Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Eskilstuna

Foto: Eric Robertson

Att göra i Eskilstuna

Kents hemstad upplever en renässans. Antalet invånare växer och staden har fått ett allt mer spännande restaurang- och uteliv. Strax utanför staden finns även Sveriges första återbruksgalleria ReTuna.

Tåg till Eskilstuna

En tågresa till Eskilstuna är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Eskilstuna ligger i norra Södermanland, strax söder om Mälaren, och i tätorten bor drygt 70 000 personer. Vid ankomst med tåget är du i city och det enorma Fristadstorget ligger på några minuters gångavstånd via Drottninggatan. Genom staden rinner Eskilstunaån och utefter den ligger fina promenadstråk, parker, mysiga Söder och andra sevärdheter. För vidare resor med buss i och kring Eskilstuna, se sormlandstrafiken.se.

Eskilstunaån

Eskilstunaån.

Lunch i Eskilstuna

Gränden bjuder på goda hemrullade köttbullar.

2. Lunch.

Runt Fristadstorget finns flera populära matställen. På en tvärgata ligger lite egensinnigt inredda Gränden (Gymnastikgatan 2), vars goda hemrullade köttbullar rekommenderas. Phil’s Burger (Kungsgatan 1) har stadens bästa burgare, och på sympatiska Meze Lounge (Drottninggatan 9) väljer du själv vilka mezerätter du vill ha som tillbehör. Som huvudrätt rekommenderas grillspetten. Är vädret fint, ta en promenad bort till Pilkrogs värdshus (Djurgårdsvägen) i grönområdet Djurgården. Där äter man genuin husmanskost i mysig gårdsmiljö.

3. Göra.

Många åker hit för Parken Zoo, men det finns mer! Promenera i det gamla industrikvarteret Munktellstaden som numera inrymmer stadsmuseum, konstmuseum, Eskilstuna Ölkultur och nya Munktellbadet. Eller Rademachersmedjorna, som är ett friluftsmuseum med välbevarade hus från 1600-talet. Samlare av porslin går till Kristinas Antik & Kuriosa (Rådhustorget 5A). Eskilstuna är bandet Kents hemstad och en vandring i Kents fotspår är riktigt kul. Kentkarta finns på eskilstuna.nu. Är du intresserad av hållbarhet eller bara sugen på att retrofynda, ta då buss 7 ut till Sveriges, om inte världens, första återbruksgalleria ReTuna (Folkestaleden 7).

ReTuna i Eskilstuna

Sugen på att retrofynda? Besök Sveriges första återbruksgalleria, ReTuna.

Printz Bageri i Eskilstuna

De bästa bullarna hittar du nog hos Printz Bageri.

4. Fika.

Är man ute efter Sörmlands kanske allra bästa bullar och bröd ska man promenera till Printz Bageris lilla Brödbutiken (Kungsvägen 8). Kaffet från David Haugaards rosteri ska drickas svart - och testa en morgonbulle med kanel till. Frasigare och sötare finns inte. Café Tingsgården (Rådhustorget) ligger i samma område, Söder, och har smaskiga marängrullar med fyllning. På Fika by Anna i Rothoffsvillan (Tullgatan 4) hittar du råbakverk, fria från raffinerat socker, mejerivaror och gluten. En höjdare är cheesecaken på citron och vanilj. Ett fikaställe värt en utflykt är Mary’s Café & Butik (Åkerbyvägen), cirka en mil norr om staden. Har även bra luncher på sommaren.

5. Kväll.

För en bättre middag i trivsam 1600-talsmiljö boka bord på ekokrogen Jernberghska (Rademachergatan 48). Eskilstuna Ölkulturs (Faktorigatan 1) pub och krog serverar egen öl (såklart) och till den modern pubmat. Kalas (Kyrkogatan 6) är en annan bra kvarterskrog, och vägg i vägg ligger den lilla baren Nabo. Biografbaren (Järntorget 2) eller Elite stadshotellet (Hamngatan 11) är andra bra mötesplatser. På andra sidan Eskilstunaån ligger nya Norr (Strandgatan 10) med bohemisk känsla, rustik mat och ett soft barhäng. I samma område, fast en bit söderut, ligger Makkara Yksi (Eskilsgatan 1B), som ett bevis på Eskilstunas finska arv. Här möts man av Kaurismäki-estetik, fyndig fåordighet och enklare maträtter med finska influenser.

Eskilstuna Ölkultur

Eskilstuna Ölkultur, ett mikrobryggeri som bryggt öl sedan 2006. 

Torshälla

Torshälla, en gemytlig utflyktspärla en bit utanför Eskilstuna. Foto: Pierre Pocs

6. Utflykt: Torshälla.

Knappt en mil från Eskilstuna ligger den urgamla handels- och hantverksorten Torshälla, som är värd en avstickare. En populär adress är Wäsby Magasin & Stall (Rosells väg, Torshälla), ett gammalt stall och ladugård som har gjorts om till kafé och ett utbud av personliga butiker med inredning, mode och presenter. I Torshälla ligger också Ebelingmuseet, med verk av keramikern Allan Ebeling, samt Bergströmska gården, en välbevarad borgargård från 1700-talet.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Eskilstuna!