Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Ät gott i Växjö

Ät gastronomiskt

Njut av god mat och dryck på PM & Vänner vars filosofi är baserad på de tre hörnstenarna skog, äng och sjö.

PM & Vänner

Välkommen till PM & Vänner – en hotell och restauranggrupp i hjärtat av Småland. Restaurangen har under många år rankats som en av Sveriges bästa. De har också ett eget bageri och ett café som förvandlas till bar på kvällen!

Boka boende på PM & Vänner Hotel: reservations@pmhotel.se eller online

Boka bord på PM & Vänner: Online

Växjö

Mästare i smak

PM & Vänner i Växjö har sedan starten 1992 parkerat sig högt upp i den svenska finkrogshierarkin. I höstas öppnades PM & Vänner Hotel, Sveriges första gastrohotell.

Det är torsdag lunch på PM & Vänner Bistro i Växjö, sen lunch. I matsalen som varit fullsatt börjar nu borden gapa tomma igen. Dagens rätt på torsk, ångad och med rödbetor, bacon, brynt smör och pepparrot har sålt slut. Några bord dröjer sig kvar. Det verkar vara ett par bord med affärslunch, några fler med hotellgäster (inga ytterkläder!). Men det är ett bord som stjäl allas uppmärksamhet. Ett bord som inte verkar ha några som helst planer på att avsluta lunchen utan låter vitvinsglasen fyllas på trots att dagens fina torsk sedan länge lämnat tallrikarna. De åtta uppklädda damerna vid bordet ser till att bistrons kommande timme fortsätter att fyllas av välvalda viner, dämpat sorl, kaffe med påtår och ett och annat lika gott som medryckande skratt.

Själva drar vi också ut på vår lunch. Den fasta bistromenyn ställde till det när vi slog oss ner. Att välja mellan friterad torsktunga, Belonostron, råbiff, husets sallad på rökt sik eller småländska isterband blir knepigt. Vår servitör, som verkar van vid velande gäster, ställer så småningom fram två tallrikar isterband. Tre sorter och från olika småländska leverantörer. Till det dillstuvad potatis, rödbetor, kaprisäpplen, rödlök och hemrullad senap. Ett gott val som blev ännu bättre tillsammans med kall mellanöl på fat.

”Det är en världsunik samling innehållandes morgondagens stjärnor, bortglömda regioner samt klassiker och legender från de främsta vingårdarnas bästa år.”

Småländska isterband och kockar i köket på PM & Vänner

”Sedan starten har ambitionen varit skyhög vad gäller mat, dryck och service.”

1992 startades PM & Vänner av Per Bengtsson och Monica Karlsson. Sedan starten har ambitionen varit skyhög vad gäller mat, dryck och service. Den småländska traditionen har varit tydlig och råvarorna har redan från början hämtats från småländska skogar, sjöar, ängar och gårdar. Eller från det egna växthuset inne i centrala Växjö. Priserna och utmärkelserna har varit många. I fjol tilldelades de först ”Årets Vinupplevelse” av White Guide. Strax före jul knep sedan PM & Vänner Restaurant plats 15 då 2014 års bästa Nordiska restauranger rankades av White Guide. Under hösten 2014 har de också blivit med hotell.

 

PM & Vänner - servitören serverar maten och en äggrätt

Hotellet har en diskret entré bredvid bistron. Men i all sin enkelhet skapar den förväntan. Till höger i lobbyn vilar den smäckra soffan Nya Berlin av Carl Malmsten i ett mörkblått tyg. Bredvid den en golvlampa i silver av arkitekten Jonas Lindvall som också designat hotellet. Till vänster, en reception. Att det 74 rum stora hotellet mer eller mindre är fullbokat märks inte, receptionen tar sig tid, berättar snällt att vi måste hinna med PM & Vänners konditori och bageri Norrgatan. Bröd & Sovel, som det heter, vill inte vara sämre än syskonen och under hösten knep bagerikonditoriet titeln Sveriges bästa konditori 2014 i White Guide. Vi blir också tipsade om Flora PM & Vänner, det nyöppnade blomsterrummet, runt hörnet. Och Le Lac, husets spa.

Men det måste vänta, hotellet har redan gjort oss nyfikna, och förväntansfulla. Vi tar oss snabbt upp med hissarna till plan tre där våra rum finns. I korridorerna har Carl Malmsten än en gång visning, den här gången på väggarna i form av printade storkopior av originalskisserna på samtliga Carl Malmstenmöbler som hotellet inretts med.

Wowkänslan slår till så fort vi öppnat dörren. Med tre, fyra meter i takhöjd, en golvyta på cirka 40 kvadratmeter, ett panoramafönster från golv till tak, massivt ekgolv, en Carl Malmsten-grupp på en svenskvävd matta från Kasthall, en bokhylla fylld av konst- och designböcker, Ingegerd Råman-glas, Svensk Tenn-detaljer, en fyra meter väggfast bänk i öländsk kalksten och Jonas Lindvalls specialdesignade lampor. Det småländska hantverket och arvet är tydlig. Det är gediget, ombonat och mysigt. Klassisk svenskt, tidlöst men samtidigt internationellt och mitt i sin tid.

 

 

PM & Vänner - konferensrum samt hotellrum ovanpå Flora

Bakom de sirliga bomullsgardinerna anas ljuset från staden, neon och utsikt. Men rummet far iväg med oss en aning, bakom gardinerna har vi förvisso utsikt, men över en av Växjös parkeringar.

Lite senare tar vi hissen upp, till TAK. Ett tak som bjöd på poolhäng, solstolar och svalkande drinkar långt in på hösten i fjol och gastrohotellet förvandlades till badhotell. Men i kväll är ordningen återställd, regnet strilar mot de stora skjutbara panoramafönstren som utgör väggen mot solterrassen och poolen. Ljus är tända och Daft Punks Get Lucky skapar rätt stämning. Motsatta väggen är en väggfast bokhylla, som i bardelen hyser flaskor, glas och barredskap. Där baren slutar tar böcker vid, konst-, design- och arkitekturböcker. Ett bibliotek som tillsammans med en öppen spis och sköna sittgrupper skapar hotellets lounge.

”Vi fick alla böckerna när vi hade invigningsfest. Vi hade sagt till de inbjudna att ta med sig böcker istället för vin och blommor som invigningspresent. Vin är inget vi saknar och nuförtiden har vi ju också vår egen blomsterhandel. Gästerna var generösa och gav oss ett väldigt fint bibliotek.”

PM & Vänner - bordsservering

 

Sedan många år tillbaka räknas PM & Vänners vinkällare till en av främsta i Norden. I källaren på hotellet, i ett gammalt bankarkiv, återfinns dryga 3 300 olika viner. Tillsammans utgör de en världsunik samling innehållandes morgondagens stjärnor, bortglömda regioner samt klassiker och legendarer från de främsta vingårdarnas bästa år.

I baren, den över 12 meter långa baren i öländsk kalksten, håller bartendrarna Tim Samuelsson och Izabell Månsson på att smaka av barens lagrade Negroni. Tim hackar fram en isbit ur det stora syrelösa isblocket, is som de själva gjort i källaren. Is som kyler cocktailen, inte spär ut den. Vi provsmakar också Negronin, den känns perfekt, både i sin balans och som en aptitretare till middagen vi snart ska serveras i matsalen.

 

PM & Vänner - bartendern blandar en cocktail

Några timmar senare, med middagens 12 rätter och fem olika viner i ryggen, ler vi fånigt mot varandra över den vita duken. Att försöka bestämma vad som var bäst, gösen eller kanske älgtartaren? Svampen från Värend? Det går inte, allt hörde ihop, och samspelet med vinerna var av allra högsta klass. Timmarna vid det runda bordet har varit ett stjärnskådespel med scenografi från skog, äng och sjö, repliker från franska Loiredalen och kaliforniska Sonoma County. Huvudrollerna har tillhört köksmästaren Anders Lauring, hovmästaren Ulrika Bohman och stjärnsommelieren Johan Nilsson. Anders Lauring och operativa chefssommelieren Rubén Sanz Ramiro har stått för regi och i bakgrunden har hela tiden producenterna Per Bengtsson och Monika Karlsson vakat. Resultatet blev en föreställning i oförglömlig mat-, vin- och serviceupplevelse.

Förutsättningarna är goda för en god natts sömn i Växjö. I morgon väntar nya matupplevelser redan till lunch då Bröd & Sovels smørrebröd ska få bekänna mästarfärg.

Om PM & Vänner Bistro

  • PM & Vänner bildades 1992 av Per Bengtsson och Monica Carlsson. I dag är de fortfarande delägare tillsammans med Anders Hultman.
  • I koncernen ingår PM & Vänner Hotel, PM Restaurant, PM Bistro, PM Bröd & Sovel, PM Fest & konferens och TAK som alla återfinns i centrala Växjö.
  • Den gastronomiska filosofin baseras på de tre grundstenarna skog, äng och sjö. Även hotellets design följer denna filosofi. 
  • Restaurangerna och hotellet är certifierade av Svanen, KRAV och blev 2010 tilldelade ”årets hållbara gastronomi” av White Guide. 

pmrestauranger.se

Stjärnsommelieren Johan Nilssons 5 bästa champagnetips

MV Deutz, Brut Classic 380 kronor (7487)
I franska byn Aÿ finner vi champagnehuset Deutz, som startades i början på 1800-talet av två vinhandlare med stor passion för champagne. Deutz Brut Classic tillverkas av lika delar pinot noir, pinot meunier och chardonnay. En champagne med förförande frisk syra, stram fruktighet och lätt nötighet.
 

MV Louis Roederer, Brut Premier 399 kronor (7602)
Louis Roederer är mest känt för sin prestigechampagne Cristal. Brut Premier skapades under andra världskriget när skördarna var dåliga och man fick köpa in druvor från flera odlare och använda vin från tidigare årgångar för att upprätthålla kvaliteten. Här finns en dominans av pinot noir och chardonnay i lika delar följt av pinot meunier. En uppfriskande champagne med generös röd fruktighet med krispig syra och rostade nöttoner.
 

2008 Dhondt-Grellet, Millésime Blanc de Blancs 1er Cru 445 kronor (77460)
Champagne från en småskalig odlare från en liten by utanför Avize. Familjeägda Dhondt-Grellet har en ung historia som grundlades i mitten av det glada 1980-talet. Man vinifierar enbart druvor från sina egna odlingar som man sköter med varsam hand och respekt för naturen. Med enbart pressjuice från första pressningen får man väldigt rena och fina toner i champagnen. Från den finstämda årgången 2008 får vi toner av generös grön frukt, komplexa mineraltoner, och en lätt nötig ton som ger stadga och längd.

2007 Delamotte, Blanc de Blancs Brut 499 kronor (95235)
På de vita sluttningarna (Côtes de Blancs) i Champagne växer de bästa chardonnaydruvorna i Champagne. Här är Delamotte baserade i den legendarisk byn Les-Mesinil-Sur-Oger.
En champagne enbart gjord på de perfekt mogna chardonnaydruvorna från den eleganta årgången 2007. Det är en ren och frisk champagne fylld av toner på grön frukt och saltstänkta mineraler och blir därmed den perfekta aperitifen.
 

2004 Bollinger, Grande Année Brut 899 kronor (7579)
Champagnehuset är fortfarande i grundarfamiljens ägor och är baserade i Aÿ. Grande Année tillverkas enbart vid exceptionella årgångar som 2004 och domineras av pinot noir följt av en tredjedel chardonnay. En oerhört koncentrerad och komplex champagne med ett finstämt mineraldjup, stram frukt och förförande syra. En champagne att njuta av idag och i övermorgon.

 

Per Olsson

Text: Per Olsson
foto: bobo olsson

Per Olsson är kreativ chef på förlaget Rävudden i Stockholm. Han är uppväxt i Jämtland och Stockholm. Som skribent och redaktör för uppdragsgivare som SAS och Nordic Choice Hotels har han upplevt Skandinavien och stora delar av världen. Tillsammans med SJ och fotografen Bobo Olsson är det nu dags att uppleva Sverige.