Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Enköping

Foto: Lennart Jensen

Att göra i Enköping

Parker. Hamnmagasin. En mysig fransk bistro. Okända Enköping är ett fint utflyktsmål. Och strax utanför staden ligger mysiga Hornuddens trädgård med gårdsbutik och fik med utsikt över Mälaren.

Tåg till Enköping

En tågresa till Enköping är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Med knappt fem mil till Uppsala och åtta till Stockholm har Enköping blivit ett alltmer populärt ställe att bosätta sig på. Centralorten har vuxit snabbt och har idag 23 000 invånare. I södra delen av staden rinner Enköpingsån, som har sitt utlopp i Mälaren. Från tågstationen via Drottninggatan tar det några minuter att gå in till stadskärnan. På vägen dit passeras populära Skolparken, där praktfulla azaleor blommar under våren och försommaren. Turistbyrån finns på Rådhusgatan 3 i Rådhuset, som även inhyser Enköpings museum. 

För resor vidare med buss i och kring Enköping, besök ul.se.

Enköpingsån
Enköpingsån. Foto: Thomas Henrikson
Tapicante
På Tapicante i Enköping kan du äta tacos och quesadillas.

2. Lunch.

Mysiga och intima franska bistron Bombance (Kungsgatan 27) har en diger lunchmeny där det svenska köket (stekt strömming och matjessill) samsas med det franska (moules marinières och gratinerade sniglar). Antikt inspirerade Kafé Systrar Två (Kungsgatan 21) har både gofika, populär lunch och en stor uteservering sommartid. Enköping har även blivit med taqueria. På nyöppnade Tapicante (Kungsgatan 7) serveras tacos och quesadillas med bland annat långkokt högrev som fyllning, och till det mexikansk läsk.

I början av maj varje år brukar Hamnmagasinet (Hamngatan 1) slå upp dörrarna. Här kan ni avnjuta en klassisk räkmacka på kavring, eller ta in en plockbricka med chark och ost från svenska gårdar, samtidigt som ni ser båtarna lägga till i gästhamnen.

3. Göra.

Blå trädgård, Klosterparken, Drömparken, Fridegårdsparken och Skolparken. I Enköping ligger parkerna tätt. Passa på att hämta en parkkarta på Turistbyrån (Rådhusgatan 3) eller boka in en tur med det populära parktåget. I biljetten ingår en guidad tur där ni får 1,5 timmes berättelse om parkernas flora och historia. Mer grönska? Idylliska och pastorala Gröngarnsåsen och Dyarnas betesmarker når ni till fots från stadens centrum. Här kan ni avnjuta medhavd fika bland betande får och kossor. Eller så strövar ni runt på stigar, långa spänger och promenadvägar och lyssnar efter näktergal och annan vacker fågelsång.

Vackra naturen längs Gröngarnsåsen och Dyarna.
Café Walters i Enköping.

4. Fika.

Konditori Tammerfors (Kyrkogatan 28) är ett klassiskt kondis som bakar eget matbröd, bullar och tårtor. Här finns en liten uteplats och en övervåning som kan ta emot en hel tågvagn människor. Café Drott (Drottninggatan 2) lär vara Enköpings äldsta fik, vilket retroinredningen skvallrar om. Fanérväggar och spetsgardiner ger bryggkaffet och klassiska kondisbitar en skön inramning. Fabian Flinks Brödbod (Torggatan 28) har specialiserat sig på surdegsbröd. Från april till augusti serveras även hemgjord gelato. Glöm inte att köpa med dig en Enköpingslimpa. De säljs bara här. Nyöppnade och mysiga Walter kaffebar (Kungsgatan 31B) har snabbt blivit en favorit i stan. Inte minst för de hembakade kanelbullarna.

5. Kväll.

Ovan nämnda Bombances lilla bar funkar som både avrundning av dagen och avstamp för kvällen. Grekiska grill och bar (Torggatan 16) är ett av stadens senaste tillskott. Menyn är diger med allt från smårätter, mezedes, till större grekiska måltider som souvlaki och bifteki. För den pubsugne finns Players Inn (Källgatan 15D) och The Queen’s Arms (Torggatan 30). Bägge har tilltagna matmenyer, men här står självfallet ölet i fokus.

En Balkanupplevelse får ni på restaurang Sarajevo (Doktor Westerlunds gata 13) som numera är en institution i Enköping. Här går grillen varm och bland de mer populära rätterna hittar ni färsbiffen pljeskavica, som serveras med rå lök, gräddfil och bosniskt bröd. Enoteca Rådhusbacken (Rådhusgatan 4) huserar i ett anrikt tingshus från år 1755. Här står den italienska gastronomin i centrum. Pizzorna bakas i en ugn byggd för hand och är så napolitanska de kan bli i Enköping.

Blir kvällen riktigt sen är det nattklubben Cinema (Torggatan 28) som gäller för lokalborna.

Gastropuben Players Inn
Enköpings första gastropub, Players Inn.
Kinesiska paviljongen på Grönsöö slott.
Hornuddens trädgård.

6. Utflykt: Hornuddens trädgård.

Lantliga fik, trädgårdar och gårdsbutiker har blivit kära utflyktsmål. En halvtimmas bussfärd (linje 876) från Enköping ligger ett av Mälardalens finaste, Hornuddens trädgård med gårdsbutik och fik med utsikt över just Mälaren. Här är allt lokalproducerat och menyerna säsongsvarierade, årtidsluncher som Hornudden kallar dem. Vill ni bara fika rekommenderas rosenkvittenmarängpajen och chokladbasilikakakan till kaffet.

Denna guide uppdaterades under våren 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se