Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Eskilstuna

Foto: Eric Robertson

Att göra i Eskilstuna

Kents hemstad upplever en renässans. Antalet invånare växer och staden har fått ett allt mer spännande restaurang- och uteliv. Prova finska kvarterskrogen Makkara Yksi, coola Eskilstuna Ölkultur eller rosade finrestaurangen Jernberghska Krog.

Tåg till Eskilstuna

En tågresa till Eskilstuna är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Eskilstuna ligger i norra Södermanland, strax söder om Mälaren, och i tätorten bor drygt 70 000 personer. Vid ankomst med tåget är du i city och det enorma Fristadstorget ligger på tre minuters avstånd till fots via Drottninggatan. Genom staden rinner Eskilstunaån och utefter den ligger fina promenadstråk, parker och sevärdheter. Hyra cykel kan du göra på City Cykel (Kyrkogatan 6, 016-13 21 12). För vidare resor med buss i och kring Eskilstuna, se sormlandstrafiken.se.

Eskilstunaån

Eskilstunaån.

Lunch i Eskilstuna

Gränden bjuder på goda hemrullade köttbullar.

2. Lunch.

Runt Fristadstorget finns flera populära matställen. På en tvärgata ligger lite egensinnigt inredda Gränden (Gymnastikgatan 2), vars goda hemrullade köttbullar rekommenderas. Phil’s Burger (Kungsgatan 1) har stadens bästa burgare, och på sympatiska Meze Lounge (Drottninggatan 9) väljer du själv vilka mezerätter du vill ha som tillbehör. Som huvudrätt rekommenderas grillspetten. Är vädret fint, ta en promenad bort till Pilkrogs värdshus (Djurgårdsvägen) i grönområdet Djurgården. Där äter man genuin husmanskost i mysig gårdsmiljö.

3. Göra.

Många åker hit för Parken Zoo, men det finns mer! Promenera i det gamla industrikvarteret Munktellstaden som numera inrymmer stadsmuseum, konstmuseum, Eskilstuna Ölkultur och nya Munktellbadet. Eller Rademachersmedjorna, som är ett friluftsmuseum med välbevarade hus från 1600-talet. Samlare av porslin går till Kristinas Antik & Kuriosa (Rådhustorget 5 A). Eskilstuna är bandet Kents hemstad och en vandring i Kents fotspår är riktigt kul. Kentkarta finns på eskilstuna.nu

Rademachersmedjorna i Eskilstuna

Rademachersmedjorna, ett öppet friluftsmuseum mitt i Eskilstuna. Foto: Eric Robertson

Café Bönan i Eskilstuna

Café Bönan – ett café i mysiga lokaler i Gamla Staden.

4. Fika.

Gulliga Café Bönan (Köpmangatan 25) satsar på egna mazariner och biskvier, men har också bra mackor och sallader. I samma kvarter ligger Café Tingsgården (Rådhustorget) som har smaskiga marängrullar med fyllning. På Fika by Anna i Rothoffsvillan (Tullgatan 4) hittar du råbakverk, fria från raffinerat socker, mejerivaror och gluten. En höjdare är cheesecaken på citron och vanilj. Ett fikaställe värt en utflykt är Mary’s Café & Butik (Åkerbyvägen), cirka en mil norr om staden. 

5. Kväll.

För en bättre middag med vita dukar och 1600-talsmiljö boka bord på Jernberghska Krog (Rademachergatan 48). Eskilstuna Ölkulturs (Faktorigatan) pub och krog serverar (såklart) egen öl och till detta modern pubmat. Finska kvarterskrogen Makkara Yksi (Eskilsgatan 1 B) har lokalt öl och sörmländsk korv. Kalas (Kyrkogatan 6) är en annan bra kvarterskrog. Biografbaren (Järntorget 2) eller Elite stadshotellet (Hamngatan 11) är andra bra mötesplatser.

Eskilstuna Ölkultur

Eskilstuna Ölkultur, ett mikrobryggeri som bryggt öl sedan 2006. 

Torshälla

Torshälla, en gemytlig utflyktspärla en bit utanför Eskilstuna. Foto: Pierre Pocs

6. Utflykt: Torshälla.

Knappt en mil från Eskilstuna ligger den urgamla handels- och hantverksorten Torshälla som är värt en avstickare. En populär adress är Wäsby Magasin & Stall (Rosells väg, Torshälla), ett gammalt stall och ladugård som har gjorts om till kafé och ett utbud av personliga butiker med inredning, mode och presenter. I Torshälla ligger också Eberlingmuseet, med verk av keramikern Allan Eberling, samt Bergströmska gården, en välbevarad borgargård från 1700-talet. 

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Eskilstuna!

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se