På tur med retur – vandra mellan två stationer
Vi bor i ett land med oändliga möjligheter att äventyra. Vila hjärnan och andas frisk luft. Leka skogsmulle för en dag. Med ett landskap som går från platt i söder till bergigt i norr är vårt land ett smörgårdsbord av naturnära upplevelser. Nu vill vi göra det ännu enklare att ta sig ut. Ta tåget till en stad, vandra längst en av landets alla vandringsleder, och ta sedan tåget hem igen från nästa stad. Gå på tur - med retur.
Vandra i södra Sverige

Bohusleden: Vandra mellan Göteborg och Uddevalla
Lyxa till det med en räkmacka i bistron på väg till västkustens hjärta Göteborg. Från stationen kan du promenera eller åka med lokaltrafiken till Delsjön, där du påbörjar vandringen. Kanske startar du med att ta en paus? Efter ett (ganska) välförtjänt dopp så tar Bohusleden dig norrut, mellan ekar och längst med bergsryggar. På vägen passerar du Bohus Fästning, borgen som belägrats hela fjorton gånger men aldrig blivit militärt erövrad. Upplev hur det som först lät som tystnad övergår till att vara naturens alla ljud. Och glöm inte att fylla på med energi! Godis brukar vara en bra vän på vandringen. Tälta vid Romesjön och grilla i skymningen innan du vandrar vidare. Väl framme i Uddevalla kan du njuta av snäckfyllda stränder, i staden som har den största skalbanken i världen.
Läs mer på westswedentrail.com

Järnbärarleden: Vandra mellan Gnosjö och Hestra
Småland har beskrivits som "Sverige i miniatyr" på grund av sitt skiftande landskap. Upplev trolska skogar och mäktiga högland. Kanske testar du att tälja i ren och skär Emil i Lönneberga-anda. Från Gnosjö tågstation promenerar du till Tölltorps fritidsområde där orangea markeringar leder dig vidare de 17 kilometrarna till Hestra. Vill du sova över en natt så finns det vindskydd vid Mellansjön. Påminn dig själv om att man aldrig ångrar ett dopp! Vid Isabergs Nationalpark kan du använda södra Sveriges största skidanläggning som antingen skidbacke eller utkiksplats, beroende på årstid. En kortare promenad tar dig till Hestra station där tåget tar dig hem igen.

Östgötaleden: Vandra mellan Motala och Linköping
Påbörja äventyret i en av Göta kanals sju kanalkommuner. Från Motala tågstation når du leden på några minuter och påbörjar vandringen österut. På vägen passerar du kanalens brantaste slusstrappa, Borenshult. Här kan du ta en glass och scouta broöppningar och förvirrade turister. Campingmöjligheter finns för den som vill sova över.
När du fortsätter din vandring kommer du förstå varför leden blivit utsedd till en av Sveriges fem vackraste. Vidsträckta ängar i varma nyanser omgärdar grusvägen som du vandrar på. Vid Svartåmynningens naturreservat breder strandängar ut sig. Klättra upp i fågeltorn och spana ut över länets finaste fågellokaler. Leden tar dig vidare till Linköping Centralstation, där du kan hoppa på tåget och vila ut på väg hemåt.
Läs mer på ostgotaleden.se
Vandra i mellersta Sverige

Upplandsleden: Vandra mellan Uppsala och Knivsta
I studentmeckat Uppsala påbörjar du givetvis din vandring vid Studenternas IP. Stadsmiljön övergår snart till Upplandsledens varierande miljöer. Längst med stigar och spångar tar du dig genom småkuperad skog och kärr. Raststugan Lunsentorpet står öppen för den som vill fika eller sova över. För den mer äventyrlige finns vindskydd vid Brantshammarsjön, eller mossbeklädda klippor att lägga sig på. Kika efter döda träd fulla av liv i Rickebasta naturreservat. Området är en klassisk exkursionslokal för biologistuderande. Efter en dag eller två i naturen har du kanske nynnat på Vi går över daggstänkta berg, vilket vore passande eftersom turen avslutas i låtskrivarens födelsestad, Knivsta. Här kan du spana in runstenar innan du sätter dig på tåget och vilar trötta fötter.
Läs mer på upplandsstiftelsen.se

Sörmlandsleden: Vandra mellan Katrineholm och Eskilstuna
Hitta lugnet i Södermanlands gröna skogar. Från Katrineholms station promenerar du genom staden och svänger vid riksväg 52 in på Sörmlandsleden, etapp 26. Landsväg leder dig norrut mellan ek, hassel och asp. Lär känna friluftsmänniskan i dig när du fyller på vattenflaskan i naturliga kallkällor eller grillar din egenfiskade fisk vid någon av de sjöar där du kan köpa fiskekort på plats. Eller så äter du bara din matsäck och dricker din saft. Vid Lundasjön kan du spana efter gråhäger. Ovanför sjön finns utkiksplatser perfekta för en vilopaus. Genom Kvarntorps naturreservat går du vidare mot Eskilstuna. Om du har tid över innan tåget går finns det flera spännande museer bara några minuter från stationen.
Läs mer på sormlandsleden.se

Bruksleden: Vandra mellan Västerås och Avesta Krylbo
På denna sträcka vandrar du från stad till landsbygd och vidare in i skogslandskap. Bruksledens första etapp når du genom en promenad från Västerås central till Rocklunda. Små vägar övergår till stigar, och känslan av att komma bort från stan blir bokstavlig. Andas frisk luft och njut av alla vackra utkiksplatser du passerar. Om inte höjdrädslan får bestämma kan du tälta på någon av dem. Norrut passerar du Silvtjärn naturreservat, känt för sin växtlighet. Strosa runt och lek att du är på museum när du kikar noggrant på varje växt. Snart står du med en fot i Västmanland och en i Dalarna. Förhoppningsvis med båda på jorden. Spatsera genom Avesta till tågstationen och luta dig tillbaka medan tåget tar dig hemåt igen.
Läs mer på bruksleden.se

Europaleden: Vandra mellan Lindesberg och Mora
Upplev vilda skogar längs med Europaleden. Från Lindesberg promenerar du till Södra Brunnsjön och vidare in på Bergslagsleden. Här finns ruiner och lämningar från traktens bergshantering. Föredrar du att börja direkt på leden så tar lokalbussen dig till Siggeboda, där du direkt vandrar norrut. En liten avstickare in i Malingsbo-Kloten, Sveriges största naturreservat, kan med lite tur leda till att du får se älg, lodjur, varg och bäver. Är djur inte din grej så håller du dig till leden, där mossa och gammal skog skapar en trolsk känsla. De döda träden du passerar har sin funktion för mångfalden, och är du inte fågelintresserad innan kommer du kanske vara det efteråt. Att naturen känns som vildmark betyder dock inte att man måste sova under stjärnorna. Stugor, vindskydd och tältplatser finns längs med vägen. Efter att ha vandrat fötterna trötta i gammal skog kan du vila dem på tåget som tar dig hem.
Läs mer på svenskaturistforeningen.se
Vandra i norra Sverige

S:t Olavsleden: Vandra mellan Bräcke och Åre
Vandra längst med världens nordligaste pilgrimsled. Från Bräcke promenerar du en kort bit norrut och in på S:t Olavsleden. Längst med Revsundssjön kan du njuta av den mäktiga skogen. Vandra genom skog, längst med vattendrag och förbi bebyggelse. Utöver religiösa platser så som kyrkor och pilgrimshus passerar du bl a grottor, fornborgar och hembygdsgårdar. Testa ekot i någon av dalgångarna eller gör en snöängel på någon topp. För dig som inte vill tälta finns det stugor att hyra eller vandrarhem att ta in på. När du når Åre hänger du kanske kvar några dagar och njuter av god mat och vackra utsikter. Eller så hoppar du på tåget och sover gott på vägen hem igen.
Läs mer på stolavsleden.com

Hälsingeleden: Vandra mellan Bollnäs och Järvsö
När tåget rullar in på Bollnäs station kan du antingen bege dig direkt till Hälsingeleden eller påbörja äventyret med en avstickare. Är du säker på fötterna är Larzonska naturreservatet nämligen en spännande plats att besöka. Här finns inga stigar, utan du balanserar på mossbeklädd sten och häll genom ljus och öppen hällmarksskog. Efter att ha nyttjat det bra fotoljuset tar du dig vidare in på Hälsingeleden. För dig som är intresserad av ovanliga svampar och mossa är Blårönningen kanske ett givet mellanmålsstopp. I den vackra gamla skogen kan du lyssna efter fågel och peta på konstiga svampar. Känn att du lever genom att bada i någon av de älvdalar du passerar. Fortsätt sedan över böljande bergkullandskap, genom barrskog och upp till utkiksplatser. Framåt Harsa kan leden vara blöt, så se till att ha bra skor på dig. Dem kan du ta av dig sen, när tåget kör dig hemåt igen.
Läs mer på svenskaturistforeningen.se
Några tips inför din vandring

Packa lätt och rätt
När du ska ut på tur är det skönt att packa rätt. Här är en packlista att utgå ifrån när du förbereder dig för ditt stora äventyr. Eller din utflykt.
Powerbank
Mobilen glömmer väl ingen, men det är surt om den dör några timmar in i äventyret.
Extra strumpor
Tacka dina fötter genom att byta strumpor ibland. De gamla tvättar du i ett vattendrag och låter torka genom att hänga dem på ryggsäcken.
Lager
Tänk material som är varmt, svalt, vindtätt och andas. Inte samtidigt såklart. Lager på lager är vandrarens bästa vän!
Regnkläder
Tro det eller ej, men Sverige bjuder inte alltid på strålande sol. Men med rätt kläder spelar det ingen större roll.
Energi
Med ett glatt humör kommer du långt, men inte hela vägen. Glöm inte att packa med ätbar energi. Kroppen behöver det för att orka.
Skavsårsplåster
Ett måste för längre vandringar. Sätt på dig plåstren redan innan du ger dig ut, så minskar du risken för att överhuvudtaget få skavsår.

Hungern är den bästa kryddan
Det finns trots allt ingen godare mat än den man äter ute i naturen medan trötta fötter får vila. Här har vi samlat goda tips och råd för färden.
Småät
Nötter, torkad frukt och godis är super för snabb energi. Ha snacks i fickan så att du enkelt kan fylla på tanken när du behöver. Ta med godis utan papper så slipper du släpa på skräp!
Krydda äventyret
Torkade kryddor väger ingenting men tar maten till en ny nivå.
Ett ordentligt mål mat
Stormkök ger dig möjligheten att äta varm mat, vilket är guld efter en dag i naturen. Bjud ditt resesällskap på svamp till förrätt, pasta till huvudrätt och blåbär till efterrätt. Ohh på det, en rykande varm snabbkaffe.
Naturens skafferi
Passa på att smaka av naturens godheter. Förutom bär och svamp kan du hitta löktrav, nässlor, harsyra, våtarv, älgört och många andra växter som går att äta. Kolla upp i förväg vad naturen har att erbjuda i området du ska vandra i.
{{ getModalHeaderText() }}
{{ getModalInfoText() }}
{{ getModalInfoText2() }}