Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Enköping

Foto: Lennart Jensen

Att göra i Enköping

Parker. Hamnmagasin. Och en mysig fransk bistro. Lilla och för många okända Enköping är ett fint utflyktsmål. Strax utanför staden ligger slottspärlan Grönsöö slott med rötter i 1600-talet.

Tåg till Enköping

En tågresa till Enköping är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Enköping ligger i sydvästra Uppland och på centralorten bor omkring 22 500 invånare. Genom staden rinner Enköpingsån som har sitt utlopp i Mälaren. Från tågstationen är det bara att följa Drottninggatan, förbi Skolparken, in till centrum och ån. Promenaden tar cirka tio minuter, men det går även bussar från stationen till centrum om ni föredrar det. Turistbyrån ligger på Rådhusgatan 3 i Rådhuset som även huserar Enköpings museum.

För resor vidare med buss i och kring Enköping, besök ul.se.

Enköpingsån
Enköpingsån. Foto: Thomas Henrikson
Bombance
Bombance, fransk bistro med en liten bar.

2. Lunch.

Den mysiga franska bistron Bombance (Kungsgatan 27) är en dröm för frankofiler. Här serveras moules marinières, konfiterade anklår och andra franska rätter till tonerna av Edith Piaf. Även inredningen är klassisk med marmorbord och bistrostolar i böjträ. Hamnmagasinens restaurang ligger fint, med stor uteservering mittemot Klosterparken, i ett av de gamla spammålsmagasinen. Populära Café Magnifik (Kungsgatan 31) har lättare lunchrätter som Buddha bowls och wraps. Även här finns en fin uteservering.

3. Göra.

Enköping är känt som parkernas stad. Hit åker trädgårdsentusiaster från när och fjärran för att njuta av blomsterprakt. Hämta en parkkarta på turistbyrån (Rådhusgatan 3) och strosa runt i oaser med namn som Blå trädgård, Klosterparken, Drömparken och Fridegårdsparken. Hornuddens trädgård ligger en halvtimmas bussresa (linje 876) utanför staden och lockar med gårdsbutik och ett prisbelönt ekologiskt kafé med utsikt över Mälaren. Här serveras lunch och fikabröd.

Hornuddens Trädgård.
Hornuddens Trädgård.
Café Bönan i Eskilstuna

4. Glass och fika.

Fabian Finks Brödbod (Torggatan 28) har stadens bästa surdegsbröd, egengjord glass med nya smaker varje dag och den lokala specialiteten Enköpingskaka, som är gjord på en karlsbaderdeg med en fyllning av smör, florsocker och vanilj. En förbisedd retropärla är Enköpings äldsta fik, Drott (Drottninggatan 2). Åtminstone för den som gillar bruna fanérväggar, klassiska wienerbröd och svart bryggkaffe. Ett grönt alternativ är Café Samt (Rådhusgatan 4), som lockar med vegetarisk lunchbuffé, raw food och glutenfritt.

Ovan nämnda Hamnmagasinen har en glassbod med ekologisk glass från Sänkdalens gård. Testa gärna deras fläder-limesorbet!

5. Kväll.

Bombances lilla bar (Kungsgatan 27) är bästa alternativet för er som vill avrunda dagen med franska viner eller dito öl. Enköping har två brittiska pubar, Players Inn (Källgatan 15D) och The Queen’s Arms (Torggatan 30). Båda har typiskt "pubbig" inredning komplett med träpaneler, skyltar, tavlor och murriga tapeter och avslappnad atmosfär. Sugen på spansk fusion? Tapaskedjan Pinchos har en filial i staden (Källgatan 15). Nyöppnade och trevliga Taste of Bangla (Kungsgatan 8) serverar mat från Bangladesh. Prova bengali tapas med kyckling och naanbröd som toppas med paneer (färskost) eller en fire kycklingcurry – stadens hetaste rätt. När Enköpingsborna vill ha lite mer drag väljer de nattklubben Cinema (Torggatan 28). Cinema är just nu stängt på grund av pandemin men hoppas kunna öppna igen senare i år.

Obs. De flesta lunch- och middagskrogar har numera take away. Det gäller även flera av ovanstående restauranger.

Gastropuben Players Inn
Enköpings första Gastropub Players Inn.
Kinesiska paviljongen på Grönsöö slott.
Kinesiska paviljongen på Grönsöö slott.

6. Utflykt: Grönsöö slott.

Är ni intresserade av gamla slott och herresäten, eller ännu mer trädgårdsprakt? Tar er då till Grönsöö (ja, det stavas så) slott, cirka 25 kilometer söder om Enköping. Slottet byggdes i början av 1600-talet och är mycket väl bevarat både exteriört och interiört. En av slottets höjdpunkter är den kinesiska paviljongen, byggd 1786. Mer info på gronsoo.se.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Enköping gäller Folkhälsomyndighetens och lokala myndigheters rekommendationer och riktlinjer för minskad smittspridning av coronavirus.

Denna guide uppdaterades under våren 2021. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se