Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Helsingborg

Att göra i Helsingborg

Förr kallades Helsingborg för "Sundets pärla". Numera föredrar stadens marknadsförare sloganen "Helsingborg – staden för dig som vill något". Pärla eller inte, det glittrar i sundet och besökaren hittar såväl fina strandpromenader som medeltida torn, kulturhus och spännande restauranger.

Tåg till Helsingborg

En tågresa till Helsingborg är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Helsingborg ligger i nordvästra Skåne och är Sveriges åttonde största stad med strax över 150 000 invånare. Med tåg anländer ni till Helsingborgs centralstation, som också är en central knutpunkt för stadens busstrafik och båtarna till Helsingör. I Helsingborg är det enkelt att ta sig runt till fots, men cykel går att hyra hos Travelshop i resecentrat på centralstationen.

Rakt norrut från stationen ligger de mysiga strandpromenaderna Gröningen och Fria bad (eller Örestrandsbadet, som är dess egentliga namn). På vägen dit går ni förbi Stortorget med det medeltida tornet Kärnan, kulturhuset Dunkers och funkispärlan Helsingborgs konserthus.

Helsingborg
Foto: David Lundin
Mommees i Helsingborg
Restaurang Mommee´s

2. Lunch.

Helsingborg har ett stort utbud av lunchrestauranger. Coola Mommee's (Södra Storgatan 28) självtitulerar sig ”stans minsta restaurang”. Här serveras gedigna asiatiska rätter. Gå gärna hit när massaman curry står på menyn. De fluffiga baoburgarna är också populära.

Ikoniska Madame Moustache (Norra Storgatan 9) är inhyst i ett korsvirkeshus, Gamlegård, med anor från 1700-talet. Menyn lutar åt traditionell husmanskost där ett stående inslag är skånsk äggakaga med fläsk och lingon. Brutale (Drottninggatan 20) erbjuder goda pizzor och sallader. Ett bra val är deras carpaccio på kravmärkt nötrulle från Sjöbo. 

Till K-gränd (Kolmätaregränden 7) går ni för de fluffiga, hemtrillade köttbullarna, som görs på dubbelmald skinkfärs. Creo (Bruksgatan 18) är en ambitiös och väldesignad krog. Här dominerar den nya tidens kök med skummade såser och emulsioner. Brasseriet (Redaregatan 50), i nya stadsdelen Oceanhamnen, lockar med bra pasta och hamnutsikt. Här kan ni se Helsingörfärjorna lämna och angöra hamnen.

3. Göra.

Under soliga dagar är det ljuvligt att i makligt tempo strosa norrut längs den kilometerlånga strandpromenaden. I Helsingborg är det självfallet även bad som gäller. Gärna året om. Utöver sommarpopulära Fria bad som ligger centralt, har staden en lång tradition av kallbad. Längs kusten hittar du flera kallbadhus, bland annat Kallis med anor från 1865.

För den som vill få mer av vandringskänsla finns Landborgspromenaden, som är en del av Skåneleden. Här passerar ni Rååns dalgång och Ramlösaravinen, och kan passa på att gå upp i den medeltida borgen Kärnan som är Helsingborgs symbol och varumärke. Efter Kärnan kan ni gå vidare genom vackra parker och naturreservatet Pålsjö skog. Till sist är ni framme i Sofieros slottsträdgård där de magnifika rhododendronbuskarna blommar hela juni.

Glöm inte att besöka Fredriksdal, ett av Sveriges främsta friluftsmuseum som också har en fin botanisk trädgård. Förutom fantastiska växter finns det gamla stadskvarter där man lär sig om äldre tider, och massor av djur som barnen kan klappa.

Den som vill avnjuta kultur hittar alltid intressanta utställningar på Dunkers kulturhus (Kungsgatan 11).

Strandpromenaden i Helsingborg
Foto: Anna Alexander Olsson
Ta en kaffe på Årets kafé, Bruket kaffebar.

4. Fika.

Fahlmans konditori (Stortorget 11) är en institution som har försett helsingborgarna med kaffe och den lokala specialiteten "bulle med bulle" (en chokladboll i en fralla) i över 100 år. 

För den som vill fika i bevarad 50-talsinspirerad miljö finns Ebbas Fik (Bruksgatan 20) som ligger på en tvärgata till Järnvägsgatan. Sötsugna kan testa mintchokladbollen "Sputnik" eller klassiska finkakan "Hälsingborgare". På samma gata ligger Bruket kaffebar (Bruksgatan 9) som fått utmärkelsen Årets kafé två gånger. Här erbjuds både lyxfrukost och salladslunch. Hållbarhetstänket går igenom såväl meny som inredning. 

Nyöppnade Margit Café (Kullagatan 36) erbjuder en helt vegetarisk meny i en mysig miljö. Vegabsalladen med hemgjord vitlökssås är uppskattad, liksom den hembakade morotskakan med egen twist. Chocolatte (Drottninggatan 14) har allt för chokladälskaren. Testa storsäljande pralinen med brynt smör.

 

5. Kväll.

Helsingborg sägs vara en av Sveriges restaurangtätaste städer. Vid Gröningen, utmed strandpromenaden, ligger den eleganta fiskrestaurangen Sillen & Makrillen (Gröningen Norra 1). Nästan ett måste, lika bra som maten är utsikten över ett Öresund som öppnar upp sig mot Kattegatt.

En populär italienare är Regio (Drottninggatan 100) som slog upp dörrarna mitt under pandemin. Har även pizzor. Vill ni ta en fördrink rekommenderas Kol & Cocktails (Södra Storgatan 11). Yoko (Järnvägsgatan 3) vid centralstationen satsar på fusion japanskt/lokalt. Konceptet är dinnerclub med lite högre musik och tempo.

En helt annan upplevelse erbjuder Benchwarmers Taproom (Helsingörskajen 2). En skön blandning av mikrobryggeri, restaurang och hamn. Populärt bland lokala hipsters. Har fått en systerkrog i heta Oceanhamnen. Nabo matbar (Drottninggatan 124) kör smårätter i fusion mellan olka nationella kök. Mysig hemma hos-känsla i modern kvarterskrogskostym.

Château Forêt (Södra Storgatan 19) är en gemytlig kvarterskrog med hög nivå. Tryffel- och parmesanknytena i svampbuljong rekommenderas. På Avant la Forêt (Södra Storgatan 15) är menyn enklare och lockar främst drop in-gäster.

Till sist: Självklart har även Helsingborg en rooftop bar. SeaU (Kungsgatan 1) är Clarion Hotels stora bar på åttonde våningen. Här erbjuds drinkar med fantastisk vy över Öresund och Själland.

Restaurang Sillen & Makrillen i Helsingborg
Utsikt från restaurang Sillen & Makrillen
Ta en tur till Wallåkra.

6. Tre roliga utflykter.

1. Tura. Ingen plats, men båtupplevelse i världsklass. Åk fram och tillbaka mellan Helsingör och Helsingborg några gånger, njut av utsikten, dansk öl och smørrebrød.

2. Kullaberg. Strax norr om Helsingborg ligger Kullaberg, Kullen, ett av Sveriges kanske vackraste kustområden. Här kan ni cykla, vandra och klättra.

3. Wallåkra. Ligger mellan Helsingborg och Landskrona och kan bäst beskrivas som ett kluster av konstnärer, hantverkare och krögare – i en trakt full av kulturarv.

 

Denna guide uppdaterades under våren 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se