Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Enköping

Foto: Lennart Jensen

Att göra i Enköping

Parker. Hamnmagasin. Och en riktigt mysig fransk bistro. Lilla Enköping i sydvästra Uppland har bara 22 500 invånare, men har förvånansvärt mycket att erbjuda. Strax utanför staden ligger även slottspärlan Grönsöö slott.

Tåg till Enköping

En tågresa till Enköping är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Enköpings kommun ligger i sydvästra Uppland och i centralorten bor omkring 22 500 invånare. Genom staden rinner Enköpingsån som har sitt utlopp i Mälaren. Från tågstationen är det bara att följa Drottninggatan, förbi Skolparken, in till centrum och ån. Det tar cirka tio minuter, men det går även bussar från stationen till centrum. Turistbyrån ligger på Rådhusgatan 3 i Rådhuset som även huserar Enköpings museum. För resor vidare med buss i och kring Enköping, besök ul.se.

Enköpingsån
Enköpingsån. Foto: Thomas Henrikson
Bombance
Bombance, fransk bistro med en liten bar.

2. Lunch.

Den mysiga franska bistron Bombance (Kungsgatan 27) är en dröm för frankofiler. Här serveras moules marinières, konfiterade anklår och andra franska rätter till tonerna av Edith Piaf. Även inredningen är klassisk med marmorbord och bistrostolar i böjträ. Hamnmagasinens restaurang ligger fint i ett av de gamla spannmålsmagasinen i hamnen (Hamngatan). Populära Café Magnifik (Kungsgatan 31) har både klassiska lunchrätter som raggmunk och lite lättare som linssoppa med vitlöksbröd. Sugen på något starkare? Gå till Hot Wook (Kungsgatan 8) som serverar heta sydostasiatiska rätter – och det i stora portioner. En take away kan lätt bli en måltid för tre.

3. Göra.

Enköping är känt som parkernas stad. Hit åker trädgårdsentusiaster från när och fjärran för att njuta av blomsterprakt. Hämta en parkkarta på turistbyrån (Rådhusgatan 3) och strosa runt i oaser med namn som Blå trädgård, Klosterparken, Drömparken och Fridegårdsparken. Hornuddens trädgård ligger en halvtimmas bussresa (linje 876) utanför staden och lockar med gårdsbutik och ett prisbelönt ekologiskt kafé med utsikt över Mälaren. Här serveras lunch och fikabröd.

Hornuddens Trädgård.
Hornuddens Trädgård.
Café tant Gredelin
På Café tant Gredelin äter du gott i vacker miljö.

4. Fika.

Stadens mysigaste kafé är Café tant Gredelin (Sandgatan 29) som ligger i ett av stadens äldsta hus. Här gäller hembakat och kaffe på kanna. Bullarna är oemotståndliga. På menyn finns även våfflor, smörgåsar och enklare lunchrätter. Ett hälsosammare alternativ är Café Samt (Rådhusgatan 4), som lockar med vegetarisk lunchbuffé, raw food och glutenfritt. Fabian Flinks Brödbod (Torggatan 28) har stadens bästa surdegsbröd, egengjord glass och den lokala specialiteten Enköpingskaka. En förbisedd liten retropärla är Enköpings äldsta fik, Drott (Drottninggatan 2). Åtminstone för den som gillar bruna fanerväggar, klassiska wienerbröd och svart bryggkaffe.

5. Kväll.

Bombances lilla bar (Kungsgatan 27) är bästa alternativet för dig som vill avrunda dagen med franska viner eller dito öl. Enköping har två brittiska pubar, Players Inn (Källgatan 15) och The Queen’s Arms (Torggatan 30), som båda har hemtrevlig inredning och avslappnad atmosfär. Sugen på spansk fusion? Tapaskedjan Pinchos (Källgatan 15) har en filial i staden. När Enköpingsborna vill ha lite mer drag väljer de Cinema (Torggatan 28).

Gastropuben Players Inn
Enköpings första Gastropub Players Inn.
Kinesiska paviljongen på Grönsöö slott.
Kinesiska paviljongen på Grönsöö slott.

6. Utflykt: Grönsöö slott.

Är du intresserad av gamla slott och herresäten, eller ännu mer trädgårdsprakt, tar du dig till Grönsöö (ja, det stavas så) slott, cirka 25 kilometer söder om Enköping. Slottet byggdes i början av 1600-talet och är mycket väl bevarat både exteriört och interiört. En av slottets höjdpunkter är den kinesiska paviljongen, byggd 1786. Mer info på gronsoo.se.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Enköping gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad smittspridning av coronavirus.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess.

Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se