Stadsguiden
Resa till Halmstad
Att göra i Halmstad
Halmstad växer och har numera ett trevligt kafé- och krogutbud. Till exempel tv-kändisen My Feldts tre (!) fikaställen och den eviga halmstadklassikern Pio matsal och bar. Och runt staden lockar saltstänkta, milslånga stränder och inte mindre än 57 olika naturreservat.
Tåg till Halmstad
En tågresa till Halmstad är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.
1. Ankomst.
Med sina drygt 100 000 invånare är Halmstad inte längre den småstad Gessle sjöng om på 1980-talet. Ån Nissan mynnar ut i Kattegatt här, och delar staden i "Öster" och "Väster". Från järnvägsstationen når ni centrum på tio minuter i makligt promenadtempo över ån, via antingen Slottsbron eller Österbro.


2. Lunch.
Sugna på husmanrätter med lite franska influenser? Då ska ni ta er till kvarterskrogen Bistro Jarlen (Fredsgatan 5) som ligger strax intill Centralstationen. Har lunchrätter som baconlindad kycklingfilé med örtrostad potatis, dragonsås och haricots verts. Mysiga Indian Zayka (Köpmansgatan 25) är en lokal favorit. Har riktigt bra vegetariska rätter som malai kofta, hemlagade grönsaksbollar med indisk färskost och nötter. Lite längre bort, cirka tjugo minuters promenad, från Centralstationen ligger Chalenius & Fredins (Kristinehedsvägen 1), kanske lite överraskande inrymt i stans Volvohandlares lokaler. Tveklöst en av Halmstads bästa luncher, med grym salladsbuffé och sött efteråt till kaffet. Kafé Brooktorpsgården (Kyrkogatan 12), i ett av stadens äldsta hus, serverar lite av varje, allt fräscht och hemlagat. Prova till exempel primörsoppan med grön sparris och sockerärter.
3. Göra.
Även om ni inte är kyrkligt lagda kan Sankt Nikolai kyrka (Kyrkogatan, vid Stora torg) vara intressant att besöka. Den har stått pall för både stadsbränder och krig ända sedan den stod klar i slutet av 1400-talet. Intill Norre Katts park hittar ni Hallands konstmuseum (Tollsgatan 2). Halländskt måleri och annan konst utgör basen i samlingarna, som kompletteras med tillfälliga utställningar. Fortsätt en bit till längs med Nissan till The Photo Gallery (Slottsmöllan 10B, ingång E) och låt er hänföras av bilder tagna av världskända fotografer, hängda i cool industrimiljö.
Stadsnära naturupplevelser finns på Galgberget, 10 minuters promenad nordväst om centrum. Här finns vacker bokskog och imponerande panoramautsikt från Utsiktstornet (Stendahlsvägen 2). Här kan ni se hela Laholmsbukten ända ut till Hallands väderö och Bjärehalvön. För de yngre finns här också den omtyckte lekplatsen Sagoängen.


4. Fika.
Mitt i stan basar kända mångsysslaren My Feldt över tre ställen: sitt prisbelönta bageri Feldts Bröd & Konfekt (Kasten Rönnowsgatan 10), Feldts Tivolikiosk och Feldts glasskiosk (Nygatan 1). Surdegsmackor, bakverk och glass, allt gjort utan fusk och skumma ämnen bland ingredienserna. Garanterat hembakt hittar ni även på ovan nämnda Brooktorpsgården (Kyrkogatan 12). Cortado Coffee Shop (Tyghusgatan 2) är sannolikt bäst i staden på kaffe, men det finns även frukost och lunch på menyn.
Halmstad har flera högklassiga glasställen, till exempel World of Riccardo (Fredsgatan 8) och Zancottis Gelato (Fredriksvallsgatan 7). Båda serverar italiensk glass i toppklass. Smakerna varierar med årstiden, men Riccardos go nuts och Zancottis gelato på ugnsrostade citroner är båda vansinnigt goda.
Är vädret bra rekommenderas en promenad utmed Nissan till Söderpiren (Småbåtsgatan 4). Njut där av en fika eller ta något lättare att äta, med fötterna nedborrade i sanden och blicken ut mot Kattegatt.
5. Kväll.
Det finns numera gott om bra middagsalternativ i Halmstad. Zigges Garage (Hamngatan 45) intill Nissan är ett poppis, opretentiöst hak med delikata tapas och pinxos på menyn. Il grillo - wine & tales (Storgatan 43) har även de anammat konceptet med fler, men mindre rätter. Mysigt, opretentiöst och gott från det italienska köket. Har även bra viner. Moules frites, pasta limon, japansk ramen ... vad som hamnar på menyn på Söderfamiljen (Södra vägen 35) vet man aldrig. Det hänger på vad ägarna är sugna på för tillfället, men allt håller hög klass. Takenaka (Hantverksgatan 19) var sannolikt ett av de första sushihaken i Halmstad, och är efter snart tjugo år fortfarande en fixstjärna i stan när du är sugen på japanskt. En Halmstadsklassiker kan ni njuta på Pios matsal och bar (Storgatan 37): Pios planka på antingen kött eller fisk, som alltid finns att beställa.


6. Tre utflykter.
1. Tylösand. Behövs någon beskrivning? Tylösand är en av Sveriges mest kända semesterorter med sin fyra kilometer långa sandstrand. På Hotel Tylösand kan man utöver att bo och äta, även se fotokonst i världsklass.
2. Patriks prylar. Inredningsbutik som är svår att beskriva – den måste upplevas! Hembakat fika finns på Lindas ekocafe, som ligger inrymt i butiken.
3. Vargaslätten. För alla med minsta trädgårdsintresse är Vargaslätten en helt unik utflykt. En liten oas med arkitektur, hantverk, konst och natur i en egensinnig blandning.
Denna guide uppdaterades våren 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se
{{ getModalHeaderText() }}
{{ getModalInfoText() }}
{{ getModalInfoText2() }}