kalmars egen chokladtillverkare som även tillverkar glass av kvalitetsråvaror. Västerport Bar & Bistro (Larmgatan 15) ligger i den gamla stadsmuren från 1600-talet. Här fikar ni i den ombonade lokalen i muren eller på den mysiga uteserveringen.

5. Kväll.

Bäst i stan? Enligt de flesta är det Postgatan (Postgatan 5). Själva kallar de sig för en gastronomisk fritidsgård. Här serveras nordisk mat med tydliga inslag av det småländska och öländska. Testa till exempel deras smapas (småländska tapas). Deras bakficka Postgatan Ölkultur brygger egen tysk lager tillsammans med Brygghuset Sigtuna. Slipkajen (Utrustningskajen 15) ligger i Kalmars nybyggda waterfrontstadsdel, Varvsholmen. Deras burgare är redan smått legendariska. Lokala råvaror och säsongstänk gäller för både lunch och middag. Har dessutom kajservering i västläge. Kalmar Kött och bar är också en härlig kvällsrestaurang. Runt Larmtorget är uteserveringarna – och gratiskonserterna – många under sommartid och stämningen är hög. Zegel Sommar och Bistro Wud i Kalmar gästhamn är också populära platser att hänga på under sommaren.

Restaurang Postgatan
Postgatan i Kalmar.
Alvaret på Öland
Foto: Alexander Hall

6. Tre roliga utflykter.

1. A World of Dinosaurs. På Tingby Gård strax utanför Kalmar finns Europas största dinosauriemuseum. Galet, men sevärt. 200 skelett och miljöer med ”levande” animatroniska dinosaurier.

2. Öland. Har ni tid, ta cykelfärjan M/S Dessi till Öland (maj-september). Ni kommer till Färjestaden, där ni kan rulla vidare på Ölandsleden mot det stora Alvaret – eller bara fika i hamnen och åka tillbaka.

3. Kalmarflundran. Eller varför inte ta en guidad båttur, där ni får se flera av stadens sevärdheter? Avkopplande och lärorikt.

Denna guide uppdateras våren 2022. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se