Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

10 bästa vandringslederna i Sverige som du når med tåget

Vad kan vara härligare än att ge sig ut på vandring i den svenska naturen? Att uppleva frisk luft och fantastiska färger? Här är några tips på vandringar i olika delar av Sverige. Och det bästa av allt – du kan resa dit med tåg, påbörja vandringen från perrongen och direkt ge dig ut i ett naturskönt landskap!

Toppbild: Johannes Andersson

Kinnekulleleden

Kinnekulleleden

Tågresan mellan Mariestad och Lidköping över Kinnekulle valdes inte för inte till Sveriges vackraste tågsträcka i 2018.

Kliv av på någon av sträckans pittoreska små stationer, som Trolmen, Råbäck eller Blomberg, och vandra rakt ut i den magiska naturen.

Härifrån kommer du direkt ut på den 45 kilometer långa Kinnekulleleden, som slingar sig genom lövskog, lundar och lövängar, förbi kulturminnen, utsikter och Vänerstranden.

Tällberg runt

Tällberg runt

Charmiga byn Tällberg i hjärtat av Dalarna ligger naturskönt på en sluttning ner mot Siljan.

Från Tällbergs tågstation är det bara några hundra meter till närmaste vandringsled, "Tällberg runt". Den sju kilometer långa vandringsleden går genom ett landskap som för många är sinnebilden av svensk natur.

Du vandrar längs Siljans strand, förbi patinerade knuttimrade hus och genom skogen och upp på toppen av Digerberget.

Från utsiktsplatsen med vindskydd och grillplats har du en milsvid utsikt över Siljan.

Vill du ha en större utmaning vandrar du via Tällbergs strand vidare till Rättvik eller Leksand, där du "kliver på" Siljansleden som går runt Siljan och Orsasjön.

Bohusleden

Bohusleden

Njut av utsikten över Kosterhavet och doften av tång och salt hav innan du börjar din vandring från Strömstads station. En och en halv kilometer därifrån börjar den 37 mil långa Bohusleden, som går från Strömstad till Lindome utanför Göteborg.

Etapp 27, från Strömstad till Högstad, går igenom varierande natur med skog, klippblock och mossbeklädda stenar. Förbi fornlämningar som till exempel Blomsholms säteri med en av Sveriges största skeppssättningar från yngre järnåldern.

Den som vill vandra mer kustnära väljer istället Kuststigen, som består av vandringsleder mellan Tjörn, via Strömstad och vidare till Moss i Norge.

Skåneleden

Skåneleden

Vandra Skåneleden mellan byn Glumslöv och fiskeläget Borstahusen i nordvästra Skåne.

Kliv av stationen i Glumslöv och följ orange markeringar söderut för att kliva på en av Skåneledens etapper. Njut av ett landskap med böljande kullar och vacker kustlinje med utsikt över Öresund.

Området är fyllt av fornlämningar och byn Glumslöv har fått sitt namn efter bondehövdingen Glum, som också sägs ligga begravd i en av gravhögarna utanför byn.

Stanna och ta en paus vid Lill-Olas badplats med fina träbryggor eller ta vila lite vid försvarets gamla betongfort från 1939, som bygges för att förhindra båtar och trupper att gå i land under andra världskriget.

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden är med sina 1000 kilometer en av Sveriges längsta vandringsleder. Den slingrar sig genom ett mycket omväxlande naturområde, genom öppna landskap, kuperad terräng och vildmark förbi otaliga sjöar, fornborgar, rösen och källor.

Från Flemingsberg tågstation är det inte långt till den 14 kilometer långa etappen (6:1) mellan Huddinge och Hökärr. Den går genom Flemingsbergsskogens naturreservat, ett av Stockholms läns största väglösa områden.

Det finns cirka 100 olika etapper på Sörmlandsleden och det går att övernatta i vindskydd och kojor.

Trollhättan

Slussrundan i Trollhättan

Vandra längs Göta Älvs stränder och njut av Trollhättefallens dramatiska natur.

En kort promenad från Trollhättans station hittar du startpunkten för flera olika vandringsrundor.

Slussrundan på 7,5 kilometer, går längs Göta Älv och förbi slussarna.

Ta gärna en avstickare till utsiktspunkten Kopparklinten med magisk utsikt över Trollhättan med Hunneberg i bakgrunden. Eller vandra De Lavalspromenad vid fallen och branterna på älvens västra sida.

Jämtland

Åreskutan

Bara någon kilometers vandring från järnvägsstationen i Åre By hittar du vandringsleder, som tar dig rakt upp på fjället.

Efter 6-7 kilometer når du Åreskutans topp. Med 1000 höjdmeter avverkade till fots är belöningen fantastisk: utsikt i alla väderstreck.

Norrut ser du ut till exempel ut över Kallsjön och Skäckerfjällen och söderut över Välliste, Renfjället och hela Södra Årefjällen.

Vandra på Hovdala i Hässleholm, foto Johan Funke

Hovdalaleden

Från Hässleholms station kan du vandra direkt ut på Hovdalaleden, en naturskön del av Skåneleden.

Den 57 km långa vandringsleden tar dig genom ett varierande landskap, längs raviner, ner i dalgångar, längs slingrande vattendrag och brusande vattenfall och upp på höga höjder med vacker utsikt.

Du passerar kulturarvet Hovdala Slott, Nordens största trädhus och den arkitektritade fågelplattformen Slingra Dig. Här finns också Sveriges längsta spång genom vacker alsumpskog. Vindskydd och rastplatser finns i anslutning till leden.

Värmland

Sveafallen

Från Degerfors station är det en kort promenad till naturreservatet Sveafallen, ett naturskönt område med spår av istiden och den forna Sveaälv.

Vandra genom tallskog, förbi jättegrytor, strömrännor och flyttblock.

Från Kulturcentrum Berget startar vandringsleder som den 5,3 km långa leden runt Bergtjärn eller den genom Domedagsdalen, den djupaste rännan, på 1,4 km.

Storlien

Blomsterstigen

Den legendariska Blomsterstigen börjar ett stenkast från järnvägsstationen och bjuder en lättare vandring upp på Skurdalshöjden.

Från början var den en kurstig för patienterna som gick hos Enköpingsdoktorn Ernst Westerlund i slutet av 1800-talet.

Stigen går via många vilobänkar upp till Vindarnas tempel, där vidunderlig utsikt över både Sverige och Norge väntar.

Det finns också längre turer ledmarkerade från Storlien, till exempelvis mot Blåhammaren, Sylarna och Helags.