Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tågsemester till svenska världsarv – Gammelstads kyrkstad och Drottningholms slott

Ta tåget till Sveriges fantastiska världsarv

Det första morgonljuset lyckas tränga sig förbi gardinen och in i sovkupén någonstans mellan Söderhamn och Gävle. Fortfarande är det tidig morgon och gott om tid kvar att sova. Ändå förmår minnesbilderna från gårdagens besök i Gammelstads kyrkstad tränga sig fram genom det lite yrvakna. Världsarvet utanför Luleå i Norrbotten är onekligen speciellt och värt ett besök.
Kyrkan invigdes samma år som Christofer Columbus kom till Amerika, 1492. Bara en sån sak. Sen omgivningen, de 408 rödmålade kyrkstugorna med sina 553 kammare har knappast sin like någon annanstans.

Gammelstads kyrkstad

Vår resa startar alltså i ett Luleå där det fortfarande är vårvinter. Snön ligger kvar i skuggpartierna och vinterns isar har ännu inte helt gett upp. Vi ska till tre andra världsarv: Drottningholm, Örlogsstaden Karlskrona samt Falun och Kopparbergslagen. Och det kommer att bli en fängslande upplevelse på flera sätt. En resa från norr till söder, en resa från vårvinter till blommande magnolia i söder. Sverige är ett långt land.

Över 1000 plaster har utsetts som världsarv i världen
FN-organet Unesco har hittills utsett sammanlagt 1092 platser fördelade på 167 länder till världsarv, ”kultur- och naturmiljöer i världen som anses vara ojämförligt mest enastående och av stor betydelse för mänskligheten”. De 15 som finns i Sverige trängs tillsammans med storheter som Taj Mahal, kinesiska muren och pyramiderna i Giza.

Luleå Gammelstad
Långholmen

Den sista biten av tågresan roar vi oss med att räkna på hur många människor som skulle bott i Norrbottens län om det vore lika tätbefolkat som Stockholms stad. Svaret blir drygt 500 miljoner. Det är alltså ett annat tempo när tåget rullar in på Stockholms central enligt tidtabell 06.38. Vi följer strömmen till T-banan, tar röd linje till Hornstull och promenerar sedan några minuter till vackra Långholmen där ett rum i det gamla kronohäktet väntar. Eller rättare sagt, det är en cell som väntar. Det går snabbt och smidigt. Vid Pålsundskanalen håller båtlivet på att vakna, likaså inne på fängelseområdet där många båtar står uppställda. Det putsas och fejas.

Långholmen, cell

Det gamla fängelset som lades ner 1975 är idag en modern anläggning med vandrarhem, hotell och konferensverksamhet.
På vägen upp mot receptionen passerar vi en minnestavla som berättar om den morddömde Johan Alfred Ander, den sista person som avrättats i Sverige. Det skedde just på den här platsen morgonen den 23 november 1910. Domen verkställdes av skarprättaren Anders Gustaf Dahlman med hjälp av en giljotin som köpts från Frankrike för 3586 francs. Det var första och sista gången den användes. Dödsstraffet avskaffades formellt i Sverige 1921.

Långholmens fängelse

Det är svårt att föreställa sig de ohyggligheter som utspelats innanför väggarna på de byggnader som fortfarande står kvar och används. Men det är kittlande att försöka. Det stora centralfängelset revs 1982, drygt 100 år efter att det uppförts. Inne i kronohäktet finns ett litet museum som i alla fall delvis kan ge en hjälp på vägen. Många kända namn har tillbringat tid i Långholmens celler: Hjalmar Branting, Amaltheamannen Anton Nilsson, Ture Nerman, Jan Guillou, och storspionen Stig Wennerström bara för att nämna några.
Rummen är betydligt bekvämare numera. Ljusa och inbjudande. Och den som vill bo där erbjuds en rad olika möjligheter, också boende med hotellstandard.

Tillbaka till Hornstull. Promenaden tar bara några minuter. Sen röd linje igen till centralen, byte till grön linje och vidare till Brommaplan. Därifrån en kort bussfärd till världsarvet Drottningholm på Lovön. Från centralen tar det inte lång stund.

Det är en mäktig syn som möter. Det är nästan så långt ifrån Gammelstads kyrkstad det går att tänka sig. Det är också så långt från den verklighet som fanns på Långholmen som det går att komma, även om sträckan är kort.

Den enorma parken har ännu inte fått tillräckligt med värme för att bli riktigt glad. För övrigt är den öppen året om så det är bara att åka dit och strosa runt i Barockträdgården eller Engelska parken. Och när sommarsäsongen på Drottningholm väl kommer igång på allvar och allt är öppet ta en sväng förbi Kina slott, Slottskyrkan eller Evert Lundqvists ateljé. Det finns utrymme för många timmar och besök.

Självklart är det ändå slottet som är huvudattraktionen. Sedan 1981 är det också officiell bostad för Kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia som bor i slottets södra länga.
Världsarv blev Drottningholm 1991.

Inne i några av salarna knarrar det i trägolven. Men inte i det magnifika trapphuset, skapat av Nicodemus Tessin d.ä. och Nicodemus Tessin d.y. mellan 1665 och 1687.

Rum som Hedvig Eleonoras paradsängkammare, biblioteket och rikssalen är naturligtvis magnifika. För övrigt rymmer varenda skrymsle i byggnaden historia. Svensk historia, kunglig historia. Den som reser till Drottningholm ska inte ha alltför bråttom, utan lämna utrymme åt eftertanke och reflektion.

Långholmen och Drottningholm

Långholmen och Drottningholm

Så nära varandra och ändå så vitt skilda åt. Det skapar onekligen ett spänningsfält värt att undersöka. Och apropå historia; de rödmålade små kyrkstugorna i Gammelstad berättar något helt annat. Något lika viktigt. Tre platser, tre verkligheter, samma land.
Morgonljuset som mötte söder om Söderhamn förbyts så småningom till mörker.

Och det blir dags att krypa i fängelse.

Faktaruta – åka hit

Att resa till Stockholm låter ju sig göras från många håll, men i vårt fall startade resan i Luleå. Det finns två avgångar med nattåg. Den första startar 16.58 och är framme 06.38, det andra avgår fån Luleå 21.14 och stannar på Stockholms central 09.45. Den som väljer det senare alternativet kan boka hela resan till Drottningholm på sj.se, inklusive tunnelbana och buss. Drottningholm öppnar klockan 10.00.
Det är grön linje till Brommaplan som gäller på tunnelbanan, därefter en kort busstur fram till Drottningholm.

Under sommarhalvåret kör också Strömma turbåtar från Klara Mälarstrand, men då gäller det att vara ute i tid med bokning eftersom antalet platser är begränsat.

Trappa på Drottningholm