Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Eskilstuna

Foto: Eric Robertson

Att göra i Eskilstuna

Parken Zoo, javisst. Men den slitna industristaden Eskilstuna upplever en renässans. Antalet invånare växer och staden har fått ett allt mer spännande restaurang- och uteliv. Prova nya och eleganta Social Bar, lilla kvalitetsfiket Bageri Speceri och mysiga loungebaren T.rassen vid Eskilstunaån.

Tåg till Eskilstuna

En tågresa till Eskilstuna är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Eskilstuna ligger i norra Södermanland, strax söder om Mälaren, och i kommunen bor drygt 100 000 personer. Vid ankomst med tåg kliver ni av i centrum, och har det stora Fristadstorget på några minuters gångavstånd via Drottninggatan. Genom staden rinner Eskilstunaån och utmed den ligger fina promenadstråk, parker, mysiga Söder och flera industriella sevärdheter.

För vidare resor med buss i och kring Eskilstuna, se sormlandstrafiken.se.

Fristadstorget i Eskilstuna
Fristadstorget i Eskilstuna
Lunch på restaurang P-2.
Lunch på restaurang P-2.

2. Lunch.

Eskilstuna har gott om bra lunchställen. Några hundra meter från stationen ligger nya hotellrestaurangen Vinäger by Plaza (Drottninggatan 9). Lekfullt inredd och med bred meny. Här finns både kalvköttbullar med gräddsås och asiatisk fläsksida med pak choy och gurksallad. P-2 (Portgatan 2, i Munktellstaden) är värd en liten promenad. Ljus lokal, stora industrifönster och fräscha lunchrätter. Är vädret fint, ta en längre promenad bort till värdshuset Pilkrog (Djurgårdsvägen) i grönområdet Djurgården. Där äter man genuin husmanskost i mysig gårdsmiljö. Sugen på sushi eller hamburgare? Gå då till Phil’s Burger (Kungsgatan 1) som ligger nere vid Eskilstunaån och stramt inredda Sushi Wave (Kungsgatan 16).

3. Göra.

Många åker hit för Parken Zoo, men det finns mer! Promenera i det gamla industrikvarteret Munktellstaden som numera inrymmer stadsmuseum, konstmuseum, industrimuseum och det nya Munktellbadet. Eller Rademachersmedjorna, som är ett friluftsmuseum med välbevarade hus från 1600-talet. Strosa även igenom Gamla staden, ett litet gytter av kullerstensgator och träkåkar i olika stilar. Samlare av porslin går till Kristinas Antik & Kuriosa (Rådhustorget 5A). Eskilstuna är bandet Kents hemstad och en vandring i Kents fotspår är riktigt kul. Ta hjälp av Kentkartan som finns att ladda ner på visiteskilstuna.se
Är ni intresserade av hållbarhet och miljö, ta då buss 7 från Resecentrum (färden tar cirka 10 minuter) till Sveriges första återbruksgalleria Retuna och Ekeby våtmark, en imponerande naturlig reningsanläggning på 40 hektar och 8 stora dammar. Här finns ett rikt fågelliv och över 200 olika arter har observerats.

Ekeby våtmark
Utsikt över Ekeby våtmark. Foto: Hangsna
Slagsta glass utanför Eskilstuna. Foto: Slagsta glass
Slagsta glass utanför Eskilstuna. Foto: Slagsta glass

4. Fika.

Oansenligt yttre, men värt en lite längre promenad. Det gäller för lilla Bageri Speceri (Kungsvägen 8). Här finns högklassiga bullar och bröd bakat på ursprungliga sädeslag. Testa kanelbullen, frasigare och sötare finns knappast och kopp ekologiskt bryggkaffe från Järna Rosteri. Café Tingsgården (Rådhustorget) ligger i samma område, Söder, och har smaskiga marängrullar med fyllning.
För glass gäller Konditori Janeling (Strandgatan 4), som gör modern färsk gelato på grädde, mjölk, socker, nötter och färska frukt. Men vill ni ha en alldeles unik glassupplevelse ska ni ta er till Slagsta glass, strax utanför Eskilstuna. Sedan 1948 har det tillverkats mjukglass här enligt samma recept, men numera finns även kulglass som ska ätas i en "våffelsnäcka". Kolla öppettider, endast öppet under säsong.


5. Kväll.

Eskilstunas kulinariska uppsving märks även på kvällarna. Utbudet växer stadigt. Ett nytt tillskott är Bar Social (Drottninggatan 18) vid stationen. Här har kocken Ibrahim Naoum skapat en elegant krog med uppdaterat Tore Wretman-kök, för att använda restaurangens egen beskrivning. Exempelvis biff Rydberg, gnocchi puttanesca och crème brûlée utan tjafs.

På andra sidan Eskilstunaån ligger bohemiska Norr (Strandgatan 10). Här har musikern och krögaren Micke Byström skapat en skön kvarterskrog med soft jazz i högtalarna och enklare rätter på menyn. Har även en liten franskinspirerad uteservering.

En liten bit söderut längs ån ligger en annan mysig kvarterskrog, Söderhaket (Eskilsgatan 1A). Menyn är spännande. Tofutacos, miniburgare på högrev, chèvrekroketter. De sistnämnda serverade med tryffelhonung och pistagesmul. Granne ligger T.rassen (Eskilsgatan 1B), en mysig loungebar vid Eskilstunaån med klassiska drinkar och enklare rätter. Uteserveringen bjuder på kvällssol under sommartid.

Till sist en sörmländsk favorit: Eskilstuna Ölkultur (Faktorigatan 1), som är bryggeri och pub i en gammal industrilokal på en ö i Eskilstunaån. Liten, men rolig meny med till exempel churrascomacka, chiligryta på högrev och kantarelltoast på levainbröd. På sommaren öppnar man uteservering vid Slussvaktarstugan, kanske Eskilstunas mysigaste.

Bar Social i Eskilstuna
Bar Social i Eskilstuna
Torshälla
Torshälla, en gemytlig utflyktspärla en bit utanför Eskilstuna. Foto: Pierre Pocs.

6. Tre utflykter

1. Torshälla. En halvtimma med buss från Eskilstuna ligger en av Sveriges äldsta städer, med rötter i vikingatid. I dag en charmig, lite bedagad skönhet med slussar, backar, skulpturpark, industribyggnader och en vacker kyrka. Efter en rundvandring fikar ni på Café Gröna Villan.

2. Julita. Intresserad av äpplen, eller bara sugen på en annorlunda utflykt med god mat som höjdpunkt? Då ska du ta bussen till Julita gård, Sveriges lantbruksmuseum och Sveriges klonarkiv för äppelsorter. Äter gör ni på Julita värdshus, vars råvaror kommer från närbelägna gårdar i Södermanland.

3. Ett slottsbesök. I Sörmland finns närmare 400 slott, gods och herrgårdar. Eskilstunaborna drar gärna till Sundbyholm som har småbåtshamn, sandstrand och just ett slott. Konnässörerna väljer i stället Stora Sundby slott, ståtligt och tungt, inspirerat av skotska riddarborgar.

Denna guide uppdaterades under våren 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se