Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Eskilstuna

Foto: Eric Robertson

Att göra i Eskilstuna

Parken Zoo, javisst. Men den slitna industristaden Eskilstuna upplever en renässans. Antalet invånare växer och staden har fått ett allt mer spännande restaurang- och uteliv. Strax utanför staden finns Sveriges första återbruksgalleria Retuna.

Tåg till Eskilstuna

En tågresa till Eskilstuna är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Eskilstuna ligger i norra Södermanland, strax söder om Mälaren, och i kommunen bor drygt 100 000 personer. Vid ankomst med tåg kliver ni av i centrum, och har det stora Fristadstorget på några minuters gångavstånd via Drottninggatan. Genom staden rinner Eskilstunaån och utmed den ligger fina promenadstråk, parker, mysiga Söder och flera industriella sevärdheter.

För vidare resor med buss i och kring Eskilstuna, se sormlandstrafiken.se.

Fristadstorget i Eskilstuna
Fristadstorget i Eskilstuna
Lunch på restaurang P-2.
Lunch på restaurang P-2.

2. Lunch.

Eskilstuna har gott om bra lunchställen. På sympatiska och elegant inredda Meze Lounge (Drottninggatan 9) väljer ni själva vilka libanesiska mezerätter ni vill ha som tillbehör. Bland huvudrätterna finns friterad nötfärsfylld bulgur och kycklingshawarma. Ekologiska och lite udda Reetro Café (Nygatan 23) har bra pajer och soppor. Vill ni ha en hamburgare kan ni välja mellan Bastard Burgers (Kungsgatan 24) i Cityhuset och Phil’s Burger (Kungsgatan 1) nere vid ån. P-2 (Portgatan 2, i Munktellstaden) är värd en liten promenad. Ljus lokal, stora industrifönster och fräscha lunchrätter. Är vädret fint, ta en längre promenad bort till värdshuset Pilkrog (Djurgårdsvägen) i grönområdet Djurgården. Där äter man genuin husmanskost i mysig gårdsmiljö.

3. Göra.

Många åker hit för Parken Zoo, men det finns mer! Promenera i det gamla industrikvarteret Munktellstaden som numera inrymmer stadsmuseum, konstmuseum och det nya Munktellbadet. Eller Rademachersmedjorna, som är ett friluftsmuseum med välbevarade hus från 1600-talet. Strosa även igenom Gamla staden, ett litet gytter av träkåkar i olika stilar. Samlare av porslin går till Kristinas Antik & Kuriosa (Rådhustorget 5A), och på Eskilstuna Delikatesshandel (Köpmangatan 48) kan ni köpa gammaldags godis (ja, hårda karameller). Eskilstuna är bandet Kents hemstad och en vandring i Kents fotspår är riktigt kul. Ta hjälp av Kentkartan som finns att ladda ner på visiteskilstuna.se Är ni intresserade av hållbarhet eller bara sugna på att retrofynda, ta då buss 7 till Sveriges, om inte världens, första återbruksgalleria Retuna (Folkestaleden 7).

ReTuna i Eskilstuna
Sugen på att retrofynda? Besök Sveriges första återbruksgalleria, ReTuna.
Slagsta glass utanför Eskilstuna. Foto: Slagsta glass
Slagsta glass utanför Eskilstuna. Foto: Slagsta glass

4. Fika.

Är ni ute efter Sörmlands kanske allra bästa bullar och bröd ska ni gå till omtalade och rosade Printz Bageris filial Brödbutiken Eskilstuna (Kungsvägen 8). Kaffet från David Haugaards rosteri ska drickas svart – och ta en kanelbulle till! Frasigare och sötare finns inte. Café Tingsgården (Rådhustorget) ligger i samma område, Söder, och har smaskiga marängrullar med fyllning. För glass gäller Konditori Janeling (Strandgatan 4), som gör modern färsk gelato på grädde, mjölk, socker, nötter och färska frukt.

Men vill ni ha en alldeles unik glassupplevelse ska ni ta er till Slagsta glass, strax utanför Eskilstuna. Sedan 1948 har det tillverkats mjukglass här enligt samma recept, men numera finns även kulglass som ska ätas i en "våffelsnäcka". Kolla öppettider, endast öppet under säsong.

5. Kväll.

Eskilstunas kulinariska uppsving märks även på kvällarna. Utbudet växer stadigt. Ett nytt tillskott är eleganta vinbaren VinÄger (Fridstadstorget 3). Mässing, marmor och sammet, men ändå en rå känsla. På menyn står en modern blandning av rätter som laxbowl, gulbetscarpaccio, ndujapizza med mera. En favorit är Eskilstuna Ölkultur (Faktorigatan 1). Bryggeri och pub i en gammal industrilokal på en ö i Eskilstunaån. Prova deras variant av tunnbrödsrulle: bratwurst från Mälarchark med rostad lök, bostongurka och skagenröra. På sommaren öppnar man uteservering vid Slussvaktarstugan, kanske Eskilstunas mysigaste. På andra sidan ån ligger bohemiska Norr (Strandgatan 10). Här har musikern och krögaren Micke Byström skapat en skön kvarterskrog med soft jazz i högtalarna och enklare rätter på menyn. Har även en liten franskinspirerad uteservering. En liten bit söderut längs ån ligger en annan mysig kvarterskrog, Söder Restaurang & Bar (Eskilsgatan 1A). Menyn är bred och spännande. Tofutacos, miniburgare på högrev, chèvrekroketter. De sistnämnda serverade med tryffelhonung och pistagesmul. Granne ligger nyöppnade T.rassen (Eskilsgatan 1B), en mysig loungebar i Eskilstuna med goda drinkar, enklare rätter och mjukglass från luckan i glasskiosken.

VinÄger vid Fristadstorget
VinÄger vid Fristadstorget
Torshälla
Torshälla, en gemytlig utflyktspärla en bit utanför Eskilstuna. Foto: Pierre Pocs.

6. Tre utflykter

1. Torshälla. En halvtimma med buss från Eskilstuna ligger en av Sveriges äldsta städer, med rötter i vikingatid. I dag en charmig, lite bedagad skönhet med slussar, backar, skulpturpark, industribyggnader och en vacker kyrka. Efter en rundvandring fikar ni på Café Gröna Villan.

2. Julita. Intresserad av äpplen, eller bara sugen på en annorlunda utflykt med god mat som höjdpunkt? Då ska du ta bussen till Julita gård, Sveriges lantbruksmuseum och Sveriges klonarkiv för äppelsorter. Äter gör ni på Julita värdshus, vars råvaror kommer från närbelägna gårdar i Södermanland.

3. Ett slottsbesök. I Sörmland finns närmare 400 slott, gods och herrgårdar. Eskilstunaborna drar gärna till Sundbyholm som har småbåtshamn, sandstrand och just ett slott. Konnässörerna väljer i stället Stora Sundby slott, ståtligt och tungt, inspirerat av skotska riddarborgar.

Denna guide uppdaterades februari 2022. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se