Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Jönköping

Foto: Anna Hållams

Att göra i Jönköping

Smålands Jerusalem. Jo, kyrkorna är många, men det moderna Jönköping blir alltmer framträdande. Ta till exempel Bauers brygga (efter sagomålaren John Bauer) invid Munksjöns vatten. Med sina fik och krogar har den blivit en given träffpunkt mitt i staden.

Tåg till Jönköping

En tågresa till Jönköping är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Vättern, lika mycket som staden, möter tågresenären som kommer till Jönköping. Från tågfönstret ser du den långa sandstranden. Vid god sikt anas Visingsö i horisonten. Från Resecentrum är det bara en kort promenad söderut till stadens centrum. Vill du längre bort går tåg i tre riktningar och bussar åt alla möjliga håll från Resecentrum. Det behövs i den utspridda kommunen med över 135 000 invånare (i själva Jönköpings stad bor drygt 90 000). Inte minst högskolans expansion har ökat befolkningen. Taxi hittar du lätt intill den fräcka stationsbyggnaden, ritad av Jönköpingsbördige Carl Nyrén.

Jönköping C

Jönköping C. Foto: Anna Hållams

Galleri Tegel i Jönköping

Det gamla maskinhuset från 50-talet är nu en restaurang. Foto: Anna Hållams

2. Lunch.

Lunchutbudet i Jönköping blir allt större. Veganska rätter får du hos Kafé Braheparken (Kyrkogatan 16), god husman hos Brasserie Park (Kyrkogatan 6). På kvällarna byts för övrigt menyn från småländska isterband och kålpudding med lingon – självklart! – till en mer fransk med ostron, musslor och konfiterad anka. En annan idé är att promenera någon minut till Tändsticksområdet. Det var tändstickor (det finns ett museum!) som en gång gjorde staden världskänd. Där finns bland annat mysiga Tegel (Tändsticksgränd 14) i en av de gamla fabrikslokalerna. På fredagar serverar en av Jönköpings mer omtalade krogar, Den Småländska Kolonin (Kyrkogatan 4) en lyxig grosshandlarlunch.

3. Göra.

Lite tid över? Ta då en promenad österut från centrum mot hamnkanalen. Här möts du av pampiga Stora hotellet och Vättern på ena sidan, och Munksjön med kulturhuset Spira (Kulturgatan 3) på den andra. Fortsätt sedan på smala Smedjegatan med en rad affärer som spännande Så in i Norden (Smedjegatan 14). Snart är du framme vid Hovrättstorget där Gamla Rådhuset från 1600-talet ligger. Nu har du Länsmuseet (Dag Hammarskjölds plats 2) strax till höger. Här finns en trevlig butik och du kan bland annat se en utställning om John Bauer. Dockade till museet är Stadsbiblioteket och Arkivhuset – där du kan lära dig mer om staden och en annan Jönköpingsbördig storhet: Viktor Rydberg (han med Tomten). Till sist: I Kulturhuset i Tändsticksområdet är det en kul jätteloppis på lördagar. 

Länsmuséet i Jönköping

Jönköpings länsmuseum speglar länets kulturhistoria och konst. Foto: Anna Hållams

Bryggan Café & Bistro i Jönköping

Bryggan serverar smörrebröd, lättare luncher och utsökt fikabröd. Foto: Anna Hållams

4. Fika.

Ett schyst fik behöver du inte leta länge efter i Jönköping. Det kryllar av bra kaféer – ofta fyllda av såväl studenter som pensionärer, plus alla åldrar däremellan. Stuk (Lantmätargränd 3) har snabbt blivit ett inneställe. Här frodas bagarglädjen med bullar i allehanda utföranden. Dessutom är deras pizzor smarriga. Bryggan (Södra Strandgatan 8) är populärt, inte minst på grund av sitt vattennära söderläge vid Munksjön. Mest klassiskt är Bernards (Kyrkogatan 12) med gräddpösiga bakverk.

5. Kväll.

Upplagd för gourmetmat? Sjön (Östra Storgatan 173) ligger dikt an Vätterstranden en bit bort österut (stadsbussarna stannar precis utanför). Eller prova ovan nämnda Den Småländska Kolonin, som är ett säkert, högklassigt kort. På Piren vid Vättern finns flera ställen med fantastisk utsikt mot solnedgången. Bra för en öl eller ett glas vin. Izakaya Moshi (Barnarpsgatan 16) bjuder på urgod mat med japansk twist. Till Duderino (Rökerigränd 1) kommer man främst för drinkarna, men även maten är schyst. Kanske köra all in på deras 250 kronors pappyburgare med karamelliserad lök, het barbecuesås och maple-glazed porkbelly?

Den som är ute efter mer tempo kan gå till nöjesduon Harrys och Sliver (Brunnsgatan 13). Innan du beträder Slivers dansgolv en trappa ned (Smålands största nattklubb) kan du grunda med mat och dryck på Harrys i markplan.

Restaurang Sjön i Jönköping

Sjön är en prisbelönt restaurang vid Vätterns kant. Foto: Anna Hållams

Husqvarna museum

Husqvarna Museum drivs av Huskvarna Hembygdsförening. Foto: Anna Hållams

6. Utflykt: Husqvarna fabriksmuseum.

Namnet Jönköping må ha spritts över världen på tändsticksaskarna. Det är dock Jönköpings tvillingstad Huskvarna som är mest känd, genom företaget Husqvarna som har tillverkat allt från k-pistar och motorcyklar till symaskiner. Är du intresserad av svensk industrihistoria ska du ta lokalbussen till Husqvarna fabriksmuseum (Hakarpsvägen 1), som ligger precis där Ådalsfallen mäktigt stupar ner. En av Huskvarnasonen Alf Henriksons verser handlar om fallen – den finns på en skylt utanför museet. Mitt emot ligger Smedbyn med små verkstäder från 1700-talet. Idag är de fyllda av hantverkare och konstnärer.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se 

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Jönköping!