Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Gävle

Foto: Albin Bogren

Att göra i Gävle

Gävle har mycket att erbjuda. En överraskande gyttrig stadskärna, bra krogar och en egen Boulognerskog.

Tåg till Gävle

En tågresa till Gävle är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Gävle är den sydligaste av Norrlands kuststäder och ligger där Gavleån mynnar ut i Bottenhavet. Här bor omkring 75 000 personer. Innerstaden kan grovt delas in i norr och söder om Gavleån. På norra sidan ligger centralstationen och city med Stortorget och Rådhusesplanaden. Söder om ån kallas Söder och där ligger också kvarteret Gamla Gefle. Från stationen går du till Stortorget på tio minuter via Drottninggatan. För vidare resor med buss i och kring Gävle, se xtrafik.se.

Gasklockorna i Gävle

Gasklockorna. Foto: Olle Eriksson

Grands Veranda

Grands Veranda med panoramafönster ut mot Strandgatan och Gavleån. Foto: Sandra Birgersdotter

2. Lunch.

Grands Veranda (Kyrkogatan 28, i hotellet) får du en elegant lunch med vy mot Gavleån. Épi Bageri & Café (Norra Kungsgatan 11) har dagligen en ekologisk soppbuffé. Rödbetssoppan är ljuvlig! För indiskt, gå till Namaste (Södra Kungsgatan 40), som alltid har tandoorikyckling på menyn. Är du i närheten av konserthuset (se nedan), passa då på att prova husets snygga restaurang Gourmet Blå, som har fräscha luncher. Vagt husmansbetonade Sarah (Slottstorget 5) är en lunchfavorit hos många av spelarna i Brynäs IF.

3. Göra.

Gävle är en trevlig stad att promenera i. Börja på Rådhusesplanaden och gå söderut mot ån och Kungsbron. Direkt över ån ligger Slottstorget där Gävlebocken brukar stå. Intill ligger de pittoreska 1700-talskvarteren Gamla Gefle och Länsmuseet (Södra Strandgatan 20), med bra permanenta och tillfälliga utställningar. Fortsätt sedan till Boulognerskogen och hela den fina stadsparken som ligger väster om stadskärnan. I närheten hittar du också stadens moderna landmärke, Gävle Konserthus med sitt knallblå kakel. Tågintresserade brukar gilla Gävle, då Järnvägsmuseet ligger här. Det är dock stängt för renovering just nu, och öppnar igen först i slutet av 2020.

Gävle konserthus

Gävle Konserthus. Foto: Gävle kommun.

Cupcake heaven. Little Art Cakery på Alderholmen.

4. Fika.

På ovannämnda Épi Bageri & Café (Kungsgatan 11) finns underbart bröd och fina bullar. I Gamla Gefle går du till charmiga Majas Kaffestuga (Övre Bergsgatan 7) och tar en bit paj till kaffet. På Söder fikar du på Lido (Södra Kungsgatan 10), ett gammalt kondis med bevarad inredning och skickliga konditorer. I ett magasinshus på Alderholmen, öster om järnvägsspåren, hittar du nyöppnade Little Art Cakery (Norra Skeppsbron 3C). De gör allt ekologiskt och är bra på veganska, glutenfria och laktosfria bakverk. Cupcakes är en specialitet.

5. Kväll.

Kvällstid är Söder helt rätt. Här finns flera roliga och högklassiga krogar. På välrenommerade Matildas (Timmermansgatan 23) gäller omsorg om både gäster och mat. Prova den knaperstekta gårdsgrisen. På Söders Källa (Södra Kansligatan 22) får du närodlat och eko. Noun (Södra Kungsgatan 12), erbjuder en modern, lyxig surf ’n’ turf-meny (skaldjur och kött).

Två nyöppnade ställen som drar mycket folk från trakten specialiserar sig båda på italienskt. Pasta, bruschetta och hantverkspizza gräddad i extrem hetta kan du således räkna med att få på både Ll’Amice (Norra Kungsgatan 17) och Basta! (mitt på Stortorget, ingång via en anonym rulltrappa intill entrén till Åhléns).

Önskas folkligt drag? Gå då till stora Interpool (Södra Kungsgatan 20), ett sportmecka som vid sidan om tv-sänd sport även har biljard, dart, boule och shuffleboard. 

På restaurang Basta! kan du få god italiensk mat. 

Högbo Bruk är en unik kombination av natur, aktiviteter och kulturhistoria. Foto: Fotografi Oscar AB

6. Utflykt: Högbo bruk.

Cirka tre mil väster om Gävle, mot Sandviken, ligger Högbo bruk, som är ett komplett utflyktsmål. Här tar du en fika eller lunch på gulliga Högbo Qvarn som ligger fint vid ett litet vattendrag. I gamla smedjan ligger butiker med till exempel glasföremål från glashyttan intill. Högbo brukshotell lockar även med fint spa. För barnfamiljer finns bad och en liten djurpark. Ja, här finns något för alla. Från Gävle tar det cirka en timme med buss att åka hit. Se turer på xtrafik.se, slutstation Högbo kyrka. hogbobruk.se

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Gävle!