Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Jönköping

Foto: Anna Hållams

Foto: Anna Hållams

Att göra i Jönköping

Vatten inramar Jönköping – staden är byggd mellan tre sjöar. Och det har på senare utnyttjats allt mer. Bostäder, affärer, krogar och kaféer tagit sig allt närmare vattnet. Annars förknippas Jönköping mycket med sina många (fri)kyrkor. Smålands Jerusalem är ju ett välkänt epitet.

Tåg till Jönköping

En tågresa till Jönköping är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Vättern, lika mycket som staden, möter tågresenären som kommer till Jönköping. Från tågfönstret ser ni den långa sandstranden. Vackra sommardagar är den proppfull med solande och badande. Vid god sikt anas Visingsö i horisonten. Resecentrum ligger mitt i staden. Vill ni längre bort avgår tåg i tre riktningar och bussar åt alla möjliga håll. Det behövs i den utspridda kommunen med över 140 000 invånare. Inte minst högskolans expansion har ökat befolkningen. Taxi hittar ni lätt intill den fräcka stationsbyggnaden, ritad av Jönköpingsbördige Carl Nyrén.

Jönköping C
Foto: Anna Hållams
Restaurang Tegel i Jönköping.
Foto: Anna Hållams

2. Lunch.

Lunchutbudet i Jönköping är brett. Ett bra val är Piquenique (Klostergatan 15). Mycket husmanskost, men också lättare rätter. Samt trivsam personlig service liksom inredning. Inte sällan hänger någon konstutställning på väggarna. Ute efter något veganskt? Testa Kafé Braheparken (Kyrkogatan 16). En annan idé är att promenera till Tändsticksområdet. Det var tändstickor (det finns ett museum här) som en gång gjorde staden världskänd. Här finns bland annat fiskrestaurangen Pescadores (Tändsticksgränd 21) och mysiga Tegel (Tändsticksgränd 14). Annars är det bara att gå Västra och Östra Storgatan fram genom Jönköping (gatorna binds samman av en kanalbro). Det finns matställen nästan överallt.

3. Göra.

Lite tid över? Ta då en promenad österut från centrum mot hamnkanalen. Här möts ni av pampiga Stora hotellet och Vättern på ena sidan och Munksjön med kulturhuset Spira (Kulturgatan 3) på den andra. Fortsätt sedan på smala Smedjegatan med en rad affärer som spännande Så in i Norden (Smedjegatan 14). Här finns också flera matställen. Snart är ni framme vid Hovrättstorget där Gamla Rådhuset och Göta hovrätt ligger. Nu har ni Länsmuseet (Dag Hammarskjölds plats 2) strax till höger. Här finns en trevlig butik. Dockade till museet är Stadsbiblioteket och Arkivhuset, där ni kan lära er mer om staden och en annan Jönköpingsbördig storhet: Viktor Rydberg (han med Tomten). Till sist: I Kulturhuset i Tändsticksområdet är det en kul jätteloppis på lördagar.

Jönköpings länsmuseum
Foto: Anna Hållams
Fiket Bryggan i Jönköping
Foto: Anna Hållams

4. Glass och fika.

Ett schyst fik behöver ni inte leta länge efter i Jönköping. Det kryllar av bra kaféer, ofta fyllda av såväl studenter som pensionärer, plus alla åldrar däremellan. Stuk (Lantmätargränd 3) har snabbt blivit ett inneställe. Här frodas bagarglädjen med bullar i allehanda utföranden. Dessutom är deras pizzor riktigt bra. Bryggan med glassbar (Södra Strandgatan 8) är populär. En klassiker är Bernards (Kyrkogatan 12) med gräddpösiga bakverk. Bästa glasstället i staden är Glassfabriken (Östra Storgatan 48).

5. Kväll.

Upplagd för finmat? Sjön (Östra Storgatan 173) ligger dikt an Vätterstranden en bit bort österut (stadsbussarna stannar precis utanför). På Piren vid Vättern finns flera ställen med fantastisk utsikt mot solnedgången. Bra för en glass, öl eller ett glas vin. Samma gäller Bauers brygga (efter sagokonstnären John som även han var Jönköpingsbördig – på Länsmuseet finns en utställning). Matställen ligger här på rad i soligt läge intill Munksjöns vatten och. Izakaya Moshi (Barnarpsgatan 16) bjuder på urgod mat med japansk twist. Till Duderino (Rökerigränd 1) kommer man främst för drinkarna, men även maten är schysst.

Restaurang Sjön i Jönköping
Foto: Anna Hållams
Husqvarna Museum
Foto: Anna Hållams

6. Utflykt: Husqvarna fabriksmuseum.

Namnet Jönköping må ha spritts över världen på tändsticksaskarna. Det är dock Jönköpings tvillingstad Huskvarna som är mest känd, genom företaget Husqvarna som har tillverkat allt från k-pistar och motorcyklar till symaskiner. Är du intresserad av svensk industrihistoria ska du ta lokalbussen till Husqvarna fabriksmuseum (Hakarpsvägen 1), som ligger precis där Ådalsfallen mäktigt stupar ner. En av Huskvarnasonen Alf Henriksons verser handlar om fallen – den finns på en skylt utanför museet. Mitt emot ligger Smedbyn med små verkstäder från 1700-talet. Idag är de fyllda av hantverkare och konstnärer.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Jönköping gäller Folkhälsomyndighetens och lokala myndigheters rekommendationer och riktlinjer för minskad smittspridning av coronavirus.

Denna guide uppdaterades våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se 

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Jönköping!