Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Göteborg

Foto: Anders Wester/Göteborg & Co

Att göra i Göteborg

Göteborg, Sveriges andra stad, har självfallet massor att erbjuda när det gäller sport, kultur och nöjen. Restaurangutbudet blir allt bättre för varje år som går. Roligast är utbudet kanske i Linnéstaden och kring Långgatorna, där bra krogar finns överallt. Prova vinbaren Tvinky, som ligger i ett före detta garage. Eller ta dig till Majorna och mysiga matbaren Bang.

Tåg till Göteborg

En tågresa till Göteborg är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Göteborg ligger där Göta älv mynnar ut i Kattegatt. I dag har staden drygt 560 000 invånare, men inräknat kranskommuner, i det som kallas Storgöteborg, bor drygt 1 miljon personer här. Staden ligger utmed Göta älvs båda sidor, där Norra älvstranden är på Hisingen. Söder om älven ligger Göteborgs innerstad och hjärta med besöksmål som Avenyn, Svenska Mässan och Liseberg.

Centralstationen är regionens trafiknav (här passerar 90 000 resenärer varje dag) varifrån du åker vidare med pendeltåg eller med bussar från anslutande Nils Ericson-terminalen. Spårvagnen går rakt utanför stationen på Drottningtorget. För info om turer och biljetter se vasttrafik.se. Göteborgs lånecykelsystem heter Styr & Ställ och har cyklar utspridda på över 60 stationer, se goteborgbikes.se.

Göteborg

Göteborg. Foto: Per Pixel Petersson

Lunch i Göteborg

På Kafé Höga Nord serveras ljuvliga smörrebröd med dagens soppa.

2. Lunch.

Nära Centralstationen äter du en bra lunch i trevlig miljö på Bar Centro (Kyrkogatan 31). Här serveras klassiska italienska rätter som sparrisrisotto eller cotoletta med gorgonzola för en dryg hundring, inklusive stadens bästa kaffe. Sippa gärna på ett glas naturvin till. Är du på språng, gå till Gourmetkorv (i gallerian Nordstan) som har 60 olika sorters korv av hög kvalitet från lokala leverantörer.

På roliga The Barn (Kyrkogatan 11) serveras lunch fredag till söndag. Här får du en bättre hamburgare i en lokal inredd som en lada. Bredvid ligger lilla Kafé Höga Nord (Kyrkogatan 13) med en mysiga innergård. Här får du nyskapande smörrebröd, som det med rökt rödbeta, rostad råg, körvelemulsion, brynt smör och dill, tillsammans med dagens soppa. Avsluta med en koll i deras skivbutik.

Är det torsdag och du är vid Avenyn kan kanske en lyxig ärtsoppa på klassiska Kometen (Vasagatan 58) locka. I Haga äter du dagens fångst av fisk och skaldjur på Sjöbaren (Haga Nygata 25). Vad sägs om skinnstekt sejfilé med champinjonsås och kokt örtpotatis?

3. Göra.

Vetenskapscentrumet Universeum (Korsvägen) är ett häftigt ställe för såväl vuxna som barn. Här kan du bland annat uppleva tropisk regnskog ända upp till trädkronorna. Bredvid ligger nöjesfältet Liseberg, ingen presentation behövs väl? På mäktiga Götaplatsen hittar du Göteborgs Konstmuseum. I den vackra byggnaden finns en gedigen samling konst från 1400-talet fram till idag.

Populärt är också att strosa genom kullerstenskvarteren i Haga. Här finns mysiga fik och butiker med både nytt och gammalt, som till exempel antikvariatet Röde Orm (Husargatan 18 D). Där huvudgatan Haga Nygata tar slut i väster väntar Järntorget och de fyra Långgatorna med trendsäkra ölstugor, krogar och kaféer. Sugen på något mer genuint göteborgskt? Testa då folkliga puben Rover (Andra Långgatan 12), ett riktigt öldorado.

Från Järntorget kan du ta spårvagnen till Majorna och titta på de för Göteborg karaktäristiska landshövdingehusen från 1800-talet, fika på bohemmysiga Kafé Zenit (Allmänna vägen 11) eller testa en ”halv special” på den kultförklarade korvkiosken vid Mariaplan.

I närheten, vid Älvsborgsbrons södra fäste, ligger området Klippan med Röda Sten konsthall, varifrån det är fint att gå utmed kajen västerut. På andra sidan älven reser sig den mäktiga Eriksbergskranen, 70 meter, ett stolt byggnadsminne från Göteborgs storhetstid som varvsstad.

För shopping är det enklast att hålla sig innanför vallgraven där Magasinsgatan, Vallgatan och Södra Larmgatan har ett stort utbud av lite mer edgiga butiker.

Röda Sten konsthall, varifrån det är fint att gå utmed kajen västerut. Foto: Hendrik Zeitler

Fika på Da Matteo i Göteborg

I den gamla manegen på Magasinsgatan hittar du mysiga Da Matteo. Foto: Superstudio D&D AB

4. Fika.

Göteborg är en kafétät stad med mycket att erbjuda. Sugen på fika direkt efter ankomst? Lokala göteborgskedjan Steinbrenner & Nyberg har en utpost på Centralstationen. En mer gammeldags fikaupplevelse – en Budapeststubbe kanske? – får du på Brogyllen (Västra Hamngatan 2). Ett säkert kort för kaffenördar är Da Matteo (Vallgatan 5 och Victoriapassagen), som rostar sitt eget kaffe. Prova den hembakta briochen och köp med dig en lite spännande kaffeblandning. På tvärgatorna runt Avenyn finns flera schysta kaféer med personlig touch. Lilla Viktors Kaffe (Geijersgatan 7) är en lokal favorit som vid sidan om sitt kaffe, erbjuder konst, bra musik och en avslappnad stämning. Behövs en paus i värmen och folkvimlet på Svenska Mässan, ta dig då tvärs över gatan till lite egensinniga Mahogny (Skånegatan 35) för en macchiato eller en dubbel espresso med lite italienska tillbehör. I Haga och Linné vimlar det av bra kaféer. Klassiska och stammistäta Bar Italia (Prinsgatan 7) serverar fantastiskt kaffe, härliga mozzarella- och auberginemackor och italienska bakverk.

Är du i Majorna fikar du bäst på Biscotti (Allmänna vägen 34). Hantverk och smak på topp. Prova frukosten och avsluta med den vita chokladcheesecaken!

5. Kväll.

Ett säkert kort för en middag i litet sällskap är omtyckta Bord 27 (Haga Kyrkogata 14). En mysig kvarterskrog med uppdaterade klassiker som råbiff med sojamajonnäs, picklade rödbetor och potatistrassel.

På trendiga Toso (Götaplatsen) serveras panasiatiskt, som sashimi, biff tataki och hot ’n’ sour-räkor i en anslående inredd lokal. Experimentverkstaden Bang (Bangatan 2) i mysiga Majorna ger dig en modern nordisk meny som uppdateras varje vecka, anpassad efter säsong. Börja med ostron och cava i baren. Vi Viet (Erik Dahlbergsgatan 20) serverar gedigen vietnamesisk husmanskost. Den sauterade biffen med risnudlar rekommenderas.

I krogtäta Linnéstaden finns flera av stadens trevligaste barer och restauranger, till exempel vinbaren och restaurangen Tvinky (Andra Långgatan 15), inrymd i ett gammalt garage.

Göteborg har även flera bra vinbarer. En favorit är Juan Font (Teatergatan 36), där du äter ostron, charkuterier och ostar till spanska och franska viner. Här blir det stimmigt framåt kvällen. Innanför Vallgraven hittar du cocktails i världsklass på ”hemliga” baren Stranger (Kungstorget 14). Ring på dörren, kliv ner i källaren och upplev stämningen av en lönnbar under den amerikanska förbudstiden.

Göteborg brukar skämtsamt kallas för ett öldorado och mest tätt ligger ölställena på Långgatorna genom Linnéstaden och Masthugget. Här ligger Brewers Beer Bar (Tredje Långgatan 8), Haket Pub (Första Långgatan 32) The Rover (Andra Långgatan 12), Ölstugan Tullen (Andra Långgatan 13) ... bara för att nämna några. Gemensamt för dem alla är bra stämning och spännande ölsortiment, med stort inslag av lokala bryggerier.

Till sist: sugen på folklig helkväll med pingis eller klassiska arkadspel? Prova The Silver Lining på multistället Zamenhof (Esperantoplatsen 5) Här kan du inte boka bord, utan det är bara att trilla in som du är, ta en öl (spännande utbud) och beställa något grillat från smokern. Och spela så klart!

Experimentverkstaden Bang

Matbaren Bang.

Gunnebo slott

Gunnebo slott, så nära 1700-talet man kan komma. Foto: Staffan Johansson

6. Utflykt: Gunnebo Slott.

En härlig utflykt med både kulturhistoria och vackra omgivningar går till Gunnebo slott och trädgårdar, bara någon mil från Göteborg. Gunnebo byggdes på 1700-talet åt den förmögna köpmannen John Hall och det är en av Sveriges bäst bevarade nyklassicistiska anläggningar. Hör du till den mer ambitiösa besökaren går du på en slottsvisning, är du lite latare strosar du bara runt i den fantastiska trädgården. En fika eller lunch på Gunnebo Kaffehus & Krog hör till. Mer info på gunnebo.se.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under hösten 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se 

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Göteborg!