Jul för smaklökar!
Vår samarbetspartner Kalf & Hansen har samlat ihop några av sina bästa julrecept som är helt vegetariska - ja, förutom sillen då! Smaklig spis.
Vit glögg med vanilj och apelsin (till 4 personer)
Ingredienser:
1 dl saft från pressad apelsin
Skal från en halv apelsin
En halv vaniljstång
1 dl socker
Cirka 2 1/2 dl vitt vin, för alkoholfritt alternativ använd apelsinsaft och vatten
Gör så här:
Dela vaniljstången och skär den i mindre bitar. Blanda apelsinsaft, skal, socker och vaniljstång i en kastrull och värm tills det börjar koka. Låt svalna och tillsätt vitt vin eller pressad apelsinjuice och vatten (mängden vin och apelsinjuice är en smaksak). När glöggen ska serveras så värm den försiktigt, den ska inte koka.
Äppleglögg med honung (till 4 personer)
Ingredienser:
4 dl äpplemust
4 dl vitt vin
8 tsk honung
Eventuellt lite kanel
Gör så här:
Blanda äpplemust, vitt vin, honung och eventuellt lite kanal i en kastrull och värm upp. Får inte börja koka. Servera!
Inlagd sill med kanel, äpplen och rödlök (till 4 personer)
Ingredienser:
3 urvattnade sillfiléer (250g)
1 dl ättiksprit (12%)
1 1/2 dl socker
2 dl vatten
1 bit kanelstång
20 svartpepparkorn
1 stor rödlök (150g)
1 stort syrligt äpple (150g)
Gör så här:
Koka ihop ättiksprit, socker, vatten, kanel och svartpeppar i ett par minuter till en lag. Skär rödlöken i tunna skivor. Lägg lökskivorna i lagen och koka upp på nytt.
Skär äpplet i tunna klyftor och ta bort kärnorna. Lägg ned klyftorna i lagen och rör runt. Stäng av värmen och låt svalna. Häll över i en glasburk.
Skär sillen i mindre bitar och lägg i den kalla lagen. Låt stå över natten eller gärna några dagar innan den serveras.
Grönkålssallad med fikon, rödlök och hasselnötter (till 4 personer)
Ingredienser:
300 g grönkål
10 torkad fikon (150 g)
1 rödlök (100 g)
75 g hasselnötter
Saft och skal av 1/2 citron (2 msk)
6 msk olivolja
1 msk honung
Salt och peppar
Gör så här:
Bryn hasselnötterna och hacka dem. Skär fikonen i mindre tärningar. Skala och skiva rödlöken tunt. Finhacka grönkålen.
Blanda hasselnötter, fikon och rödlök med grönkålen i en skål.
Blanda olja, citronskal och saft, honung samt salt och peppar och vänd sedan runt med grönkålsblandningen. Servera!
Rödkålssallad med persilja (till 4 personer)
Ingredienser:
375 g rödkål
5 dl hackad persilja
1 dl russin
Saft av en citron (4 msk)
1/2 dl olivolja
Salt och peppar
Gör så här:
Strimla rödkålen tunt och hacka persiljan. Blanda i en skål med resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Sellerigratäng med fetaost, kapris och oliver (till 4 personer)
Ingredienser:
2 rotselleri (750 g)
4 gula lökar (400 g)
200 g fetaost i små tärningar
4 msk kapris
2 dl svarta oliver med kärnor
5 dl vispgrädde
1 tsk solrosolja
5 dl solrosskott
2 msk olivolja
Salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta och ansa rotsellerin. Skär bort det som behövs. Skär den sedan i tunna skivor.
Skala löken och skär den i tunna skivor. Blanda rotsellerin och löken med fetaosten, kapris och oliver. Smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnsform med lite solrosolja och fördela selleriblandningen i den. Häll på grädde och tillred i ugnen cirka 1 timme.
Blanda solrosskotten med olivolja, salt och peppar och servera på gratängen.
Vegetariska frikadeller (till 4 personer)
Ingredienser:
250 g kokta gula ärtor
250 g rostad potatis
40 g rapsolja
20 g salt
Lite peppar
50 g stekt gul lök
5 g malen nejlika
50 g rostade solrosfrön
40 g rostade kokosflingor
Gör så här:
Mixa ärtor, potatis, olja, salt och peppar till en smet.
Blanda i lök, nejlika, solroskärnor och kokos. Smaka av med salt och peppar.
Låt smeten stå minst en timme. Forma till frikadeller och steka dem sedan i lite olja i en stekpanna.
Citrussallad med ris à la malta
Ingredienser:
3/4 dl grötris
3/4 dl vatten
2 1/2 dl standardmjölk
3/4 dl socker
1 1/2 dl vispgrädde
1/4 tsk salt
1 kg citrusfrukter
1 dl riven kokos
1 tsk vaniljsocker
Eventuellt honung
Gör så här:
Koka upp vatten med grötriset och salt. Tillsätt mjölken. Kokas försiktigt under lock i cirka 20 minuter tills grötriset är klart. Tillsätt socker och låt sedan svalna. Vispa grädden och blanda med gröten när den är helt kall.
Skala citrusfrukterna och skär dem i mindre bitar. Ta bort eventuella kärnor. Blanda citrusbitarna med vaniljsocker. Är frukten lite syrlig kan ni lägga till honung för extra sötma.
Bryn den rivna kokosen i panna.
Servera ris à la malta med citrussalladen och kokos på toppen.
Rocky Road
Ingredienser:
400 gram choklad
20 dumlekolor
1 1/2 dl minimarshmallows
3 dl nötter av valfritt slag – gärna saltade
Gör så här:
Smält chokladen på låg värme. Blanda med nötter och godis och tryck sedan ut blandningen i en bakpappersklädd brödform, 2 l. Låt stelna i kylskåp i cirka 30 minuter innan du skär i lagom stora bitar. Njut!
Vilka är Kalf & Hansen?
Rune Kalf-Hansen är en välkänd kockprofil som brinner för ekologisk snabbmat. Nu driver han, tillsammans med sonen Fabian, två snabbmatsrestauranger i Stockholm. Alla är KRAV-märkta enligt högsta nivån, vilket de är ensamma om i Stockholm.
Kalf & Hansens ekologiska rätter och smörgåsar finns på alla våra tåg med servering och är inget annat än små smaksensationer om vi får säga det själva. Men så är de också tillagade från grunden på närproducerade råvaror i säsong från utvalda gårdar!

{{ getModalHeaderText() }}
{{ getModalInfoText() }}
{{ getModalInfoText2() }}