Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Falun

Att göra i Falun

Falun har mer att skryta om än röd målarfärg och skidbackar. Dansa loss och bowla i stadens nöjespalats Falun Bowling & Krog, shoppa second hand och njut av sockerfritt fika på stadens nya raw food-kafé Gott & Reco.

Tåg till Falun

En tågresa till Falun är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Världsarvsstaden Falun ligger i hjärtat av Dalarna där kultur, friluftsliv och historia skapar en levande stadskänsla. På 1600-talet var Falun en av Europas mest betydelsefulla städer tack vare den massiva exporten av koppar från Falu gruva. I dag bor närmare 40 000 invånare i själva tätorten. Från tågstationen är det fem minuters promenad till Åhléns, där stadens nya resecentrum ligger, och ytterligare fem till Stora torget som är stadens mittpunkt. För resor i Falun och närområdet, se dalatrafik.se

Ankomst till Falun

Vy över Faluån (Foto: Cecilia Burman).

Lunch i Falun

2. Lunch.

Falun har fått en rad bra krogar på senare år. Ambitiösa Tairyo (Åsgatan 20) är en lyxigare japan som har både sushi och varma rätter. I kulturhuset Gamla Elverket (Ölandsgatan 8) intill Faluån serveras en generös soppbuffé med hembakat bröd. Mittemot serverar Gott & Reco (Stora torget 2) veganska och glutenfria rätter, poké- och buddaskålar. Pizzasugen? Pinna i väg till Salladsbaren (Nybrogatan 11), som ligger strax bakom Kristinegymnasiet (Faluns äldsta skolbyggnad från 1500-talet).

3. Göra.

En timme över? Upplev Faluns äldre delar och second hand-shoppa. På Dalarnas hemslöjd (Stora torget) säljs hantverk av Falubördiga Anna Sjons Nilsson och systrarna Inga-Lill och Marianne Westman (den senare var formgivare på Rörstrand). På en mysig innergård i ett hus från 1897 ligger Thunströms köpmansgård (Slaggatan 31), ett trädgårdskafé och handelsbod. Kika in på second hand-butikerna Larshans Antik & Kuriosa (Slaggatan 35) och Onytt (Kung Gustafs torg 4) för att fynda 60-talslampor och prisvärda attiraljer från de senaste decennierna.

Dalarnas hemslöjd

Dalarnas hemslöjd.

Gott & Reco

Gott & Reco är ett gluten- och sockerfritt bageri och café.

4. Fika.

Om du befinner du dig på ovannämnda promenad är Café vi 3 (Slaggatan 17) ett perfekt stopp för en lugn stund med hembakat fika. Här serveras kaffe och te från en liggande eka. I närheten av Stora torget erbjuder ovannämnda Gott & Reco (Stora torget 2) rawkakor, smoothies och uppiggande juicer i ett mysigt krypin strax under gatunivå. En gata upp ligger nya Falu Bröd & Patisserie (Åsgatan 14) som värnar om hantverket oavsett om det gäller surdegsbrödet eller tårtorna. Den som passerar Falu gruva bör passa på att fika på Café Bagarstugan.

5. Kväll.

Dalarnas egen nöjesmetropol har mycket att erbjuda. Se kvalitetsfilm på biografen Smultronstället (Teatergatan 3) eller en show på Kulturhuset Tio 14 i samma byggnad. När det gäller mat rekommenderas den prisvinnande, napolitanska pizzan på Restaurang Basta (Östra Hamngatan 16), eller den lokalt hängmörade carpaccion från Siljans Chark på Blackstone Steakhouse (Hälsingetorget 1) ett stenkast från Faluån. Både Banken Två Rum & Kök (Åsgatan 41) och Rådhuskällaren (Slaggatan 2) serverar klassiska rätter i mysiga stenhusbyggnader. Inled annars kvällen med bowling i nöjespalatset Falun Bowling & Krog (Myntgatan 43 A) och belöna er med mumsiga burgare och milkshakes.

Kväll i Falun

På Restaurang Basta serveras traditionellt stenugnsbakad napolitansk pizza.

Carl Larsson-gården

Upplev konstnärshemmet Carl Larsson-gården. Foto: Per Myrehed

6. Utflykt: Carl Larsson-gården.

Ett par mil norr om Falun, i den vackra lilla byn Sundborn, ligger ett av Dalarnas mest välbesökta utflyktsmål: Carl Larsson-gården (Carl Larssons väg 12). Hit flyttade konstnärsparet Carl och Karin Larsson 1891 och blev så småningom kända över hela världen för sin moderna stil i målningar, arkitektur och inredning. 1 oktober till 30 april håller personalen en guidad visning om dagen. Den tar 45–50 minuter.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se