Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Göteborg

Foto: Anders Wester/Göteborg & Co

Att göra i Göteborg

Göteborg, Sveriges andra stad, har självfallet massor att erbjuda när det gäller sport, kultur och nöjen. Och restaurangutbudet blir allt bättre för varje år som går. Roligast är det kanske i Linnéstaden och kring Långgatorna, som har utnämnts av brittiska The Guardian till ett av de coolaste kvarteren i Europa.

Tåg till Göteborg

En tågresa till Göteborg är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Göteborg ligger där Göta älv mynnar ut i Kattegatt. I dag har staden drygt 570 000 invånare, men räknar man in kranskommunerna, i det som kallas Storgöteborg, bor drygt 1 miljon människor här. Staden ligger utmed Göta älvs båda sidor, med Norra älvstranden på ön Hisingen. Söder om älven ligger Göteborgs innerstad och hjärta med besöksmål som de trendiga Långgatorna, Svenska Mässan och Liseberg.
Centralstationen är regionens trafiknav (här passerar 90 000 resenärer varje dag), och spårvagnarna går precis utanför stationen på Drottningtorget. För info om turer och biljetter se vasttrafik.se. Göteborgs lånecykelsystem Styr & Ställ började uppdateras med bland annat nya cyklar efter årsskiftet. Det nya systemet ska vara på plats under sommaren.

Spårvagn vid Drottningtorget i Göteborg
Foto: Anders Wester
Bar Centro i Göteborg
Foto: Jennie Smith

2. Lunch.

Nära Centralstationen får ni gedigen streetfood från Mellanöstern på Yalla Habibi (Hotellplatsen 2). Prova den vegetariska grand habibi-tallriken med falafel, baba ganoush och hummus. Är ni på språng, gå till Gourmetkorv (i gallerian Nordstan) som har 60 olika sorters korv av hög kvalitet. En bit därifrån ligger trevliga Bar Centro (Kyrkogatan 31). Här serveras klassiska italienska rätter som sparrisrisotto och cotoletta med gorgonzola för en dryg hundring. Dessutom fin uteservering.
Ett stenkast bort, nära Domkyrkan, ligger roliga The Barn (Kyrkogatan 11), som har lunch fredag till söndag. Lokalen är inredd som en amerikansk lada och de har ambitiöst hopplockade hamburgare, till exempel Bondläpp med ancho- och chipotleglaze, chilipicklat äpple, koriander och rostad lök.
Är ni nära Avenyn kan ni få en fin retroupplevelse på klassiska Kometen (Vasagatan 58). Här serveras lika klassiska rätter som toast Skagen och biff Rydberg med porterstekt lök. I Haga äter ni dagens fångst av fisk och skaldjur på Sjöbaren (Haga Nygata 25). Vad sägs om stekt torskfilé med stuvad savoykål och brödstekt potatis? Bara ett par kvarter bort ligger den vegetariska institutionen Solrosen (Kaponjärgatan 4A). Beställ lasagnen och slå er ner på uteserveringen.

3. Göra.

Det finns självfallet mycket att göra i Göteborg, men att börja med en lång stadspromenad rekommenderas. Start kan vara att strosa genom kullerstenskvarteren i Haga. Här finns mysiga fik och butiker, som till exempel antikvariatet Röde Orm (Husargatan 18D). Där huvudgatan Haga Nygata tar slut i väster väntar Linnéstaden, Järntorget och de fyra Långgatorna med trendsäkra ölstugor, krogar och kaféer.
Från Järntorget kan ni sedan promenera eller ta spårvagnen till prunkande Göteborgs botaniska trädgård (Carl Skottsbergs gata 22A) och titta på exotiska växter från hela världen. Här kan ni gott tillbringa flera timmar. Ladda batterierna med lunch eller fika på Paviljongen.
På mäktiga Götaplatsen hittar ni prisbelönta Göteborgs konstmuseum, enligt många Sveriges bästa konstmuseum. Här finns en gedigen samling konst från 1400-talet fram till idag, inklusive verk av Picasso.
Barnfamiljer får självfallet inte missa att testa attraktionerna på Liseberg (när detta skrevs var nöjesparken fortfarande stängd på grund av coronapandemin) och kunskapsmuseet Universeum, som ligger strax intill. Nordens största science center är ett stort äventyr för hela familjen! Regnskog, akvarier, spännande experiment.

Hagakvarteren i Göteborg
Foto: Frida Winter.
Glass och fika på Da Matteos bakgård
Foto: Beatrice Törnros

4. Fika.

Sugen på fika direkt efter ankomst? Den lokala kedjan Steinbrenner & Nyberg har en utpost på Centralstationen. En mer gammaldags fikaupplevelse – en Budapeststubbe kanske? – får ni på Brogyllen (Västra Hamngatan 2) vackert beläget invid kanalen. Ett säkert kort för kaffenördar är mysiga Da Matteo (Vallgatan 5, har även en utpost i Victoriapassagen), som rostar sitt eget kaffe.
På tvärgatorna runt Avenyn finns flera schysta kaféer med personlig touch. Lilla Viktors Kaffe (Geijersgatan 7) är en lokal favorit som, vid sidan av kaffe, erbjuder konst, bra musik och avslappnad stämning.
I Haga och Linné vimlar det av bra kaféer med mysiga uteserveringar. Klassiska och stammistäta Bar Italia (Prinsgatan 7) serverar fantastiskt kaffe, härliga mozzarella- och auberginemackor och italienska bakverk.
Är ni i Majorna, testa Biscotti (Allmänna vägen 34). Hantverk och smaker på topp. Prova frukosten och avsluta med den vita chokladcheesecaken!
För glass rekommenderas centralt belägna Gelaterian Göteborg (Grönsakstorget 1) som har vunnit pris för sin pistageglass och citronsorbet.

5. Kväll.

Ovan nämnda Linnéstaden, med Järntorget och Långgatorna, är ett bra område att börja eller avsluta kvällen i. Här finns flera roliga ölställen som Brewers Beer Bar (Tredje Långgatan 8), Ölstugan Tullen (Andra Långgatan 13), The Rover (Andra Långgatan 12) för att nämna några. Gemensamt för dem alla är bra stämning och spännande ölsortiment, med stort inslag av lokala bryggerier. I området ligger även stilrena vinbaren och restaurangen Tvinky (Andra Långgatan 15), inrymd i ett före detta garage.
I närliggande Majorna hittar ni experimentverkstaden Bang (Bangatan 2), vars moderna nordiska meny uppdateras varje vecka, och efter säsong. Börja med ostron och cava i baren. Här ligger också mysiga Oceanen (Stigbergstorget 8), som erbjuder öl från flera lokala bryggerier. Här serveras god, enklare bistromat, även för er som inte äter kött! Prova den veganska korven ban mai som serveras i baguette med picklade rotfrukter, hoisinsås och grönsaker.
Centrala Göteborg har ett stort och bra krogutbud, nästan så att det är svårt att välja. Bord 27 (Haga Kyrkogata 14), är en mysig kvarterskrog med uppdaterade klassiker som råbiff med sojamajonnäs, picklade rödbetor och potatistrassel. Vi Viet (Erik Dahlbergsgatan 20) serverar gedigen vietnamesisk husmanskost. Den sauterade biffen med risnudlar rekommenderas. Här ligger också den italienska pärlan Trattoria La Strega (Aschebergsgatan 23B), som har norditaliensk mat och spännande naturviner. Menyn byts ut dagligen. Populärt, så det kan vara en bra idé att boka bord i förväg.
På Götaplatsen på toppen av Avenyn, ligger vassa Toso (adressen är just Götaplatsen) som serverar panasiatiskt, som sashimi, biff tataki och hot ’n’ sour-räkor i en anslående inredd lokal.
Området Rosenlund har fått ett uppsving på senare år. Här ligger Zamenhof (Esperantoplatsen 5) som rymmer tre olika koncept. Varför inte börja kvällen med pingis eller klassiska arkadspel på The Silver Lining – ett av de tre koncepten?

Restaurang Bang i Göteborg
Restaurang Bang.
Marstrand
Foto: Per Pixel

6. Tre roliga utykter: 

1. Gunnebo slott. En härlig utflykt med både kulturhistoria och vackra omgivningar går till nyklassiska Gunnebo slott och trädgårdar. En fika eller lunch på Gunnebo Kaffehus & Krog hör till.

2. Vinga fyr. Vinga, den västligaste ön i Göteborgs skärgård är bara en kilometer lång och 500 meter bred. Här finns den klassiska fyren (besjungen av Evert Tube, som växte upp här).

3. Marstrand. Västkustens kanske mest kända semesterort handlar visserligen mycket om överklass, segling och skaldjursplatåer, men här finns även fin natur och spännande historia.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Göteborg gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad smittspridning av coronavirus.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess.

Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se 

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Göteborg!