Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Gävle

Foto: Albin Bogren

Att göra i Gävle

Gävle har mycket att erbjuda. En överraskande gyttrig och rolig stadskärna, en egen Boulognerskog, 1700-talskvarter och brett utbud av bra restauranger som till exempel Noun och nya lunchkrogen Salt studio, som ligger i en cool avskalad, industriell lokal.

Tåg till Gävle

En tågresa till Gävle är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Gävle är den sydligaste av Norrlands kuststäder och ligger där Gavleån mynnar ut i Bottenhavet. I tätorten bor cirka 75 000 personer, i hela kommunen 100 000. Innerstaden kan grovt delas in i norr och söder om Gavleån. På norra sidan ligger centralstationen och city med Stortorget och Rådhusesplanaden. Söder om ån kallas Söder och där ligger också 1700-talskvarteret Gamla Gefle. Från stationen går ni till Stortorget på tio minuter via Drottninggatan.

För vidare resor med buss i och kring Gävle, se xtrafik.se.

Gasklockorna i Gävle
Gasklockorna. Foto: Olle Eriksson
Salt Studio med fantastiska lunchrätter.

2. Lunch.

På Grands Veranda (Kyrkogatan 28, i hotellet) får ni en elegant lunch med vy mot Gavleån. Épi Bageri & Café (Norra Kungsgatan 11) serverar dagligen en ekologisk soppa. Rödbetssoppan är ljuvlig! Neo Neo (Norra Strandgatan 15) är ett nya spännande japansk-koreanskt tillskott. Prova deras ramensoppa med fläsksida, ostronskivling och groddar! Sarah (Slottstorget 5), en lunchfavorit hos många av spelarna i Brynäs IF, har internationell meny. Alla de här ställena ligger väster om järnvägsstationen. Om ni däremot tar en promenad österut, till det gamla gasklockeområdet, hittar ni Salt studio (Atlasgatan 8): snyggt, hippt, och gammaldags industriellt. Endast två rätter på lunchmenyn varje dag, men de två är fantastiska.

3. Göra.

Gävle är en trevlig stad att promenera i. Börja på Rådhusesplanaden och gå söderut mot ån och Kungsbron. Direkt över ån ligger Slottstorget där Gävlebocken brukar stå i juletid. Intill ligger de pittoreska 1700-talskvarteren Gamla Gefle och Länsmuseet (Södra Strandgatan 20), med bra permanenta och tillfälliga utställningar. Fortsätt till Boulognerskogen, "Boulognern", och hela den fina stadsparken som ligger väster om stadskärnan. I närheten hittar ni även stadens moderna landmärke, Gävle Konserthus med sitt knallblå kakel. Tågintresserade brukar gilla Gävle, då Järnvägsmuseet ligger här, dock i skrivande stund stängt för renovering med sikte på att öppna igen under sommaren 2023. Söker ni mer fartfyllda aktiviteter året runt kanske extremsportarenan The Dome (Utanvindsvägen 5) kan vara något för er.

Gävle konserthus
Gävle Konserthus. Foto: Gävle kommun
Disken på Little Art Cakery
Cupcake heaven. Little Art Cakery på Alderholmen.

4. Fika.

På Söder fikar ni på anrika Lido (Södra Kungsgatan 10), ett gammalt kondis med bevarad inredning och skickliga konditorer. I ett magasinshus på Alderholmen, öster om järnvägsspåren, hittar ni Little Art Cakery (Norra Skeppsbron 3C). De gör allt ekologiskt och är bra på veganska, glutenfria och laktosfria bakverk. Cupcakes är deras specialitet. Strax intill ligger Kavlat & Klart (Norra Skeppsbron 1) där ni kliver rakt in i tillverkningen av härliga surdegsbröd, matbröd och kaffebröd. Nära Boulognerskogen finns Elsas (Västra vägen 4) med en riktigt stor härlig uteplats i soligt läge.

5. Kväll.

Kvällstid är Söder helt rätt. Här finns flera roliga och högklassiga krogar. På välrenommerade Matildas (Timmermansgatan 23) gäller omsorg om både gäster och mat. Prova den knaperstekta gårdsgrisen. På Söders Källa (Södra Kansligatan 22) bjuds det på närodlat och eko. Noun (Södra Kungsgatan 12), erbjuder en modern, lyxig surf’n’turf-meny (skaldjur och kött). Pasta, bruschetta och hantverkspizza gräddad i extrem hetta kan ni få på  Ll’Amice (Norra Kungsgatan 17) och Basta! (mitt på Stortorget, ingång via en anonym rulltrappa intill entrén till Åhléns).

Gillar ni pub får ni för allt i världen inte missa Trivs mitt emot stationen (Centralplan 3), en klassisk samlingsplats för Gävlebor och människor på resande fot sedan 125 år tillbaka.

Modernt och lyxigt på Noun.
Högbo Bruk
Högbo Bruk är en unik kombination av natur, aktiviteter och kulturhistoria. Foto: Fotografi Oscar AB

6. Tre roliga utflykter.

1. Högbo bruk. En unik kombination av natur, aktiviteter och kulturhistoria. Bada i sjön och ät bra mat på hotellet. 

2. Furuviksparken. Klassisk djur- och nöjespark med schimpanser, kameler, flamingor och massor av karuseller. Konserter vissa sommarkvällar.

3. Bönan. Idylliskt litet fiskesamhälle vid havet, som från början av 1900-talet allt mer blev en sommarvistelse för Gävles grosshandlare. Men man kan fortfarande köpa rökt böckling här.

Denna guide uppdaterades under våren 2022. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Gävle!