Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Kalmar

Att göra i Kalmar

Kalmar är en trevlig sommarstad – inte konstigt med tanke på läget vid Kalmarsund. Själva staden är byggd på öar och vattnet är ständigt närvarande. Stadspromenaden kan till exempel avslutas med ett dopp på Kattrumpans badplats intill den gamla stadsmuren.

Resa till Kalmar

En tågresa till Kalmar är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

När ni anländer till Kalmar station har ni stadens stora attraktion, Kalmar slott, på höger sida. På motsatt sida ligger Kvarnholmen, stadens centrum sedan 1600-talet, med en spännande blandning av pampiga barockbyggnader som Domkyrkan, små låga trähus och helt modern bebyggelse. Här finns också delar av den gamla stadsmuren kvar. I Kalmar kommun bor nästan 70 000 invånare. Staden växer bland annat tack vare Linnéuniversitet vars nya campus, Universitetskajen, ska stå helt klart under 2020. Från stationen kan man ta de flesta lokalbussar.

Hamnen i Kalmar
Foto: Linus Sandvide
Restaurang Park Hermina
På Park Hermina serveras husmanskost.

2. Lunch.

Kalmar har brett utbud av lunchkrogar, många med fina uteserveringar. Kvarterskrogskänsla råder hos Kallskänken (Esplanaden 33), som har en fin trädgårdsservering. Krogen är främst känd för sin smörgåstårta. Standardpålägget är goudaost, kokt ägg, handskalade räkor och hemslagen majonnäs. Park Hermina (Slottsvägen 6) bredvid Kalmar konstmuseum, har en fin parkservering och en prisvärd lunchmeny. Testa gärna deras prisbelönta ”Silverburgare på rökt oxbringa”. Mer kött? Kalmar kött och bar (Larmtorget 2) har precis som namnet antyder fokus på kött. De hängmörar själva och jobbar med närodlade tillbehör. I Slottsrestaurangen äter ni i verkligt historisk miljö, den ligger i just slottet och drivs av Kalmars främsta krog, kritikerrosade Postgatan. Ett annat gott alternativ är Ångkvarnen (Skeppsbrogatan 51) fyra trappor upp i Länsmuseet, som är inhyst i Kalmar ångkvarn från 1847. Har bra veganska och vegetariska lunchalternativ.

3. Göra.

Kalmar är en vattenupplevelse. Staden är uppbyggd på öar och var ni än befinner er känner ni närheten till havet. Så det första ni ska göra är att just utforska detta. Så ta en promenad genom Kvarnholmen och Gamla staden vid slottet! Attraktionerna är många.
Stortorget med Kalmar domkyrka, kullerstensgator, söta trähuslängor med rosenbuskar, stadsparken med fräcka kubistiska Kalmar konstmuseum, Länsmuseet med regalskeppet Kronan och så själva Kalmar slott. Det ansågs länge vara ett Sveriges fyra viktigaste fästen. De andra tre var Tre Kronor i Stockholm, Viborgs slott i nuvarande Ryssland och Älvsborgs fästning utanför Göteborg.
Badväder? Ta ett dopp vid Kattrumpan på Kvarnholmen. Här finns både strand och badbrygga, och en liten bit av den gamla stadsmuren.
Kalmars bästa stränder anses dock ligga lite utanför stadskärnan. Vid Kalmarsundsbadet badar du med utsikt över Kalmar slott. Här finns en 180 meter lång badbrygga och en långgrund badvik. På halvön Stensö, 2,5 kilometer söder om centrala Kalmar, finns förutom fina badmöjligheter även beachvolleybollbanor, minigolf, restauranger och en höghöjdsbana, som går upp till tolv meter ovanför marken.
Mer action kan ni få på Snurrom Bike Park, som öppnade under våren 2020. Den ligger strax norr om Kalmar och är cirka fyra kilometer lång med hinder anpassade både för barn och vuxna.

Kalmarsundsbadet
Foto: Linus Sandvide
Balck Coffee
Ta en kaffepaus på Balck Coffee.

4. Glass och fika.

Balck Coffee (Polhemsgatan 30) startades av cykelproffset Sebastian Balck. Kalmars bästa kaffe! Tevännen styr i stället kosan till Holmgrens Konditori (Kaggensgatan 5). Kullzénska Caféet (Kaggensgatan 26) är Kalmars mesta och anrikaste fik. Syskonen Henning och Signe Kullzén motsatte sig alla rivningsplaner. Det var bra. Här stiger ni nämligen tillbaka till 1800-talet – och tar kanske en Milanopinne, en mördegskaka med mandelmassa i mitten, till kaffet. Vackra sommarkvällar vallfärdar folk till trädgårdskaféet i Krusenstiernska gården (Stora Dammgatan 9) nära slottet.
Glass då? Den finns ju självklart överallt, men vill ni ha något extra, så ska ni gå till Kaggensgatan på Kvarnholmen. Här ligger Johannas Choklad (Kaggensgatan 1), Kalmars egen chokladtillverkare som även tillverkar glass av kvalitetsråvaror, Glasskulan, som håller till i ovan nämnda Kullzénska Caféet (Kaggensgatan 26) och på samma adress ligger godisbutiken Tokige Ture, som görs om till glassbar varje sommar. Runt hörnet hittar ni en filial av Barista Ben & Jerry (Storgatan 9), den amerikanska crazyglasstillverkarens kaféer.

5. Kväll.

Bäst i stan? Enligt de flesta är det Postgatan, som heter som sin adress (ligger på nummer 5). Här får ni nordisk mat med extra tydliga inslag av det småländska och öländska. Testa till exempel deras smapas (småländska tapas). Vad sägs om citronglacerad vitsparris och minutpicklade rädisor från Solmarka gård, och till det saltad stenbitsrom och vispad grädde? Postgatan har numera en egen bakficka, Postgatan Ölkultur, som brygger egen tysk lager tillsammans med Brygghuset Sigtuna. Slipkajen (Utrustningskajen 15) ligger i Kalmars nybyggda waterfrontstadsdel, Varvsholmen, och satsar på lokala råvaror och säsongstänk. Har dessutom kajservering i västläge. Det bör tilläggas att ovanstående lunchtips, Park Hermina och Kalmar Kött och bar, även är trevliga kvällsrestauranger.

Restaurang Postgatan
Postgatan i Kalmar.
Alvaret på Öland
Foto: Alexander Hall

6. Fem roliga utflykter.

1. Dinosauriemuseet i Tingby. Tyrannosaurus rex, Sauropod och den 12 meter långa Stegosaurus. På A World of Dinosaurs kan man stöta på dessa bjässar och många andra dinosaurier.

2. Glasriket. Vänd havet ryggen och dra till skogs. Glasriket ligger i gränstrakterna mellan Kalmar län och Kronobergs län. Kosta är en destination i sig med sitt Art Hotel.

3. Ikea och Älmhult. Här hittar ni världen första Ikeavaruhus, numera ett museum över Ingvar Kamprads möbelimperium. Och här kan ni få köttbullarna i modern tappning.

4. Öland åt söder. Hoppa på färjan Dessi (som tar med cyklar) och ta sedan en sväng söderut mot märkliga Alvaret med sina blommande orkidéängar och fyren Långe Jan.

5. Öland åt norr. Ta Borgholmsbussen över Ölandsbron, stig av vid Halltorp. Där ligger konsthallen och museet Vida med spännande utställningar och trevligt fik.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Kalmar gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad smittspridning av coronavirus.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess.

Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se