Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Falun

Att göra i Falun

En gruva, röd målarfärg och skidbackar. Javisst, men Falun har mer att erbjuda. Bra second hand-butiker och hemslöjd, roliga restauranger och Dalarnas största nöjespalats, Falun Bowling & Krog,

Tåg till Falun

En tågresa till Falun är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Världsarvsstaden Falun ligger i hjärtat av Dalarna där kultur, friluftsliv och historia skapar en levande stadskänsla. På 1600-talet var Falun en av Europas mest betydelsefulla städer tack vare den massiva exporten av koppar från Falu gruva. I dag bor närmare 40 000 invånare i själva tätorten. Från tågstationen är det fem minuters promenad till Åhléns, där stadens nya resecentrum ligger, och ytterligare fem till Stora torget som är stadens mittpunkt. För resor i Falun och närområdet, se dalatrafik.se

Ankomst till Falun

Vy över Faluån (Foto: Cecilia Burman).

Smak i Falun

Njut av en finlunch på Smak Tapas & Deli! Foto: Per Eriksson.

2. Lunch.

Falun har fått en rad bra krogar på senare år. Ambitiösa Tairyo (Åsgatan 20) är en lyxigare japan som har både sushi och varma rätter till lunch och middag. På Stora torget mitt i Falun serverar Gott & Reco (Stora torget 2) veganska och glutenfria rätter, poké- och buddhaskålar. Smit annars iväg till Café Zappa (Åsgatan 29), som erbjuder rejäla grillade surdegsmackor och smarriga sallader. För en finlunch rekommenderas Smak Tapas & Deli (Åsgatan 31, vid Geislerska parken) som har såväl Biff à la Lindström och dagens fångst som veckans tapas på menyn.

3. Göra.

Det finns mycket att upptäcka i Falun. Så strosa genom stans äldre delar, besöka världsarvsområdet och second hand-shoppa. På Dalarnas hemslöjd (Stora torget) säljs hantverk av falubördiga Anna Sjons Nilsson och systrarna Inga-Lill och Marianne Westman (den senare var formgivare på Rörstrand). På en mysig innergård i ett hus från 1897 ligger Thunströms köpmansgård (Slaggatan 31), ett trädgårdskafé och handelsbod som har öppet under de varmare årstiderna. Kika även in i second hand-butikerna Larshans Antik & Kuriosa (Slaggatan 35) och Onytt (Kung Gustafs torg 4) för att fynda 60-talslampor och prisvärda attiraljer från de senaste decennierna. Besök även det tegelröda Magasinet (Tullkammaregatan 12) som har bra utställningar, konserter och en härlig rymd under takbjälkarna. 

Magasinet i Falun

Gör ett besök på Magasinet. Foto: Per Eriksson.

Gott & Reco

Gott & Reco är ett gluten- och sockerfritt bageri och café.

4. Fika.

Om du befinner du dig på ovannämnda promenad är Café Vi 3 (Slaggatan 17) ett perfekt stopp för en lugn stund med hembakat fika. Här serveras kaffe och te från en liggande eka. I närheten av Stora torget erbjuder ovannämnda Gott & Reco (Stora torget 2) rawkakor, smoothie och uppiggande juicer i ett mysigt krypin strax under gatunivå. En gata upp ligger Falu Bröd & Patisserie (Åsgatan 14) som värnar om hantverket oavsett om det gäller surdegsbrödet eller tårtorna. Den som passerar Falu gruva bör passa på att fika på Café Bagarstugan.

5. Kväll.

Dalarnas egen nöjesmetropol har mycket att erbjuda. Se en show på Kulturhuset Tio 14 (Teatergatan 3) eller kolla in konsertprogrammet i Kristinehallen, som ofta bjuder på klassisk musik. När det gäller mat rekommenderas den prisvinnande, napolitanska pizzan på Restaurang Basta (Östra Hamngatan 16), eller den lokalt hängmörade carpaccion från Siljans Chark på Blackstone Steakhouse (Hälsingetorget 1) ett stenkast från Faluån. Både Banken Två Rum & Kök (Åsgatan 41) och Rådhuskällaren (Slaggatan 2) serverar klassiska rätter i mysiga stenhusbyggnader. Inled annars kvällen med bowling i nöjespalatset Falun Bowling & Krog (Myntgatan 43A) och belöna er med en mumsig burgare och milkshake.

Kväll i Falun

På Restaurang Basta serveras traditionellt stenugnsbakad napolitansk pizza.

Carl Larsson-gården

Upplev konstnärshemmet Carl Larsson-gården. Foto: Per Myrehed

6. Utflykt: Carl Larsson-gården.

Ett par mil norr om Falun, i den vackra lilla byn Sundborn, ligger ett av Dalarnas mest välbesökta utflyktsmål: Carl Larsson-gården (Carl Larssons väg 12). Hit flyttade konstnärsparet Carl och Karin Larsson 1891. De blev så småningom kända över hela världen för sin moderna stil i målningar, arkitektur och inredning. Visningar dagligen under hela året som tar 45–50 minuter.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Falun!