Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Eskilstuna

Foto: Eric Robertson

Att göra i Eskilstuna

Kents hemstad upplever en renässans. Antalet invånare växer och staden har fått ett allt mer spännande restaurang- och uteliv. Strax utanför staden finns även Sveriges första återbruksgalleria ReTuna.

Tåg till Eskilstuna

En tågresa till Eskilstuna är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Eskilstuna ligger i norra Södermanland, strax söder om Mälaren, och i tätorten bor drygt 70 000 personer. Vid ankomst med tåget är du i city och det enorma Fristadstorget ligger på några minuters gångavstånd via Drottninggatan. Genom staden rinner Eskilstunaån och utefter den ligger fina promenadstråk, parker, mysiga Söder och andra sevärdheter. För vidare resor med buss i och kring Eskilstuna, se sormlandstrafiken.se.

Fristadstorget i Eskilstuna
Fristadstorget i Eskilstuna
Lunch på restaurang P-2.
Lunch på restaurang P-2.

2. Lunch.

Eskilstuna har gott om bra lunchställen. På sympatiska och elegant inredda Meze Lounge (Drottninggatan 9) väljer ni själva vilka mezerätter ni vill ha som tillbehör. Som huvudrätt rekommenderas grillspetten. Ekologiska och lite udda Reetro café (Nygatan 23) har bra pajer och soppor. Vill ni ha en hamburgare, så kan ni välja mellan Bastard & Burgers (Kungsgatan 24) i Cityhuset eller Phil’s Burger (Kungsgatan 1) nere vid Eskilstunaån. P-2 (Portgatan 2, i Munktellstaden) är värt en liten promenad. Ljus lokal, stora industrifönster och fräscha lunchrätter. Är vädret fint, ta en längre promenad bort till Pilkrogs värdshus (Djurgårdsvägen) i grönområdet Djurgården. Där äter man genuin husmanskost i mysig gårdsmiljö.

3. Göra.

Många åker hit för Parken Zoo, men det finns mer! Promenera i det gamla industrikvarteret Munktellstaden som numera inrymmer stadsmuseum, konstmuseum och nya Munktellbadet. Eller Rademachersmedjorna, som är ett friluftsmuseum med välbevarade hus från 1600-talet. Samlare av porslin går till Kristinas Antik & Kuriosa (Rådhustorget 5A). Eskilstuna är bandet Kents hemstad och en vandring i Kents fotspår är riktigt kul. Kentkarta finns på eskilstuna.nu. Är ni intresserade av hållbarhet eller bara sugen på att retrofynda, ta då buss 7 ut till Sveriges, om inte världens, första återbruksgalleria ReTuna (Folkestaleden 7).

ReTuna i Eskilstuna
Sugen på att retrofynda? Besök Sveriges första återbruksgalleria, ReTuna.
Printz Bageri i Eskilstuna
De bästa bullarna hittar du nog hos Printz Bageri.

4. Fika.

Är ni ute efter Sörmlands kanske allra bästa bullar och bröd ska ni gå till omtalade och rosade Printz Bageris filial Brödbutiken (Kungsvägen 8). Kaffet från David Haugaards rosteri ska drickas svart - och ta en kanelbulle till! Frasigare och sötare finns inte. Café Tingsgården (Rådhustorget) ligger i samma område, Söder, och har smaskiga marängrullar med fyllning. Ett fikaställe värt en utflykt är Mary’s Café & Butik (Åkerbyvägen), cirka en mil norr om staden. Har även bra luncher på sommaren.

5. Kväll.

Eskilstuna Ölkulturs (Faktorigatan 1) pub och krog serverar egen öl (såklart) och till den modern pubmat. Kalas (Kyrkogatan 6) är en bra kvarterskrog, och vägg i vägg ligger den lilla baren Nabo. Biografbaren (Järntorget 2) eller eleganta Y-Won på Elite stadshotellet (Hamngatan 11) är andra bra mötesplatser.
På andra sidan Eskilstunaån ligger Norr (Strandgatan 10) med bohemisk känsla, rustik mat och ett soft barhäng. I samma område, fast en liten bit söderut utmed Eskilstuna-ån, ligger Makkara Yksi (Eskilsgatan 1B), som ett bevis på Eskilstunas finska arv. Här möts ni av fyndig fåordighet och enklare maträtter med finska influenser. Nästan vägg i vägg ligger mysiga Söderhaket (Eskilsgatan 1A).

Eskilstuna Ölkultur
Eskilstuna Ölkultur, ett mikrobryggeri som bryggt öl sedan 2006.
Torshälla
Torshälla, en gemytlig utflyktspärla en bit utanför Eskilstuna. Foto: Pierre Pocs.

6. Utflykt: Torshälla.

Knappt en mil från Eskilstuna ligger den urgamla handels- och hantverksorten Torshälla, som är värd en utflykt. En populär adress är Butikerna på Wäsby (Rosells väg, Torshälla), ett gammalt stall och ladugård som har gjorts om till kafé och ett utbud av personliga butiker med inredning, mode och presenter. I Torshälla ligger också Ebelingmuseet, med verk av keramikern Allan Ebeling, samt Bergströmska gården, en välbevarad borgargård från 1700-talet. Fika kan ni även göra på Café Gröna Villan (Gesällgränd 2). Ligger som namnet antyder i en grön villa med trädgård.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Eskilstuna gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad smittspridning av coronavirus.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess.

Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Eskilstuna!