Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tåg Växjö

Bra blandning i Växjö

Tågresenären ser det nya Växjö direkt. Utmed järnvägen växer en helt ekologisk stadsdel upp. Och inne i staden finns numera en rolig gatublandning av kultur, toppkrogar och klassiska fik.

Denna artikel är från tidningen Kupé september 2016. Text: Erik Lindefelt, illustration: Christine Rösch.

Europas grönaste stad, vill man vara.

Det var det brittiska radio- och tv-bolaget BBC som en gång kallade Växjö så, och numera är det Växjös slogan. Högst påtagligt märks det gröna i backen upp mot biskopssätet Östrabo (i mäktigt gult trä) som sommartid förvandlas till en gigantisk stadsodling.

Ett annat tydligt bevis är stadsdelen Bäckaslöv utmed järnvägen. Det var tidigare ett militärt skjutfält och ska nu bli en ekologisk stadsdel med solcellstak,växthus och gröna stråk som ska sträcka sig hela vägen ned till Norra Bergundasjöns strand.

Anledningen till satsningen är att staden växer med cirka tusen personer om året, och nu har den närmare 65 000 invånare. Bland annat är det en livskraftig it-sektor som lockar.

Tillväxten och framtidstron märks även inne i staden. Den har fått en modernare, yngre känsla och på senare tid har flera krogar öppnat. Till exempel The Chapter House, en gastrobar med fokus på hantverksöl från hela världen, och hamburgerhaket Umami Monkey.

Bäst i staden är dock fortfarande omtalade PM och Vänner, hyllad av både svenska White Guide och franska Guide Michelin.

Och på sportfronten har hockeylaget Växjö Lakers etablerat sig i SHL. Laget vann SM-guld 2015.

1800-talsskalden och Växjöbiskopen Esaias Tegnér dömde ut smålänningarna som ”ett sniket, trolöst och ärelöst släkte – för snålt för att vara glatt och för fattigt för att vara ärligt”.

I dag hade han kanske varit av annan åsikt.

Billiga Tågbiljetter till Växjö

Tåg till Växjö

Växjö har direkta tågförbindelser med Göteborg och Kalmar. Resenärer från Stockholm och Mälardalen får byta i Alvesta en kvart bort.

Snabbguide Växjö

Växjösjön

Växjösjön. Foto: Anna Hållams

Sjönära

Växjö är omgivet av sjöar. Växjösjön är närmast, ett stenkast från stationen, med härligt promenadstråk utmed vattnet. Strax intill ligger Sveriges glasmuseum och den röda domkyrkan med Bertil Valliens altarskåp – också i glas. Glasriket ligger bara några mil bort. Närmare, tvärs genom centrum, hittar vi Teatertorget där (som namnet anger) Växjö teater ligger. Men strax intill också Växjö konsthall med modern konst, Konserthuset och Stadsbiblioteket. Regionteatern och Fria ordets hus finns fem minuter norrut.

Söder om staden ligger konstnärshuset Italienska palatset. Växjö är också hemmaplan för den internationellt erkända orkestern Musica Vitae. Smålands museum är dockat till glasmuseet. Och mitt i staden finns Kulturhuset Palladium.

PM & Vänner

PM & Vänner. Foto: Alexander Hall

Gourmetstopp

Den som inte vill äta i PM & Vänners stjärnmärkta matsal söker sig till krogens bistro (Storgatan 22). Det senaste tillskottet bland Växjös bättre restauranger är Ett Kvarter (Bäckaslövsvägen 2) i stadsdelen Söder. Här serveras rätter som öring med blomkål, gulbeta och smörsås.

Klassisk fika

Fikasugen? I centrala Växjö finns ett kafémåste för de som föredrar gamla fik framför moderna coffeeshoppar: nämligen Broqvist (Kronobergsgatan 14) från 1876. Det drivs nu av femte generationen och här skapades Napoleonbakelsen. Men prova även deras smålandskringla.

Sveas Design & Interiör och KJ Store i Växjö

Sveas Design & Interiör och KJ Store. Foto Anna Hållams

Hitta in i Bländapassagen

Storgatan och Sandgärdsgatan går parallellt genom Växjös koncentrerade stadskärna. De förbinds bland annat av Bländapassagen med ett mysigt bakgårdstorg. Här finns flera fik och en rad designbutiker som Infanteriet och Sveas. På och intill de två gågatorna ligger en rad lokala småaffärer som Bondens butik, Elakform (jo, man heter så), Hantverket, retrobutiken KJ Store och Papperian. På onsdagar och lördagar är det torghandel.

Kafé de Luxe i Växjö

Kafé de Luxe. Foto: Anna Hållams

Sena vanor

Kafé de Luxe (Sandgärdsgatan 19),med osannolik stilblandning, håller öppet in på nattkröken och ordnar spelningar fler gånger i veckan. Andra lockas mer av nattklubben Grace i Stadshotellet Elite.

Lajka Lakers

Fotbollsklubben Öster IF är sedan länge stadens sportstolthet. Nu har också ishockeyn tagit plats i Växjöbornas hjärtan genom Växjö Lakers, som vann SM-guld 2015. Inför hemmamatcher brukar Lakers Lakejer och andra supportrar samlas på sportbaren Stars and Stripes (Storgatan 36).