Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Helsingborg

Att göra i Helsingborg

Förr kallades Helsingborg för "Sundets pärla". Numera föredrar stadens marknadsförare sloganen "Helsingborg – staden för dig som vill något". Pärla eller inte, det glittrar i sundet och besökaren hittar såväl fina strandpromenader som medeltida torn, kulturhus och spännande restauranger.

Tåg till Helsingborg

En tågresa till Helsingborg är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Helsingborg ligger i nordvästra Skåne och är Sveriges åttonde största stad med strax över 150 000 invånare. Med tåg anländer ni till Helsingborgs centralstation, som också är en central knutpunkt för stadens busstrafik och båtarna till Helsingör. I Helsingborg är det enkelt att ta sig runt till fots, men cykel går att hyra hos Travelshop i resecentrat på centralstationen.

Rakt norrut från stationen ligger de mysiga strandpromenaderna Gröningen och Fria bad (eller Örestrandsbadet, som är dess egentliga namn). På vägen dit går ni förbi Stortorget med det medeltida tornet Kärnan, kulturhuset Dunkers och funkispärlan Helsingborgs konserthus.

Helsingborg
Foto: David Lundin
På Linnea och Basilika, serveras du wokad och marinerad lunchmat från Thailand och Vietnam.

2. Lunch.

Helsingborg har ett stort utbud av lunchrestauranger. Längs kajen i Norra Hamnen äter ni med utsikt över hamnen och Öresund. Här finns till exempel Roy’s Mat & Bar (Kajpromenaden 21) där mat från havet står i fokus. På coola Mommee's (Södra Storgatan 28), som självtitulerar sig ”stans minsta restaurang” serveras gedigna asiatiska rätter. Gå gärna dit när massaman curry står på menyn. De fluffiga baoburgarna är också populära. På Brutale (Drottninggatan 20) äter ni goda pizzor och sallader. Ett bra val är carpaccio signature med kravmärkt rå nötrulle från Sjöbo. K-gränd (Kolmätaregränden 7) har traditionell husmanskost på menyn. Stående på menyn är de fluffiga, hemtrillade köttbullarna som görs på dubbelmald skinkfärs. Creo (Bruksgatan 18) är en ambitiös och väldesignad krog. Här dominerar den nya tidens kök med skummade såser och emulsioner. Populära restaurangkedjan Linnea & Basilika (Drottninggatan 17) rekommenderas för den som gillar wokad och marinerad mat från Asien.

3. Göra.

Under soliga dagar är det ljuvligt att i makligt tempo strosa norrut längs den kilometerlånga strandpromenaden. I Helsingborg är det självfallet även bad som gäller. Gärna året om. Utöver sommarpopulära Fria bad som ligger centralt, har staden en lång tradition av kallbad. Längs kusten hittar du flera kallbadhus, bland annat Kallis med anor från 1865.

För den som vill få mer av vandringskänsla finns Landborgspromenaden, som är en del av Skåneleden. Här passerar ni Rååns dalgång och Ramlösaravinen, och kan passa på att gå upp i den medeltida borgen Kärnan som är Helsingborgs symbol och varumärke. Efter Kärnan kan ni gå vidare genom vackra parker och naturreservatet Pålsjö skog. Till sist är ni framme i Sofieros slottsträdgård där de magnifika rhododendronbuskarna blommar hela juni.

Glöm inte att besöka Fredriksdal, ett av Sveriges främsta friluftsmuseum som också har en fin botanisk trädgård. Förutom fantastiska växter finns det gamla stadskvarter där man lär sig om äldre tider, och massor av djur som barnen kan klappa.

Den som vill avnjuta kultur hittar alltid intressanta utställningar på Dunkers kulturhus (Kungsgatan 11).

Strandpromenaden i Helsingborg
Foto: Anna Alexander Olsson
Ta en kaffe på Årets kafé, Bruket kaffebar.

4. Fika.

Fahlmans konditori (Stortorget 11) är en institution som har försett helsingborgarna med kaffe och den lokala specialiteten "bulle med bulle" (en chokladboll i en fralla) i över 100 år. För den som vill fika i bevarad 50-talsinspirerad miljö finns Ebbas Fik (Bruksgatan 20) som ligger på en tvärgata till Järnvägsgatan. Sötsugna kan testa mintchokladbollen "Sputnik" eller klassiska finkakan "Hälsingborgare".

På samma gata ligger stramt inredda Bruket kaffebar (Bruksgatan 9) som fått utmärkelsen Årets kafé, och erbjuder både lyxfrukost och salladslunch. Hållbarhetstänket går igenom såväl meny som inredning.

Sugen på glass? Då ska ni gå direkt till 1959 Gelateria (Kullagatan 36). Här serveras omsorgsfullt gjord gelato, glass på italienskt vis, med en historia som sträcker sig tillbaka till just 1959. Chocolatte (Drottninggatan 14) har allt för chokladälskaren. Testa pralinen Virgin Mojito, eller ljuvliga storsäljaren med brynt smör.

5. Kväll.

Helsingborg sägs vara en av Sveriges restaurangtätaste städer. Vid Gröningen, utmed strandpromenaden, ligger den eleganta fiskrestaurangen Sillen & Makrillen (Gröningen Norra 1). För den som vill få lite spansk tapaskänsla är det bra att titta in på Barrica Mat & Vinbar (Kullagatan 47). Runt Mariatorget finns flera populära restauranger, bland annat Olsons Skafferi (Mariagatan 6) som har italienska klassiker och bra vinlista. Prova deras carbonara med guanciale, lufttorkad griskind! En annan bra italienare är Regio (Drottninggatan 100) som slog upp dörrarna under pandemin. Har även pizzor. Vill ni ta en fördrink rekommenderas Kol & Cocktails (Södra Storgatan 11) eller Madame Moustache (Norra Storgatan 9). Yoko (Järnvägsgatan 3) vid centralstation satsar på fusion japanskt/lokalt. Konceptet är dinnerclub med lite högre musik och tempo. En helt annan upplevelse erbjuder Benchwarmers Taproom (Helsingörskajen 2). En skön blandning av mikrobryggeri, restaurang och hamn. Populärt bland lokala hipsters.

Till sist: Även Helsingborg har fått en rooftop bar. Det är SeaU (Kungsgatan 1), Clarion Hotels stora bar på åttonde våningen, som erbjuder drinkar med fantastisk vy över Öresund.

Ta en tur till Wallåkra.

6. Tre roliga utflykter.

1. Tura. Ingen plats, men båtupplevelse i världsklass. Åk fram och tillbaka mellan Helsingör och Helsingborg några gånger, njut av utsikten, dansk öl och smørrebrød.

2. Kullaberg. Strax norr om Helsingborg ligger Kullaberg, Kullen, ett av Sveriges kanske vackraste kustområden. Här kan ni cykla, vandra och klättra.

3. Wallåkra. Ligger mellan Helsingborg och Landskrona och kan bäst beskrivas som ett kluster av konstnärer, hantverkare och krögare – i en trakt full av kulturarv.

 

Denna guide uppdaterades under våren 2022. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se