Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Vandring i Vindelfjällen

Ta tåget till vandringen i Vindelfjällen

Tågvärden ropar ut ”nya resande Mullsjö” samtidigt som han kliver fram till oss vid vårt bord i tågvagnen. Jag håller fram SJ-appen för att visa våra biljetter och konduktören tackar och önskar lycka till med vår resa till Ammarnäs. Nu har äventyret börjat!
SJs app och nattåget till Umeå

Jag, Thomas, och min sambo Veronica är vana fjällvandrare men denna gång är också två av våra barn, Joar 8 och Alwin 10, med oss ut på äventyr. Vi tyckte det var hög tid att ta med barnen då de visat intresse och den här resan ville vi ge dem chansen att uppleva våra vackra fjäll.

Detta kräver lite annorlunda planering från oss föräldrar då vandringen är ganska krävande och både utrustning och motivationen måste hålla hela vägen. Vi måste tänka lite extra vid planeringen och ha lite snacks i ryggsäcken att ta fram när motivationen tryter.

Men just nu är motivationen på topp när vi sitter på tåget, det är första gången barnen ska få åka och sova på ett av SJs nattåg vilket dom är väldigt uppspelta över. Detta får mig att faktiskt reflektera över en sak jag aldrig tidigare gjort: jag har aldrig lagt så stor vikt vid själva resandet. Men nu när jag ser barnens uppspelta miner och deras konstanta frågor om tåget så inser jag själv att det är ju här och nu äventyret börjar. Det är ju på tåget man går igenom planeringen en sista gång, pratar om förväntningar och taggar för vad som komma skall, tågresan är inte bara en transportsträcka. Det är en del av äventyret.

Vår resa börjar i Mullsjö där vi bor. Nattåget ska plocka upp oss i Skövde och vi har bokat hela resan via SJ, av den enkla anledningen att man då slipper leta resor hos olika bolag. Även om SJ inte kör hela vägen fram till Ammarnäs så syr dom ihop resan till oss och bokar även bussar och andra transportmedel.

Familj på fjället och Skövde station
Pojkar på perrong
Kvinna filmar från tåget
Pojke på nattåg
Mor och son vid tåg

Vi kliver på tåg 74 som under natten ska ta oss hela vägen till Umeå centralstation. Vi hittar snabbt vår kupé och barnen är ivriga att utforska våran vistelse för natten. Hur fungerar sängarna? Vart är toaletterna? Kan man inte ramla ner när man sover? Till och med dom små tetrorna med vatten som SJ tillhandahåller är spännande.

När barnen utforskat kupén så ska resten av tåget utforskas. Vagn för vagn. Slutligen finner barnen ro att sitta med oss vuxna vid bordet för lite kvällsmat samtidigt som kvällssolen lyser upp landskapet som sveper förbi utanför. Det är inte svårt att få grabbarna i säng då det verkar vara höjdpunkten på resan upp - att få sova ombord på tåget.

Barn på SJs nattåg
Umeå och Lycksele station

07:30 knackar konduktören på dörren för väckning och avstigning i Umeå, vi är dock redan vakna och strax efter kliver vi av på centralstationen för byte till buss.

Då det är lite av säsongspremiär för fjällsemester så blir busschauffören lite tagen på sängen över alla vandrare som ska med bussen mot Lycksele. En försening ställer dessutom till det lite och vi missar vår anslutningsbuss. Istället för att hamna i Sorsele så får vi kliva av i Storuman, nu rasar hela reseplaneringen och det blir tveksamt om vi kommer kunna ta oss till Ammarnäs denna dag. Men tack vare Västerbottens länstrafiks serviceinriktade personal och att vi bokat hela resan med SJ så bjuder länstrafiken på en taxiresa dom 187 kilometrarna till Ammarnäs, stort tack till dom!

Karta och raststuga

Vi checkar in på Ammarnäs Wärdshus och får en god natts sömn och en stadig frukost innan vi nu far ut på fjället. Vi kortar av vandringen lite genom att lifta med Herr Vinka som har sitt sameviste i området och han guidar oss över Tjulträsk med sin imponerande 11 meter långa träbåt.

Dagens första vandring på 8 kilometer upp mot Servestugan går lätt och kvällen i stugan avslutas med middag och Alfapet.

Stugorna utmed Kungsleden är stugor med självhushåll, utan el och vatten. Det är lite charmigt att gå till forsen och hämta diskvatten och tända levande ljus vid matbordet.

Far och son fiskar
Fiskelycka
Man ligger och vilar

Kaffe för vuxna och te för barnen ihop med lite mjukostmackor lägger grunden för dagens etapp som är 20 kilometer till Aigert, denna sträcka är krävande bitvis och det är här motivationen måste hållas levande. Väl uppe på kalfjället är det blåsigt och lite kyligt trots att solen lyser.

Dom första kilometrarna är tunga uppför men sedan, när milsvida vyer öppnar upp sig och snöklädda fjälltoppar ståtligt uppenbarar sig, så försvinner det jobbiga, även för barnen.

Många raster senare och med ganska trötta ben kliver vi in i Aigertstugan sent på kvällen, men trots 12 timmars vandring så vill barnen ut och leka. Det är midnattssol och ljust dygnet runt … så varför inte. Barnen leker superhjältar och vi njuter av en episk kväll med utsikt över fjällvärlden.

Tredje och sista vandringsdagen går vi 8 kilometer ner mot Ammarnäs igen, väl där har vi ytterligare 4 dagar att bara ta det lugnt med små mikroäventyr som barnen får välja . Flugfiske, besöka Naturum, kolla fjällforsar och äta gott på Ammarnäs Wärdshus. 

Aigert-stugan
Barn går på Vindelfjällen
Barn blickar ut över Vindelfjällen
Far och son på Vindelfjällen
Umeå och Skövde station

När vi efter en vecka åter sitter på nattåget som ska ta oss mot Mullsjö så börjar man reflektera över allt man upplevt. Barnen pratar oavbrutet om deras minnen som förhoppningsvis kommer plockas fram i vuxen ålder när dom kan ta med sina egna barn på äventyr. Jag i min tur tänker på att det känns gott i kroppen av att faktiskt semestra klimatsmart, att resa med tåg är inte bara ett äventyr i sig utan också miljövänligt. Vandra, äta lokalproducerad mat och köpa handgjorda souvenirer. Klimatsmart!

Trötta vuxna och trötta barn har inga problem att somna in på tåget söderut och när vi vaknar blir det inköp av frukost i bistron innan vi kliver av för tågbyte i Skövde. En timma senare står vi på våran perrong hemma i Mullsjö .

Som avslutning vill jag bara uppmana er som inför nästa år ska planera semester, ta en #svemester och upptäck det som finns i vårt avlånga land. Sverige har mängder av spännande resmål och sevärdheter som lätt glöms bort. Med SJ tar du dig genom hela Sverige och även om rälsen inte tar dig ända fram så kan du boka hela resan på sj.se. Semestra klimatsmart och semestra med tanke på kommande generationer.