Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Tåg till Göteborg

Foto: Anders Wester/Göteborg & Co

Att göra i Göteborg

Västerut. Det är oftast riktningen i Göteborg under ett helgbesök. Börja med att flanera i centrum, gå på Liseberg eller något konstmuseum. Ät på finkrog. Sedan ska ni ta er just västerut. Till mysiga Haga och Långgatorna med sina restauranger och barer. Och därefter gäller spårvagn till Saltholmens havsvyer.  

Tåg Göteborg

En tågresa till Göteborg är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Göteborg ligger där Göta älv mynnar ut i Kattegatt. I dag har staden ungefär 600 000 invånare och räknar man in kranskommunerna bor här drygt en miljon. Staden ligger utmed älvens båda sidor, men det är söder om älven Göteborgs innerstad och hjärta ligger. Västerut, vid havet, finns fina badmöjligheter. Ni kan hoppa på en spårvagn från Drottningtorget, precis utanför stationen, men stadskärnan är kompakt och det funkar även utmärkt att ta sig runt till fots. 

För information om turer och biljetter, se vasttrafik.se. Det brukar också finnas gott om elsparkcyklar runt stationen.

Lånecykeltjänsten med det göteborgshumoristiska namnet Styr & Ställ har stationer runt om i staden. En tryckt cykelkarta finns att beställa på nätet eller hämta på turistinformationens kontor för den som önskar. 

Spårvagn vid Drottningtorget i Göteborg
Foto: Anders Wester
Bar Centro vid centralstationen.

2. Lunch.

Kliver ni av tåget hungriga så går ni till direkt trevliga Bar Centro (Kyrkogatan 31). Det är populärt för en snabb espresso, men här finns också klassiska italienska rätter. I närheten, nära Domkyrkan, finns Jos (Lilla Kyrkogatan 3) som har fräscha poké bowls, wraps, sallader, smoothies och rawbollar. I Magasinskvarteret finns såväl food trucks – Jinx är en lokal favorit som serverar bao buns och asiatiska smaker – som lilla Fiskbar 17, där ni kan avnjuta en fisksoppa på uteserveringen. Runt hörnet ligger Gourmetkorv (Grönsakstorget) som blivit omnämnda i The New York Times. De har ett enormt utbud av korv av hög kvalitet. En favorit
är deras thüringerbratwurst med potatissallad och surkål.

Feskekôrkan är stängd för renovering, men Restaurang Kajutan har flyttat in i nya lokaler på övre plan i Stora Saluhallen (Kungstorget). Vid långa träbord serveras dagens lunch och klassiker som moules frites. Befinner ni er i Haga, då ska ni testa dagens fångst på Sjöbaren (Haga Nygata 25). 

3. Göra.

Självfallet ska ni ta en lång stadspromenad. Påbörja den gärna i de mysiga Hagakvarteren med sina småbutiker och kaféer. Där huvudgatan Haga Nygata tar slut i väster väntar Linnéstaden, Järntorget och de fyra Långgatorna med barer, ölstugor, snygga krogar och second hand-butiker. Området har rankats som ett av Europas coolaste kvarter av den brittiska tidningen The Guardian!

Från Järntorget kan ni promenera uppåt Linnégatan mot Slottsskogen eller ta spårvagnen till Göteborgs botaniska trädgård (Carl Skottsbergs gata 22A), ”Botaniska” i folkmun, och strosa runt bland exotiska växter, örtodlingar och rhododendronträdgårdar. Pausa på Paviljongen som serverar dagens pasta, sallader, mackor och fika. Vegetariska rätter och barnmeny finns. Uteserveringen har gott om plats i solen, men även småbord här och var under träden. 

Sommarbesök? Göteborgs närhet till havet gör att det finns många utomordentliga badplatser. Ett tips är att åka spårvagn 11 till ändhållplatsen Saltholmen. Strax intill ligger populära Aspholmen med sitt klippbad, men en heldag i skärgården kan varmt rekommenderas. Kollektivtrafikens färjor tar er vidare från Saltholmen på samma biljett – och ni når bilfria, pittoreska och badvänliga öar som Donsö, Styrsö och Brännö på nolltid.

Barnfamiljernas huvudattraktion är självfallet Liseberg, som öppnar området Luna Park 2022 med två helt nya attraktioner. Men missa för den sakens skull inte kunskapsmuseet Universeum (Södra vägen 50) runt hörnet. På sju våningar finns regnskog, akvarier med hajar, en rymdresa och experimentverkstäder.

I samma område ligger för övrigt Actionpark. Ett böljande betonglandskap, 1 980 kvadratmeter av gropar, hopp, kanter och hinder för alla som åker skateboard, kickbike av trickmodell och inlines. 

Actionpark.
Lilla Viktors Kaffe
Lilla Viktors Kaffe.

4. Fika.

Göteborg är en riktig fikastad. Kaffesugen direkt vid ankomst? Den lokala kedjan Steinbrenner & Nyberg har en utpost på centralstationen, perfekt för take away. För en klassisk fikaupplevelse finns Brogyllen (Västra Hamngatan 2) som även serverar sin populära frukost alla dagar i veckan. Ett säkert kort för kaffenörden är den mysiga uteserveringen på Da Matteo (Vallgatan 5) med egenrostat kaffe och kritikerrosade kanelbullar. På en av tvärgatorna till Avenyn finns Viktors Kaffe (Geijersgatan 7) med spartanskt inredd lokal i mysintellektuell stil.

I Haga och Linné finns gott om kaféer med uteserveringar. Pålitliga Bar Italia (Prinsgatan 7) håller hög italiensk standard med fint kaffe, mozarellamackor och sallader samt en liten deli.

För glass rekommenderas centralt belägna Gelaterian Göteborg (Grönsakstorget 1) som har vunnit pris för sin pistageglass och citronsorbet. Ekoitalienska Råda Gelato (Landsvägsgatan 38) i Linnéstaden har snabbt blivit en lokal favorit. Endast naturliga ingredienser och hög kreativitet utlovas.

5. Kväll.

Det finns gott om högklassiga och roliga middagsalternativ i Göteborg. På paradgatan Avenyn ligger Cheri-Lee (Kungsportsavenyn 8). Här stiger festhumöret bara av att kliva in i lokalen. Varmt mysblommiga soffhörnor och elegant bardisk i mitten. Panasiatiskt kök med koreanska sushikocken Jimmy Lee vid knivarna. Bord 27 (Haga Kyrkogata 14) är en ambitiös kvarterskrogspärla som håller stilen. Runt hörnan finns Vi Viet (Erik Dahlbergsgatan 20) med vietnamesisk husmanskost och en populär sauterad biff med risnudlar. I närheten ligger charmiga Trattoria La Strega (Aschebergsgatan 23B) med norditaliensk meny och spännande naturviner. På Tavolo i de gamla artilleristallarna (Magasinsgatan 19) kan ni äta italienskt med inspiration från New York. Häftig lokal och bred meny med pasta, pizza och huvudrätter som brässerad oxkind med karljohansvamp.

Sugen på burgare? Sätt genast kurs mot The Barn (Kyrkogatan 11). Här bjuds på rustik lokal och burgare med namn som Svinet och Prästen. Den sistnämnda serveras med lagrad prästost och karamelliserad lök.

Vill ni ha ett mer pulserande nattliv kan ni bege er till Linnéstaden och Långgatorna. Börja på nyöppnade ölbaren Dugges Pils (Plantagegatan 3). I en grönturkost inredd hörnlokal serveras hantverksbryggeriet Dugges spännande ölsorter och rätter som tacos, langos och bao med kött, vegetariskt och veganskt på menyn. Andra ställen i närheten som också erbjuder lokalt öl är Brewers Beer Bar (Tredje Långgatan 8) och Ölstugan Tullen (Andra Långgatan 13). I samma område ligger vinbaren Tvinky (Andra Långgatan 15) inrymd i ett före detta garage med två våningar. Hagabions stora uteservering (Linnégatan 21) är en klassiker med bra spanläge, men lika trevligt är det inomhus.

I den gamla banken vid Skanstorget ligger nu restaurang- och gallerihybriden Skanshof (Lilla Bergsgatan 1) som även kan stoltsera med en vidsträckt takterrass i utmärkt läge. Men ingen utekvällsguidning för Göteborg blir komplett utan att nämna Pustervik (Järntorgsgatan 12–14). Klubben är en institution och hit går ni både för livemusik och klubbkvällar.

Nyöppnade Dugges Pils i Linnéstaden
Nyöppnade Dugges Pils i Linnéstaden.
Marstrand
Carlstens fästning på Marstrand. Foto: Per Pixel

6. Tre roliga utflykter.

1. Gunnebo slott. En härlig utflykt med både kulturhistoria och vackra omgivningar går till nyklassiska Gunnebo slott och trädgårdar. En fika eller lunch på Gunnebo Kaffehus & Krog hör till.

2. Marstrand. Västkustens kanske mest kända semesterort handlar visserligen mycket om segling och skaldjursplatåer, men här finns även fin natur och spännande historia. Missa inte Carlstens fästning, där den riksbekanta tjuven Lasse-Maja satt fängslad i 26 år.

3. Vinga fyr. Vinga, den västligaste ön i Göteborgs skärgård, är bara en kilometer lång och 500 meter bred. Här finns den klassiska fyren (besjungen av Evert Tube, som växte upp här). En fin skärgårdsutflykt!

Guiden uppdaterades under våren 2022. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se 

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Göteborg!