Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Halmstad

Att göra i Halmstad

Med en uppfräschad stadskärna har den halländska residensstaden numera betydligt mer att erbjuda, året om, än bara salta bad och sandstränder. Riktig italiensk glass, surdegsbagerier i nationell toppklass och flera högklassiga krogar.

Tåg till Halmstad

En tågresa till Halmstad är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Halmstad är placerat ganska precis halvvägs mellan Malmö och Göteborg och delat på mitten av ån Nissan som här har sin mynning ut i Kattegatt. Här bor runt 70 000 invånare och centralstationen återfinns i den kanske vackraste stadsdelen: Östra förstaden. Härifrån når du centrum på en 10 minuter kort promenad över Nissan via antingen Slottsbron eller Österbro. 

Halmstad centrum

Foto: Anders Andersson

Magasinet Slottsmöllan

Magasinet Slottsmöllan serverar husmanskost med säsongens råvaror. Foto: Anders Andersson

2. Lunch.

Följ Stationsgatan åt vänster när du kommer ut från stationen så ligger Kalervos (Stationsgatan 37) ett stenkast bort i de gamla lokstallarna. Ett par rätter varje lunch, plus sallader. Rakt över Nissan ligger mysiga Söderfamiljen (Södra vägen 35), som är värt ett besök inte minst för läget. Strax intill Stora torg käkar du riktigt bra indiskt på Indian Kitchen (Nygatan 8). Testa det vegetariska alternativet på lunchen. Gott, mättande och prisvärt.

3. Göra.

Halmstad är en lagom kompakt stad att flanera i. Börja till exempel på strandpromenaden utmed Nissan längs med det nya bostadsområdet Gamletull. Passa samtidigt på att besöka Halmstads stadsbibliotek (Axel Olsons gata 1) med sin spännande arkitektur, alldeles efter Österbro. Korsar du sedan Nissan över Järnvägsbron och viker vänster kommer du snart till den vackra parken Norre katts park, där Pippiparken är en omtyckt lekplats för barnen. Är du ute efter stadsnära naturupplevelser ligger Galgberget fem minuters promenad nordväst om centrum med såväl promenadstråk och lekplatser som utsikt över hela Halmstad.

Göra i Halmstad

Halmstads stadsbibliotek. Foto: Thore Gunnarsson.

Feldt's Bröd och Konfekt

Prisbelönta Feldt's Bröd & Konfekt. Foto: Anders Andersson

4. Fika.

Intill den gamla befästningsvallen Norre port ligger Cortado Coffeeshop (Tyghusgatan 2). Sannolikt bäst i Halmstad på kaffe, men har även frukost och lunch på menyn. Brooktorpsgården (Kyrkogatan 12) ligger i ett av stadens äldsta hus, nära S:t Nikolai kyrka. Innergården är en stilla oas att vila benen vid. Mysigt! I ett snett och vint och väldigt mysigt korsvirkeshus från 1700-talet ligger Skånskan (Storgatan 40), med såväl mackor och bakverk som egentillverkade chokladpraliner. Feldt’s Bröd & Konfekt (Kasten Rönnowsgatan 10 ) har belönats med Svenska gastronomipriset och är väl värt ett besök. Bakverk och surdegsbröd av yppersta klass.

5. Kväll.

Pinchos (Storgatan 36) utger sig för att vara världens första apprestaurang och har ett kul koncept som inte minst barnen älskar. Bordsbokning, matbeställning och betalning sker alltihop i Pinchosappen. Är du sugen på japanskt är Takenaka (Hantverksgatan 19) stället för dig. Välkänt för sin sushi. Pizza/italienskt äter du bäst på Trattoria La Pizza (Karl XI:s väg 19). Är det uppklätt och finmiddag som står på schemat finns flera bra restauranger att välja på, till exempel Pio Matsal & Bar (Storgatan 37) eller Hummer Grill & Bar (Storgatan 23). Ovanpå Norre port, en kvarvarande del av stadens försvarsverk från början av 1600-talet, hittar du Roots (Tyghusgatan 10). Avslappnat häng, goda drinkar, vegetarisk/vegansk meny och sporadisk livemusik.

Kväll i Halmstad

Pizza och italienskt äter du bäst på Trattoria La Pizza.

Utflykt i Halmstad

Tylösand. Foto: Patrik Leonardsson.

6. Utflykt: Tylösand.

För de flesta är nog Halmstad synonymt med Tylösand, som är en upplevelse även offseason. Ta buss 30 från centrum och kliv av på Tylöhusvägen. Hotel Tylösand har förutom mat och spa även en av landets mest omfattande samlingar av fotokonst, och du behöver inte vara gäst för att njuta av verken. Fortsätt sedan med buss 30 till populära World of Riccardos (Möllegårds kvarn). Börja med en tur i det trolska naturreservatet och njut sedan hemlagad italiensk glass, eller lite antipasto.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se