Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Tåg till Göteborg

Foto: Anders Wester/Göteborg & Co

Att göra i Göteborg

Västerut. Det är oftast riktningen i Göteborg under ett helgbesök. Börja med att flanera i centrum, gå på Liseberg eller något konstmuseum. Ät på finkrog. Sedan ska ni ta er just västerut. Till mysiga Haga och Långgatorna med sina restauranger och barer. Och därefter gäller spårvagn till Saltholmens havsvyer.  

Tåg Göteborg

En tågresa till Göteborg är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Göteborg ligger där Göta älv mynnar ut i Kattegatt. I dag har staden ungefär 600 000 invånare och räknar man in kranskommunerna bor här drygt en miljon. Staden ligger utmed älvens båda sidor, men det är söder om älven Göteborgs innerstad och hjärta ligger. Västerut, vid havet, finns fina badmöjligheter. Ni kan hoppa på en spårvagn från Drottningtorget, precis utanför stationen, men stadskärnan är kompakt och det funkar även utmärkt att ta sig runt till fots. 

För information om turer och biljetter, se vasttrafik.se. Det brukar också finnas gott om elsparkcyklar runt stationen.

Lånecykeltjänsten med det göteborgshumoristiska namnet Styr & Ställ har stationer runt om i staden. En tryckt cykelkarta finns att beställa på nätet eller hämta på turistinformationens kontor för den som önskar. 

Spårvagn vid Drottningtorget i Göteborg
Foto: Anders Wester
Bar Centro vid centralstationen.

2. Lunch.

Kliver ni av tåget hungriga, så gå  direkt trevliga Bar Centro (Kyrkogatan 31). Det är ett populärt stopp för en snabb espresso, men här finns också klassiska italienska rätter. På samma gata ligger även The Barn (Kyrkogatan 11). Här bjuds på rustik lokal och burgare med namn som Svinet och Prästen. I närliggande Magasinskvarteren finns foodtrucken Jinx, som serverar bao buns och andra asiatiska rätter. På lilla Fiskbar 17 (Magasinsgatan 17) kan ni avnjuta en riktigt bra fisksoppa. Runt hörnet ligger Gourmetkorv (Grönsakstorget) som blivit omnämnd i The New York Times. Här hittar ni ett enormt utbud av korv av hög kvalitet. En favorit är deras thüringerbratwurst med potatissallad och surkål.

Feskekôrkan renoveras under 2023, men Restaurang Kajutan har flyttat in i nya lokaler i Stora Saluhallen (Kungstorget) där havets delikatesser finns på menyn. I gatuplan har populära Hasselssons öppnat en ”macklucka” där kön ringlar lång redan innan öppning. Mackorna är välfyllda och görs på persiskt berberibröd från ett lokalt bageri.

Gillar ni mackor så ta er även till västra Göteborg. I Linnéstaden ligger Bodega Nord (Nordenskiöldsgatan 18), som är en kombinerad deli och matbutik. Här ska ni testa katsu, friterad eldost i japanskt mjölkbröd. I Majorna hittar ni även Bar Shtisel (Karl Johansgatan 4) som kör italiensk-judisk inriktning med klassiska mackor och siciliansk cannoli.

3. Göra.

Självfallet ska ni ta en lång stadspromenad. Påbörja den gärna i de mysiga Hagakvarteren med sina småbutiker och kaféer. Där huvudgatan Haga Nygata tar slut i väster väntar Linnéstaden, Järntorget och de fyra Långgatorna med barer, ölstugor, snygga krogar och second hand-butiker. Området har rankats som ett av Europas coolaste kvarter av den brittiska tidningen The Guardian! Från Järntorget kan ni promenera uppåt Linnégatan mot Slottsskogen eller ta spårvagnen till Göteborgs botaniska trädgård (Carl Skottsbergs gata 22A), ”Botaniska” i folkmun, och strosa runt bland exotiska växter, örtodlingar och rhododendronträdgårdar. Pausa på Paviljongen som serverar dagens pasta, sallader, mackor och fika. Vegetariska rätter och barnmeny finns. Uteserveringen har gott om plats i solen, men även småbord här och var under träden.

Den som hellre vill ha kultur promenerar istället till Klippans kulturreservat nedanför Älvsborgsbron. Den är en mäktig syn. Bron är 900 meter lång, pylonerna är 107 meter höga och den segelbara höjden är 45 meter. Här ligger också Röda Sten konsthall (Röda Sten 1) i en före detta transformatorstation. Kul utställningar och ett bra fik med havsutsikt.

Ett kulturmåste är för övrigt Göteborgs konstmuseum (Götaplatsen 6), som har tre stjärnor i Michelins Green Guide och en av norra Europas främsta konstsamlingar. Roligast är kanske Picassorummet.

Barnfamiljernas huvudattraktion är som bekant Liseberg, som ständigt förändras. I år firar parken 100 år, fast redan förra året tjuvstartade firandet med ett helt nytt område, Luna Park. Missa inte kunskapsmuseet Universeum (Södra vägen 50) runt hörnet. På sju våningar finns regnskog, akvarier med hajar, en rymdresa och experimentverkstäder. I samma område hittarn i även Actionpark. Ett böljande betonglandskap, 1 980 kvadratmeter av gropar, hopp, kanter och hinder för alla som åker skateboard, kickbike av trickmodell och inlines.

Är det riktigt varmt, ta med hela familjen på spårvagn 11 till ändhållplatsen Saltholmen. Strax intill ligger populära klippbadet på Aspholmen och färjeläget för kollektivtrafikens färjor ut till bilfria, pittoreska och badvänliga öar som Donsö, Styrsö och Brännö.

Actionpark.
Lilla Viktors Kaffe
Lilla Viktors Kaffe.

4. Fika.

Göteborg är en riktig fikastad. Kaffesugen direkt vid ankomst? Den lokala kedjan Steinbrenner & Nyberg har en utpost på centralstationen, perfekt för take away. För en klassisk fikaupplevelse finns Brogyllen (Västra Hamngatan 2) som även serverar sin populära frukost alla dagar i veckan. Ett säkert kort för kaffenörden är den mysiga uteserveringen på Da Matteo (Vallgatan 5) som lockar med egenrostat kaffe och kritikerrosade kanelbullar. På en av tvärgatorna till Avenyn finns Viktors Kaffe (Geijersgatan 7) med spartanskt inredd lokal i mysintellektuell stil.

I Haga och Linné finns gott om kaféer med uteserveringar. Pålitliga Bar Italia (Prinsgatan 7) håller hög italiensk standard med fint kaffe, mozarellamackor och sallader samt en liten deli. Café Husaren (Haga Nygata 28) är fortfarande världsledande på stora kanelbullar. Här är de tallriksstora och heter Hagabulle. Kafé Magasinet (Tredje långgatan 9) har en av stans skönaste innergårdar och öppnar tidigt för den frukostsugne.

Me and the goat (Karl Johansgatan 95) har blivit ett stamlokus för fika- och brunchsugna Majornabor. Inte minst för sin robusta uteplats där ni ser spårvagnen sakta svänga upp mot Mariaplan.

För glass rekommenderas Gelaterian Göteborg (Grönsakstorget 1) som har vunnit pris för både sin pistageglass och citronsorbet. Ekoitalienska Råda Gelato (Landsvägsgatan 38) i Linnéstaden har snabbt blivit en lokal favorit. 

5. Kväll.

Det finns gott om högklassiga middagsalternativ i Göteborg. På Avenyn ligger Cheri-Lee (Kungsportsavenyn 8). Panasiatiskt kök med koreanska sushikocken Jimmy Lee vid knivarna. Bord 27 (Haga Kyrkogata 14) är en ambitiös kvarterskrogspärla. Runt hörnet finns Vi Viet (Erik Dahlbergsgatan 20) med vietnamesisk husmanskost och en populär sauterad biff med risnudlar. I närheten ligger charmiga Trattoria La Strega (Aschebergsgatan 23B) med norditaliensk meny och spännande naturviner. På Tavolo (Magasinsgatan 19) kan ni äta italienskt med inspiration från New York. Häftig lokal och bred meny med pasta, pizza och huvudrätter som brässerad oxkind med karljohansvamp.

Vill ni ha ett mer pulserande nattliv ska ni bege er till Linnéstaden och Långgatorna. Börja på ölbaren Dugges Pils (Plantagegatan 3). I en grönturkost inredd hörnlokal serveras spännande ölsorter till tacos, langos och bao med kött, vegetariskt eller veganskt. Andra ställen med lokalt öl är Brewers Beer Bar (Tredje Långgatan 8) och Ölstugan Tullen (Andra Långgatan 13). I samma område ligger vinbaren Tvinky (Andra Långgatan 15) inrymd i ett före detta garage med två våningar. Hagabions stora uteservering (Linnégatan 21) är en klassiker med bra spanläge.

I den gamla banken vid Skanstorget ligger restaurang- och gallerihybriden Skanshof (Lilla Bergsgatan 1) som även kan stoltsera med en vidsträckt takterrass. Här finns också en av stans vassaste pizzerior. På Bar Minimal (Skanstorget 9) får ni fior di latte från Hudiksvall på ”Pizza Margareta”. Och ni blir mätta, det är bara lokalen som är något mindre.

Pulsen kring Stigbergstorget är också hög på helgerna. Nyöppnade Stigbergets Shangri-La (Gamla Varvsgatan 1) ligger på en nedsläckt bakgata men har snabbt blivit en populär kvällskrog. Lokalen är fabriksrå och piffad med diskokulor och färgglada lampor.

Ingen guidning till Göteborgs uteliv blir komplett utan institutionen Pustervik (Järntorgsgatan 12–14). Hit går ni både för livemusik och klubbkvällar.

Nyöppnade Dugges Pils i Linnéstaden
Nyöppnade Dugges Pils i Linnéstaden.
Marstrand
Carlstens fästning på Marstrand. Foto: Per Pixel

6. Tre roliga utflykter.

1. Gunnebo slott. En härlig utflykt med både kulturhistoria och vackra omgivningar går till nyklassiska Gunnebo slott och trädgårdar. En fika eller lunch på Gunnebo Kaffehus & Krog hör till.

2. Marstrand. Västkustens kanske mest kända semesterort handlar visserligen mycket om segling och skaldjursplatåer, men här finns även fin natur och spännande historia. Missa inte Carlstens fästning, där den riksbekanta tjuven Lasse-Maja satt fängslad i 26 år.

3. Vinga fyr. Vinga, den västligaste ön i Göteborgs skärgård, är bara en kilometer lång och 500 meter bred. Här finns den klassiska fyren (besjungen av Evert Tube, som växte upp här). En fin skärgårdsutflykt!

Denna guide uppdaterades under våren 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Göteborg!