Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Oslo

Att göra i Oslo

Det första som slår en när man kommer till Oslo är alla gigantiska byggprojekt. Men bortom Operan, Barcodeområdet, Nya Munchmuseet, The Hub så finns en laid back, intim och småstadsvänlig stad. Och den ska man upptäcka till fots! Kanske utmed Akerselva eller genom Grünerløkka. Högklassiga fika- och matstopp finns överallt.

Tåg till Oslo

En tågresa till Oslo är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Oslo ligger där Oslofjorden möter en rad låga skogsklädda utlöpare av de norska fjällen. Detta möte ger staden både en havsnära känsla och backiga stadsdelar. Själva tätorten Oslo har runt 650 000 invånare, medan storstadsområdet har 1,3 miljoner.

En ankomst till Oslo Sentralstasjon är en omtumlande upplevelse. Själva stationen är ombyggd i etapper, består av två hallar, och är allmänt svårnavigerad. Runt uppfräschade Jernbanetorget utanför möts besökaren av stål- och glasbyggnader, shoppinggallerior, omysiga gator och halvruffa kvarter.

Men bortom Oslo downtown lugnar det ner sig, och staden blir intim och promenadvänlig. Få städer i Europa har samma mix av arkitektoniska stilar, där 1700-talskåkar ligger granne med jugendhus, vackra kontorshus från 1800-talet, funkis och storslagna nationalromantiska villor från förra sekelskiftet. Det bör med andra ord promeneras i Oslo.

Kollektivtrafiken består av tunnelbana, spårvagnar (trikk) och bussar. Alla ingår i samma biljettsystem med olika zoner. Vid varje större hållplats finns biljettautomater, och som i andra städer finns även en app där biljetter kan köpas. Sök på Ruterbillet i Appstore eller Google Play. En 24-timmarsbiljett kostar 108 nok.

Stadens lånecyklar heter Oslo bycykkel och finns uppställda på 200 platser. Ett dygn kostar 49 nok. Och som i många andra städer i Europa finns här även elsparkcyklar att hyra.

Local knowledge: I Oslo pratas det ofta om Østkanten och Vestkanten. De är i grova drag Oslos två huvuddelar. Skiljelinje var förr Uelands gate, men numera räknar man Akerselva som vattendelare. Vestkanten är borgerlig och överklass, Østkanten arbetarklass (fast numera är det ett allt mer gentrifierat område).

Oslo

Lunch på Fiskeriet.

2. Lunch.

Hungrig vid ankomst? Testa då snabbmatskedjan Leons filial på Sentralstasjon. Leons devis är "Naturally fast food" och här finns allt från koreanska burgare till indisk linsmasala. Riktigt bra! Eller någon av restarauranger i Østbanehallen, som numera blivit en modern, fräsch matgalleria.

Runt Sentralstasjon finns ett stort utbud av lunchställen i alla prisklasser, men promenera hellre vidare till kvarteren runt Youngstorget och Slottet.

Runt det sistnämnda finns två pärlor: konsthallen Kunstnerernes Hus (Wergelandsveien 17) som ligger i en vacker 30-talsbyggnad med fint ljusinsläpp. På menyn står sallader och krispiga hantverkspizzor. Och Kafé Oslo i Litteraturhuset (Wergelandsveien 29) som bjuder på förfinad norsk husmanskost. Varför inte testa ett karbonadesmørrebrød med glaserad lök och ärtmousse?

Kvarteren runt Youngstorget är heta, och här finns en uppsjö av bra lunchställen. Till exempel trevliga Fiskeriet (Youngstorget 2B). Deras fish and chips håller allra högsta klass! Runt hörnet ligger superpopulära Torggata Bad, en blandning av foodcourt och foodtruckhall. Orkar ni med efterrätt så testa Monkys bubble waffle (smågodis i våffla)!

Trendiga Gunnars Generasjonsbar (Torggata 13) är ett kafé som har lättare rätter och sallader. I närheten ligger design- och arkitekturcentret DogA Hausmanns gate 16) med sydstatskrogen Way Down South i källarplanet. Bra kött från smoker'n och roliga tillbehör som mac’n’cheese och sweet potato waffles.
Budget? I samma område ligger vietnamiska bakgatsrestaurangen Lille Saigon 1 (Bernt Ankers gate 7), som har en bra fransk baguette med biff, citrongräs och chili för cirka 70 nok.

Till sist: är ni villiga att vallfärda för lunch? Lämna då centrala Oslo och promenera upp genom Grünerløkka till lilla Piccolo Paradiso (Markveien 34) och beställ en pizzaslice på foccaciabröd med gorgonzola, parmesan, pecorino och mozzarella. Ni kommer inte att ångra er.

3. Göra.

En dag ledig i Oslo och ingenting att göra? Ta en lång promenad.
Till exempel upp längs Akerselva, kantad av gamla industribyggnader som gjorts om till kontor, skolor och kulturhus. Efter Vulkanområdet (titta in i Oslo Mathall) tar ni er över älven till omtalade Grünerløkka, en arbetarstadsdel som har gjort en kraftig klassresa på 2000-talet. Här finns mängder av roliga krogar och kaféer. Promenaden avslutas i Grønland, vars huvudgata domineras av invandrarbutiker, och ultramoderna Barcodeområdet med den kantigt vackra Operabyggnaden som huvudattraktion.

En helt annan upplevelse, fast lika rolig, är att ta t-banelinje 1 (mot Frognerseteren) upp till Holmenkollen. Färden går hela tiden uppåt, genom fashionabla förorter, och med en allt finare utsikt över Oslofjorden och skogsklädda åsar. Till sist är man framme vid Holmenkollen och det magnifika hopptornet, invigt 2010. För de som är intresserade av längdåkning och backhoppning är detta en pilgrimsfärd. Och det gäller nog för halva Norges befolkning.

Vid sidan om Holmenkollenbacken har Oslo tre riktigt stora turistattraktioner:
Vikingskipshuset på Bygdøy. Träsniderierna på Osebergskeppet är fantastiska.
Skriet. Ja, den som kan sina emojis vet hur det ser ut. Under våren 2 020 kommer det nya Munchmuseet i Björvika (ligger inte långt från Operan) öppnas. Där kommer man få se Edvard Munchs egna variationer.
Vigelandsparken (Nobels gate 32) med de omtalade skulpturerna Monolitten och Sinnatagen.

Vigelandsparken

Vigelandsparken. Foto: Visit Oslo.

Tim Wendelboe är kaffeinistans eldorado. Här står kaffet, och inget annat, i centrum. 

4. Fika.

I downtown Oslo, om man vill ha exklusivare känsla, ska man gå till Pascal (Henrik Ibsens gate 36) som är den franska kändiskonditorns Pascal Dupuys första ställe i Oslo. W B Samson (Karl Johans gate 20) är en norsk klassiker. Stället öppnade redan 1894. Ta gärna en friandmed bringebær (hallon). I närheten ligger Fuglen (Universitetsgata 2), ett avslappnat espressoställe med vintage-möbler (är cocktailbar på kvällarna). Riktigt fint blir det på klassiska Theatercaféen (Stortingsgata 24–26). På kändistavlorna i entrén hittar ni alla från Liza Minnelli till Robyn.

I trendmedvetna Grünerløkka finns flera roliga, karaktärsfulla fik. Udda Liebling (Övre Foss 4) har inspirerats av en tysk tv-deckare (!) och erbjuder skön atmosfär och stort urval av ett mackor och bakverk. I närheten ligger motsatsen, strama Tim Wendelboe (Grünersgate 1) som är kaffeinistans eldorado. Här står kaffet i centrum, inget annat. Vespa og Humla (Københavngata 2C) är en söt italienare med fin uteservering. Ligger för övrigt vägg i vägg med Grünerløkka Brygghus, så här finns även ett bra utbud av hantverksöl. Supreme Roastworks (Thorvald Meyers gate 18A) är allt i ett. Kaffebar, återförsäljare av kaffeutrustning och rosteri. Själva baren är enkel och intim. På populära cykelfiket Oslovelo (Seilduksgata 23A) kan man få macchiato och sedan hyra en cykel för 250 nok per dag.

Till sist: liksom Sverige är Norge en stor våffelnation. Ett populärt, kultigt våffelställe är Haralds Vaffel (Olaf Ryes plass 3) i Grünerløkka. Det drivs av svenske Jonathan Larsson, som kör lite galnare varianter. Till exempel prinsessan Märthas veganska variant med strutar, ananas- och chokladglass och stora bärströssel.

5. Kväll.

Runt slottet och i stadsdelen Frogner finns det mest fashionabla utelivet. Går man upp Henrik Ibsens gate så hittar man ungdomliga Miss Sophie (Henrik Ibsens gate 4). En bit upp på gatan ligger snygga Topphem (Henrik Ibsens gate 60C) vars meny främst består av burdusa smårätter som fläsktacos med kimchi. I samma kvarter hittar ni rockiga och halvgalna Palace Grill (Solligate 2) som även har bar och konsertscen. Har ni pengar? Ta trerättersmenyn för 1 100 nok. Lyxiga Bygdöy Allé 3 (Samma adress) räknas som en av Oslos hetaste helkvällsupplevelser. Ett uppmärksammat och rosat nytillskott är koreanska J2 (Pilestredet 63A) som endast serverar en sjurättersmeny. Take it or leave it.

I centrala Oslo kanske man ska börja kvällen på takbaren på nyöppnade The Hub (Biskop Gunnerus gate 3), Clarion Hotels jättesatsning vid Jernbanetorget. Utsikten över Oslofjorden är magnifik. I närheten finns flera högklassiga restauranger: Arakataka (Mariboes gate 7B), Maaemo (Schweigaards gate 15B) och Vaaghals (Dronning Eufemias gate 8). De båda sistnämnda ligger i Barcodeområdet. Bra barer i city är omtalade Himkok (Storgata 27) och nyöppnade Enoteca Svanen (Karl Johans gate 13) som ligger i ett gammalt apotek från 1800-talet. Lite galnare är växthusbaren Torggata Botaniske (Torggata 17) som inte bara har en bartender utan även en egen trädgårdsmästare.

I Grünerløkka rekommenderas 50-talssnygga The Nighthawk Diner (Seilduksgata 15A), och numera klassiska cocktailbaren Bar Boca (Thorvald Meyers gate 30). En bit längre bort finns intima vinbaren Territoriet (Markveien 58) och Txotx (Trondheimsveien 2), en kritikerrosad baskisk pintxosbar som serverar rätter som friterad torsktunga med svart vitlöksmajo. Till sist måste Olympen, Lompa i folkmun, i närliggande Grønland nämnas. Vacker lokal från 1800-talet och cool stämning.

Local knowledge: Titta in på Teddys Soft Bar (Brugata 3, strax intill Jernbanetorget). Det är ett så kallat brunt kafé med intakt inredning från 1958, inklusive en Wurlitzerjukebox. Klientelet är främst män med en stor fulöl framför sig.

Norska Noma-varianten Arakataka. Foto: Yadid Levy.

Snøsækert i Oslo

Besök Snø, världens största vintersportanläggning under tak.

6. Världens största frysbox?

Nu blir Oslo snösäkrare, åtminstone om man kan tänka sig att åka skidor inomhus. I januari 2020 öppnas Snø i Lørenskog utanför Oslo. Den är gigantiskt frysbox som kommer bli världens största vintersportanläggning under tak. Vid sidan om en två kilometer långt längdåkningslinga med fyra parallella spår finns en 100 bred och 505 meter lång skidbacke. För skidhopparna finns vindtunneln iFly, för viktlös träning.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under hösten 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se