Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Göteborg

Foto: Anders Wester/Göteborg & Co

Att göra i Göteborg

Göteborg, Sveriges andra stad, har självfallet massor att erbjuda när det gäller sport, kultur och nöjen. Restaurangutbudet blir allt bättre för varje år som går. Roligast är det kanske i Linnéstaden, speciellt runt Järntorget och Långgatorna, som numera räknas som ett av de coolaste kvarteren i Europa.

Tåg till Göteborg

En tågresa till Göteborg är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Göteborg ligger där Göta älv mynnar ut i Kattegatt. I dag har staden drygt 570 000 invånare, men inräknat kranskommuner, i det som kallas Storgöteborg, bor det drygt 1 miljon människor här. Staden ligger utmed Göta älvs båda sidor, där Norra älvstranden är på Hisingen. Söder om älven ligger Göteborgs innerstad och hjärta med besöksmål som de trendiga Långgatorna, Svenska Mässan och Liseberg.

Centralstationen är regionens trafiknav (här passerar 80 000 resenärer varje dag) varifrån du åker vidare med pendeltåg eller med bussar från anslutande Nils Ericson-terminalen. Spårvagnen går rakt utanför stationen, på Drottningtorget. För info om turer och biljetter se vasttrafik.se.

Göteborgs lånecykelsystem heter Styr & ställ och här finns även elsparkcyklar att hyra.

Göteborg

Göteborg. Foto: Per Pixel Petersson

The Barn

Ambitiösa hamburgarladan The Barn. Foto: The Barn. 

2. Lunch.

Nära Centralstationen äter du en bra lunch i trevlig miljö på Bar Centro (Kyrkogatan 31). Här serveras klassiska italienska rätter som sparrisrisotto eller cotoletta med gorgonzola för en dryg hundring, inklusive stadens kanske bästa kaffe. Allt i en trevlig lokal med bra uteservering. Sippa gärna på ett glas naturvin till. Är du på språng, gå till Gourmetkorv (i gallerian Nordstan) som har 60 olika sorters korv av hög kvalitet från lokala leverantörer.

Eller varför inte testa kombinerade livsmedelsbutiken och restaurangen Saigon i samma galleria, som serverar gediget tilltagna portioner vietnamesisk och thailändsk mat för en knapp hundralapp? De vietnamesiska sommarrullarna med räkor rekommenderas.

Nära Centralstationen får du gedigen streetfood från Mellanöstern på Yalla Habibi (Hotellplatsen 2). Prova den vegetariska ”grand habibi”-tallriken med falafel, baba ganoush och hummus. En bit därifrån, nära Domkyrkan, ligger roliga The Barn (Kyrkogatan 11), som har lunch fredag till söndag. Lokalen är inredd som en amerikansk lada och de har ambitiöst ihopplockade hamburgare, till exempel "Bondläpp" med ancho- och chipotleglaze, chilipicklat äpple, koriander och rostad lök.

Är det torsdag och du är vid Avenyn kan kanske en lyxig ärtsoppa på klassiska Kometen (Vasagatan 58) locka. I Haga äter du dagens fångst av fisk och skaldjur på Sjöbaren (Haga Nygata 25). Vad sägs om stekt torskfilé med stuvad savoykål och brödstekt potatis?

3. Göra.

Vetenskapscentrumet Universeum (Södra Vägen 50) är ett häftigt ställe för såväl vuxna som barn. Här kan du bland annat uppleva tropisk regnskog ända upp till trädkronorna. Bredvid ligger nöjesparken Liseberg, ingen presentation behövs väl? På mäktiga Götaplatsen hittar du Göteborgs konstmuseum. I den vackra byggnaden finns en gedigen samling konst från 1400-talet fram till idag, inklusive verk från Picasso.

Är det vackert väder rekommenderas självfallet en långpromenad. Börja med att strosa genom kullerstenskvarteren i Haga. Här finns mysiga fik och butiker, som till exempel antikvariatet Röde Orm (Husargatan 18D). Där huvudgatan Haga Nygata tar slut i väster väntar Linnéstaden, Järntorget och de fyra Långgatorna med trendsäkra ölstugor, krogar och kaféer. Området har rankats som Europas coolaste kvarter av brittiska tidningen The Guardian!

Från Järntorget kan du sedan promenera eller ta spårvagnen till Majorna och titta på de för Göteborg karaktäristiska landshövdingehusen från 1800-talet, fika på bohemmysiga Kafé Zenit (Allmänna vägen 11) eller testa en ”halv special” på den kultförklarade korvkiosken vid Mariaplan.

I närheten, vid Älvsborgsbrons södra fäste, ligger området Klippan med Röda Sten konsthall, varifrån det är fint att gå utmed kajen västerut. På andra sidan älven reser sig den mäktiga Eriksbergskranen, 70 meter, ett stolt byggnadsminne från Göteborgs storhetstid som varvsstad.

Röda Sten konsthall, varifrån det är fint att gå utmed kajen västerut. Foto: Hendrik Zeitler

Fika på Da Matteo i Göteborg

I den gamla manegen på Magasinsgatan hittar du mysiga Da Matteo. Foto: Superstudio D&D AB

4. Fika.

Göteborg är en kafétät stad som har mycket att erbjuda. Sugen på fika direkt efter ankomst? Lokala kedjan Steinbrenner & Nyberg har en utpost på Centralstationen. En mer gammeldags fikaupplevelse – en Budapeststubbe kanske? – får du på Brogyllen (Västra Hamngatan 2). Ett säkert kort för kaffenördar är Da Matteo (Vallgatan 5 och Victoriapassagen), som rostar sitt eget kaffe.

På tvärgatorna runt Avenyn finns flera schysta kaféer med personlig touch. Lilla Viktors Kaffe (Geijersgatan 7) är en lokal favorit som vid sidan om kaffet, erbjuder konst, bra musik och avslappnad stämning. Behövs en paus i värmen och folkvimlet på Svenska Mässan, ta dig då tvärs över gatan till lite egensinniga Mahogny (Skånegatan 35) för en macchiato eller en dubbel espresso med lite italienska tillbehör.

I Haga och Linné vimlar det av bra kaféer med mysiga uteserveringar. Klassiska och stammistäta Bar Italia (Prinsgatan 7) serverar fantastiskt kaffe, härliga mozzarella- och auberginemackor och italienska bakverk.
Är du i Majorna testa Biscotti (Allmänna vägen 34). Hantverk och smak på topp. Prova frukosten och avsluta med den vita chokladcheesecaken!

5. Kväll.

Linnéstaden, med Järntorget och Långgatorna, är bra att börja eller sluta kvällen. Här finns flera roliga ölställen som Brewers Beer Bar (Tredje Långgatan 8), Haket Pub (Första Långgatan 32) och The Rover (Andra Långgatan 12). Bara för att nämna några. Gemensamt för dem alla är bra stämning och spännande ölsortiment, med stort inslag av lokala bryggerier.

En öl eller ett glas vin på klassiska Pustervik (Järntorgsgatan 12) kan även rekommenderas. Här arrangeras även konserter och klubbkvällar. I området ligger även stilrena vinbaren och restaurangen Tvinky (Andra Långgatan 15), inrymd i ett före detta garage. I närliggande Majorna hittar du experimentverkstaden Bang (Bangatan 2) som ger dig en modern nordisk meny som uppdateras varje vecka, anpassad efter säsong. Börja med ostron och cava i baren.

Centrala Göteborg har ett stort och bra krogutbud, nästan så att det är svårt att välja. Bord 27 (Haga Kyrkogata 14), är en mysig kvarterskrog med uppdaterade klassiker som råbiff med sojamajonnäs, picklade rödbetor och potatistrassel. Vi Viet (Erik Dahlbergsgatan 20) serverar gedigen vietnamesisk husmanskost. Den sauterade biffen med risnudlar rekommenderas. Här ligger också italienska pärlan Trattoria La Strega (Aschebergsgatan 23B), som har norditaliensk mat och spännande naturviner. Menyn byts ut dagligen. Populärt, så det kan vara en bra idé att boka bord i förväg. Om man bara vill lättare tilltug rekommenderas Juan Font (Teatergatan 36) i samma område. Ostron, charkuterier och ostar till spanska och franska viner gäller här.

På Götaplatsen på toppen av Avenyn, ligger vassa Toso (adressen är just Götaplatsen) som serverar panasiatiskt, som sashimi, biff tataki och hot ’n’ sour-räkor i en anslående inredd lokal.

Innanför Vallgraven hittar du cocktails i världsklass på ”hemliga” baren Stranger (Kungstorget 14). Ring på dörren, kliv ner i källaren och upplev stämningen av en lönnbar under den amerikanska förbudstiden.

Experimentverkstaden Bang

Matbaren Bang.

Gunnebo slott

Gunnebo slott, så nära 1700-talet man kan komma. Foto: Staffan Johansson

6. Utflykt: Gunnebo Slott.

En härlig utflykt med både kulturhistoria och vackra omgivningar går till Gunnebo slott och trädgårdar, bara någon mil från Göteborg. Gunnebo byggdes på 1700-talet åt den förmögna köpmannen John Hall och det är en av Sveriges bäst bevarade nyklassicistiska anläggningar. Hör du till den mer ambitiösa besökaren går du på en slottsvisning, är du lite latare strosar du bara runt i den fantastiska trädgården. En fika eller lunch på Gunnebo Kaffehus & Krog hör till. Mer info på gunnebo.se.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under vintern 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se 

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Göteborg!