Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Välkommen till Göteborg och Hotel Pigalle!

Promenaden till Hotel Pigalle är kort från Göteborgs Centralstation. Bara gena över Drottningtorget och ner på Södra Hamngatan, sedan framme. Men den fem minuter korta promenaden ställer till det för oss. Det blåser snålt och när vi passerar Kvarnbron börjar vi småspringa den sista biten fram till Södra Hamngatan 2A. Huttrande kastar vi oss själva och väskorna in genom en liten dörr, vi nästan ramlar in i en man med stormhatt. Mannen med hatten spricker upp i ett stort leende! ”Välkomna till oss!”.

Text på fönster till Hotel Pigalle

 

”Mannen med stormhatt spricker upp i ett stort leende: Välkomna till oss!"

 

Mikael Berger som jobbar i receptionen i dag på Hotel Pigalle i dag hänger upp ett par rumsnycklar bakom receptionsdisken. Han vinkar fram oss. Verkar ha förstått att vi närapå blåst sönder och undrar om vi vill ha något. Något varmt eller något starkt? Kanske lite småplock och chark? Vi tackar ja till allt, och sjunker ner i en skön djuphäftade Chesterfieldsoffa i sammet.

I receptionen som också är en hotellbar har Mikael fått sällskap av Marina och Jesper. I vita skjortor, svarta hängslen, svarta byxor och välputsade skor delar de vant upp arbetet. Snabb incheckning på ena hörnet av Mikael. I mitten vevar Marina fram lövtunna skivor chorizo ur den vackert röda skärmaskinen. Hon bryter också ut munsbitar ur långlagrad parmesan och fiskar upp spanska gröna och lite söta manzanilla-oliver ur en stor antik glasburk. På Jespers kant tappas calvados, pinot noir och kall öl. Det pratas, skrattas och hejas igenkännande. Det är en god fredagsstämning.

Baren som heter Bar Amuse har en färgskala som går i buteljgrönt, vinrött och flertalet bruna nyanser. Inredningen består av mörkt trä, blyinfattat glas, fransar, antika guld- och mässingsdetaljer, äkta mattor, kristallkronor och djuphäftade möbler i skinn eller sammet. Och ett uppstoppat dovhjortshuvud. Inredningen är fascinerande, överallt finns det något att upptäcka, små personliga detaljer, en tavla, en ny gäst. Ju längre in i charktallriken vi kommer, desto mer känner vi oss som stamgäster. Stämningen är lättsam och trion bakom den robusta grönskimrande marmorbänken har full kontroll på uppgraderingar av rum, påfyllningar av oliver och den fredagslediga stämningen.

Vi hänger kvar i baren i flera olivpåfyllningar men inser efter ett tag att vi nog måste slita oss från vår soffa och faktiskt börja uppleva hotellets också.

 

Nycklar och man vid soffa

Med tunga nycklar i händerna möts vi av en ömt viskade hiss som genom smäktande franska kärleksfraser välkomnar oss upp i huset. Ett par småblommiga korridorer och ett par tunga hotellrumsdörrar senare får vi nästa inredningsinjektion. De båda hotellrummen har tunga välsydda gardiner från golv till tak, mjukt lysande guldlampor med frans och blommiga tapet. Men där slutar likheterna mellan rummen, liksom hotellets resterande 32 rum som alla är individuellt inredda. Rummen känns lyxiga och mysiga, och väldigt långt bort kedjehotellens ofta standardiserade hotellrum. Standardiserade är inte heller våra marmorklädda badrum med vackert franskt porslin och generös takdusch. En dusch som senare visar sig vara så härlig att duscha i att det är svår att kliva ur. Detsamma gäller den höga, stora och mjuka sängen utan pardon som slukar mig i en timmes skön sömn.

Köket och kristallkrona på hotel Pigalle.

Sedan Bar Amuse invigdes i maj förra året har det varit ett extra populärt tillhåll för afterwork. Så även denna fredag. Gästerna, vars ålder börjar någonstans vid 35 umgås över goda drinkar och här och där tas några lugna danssteg till den lika lugna franska schlagern.Den här gången blir vi inte kvar så länge, vårt mål är istället Restaurant Atelier, på hotellets tak. Än en gång charmas vi av den vältaliga hissen som denna resa tar oss rakt in i Restaurant Ateliers kök. Den stiligt uniformsklädda kökspersonalen hejar glatt på oss och vinkar oss sedan vidare till matsalen och en hovmästare. Det är redan full fart här uppe. I ryggen har vi den nybyggda och populära takterrassen med egen örtagård, snett bakom det öppna köket med tillhörande bar, rakt fram en stor öppen spis. Framför spisen två rader med blommiga Howardsoffor och längs väggarna matsalgrupper i olika storlekar. Alla platser utom två är upptagna. Vi tar plats vid vårt bord och ser att inredningen är närvarande även här uppe, och handplockad. Under kvällen får vi veta att det är hotellets ägare som själva inrett och dekorerat hela hotellet.

Hotellets bar och man i soffa

Just ikväll verkar fler gäster än vi ha siktet inställt på Skafferimenyn, restaurangens egen avsmakningsmeny, uppbyggd av råvaror från närliggande gårdar och matproducenter. Efter en kort och saklig genomgång av menyn och dess utvalda vinpaket följer en två timmar lång och inspirerande smakresa som tar oss igenom råvaror som kalkon, Amadinepotatis, kålrot, torskrygg och fläsksida. Det är en middag, en upplevelse, som erövrar högsta betyg också vad gäller presentation och service.

”Färgskalan går i buteljgrönt, vinrött och flertalet bruna nyanser. Inredningen av fransar, antika guld- och mässingsdetaljer och äkta mattor.”

Efter middagen stannar vi kvar i sofforna vid öppna spisen. Här är calvadosutbudet större än nere i Bar Amuse. Jesper, som vi tidigare mötte nere i receptionen har nu tagit plats här uppe i baren och han tar oss på en generös tur genom Ateliers sortiment. Kvällen på Restaurant Atelier vill inte ta slut och fler än vi verkar tycka att detta är Göteborgs bästa soffhörna. Men till slut blir ändå längtan efter den höga, stora och mjuka sängen för stark. 

Man i trappa och sovrum

Vi tar trappen ner den här gången, hissens hälsningar påminde oss redan vid uppfärden om att detta kanske ändå är hotell man helst ska uppleva tillsammans med någon man håller kär. För även om Pigalle levererar storartat även till den ensamsovande gästen känns den starka romantiska stämningen på hotellet som gjord både för det mycket förälskade paret som för det par som behöver finna ny gnista.

Om Hotel Pigalle

  • Hotellet invigdes i maj 2014.
  • I hotellets byggnad, ligger vid Brunnsparken i centrala Göteborg, fanns tidigare klassiska Hotell Palace.
  • Hotel Pigalle är ett boutiquehotell med 38 individuellt inredda rum.
  • Högst upp i byggnaden finns Restaurant Atelier med öppen spis, bar och terass. I hotellreceptionen hittar du Bar Amuse.
  • Hotellet har en åldersgräns på 25 år och är kontantfritt.
  • Hotel Pigalle tillhör ESS Hotell AB som har ett flertal unika koncept inom hotell- och restaurangbranschen.

hotelpigalle.se

Göteborgs topp 5

Korvkiosken på Mariaplan
I den lilla korvkiosken från 1950-talet i Majorna vet man hur en Hel- och Halv special (bröd, med en eller två korvar och en massa god potatismos ovanpå) ska smaka.
Adress: Mariagatan/Svanebäcksgatan

Lunchlöpning i Trädgårdsföreningen
Varje måndag klockan 12:00 är det samling i lobbyn på Clarion Hotel Post på Drottningtorget för en knapp timmas löpträning med instruktör i Trädgårdsföreningen.
Adress: Drottningtorget 10
 

Derby på Ullevi
I Göteborg är fotboll religion och ett derby på Gamla Ullevi är en svårslagen upplevelse. Välj mellan att se hemmalagen GAIS, IFK Göteborg eller Örgryte IS.
Adress: Ullevigatan 5

Sjömat på Sjömagasinet
Restaurangen Sjömagasinet rankas fortfarande som en av Skandinaviens bäste skaldjurs- och fiskekrogar. Krogen ägs av Sjärnorna på slottet-kocken Ulf Wagner och i köket står fjolårets vinnare av Kockarnas Kamp, Gustav Trägårdh.
Adress: Adolf Edelsvärds gata 5
 

Kaffepaus i Victoriapassagen
da Matteo är en modern klassiker i Göteborg. Första kaféet startades i stiliga Victoriapassagen i slutet av 1990-talet. I dag finns da Matteo på fler adresser i Göteborg. I Victoriapassagen prövar man gärna en droppkaffe, handbryggt kaffe med mycket smak.
Adress: Södra Larmgatan 14

Per Olsson

Text: Per Olsson
foto: bobo olsson

Per Olsson är kreativ chef på förlaget Rävudden i Stockholm. Han är uppväxt i Jämtland och Stockholm. Som skribent och redaktör för uppdragsgivare som SAS och Nordic Choice Hotels har han upplevt Skandinavien och stora delar av världen. Tillsammans med SJ och fotografen Bobo Olsson är det nu dags att uppleva Sverige.