Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Helsingborg

Att göra i Helsingborg

Förr i tiden kallades Helsingborg för "Sundets pärla". Numera föredrar stadens marknadsförare sloganen "Helsingborg – Sveriges trevligaste stad". Pärla eller inte, det glittrar i sundet och besökaren hittar såväl fina strandpromenader som medeltida torn, kulturhus och fina uteserveringar med god mat och dryck här.

Tåg till Helsingborg

En tågresa till Helsingborg är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Helsingborg ligger i nordvästra Skåne och är Sveriges åttonde största stad med strax över 147 000 invånare. Anländer med tåg gör ni till Helsingborgs centralstation, som också är en central knutpunkt för stadens busstrafik och båtarna till Helsingör.

I Helsingborg är det enkelt att ta sig runt till fots, men vill ni hyra cykel går det att göra hos Travelshop i resecentrat på centralstationen. Rakt norrut från stationen ligger de mysiga strandpromenaderna Gröningen och Fria bad (eller Örestrandsbadet, som är dess egentliga namn). På vägen dit går ni förbi Stortorget med det medeltida tornet Kärnan, kulturhuset Dunkers och funkispärlan Helsingborgs konserthus.

Helsingborg
Foto: David Lundin
På Linnea och Basilika, serveras du wokad och marinerad lunchmat från Thailand och Vietnam.

2. Lunch.

Helsingborg har ett stort utbud av lunchrestauranger. Längs kajen i Norra Hamnen äter ni med utsikt över hamnen och Öresund. Här finns till exempel Roy’s Mat & Bar (Kajpromenaden 21) och Moyo (Båthusgatan 15). På coola Mommee's (Södra Storgatan 28) serveras goda thailändska rätter, även vegetariska. Gå gärna dit när massamancurry står på menyn. På Brutale (Drottninggatan 20) äter ni goda pizzor. Ett bra val är carpaccio piccante med oxfilé och tryffelkräm. Populära restaurangkedjan Linnea & Basilika (Drottninggatan 17) är mumma för den som gillar wokad och marinerad mat från Asien.

3. Göra.

Under soliga dagar är det ljuvligt att i makligt tempo ta sig fram längs den kilometerlånga strandpromenaden norr om centrum. Vackra vyer och fikaställen längs vägen. Och sommartid, bad så klart. Fria bad är Helsingborgs mest centrala badplats, och ligger just utmed strandpromenaden.

För den som vill få mer av vandringskänsla finns Landborgspromenaden, som är en del av Skåneleden. Här passerar ni Rååns dalgång och Ramlösaravinen, och kan i en paus passa på att gå upp i den medeltida borgen Kärnan som är Helsingborgs symbol och varumärke. Efter Kärnan kan ni gå vidare genom vackra parker och naturreservatet Pålsjö skog. Till sist är ni framme i Sofieros slottsträdgård där de magnifika rhododendronbuskarna blommar hela juni.

Glöm inte att besöka Fredriksdal, ett av Sveriges främsta friluftsmuseum som också har en fin botanisk trädgård. Förutom fantastiska växter finns det gamla stadskvarter där man lär sig om äldre tider, och massor av djur som barnen kan klappa.

Den som vill avnjuta kultur hittar alltid intressanta utställningar på Dunkers kulturhus (Kungsgatan 11).

Strandpromenaden i Helsingborg
Foto: Anna Alexander Olsson
Zoégas egna kafé
Foto: Björn Rudnert

4. Glass och fika.

Fahlmans (verkar bara heta så) (Stortorget 11) är en konditoriinstitution som har försett helsingborgarna med kaffe och den lokala specialiteten "bulle med bulle" (en chokladboll i en fralla) i över 100 år. Kaffemärket Zoégas (Drottninggatan 30) har sitt eget kafé mitt i staden och där kan man prova flera speciella kaffeblandningar som mals på plats. För den som vill fika i 50-talsinspirerad miljö finns Ebbas Fik (Bruksgatan 20) som ligger på en tvärgata till Järnvägsgatan. På samma gata ligger Bruket kaffebar (Bruksgatan 9) som fått utmärkelsen Årets kafé, och erbjuder både lyxfrukost och salladslunch.

Sugen på glass? Då ska ni gå direkt till 1959 Gelateria (Kullagatan 36). Här serveras omsorgsfullt gjord gelato, glass på italienskt vis, med en historia som sträcker sig tillbaka till just 1959.

5. Kväll.

Helsingborg sägs vara en av Sveriges restaurangtätaste städer. Vid Gröningen ligger den eleganta fiskrestaurangen Sillen & Makrillen (Gröningen Norra 1). Kigo (Sundstorget 3) har snabbt blivit en av helsingborgarnas favoriter, här serveras asiatiskt inspirerad mat. För den som vill få lite spansk tapaskänsla är det bra att titta in på Barrica Mat & Vinbar (Kullagatan 47). I närheten ligger hippa Drottninggatan 35 (samma adress) där ni kan få asian fusion på socialt tapasvis. Prova tempuran eller råbiffen. Runt Mariatorget finns flera populära restauranger, bland annat italienaren Olssons Skafferi (Mariagatan 6) som har en bra vinlista. Vill ni ta en fördrink rekommenderas Kol & Cocktails (Södra Storgatan 11) eller Madame Moustache (Norra Storgatan 9).

Restaurang Sillen & Makrillen i Helsingborg
Utflykt till Kullaberg
Foto: Mikael Tannus

6. Tre roliga utflykter:

1. Cykla längs kusten. Det finns havsnära cykelleder både norr och söder om Helsingborg. Kattegattleden och Sydkustleden bjuder på vackra naturvyer från tvåhjulingen.

2. Kullen. Längs ett av Sveriges vackraste naturområden kan ni cykla, vandra och klättra.

3. Ön Ven mitt i sundet. Ta färjan till ljuvliga Ven och passa på att besöka Tycho Brahe-muséet och whiskydestilleriet Spirit of Hven.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Helsingborg gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer för minskad smittspridning av coronavirus.

Denna guide uppdaterades under våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se