Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Kalmar

Att göra i Kalmar

Kalmar var en av Nordens främsta städer en gång i tiden. Idag blandas historien med ett vibrerande stadsliv och ny arkitektur. Själva stadskärnan är byggd på öar och vattnet är ständigt närvarande. Sommartid kan stadspromenaden avslutas med ett dopp på badplatsen intill den gamla stadsmuren i den charmiga stadsdelen Kattrumpan.

Resa till Kalmar

En tågresa till Kalmar är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

När ni anländer till Kalmar station har ni stadens stora attraktion, Kalmar slott, på höger sida. På motsatt sida ligger Kvarnholmen, stadens centrum sedan 1600-talet, med en spännande blandning av pampiga barockbyggnader som Domkyrkan, små låga trähus och helt modern bebyggelse. Här finns också delar av den gamla stadsmuren kvar. Bara några minuters promenad från stationen ligger gästhamnen, som sommartid är full av båtar. I Kalmar kommun bor drygt 72 000 invånare. Från stationen kan ni ta samtliga stads-, region- och fjärrbussar.

Hamnen i Kalmar
Foto: Linus Sandvide
Fisk- och skaldjursrestaurangen Blomlöfs i Kalmar.

2. Lunch.

Kalmar har ett brett utbud av lunchkrogar, många med fina uteserveringar. Skön kvarterskrogskänsla råder hos Kallskänken (Esplanaden 33), som även har en fin trädgårdsservering. Krogen är främst känd för sin smörgåstårtepizza med lagrad ost, handvevad majonnäs och handskalade räkor. Fisk- och skaldjursrestaurangen Blomlöfs i Kalmar (Ölandskajen 12) har även rökeri och fiskbutik. Den ligger intill Kalmar gästhamn med en fantastisk utsikt mot slottet. Vad sägs om Blomlöfs varmrökta lax, toast Skagen eller fish and chips? Kalmar kött & bar (Larmtorget 2) serverar både frukost, lunch och middag. De hängmörar köttet själva och jobbar med närodlade tillbehör. Ett annat gott alternativ är Ångkvarnen (Skeppsbrogatan 51) fyra trappor upp i Länsmuseet, som är inhyst i Kalmar ångkvarn från 1847. Har bra veganska och vegetariska lunchalternativ.

3. Göra.

Kalmar är inte bara en vattenupplevelse. Ta en promenad genom Kvarnholmen och Gamla staden vid slottet. Upptäck Stortorget med Kalmar domkyrka, kullerstensgator, söta trähuslängor med rosenbuskar, stadsparken och samtidskonsten på Kalmar konstmuseum, Länsmuseet med regalskeppet Kronan och så själva Kalmar slott, stadens mest kända landmärke med en 800 år lång historia. Badväder? Kalmarsundsbadet är en uppskattad badplats, med utsikt över sundet och slottet. Här finns en 180 meter lång badbrygga och en härlig långgrund badvik, samt wc och dusch. Mer centralt ligger lilla badplatsen intill den gamla stadsmuren i stadsdelen Kattrumpan.

Kalmar konstmuseum
Kalmar konstmuseum. Foto: Anna Hållams
Café Lotsutkiken i Kalmar.

4. Fika.

Oas (Storgatan 26) är ett modernt kafé som serverar goda hemlagade veganska rätter och veganska glutenfria bakverk. Testa en smoothiebowl eller kanske något av deras raw-bakverk. Vad sägs till exempel om en peanut banana-cheescake eller en raw strawberry vanilla swirlcake? Kullzénska Caféet (Kaggensgatan 26) är Kalmars mesta och anrikaste fik. Här stiger ni in 1800-talet – och tar kanske en Milanopinne, en mördegskaka med mandelmassa i mitten, till kaffet. Vackra dagar vallfärdar folk till trädgårdskaféet i Krusenstiernska gården (Stora Dammgatan 9) nära slottet. Glass då? Vill ni ha något extra, så ska ni gå till Johannas Choklad (Kaggensgatan 1), Kalmars egen chokladtillverkare som även tillverkar glass av kvalitetsråvaror. Letar ni efter något i historisk miljö? Västerport Bar & Bistro (Larmgatan 15) ligger i den gamla stadsmuren från 1600-talet. Här fikar ni i den ombonade lokalen eller på den mysiga uteserveringen. Om ni vill ha panoramavy över Kalmarsund till kaffet är tipset Café Lotsutkiken på Tjärhovet, halvön som är hem till Kalmar hamn.

5. Kväll.

Bäst i stan? Enligt de flesta är det Postgatan (Postgatan 5). Själva kallar de sig för en gastronomisk fritidsgård. Här serveras nordisk mat med tydliga inslag av det småländska och öländska. Testa till exempel deras smapas, småländska tapas. Slipkajen (Utrustningskajen 15) ligger i Kalmars nybyggda waterfrontstadsdel, Varvsholmen. Deras burgare är redan omtalade. Lokala råvaror och säsongstänk gäller för både lunch och middag. Har dessutom kajservering i västläge. Kalmar kött och bar (Larmtorget 2) har som namnet avslöjar fokus på kötträtter från hela världen, de flesta på svenska råvaror som till exempel en pluma, kotlettkappa från Halla gård i Västergötland. Larmtorget är sommartid fyllt av uteserveringar och här hålls ofta gratiskonserter. Zegel Sommar och Bistro Wud i Kalmar gästhamn är också populära platser att hänga på under sommaren.

Restaurang Postgatan
Postgatan i Kalmar.
Alvaret på Öland
Foto: Alexander Hall

6. Tre roliga utflykter.

1. A World of Dinosaurs. På Tingby Gård strax utanför Kalmar finns Europas största dinosauriemuseum. Galet, men sevärt. 200 skelett och miljöer med ”levande” animatroniska dinosaurier.
2. Upzone Äventyrspark. Ligger på närliggande Stensö och har fem olika höghöjdsbanor med varierande svårighetsgrad. Det finns också flera hissnande linbanor.
3. Öland. Ta cykelfärjan M/S Dessi till Öland (maj-september). Under båtfärden kan ni se Kalmar från vattnet och passa på att fånga den ikoniska Kalmar-skylten på bild.

Denna guide uppdateras våren 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se