Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Enköping

Foto: Lennart Jensen

Att göra i Enköping

Parker. Hamnmagasin. Och en mysig fransk bistro. Okända pepparrotsstaden Enköping är ett fint utflyktsmål. Strax utanför staden ligger dessutom slottspärlan Grönsöö slott med rötter i 1600-talet.

Tåg till Enköping

En tågresa till Enköping är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Med knappt fem mil till Uppsala och åtta till Stockholm har Enköping blivit ett alltmer populärt ställe att bosätta sig på. Centralorten har vuxit snabbt och har idag 23 000 invånare. I södra delen av staden rinner Enköpingsån, som har sitt utlopp i Mälaren. Från tågstationen via Drottninggatan tar det några minuter att gå in till stadskärnan. På vägen dit passeras populära Skolparken, där praktfulla azaleor blommar under våren och försommaren. Turistbyrån finns på Rådhusgatan 3 i Rådhuset, som även inhyser Enköpings museum. 

För resor vidare med buss i och kring Enköping, besök ul.se.

Enköpingsån
Enköpingsån. Foto: Thomas Henrikson
Bombance
Bombance, fransk bistro med en liten bar.

2. Lunch.

Mysiga och intima franska bistron Bombance (Kungsgatan 27) har en diger lunchmeny där det svenska köket (stekt strömming och matjessill) samsas med det franska (moules marinières och gratinerade sniglar). The Roundabout (Kungsgatan 7) är välbesökt lunchtid, mycket på grund av den digra salladsbuffén och smörgåsarna. I början av maj varje år brukar Hamnmagasinet slå upp dörrarna. Här kan du avnjuta en klassisk räkmacka på kavring, eller ta in en plockbricka med chark och ost från svenska gårdar, samtidigt som du ser båtarna lägga till i gästhamnen.

3. Göra.

Blå trädgård, Klosterparken, Drömparken, Fridegårdsparken och Skolparken. I Enköping ligger parkerna tätt. Passa på att hämta en parkkarta på Turistbyrån (Rådhusgatan 3). Det populära parktåget blir från och med år 2022 eldrivet och har plats för 40 passagerare. I biljetten ingår en guidad tur där de mest intresserade kan få två timmars berättelse om parkernas flora. En halvtimmas bussfärd (linje 876) bort ligger Hornuddens trädgård med gårdsbutik och fik med utsikt över Mälaren.

Hornuddens Trädgård.
Hornuddens Trädgård.
Café Bönan i Eskilstuna

4. Fika.

Konditori Tammerfors vid stora torget (Kyrkogatan 28) är ett klassiskt kondis som bakar eget matbröd, bullar och tårtor. Här finns en liten uteplats och en övervåning som kan ta emot en hel tågvagn människor. Café Drott (Drottninggatan 2) lär vara Enköpings äldsta fik, vilket retroinredningen skvallrar om. Fanérväggar och spetsgardiner ger bryggkaffet och klassiska kondisbitar en skön inramning. Fabian Finks Brödbod (Torggatan 28) har specialiserat sig på surdegsbröd. Från april till augusti serverar man också hemgjord gelato, italiensk glass. Glöm inte att köpa med dig lokala Enköpingslimpan, som bara säljs här.

5. Kväll.

Ovan nämnda Bombances lilla bar funkar som både avrundning av dagen och avstamp för kvällen. Grekiska grill och bar (Torggatan 16) är ett av stadens senaste tillskott. Menyn är diger med allt från smårätter, mezedes, till större grekiska måltider som souvlaki och bifteki. För den pubsugne finns Players Inn (Källgatan 15D) och The Queen’s arm (Torggatan 30). Bägge har tilltagna matmenyer, men här är självfallet ölet i fokus.

En balkanupplevelse får du på restaurang Sarajevo (Doktor Westerlunds Gata 13) som numera är en institution i Enköping. Här går grillen varm och bland de mer populära måltiderna hittar du färsbiffen pljeskavica, som serveras med rå lök, gräddfil och bosniskt bröd. Blir kvällen riktigt sen är det nattklubben Cinema (Torggatan 28) som gäller för lokalborna. 

Gastropuben Players Inn
Enköpings första Gastropub Players Inn.
Kinesiska paviljongen på Grönsöö slott.
Kinesiska paviljongen på Grönsöö slott.

6. Utflykt: Grönsöö slott.

Är ni intresserade av gamla slott och herresäten, eller ännu mer trädgårdsprakt? Ta er då till Grönsöö (ja, det stavas så) slott, cirka 25 kilometer söder om Enköping. Slottet byggdes i början av 1600-talet och är mycket väl bevarat både exteriört och interiört. En av slottets höjdpunkter är den kinesiska paviljongen, byggd 1786. Mer info på gronsoo.se.

Denna guide uppdaterades under våren 2022. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se