Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tågsemester till svenska världsarv – Örlogsstaden Karlskrona

Ta tåget till Sveriges fantastiska världsarv

Stadens grundare Kung Karl XI har stått staty på Stortorget i Karlskrona sedan 1897. Inte särskilt långt därifrån, på andra sidan av torget bakom Fredrikskyrkan, står folk och köar långt ut på gatan trots att det bara är i slutet av april och inte särskilt varmt den här dagen. Vår nyfikenhet väcks och efter en stund ser vi lyckligt leende människor komma ut med glasstrutar som inte kan beskrivas som något annat än gigantiska.

En historiskt viktig stad som också är modern.

Karl XI står staty i Karlskrona

Vägen mot världsarvet Karlskrona örlogsstad startade i Stockholm. Vi valde att ta nattåget, vakna i Hässleholm och sedan hoppa på hos våra vänner på Öresundståg. Strax efter klockan nio på morgonen är vi framme.

När vi kliver av tåget är vi redan mitt i världsarvet. Det tar bara ett fåtal minuter att promenera upp till torget och hälsa på kungen eller att köpa en glass.

Under tågresan ner studerade vi kartan och det är lätt att förstå varför Karlskrona varit och fortsatt är en så viktig sjöstad. Hur den ligger skyddad av ett pärlband av öar. Plus att hamnen är isfri större delen av året. Strategiskt ett klokt val av Karl XI.

Centrumön heter Trossö, den är omgiven av holmar och skär. Det är många av dem som har någon form av befästning. Under sommarhalvåret går det turbåtar som tar besökare ut till olika besöksmål. Det blir en dag på havet och samtidigt en dag genom svensk historia. Blekinge hade ju blivit svenskt 1658. Och att örlogsflottan hamnade just här var också en markering mot danskarna.

Örlogsstaden Karlskrona

Turbåtarna går bland annat ut till repslagarbanan. Den byggdes under 1690-talet vilket gör den till en av Karlskronas äldsta byggnader och med tanke på att det är en ren träkonstruktion är det snudd på anmärkningsvärt. Den är hela 300 meter lång och här tillverkades rep, tågvirke, framförallt för seglande örlogsfartyg. Den användes ända in på 1960-talet. Men det gäller att vara försiktig med kameran under besöket. Stora delar av Karlskrona är fortfarande militärt skyddsområde och Lindholmen där repslagarbanan ligger tillhör det.
Egentligen spelar det ingen roll åt vilket håll vi går eller ser åt; de historiska byggnaderna finns överallt. Karlskrona är en utmärkt dagsutflykt från de flesta håll i och med tågtrafiken, men den finns definitivt utrymme och historia som motiverar längre vistelser. Bra campingplatser med stuguthyrning och vandrarhem finns självklart också.

Vandrarhem, ja. Under våren 2019 har det gamla Kronohäktet på Stumholmen gjorts om till just vandrarhem. Det ligger bara några få minuters promenad från Stortorget. Nyöppnat, nymålat och med en bra restaurang en trappa ner är naturligtvis vårt val under den här fängslande och tematiska resa. Först Långholmen, nu Kronohäktet.
Rummen är fräscha, men till skillnad från just Långholmen är det gemensam dusch och toalett som gäller på vandrarhemmet i Karlskrona. Men också de är nyrenoverade. Det är helt enkelt snyggt överallt.

På stenkast avstånd från Kronohäktet ligger Marinmuseum. Ett måste för den som besöker världsarvet. Först där finns det egentligen en rimlig möjlighet att överblicka vad Örlogsstaden Karlskrona egentligen är eller har varit. Gammalt och nytt trängs. I ena ändan av huset enormt imponerande och skräckinjagande galjonsfigurer, i andra ändan ligger ubåten Neptun som togs ur drift 1980. Här tillåts den som vill besöka insidan av det gigantiska fartyget och på allvar få en känsla av livet ombord i de trånga utrymmena. I samma hall ligger också den svenska flottans allra första ubåt, Hajen från 1904.

Se till att ha gott om tid när du besöker Marinmuseum, särskilt om du har barn med under resan. Där finns också en bra lunchrestaurang med utmärkt lunchbuffé som borde passa de flesta. Missa inte heller att titta på utsidan där det ligger fartyg från olika tidsepoker.

1650 öar kobbar och skär finns det i Blekinge skärgård och det mesta är koncentrerat kring just Karlskrona. Så om du besöker världsarvet, se till att få tid för lite tid på sjön med de turbåtarna. Passa också på att titta på det rika fågellivet.

Tillbaka på Kronohäktet efter att också besökt den permanenta världsarvsutställning som finns på Blekinge museum nere vid Fisktorget där också turbåtarna utgår ifrån. Mitt på torget står Erik Höglunds staty Fiskargumman från 1982 som också bidrar till att ge en känsla för hur det en gång var.

Kronohäktets historia

Kronohäktet har varit just det, ett häkte och kanske inte haft så många kända gäster dom exempelvis Långholmen, men ändå några. Den som kommer på tal är författaren Harry Martinsson som tilldelades Nobelpriset i litteratur 1974. Tydligen spenderade han år 1919 tio dagar i häktet efter att ha rymt från sin tjänst som skeppsgosse. Han var då 15 år.

Sen har en del scener ur TV-serien Skånska mord spelats in i lokalerna. Dessvärre finns det inte mycket som berättar om Kronohäktets historia i lokalerna, men det går ändå att åtminstone förnimma en del av det som föregått. Och det är ju inte längre ett fängelse, utan i stället ett utmärkt vandrarhem.

Vi konstaterar att Karlskrona är en vacker stad, väl värd att besöka. För att frossa i Karl XI:s kamp mot danskarna eller annan svensk historia. Och kanske för att ta en glass.
Efter en lång och händelserik dag blir det dags att krypa in i cellen.
Gå i fängelse.

Faktaruta – åka hit

Vår resa började i Stockholm. Med tåg 1121, start 23.09 och framme i Hässleholm 05.53. Väl där tog vi det lugnt och klev på Öresundståg 07.12. Framme i Karlskrona 09.12.

Oavsett om man kommer söderifrån eller österifrån, från exempelvis Kalmar, går tåget till Karlskrona med i stort sett en timmas intervall. Som gjort för en dagsutflykt med glass och historia.