Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

SJs stadsguider

Vi har tagit fram 30 stadsguider med tips på vad du kan se, göra och äta i några av Sveriges populäraste städer – samt Hamburg, Köpenhamn och Oslo!

 

Enköping

Enköping

Enköping är en idyllisk småstad med lummiga parker, omväxlande arkitektur, hamnmys och en riktigt bra fransk bistro. Perfekt för en dagsutflykt.

Resa till Enköping

Eskilstuna

Eskilstuna

Gå i Kents fotspår, titta in på Konstmuseet, besök återbruksgallerian Retuna och testa nyöppnade vinbaren Vinäger. Eskilstuna har blivit allt roligare.

Resa till Eskilstuna

Falun

Falun

Falun överraskar. Kulturhus, napolitanska pizzor, bra second hand - och ett riktigt coolt världsarv.

Resa till Falun

Gävle

Gävle

Gevalia, Brynäs och en brinnande julbock. Men Gävle har mer att erbjuda. Ett blått konserthus, mysiga kvarter och spännande krogar.

Resa till Gävle

Vy över Göteborg

Göteborg

Göteborg är en härlig weekendstad. Rik på högklassiga attraktioner, häftigt uteliv, bra krogar och ett ständigt närvarande hav i väster.

Resa till Göteborg

Halmstad

Halmstad

Halmstad har mycket mer än soldränkta stränder. Här finns världsberömd fotokonst, fina promenadstråk, spännande krogar samt en nyöppnad takbar med milsvid utsikt.

Resa till Halmstad

Helsingborg

Helsingborg

Fina stränder. Högklassiga kaféer och restauranger. Vackra slott och historiska monument. För att inte tala om den fina Öresundsutsikten. Är Helsingborg den perfekta weekendstaden?

Resa till Helsingborg

Jönköping

Jönköping

Kyrkor, javisst. Men det moderna Jönköping lockar med vackra vyer, roliga toppkrogar och en av Sveriges mest folkkära konstnärer.

Resa till Jönköping

Kalmar

Kalmar

Slott och 1600-talskvarter. Flera stadsnära badplatser och roliga krogar. Testa Postgatans smapas, småländska tapas, till exempel! Men Kalmar kan även locka med ett läckert konstmuseum och det närliggande cykelparadiset Öland.

Resa till Kalmar

Karlstad

Karlstad

Deltastaden Karlstad är perfekt för en weekendresa. Lars Lerins akvareller, mäktiga Klarälven, progressivt ölbryggeri och Värmlands riviera.

Resa till Karlstad

Katrineholm

Katrineholm

Järnvägsstaden Katrineholm kallar sig Sveriges lustgård. Här finns gott om parker och grönområden. Missa inte nya restaurangen Fotografens, som ligger mysigt på en bakgård.

Resa till Katrineholm

Linköping

Linköping

En av Sveriges trevligaste stadskärnor, högklassiga krogar, fina utflykter och en 41-årig glassklassiker. Linköping har mycket att erbjuda.

Resa till Linköping

Lund

Lund

Universitetsstaden Lund är väl värd ett besök. Inte bara för sin domkyrka, utan även för sitt roliga krogliv och ett speciellt museum.

Resa till Lund

Malmö

Malmö

Malmö är kanske Sveriges mest okända storstad, vilket är synd. Här finns gott om stränder, coola byggnader, mysiga parker, högklassiga restauranger – och en kaxig kontinental känsla.

Resa till Malmö

Mora

Mora

Mora är känt som mål för Vasaloppet och som hemvist för den världsberömda konstnären Anders Zorn. Går ni av tåget här kan ni fika och äta gott och shoppa i butikerna längs gågatan. Och kanske lockar en utflykt till dalahästtillverkningen i Nusnäs?

Resa till Mora

Norrköping

Norrköping

Weekend i Norrköping, varför inte? I spårvagnarnas stad finns förutom ett tungt industriellt kulturarv också ett spännande krogliv och vackra promenadstråk.

Resa till Norrköping

Nyköping

Nyköping

Växande Nyköping har mycket att erbjuda. En 1100-talsborg, en kulturpromenad, bra krogar och en vandringsklassiker.

Resa till Nyköping

Skövde

Skövde

Mysiga Skövde på Västgötaslätten har på senare år blivit ett dataspelscentrum, fått ett allt bättre krogliv och en digital pool med hajar och korallrev.

Resa till Skövde

Stockholm

Stockholm

Vatten och bad överallt, lummiga parker, berömd arkitektur och – inte minst – spännande krogmat från hela världen. En weekend i Stockholm har det mesta. 

Resa till Stockholm

Strängnäs

Strängnäs

Lilla Strängnäs är värt ett besök. Staden ligger vackert vid Mälaren och har en mysig småhusbebyggelse. Efter upptäckspromenaden, så finns det flera bra krogar att välja mellan.

Resa till Strängnäs

Sundsvall

Sundsvall

En vacker stadskärna, ett prisbelönt äventyrsbad och en mängd nya och roliga krogar. Så varför inte Sundsvall en weekend?

Resa till Sundsvall

Södertälje

Södertälje

Södertälje är kanske Sveriges mest förbisedda stad. Men här finns mycket att göra. Till exempel gå på ett roligt och mycket lärorikt museum.

Resa till Södertälje

Trosa

Trosa

Trosa är den pittoreska sommarstaden som alltid lockar till utflykt. Efter en rundvandring, avsluta med en finlunch eller middag på Bomans eller Stadshotellet.

Resa till Trosa

Umeå

Umeå

Universitetsstaden Umeå är en spännande mix av norrländsk vardag och internationellt studentliv. Lägg därtill ett spänstigt kultur- och restaurangutbud av högsta klass.

Resa till Umeå

Uppsala

Uppsala

Universitetsstaden Uppsala är numera en liten storstad med över 200 000 invånare. Och det märks även på kroglivet med allt från gastropubar till asiatisk fusion av hög klass.

Resa till Uppsala

Västerås

Västerås

Kullerstensgator, mysiga kaféer, ett bra konstmuseum – och ett allt roligare restaurangutbud. Varför inte upptäcka Mälarstaden Västerås en helg?

Resa till Västerås

Örebro

Örebro

En svamp, ett slott och historiska trähuskvarter. Men Örebro, Sveriges sjunde stad, bjuder även på roliga kaféer, konst och fina naturreservat i omnejden.

Resa till Örebro

Vy över Östersund

Östersund

En jazzig saluhall, ett roligt utomhusmuseum och en avslappnad park vid Storsjöns strand. Östersund är väl värt ett rejält stopp på resan mot den jämtländska fjällvärlden.

Resa till Östersund

Hamburg

Hamburg är en av världens 10 grönaste städer. Under de senaste åren har Hamburg blivit en hotspot för hållbarhet. Kom och se själv!

Resa till Hamburg

Köpenhamn

Köpenhamn

Världsstaden Köpenhamn gör ingen besviken. Vackra promenader, världens äldsta nöjespark, fin kultur, mysiga smågator – och så det där danske "hygget". Det som är så svårt att beskriva.

Resa till Köpenhamn

Oslo

Oslo

En helg i Oslo kan rekommenderas. Den överraskar med omväxlande stadsdelar, pampiga villor, spännande modern arkitektur, och ett roligt uteliv.

Resa till Oslo

Berlin

Trendiga och ständigt aktuella Berlin. Få städer väcker så många bilder och känslor. Men bortom en närvarande nutidshistoria och hett klubbliv finns mysiga kvarter, roliga restauranger och vackra grönområden.

Resa till Berlin