Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

resa till Vålådalen

Den jämtländska utposten

Mitt i den jämtländska fjällvärlden, men bara 20 minuter från Undersåkers järnvägsstation, finner du Vålådalens Fjällstation. Sedan starten 1923 ett legendariskt resmål för idrottshjältar och -hjältinnor. Men också resmålet för dig som söker mäktiga naturupplevelser och skönt välbefinnande.

Åka till Vålådalen

Välkomna till Vålådalens Fjällstation

 

När fjällen är som vackrast bjuder Olgas Matsal, restaurangen på Vålådalens Fjällstation, in till en smakrik vistelse. På menyn står jämtländska specialiteter som fjällröding, ren och älg i olika former. Dessutom ostar från lokala mejerier. En värdig avslutning på middagen kan vara en whisky eller konjak framför brasan.

Boka boende på Vålådalens Fjällstation på 0647-353 00 eller info@valadalen.se

Du tar tåget till Undersåker, som ligger cirka 20 minuter med bil från Vålådalen. Hotellet hjälper dig med transfer till och från tåget för en mindre kostnad, stäm av med dem när du gör din bokning.

Karta över Jämtland

 

”Jag tittar och tittar, försöker få in allt på en gång, spara ner, ljuset och formerna, fånga känslan.”

 

Det djupa andetaget tar sig lätt ner och fyller på lungorna. Luften är frisk och när den stötvis vänder ut igen är den vit och immar igen morgonvädrets påkallade solglasögon. Morgonens första halvtimme och dess branta backpromenad har fått hjärtat att bulta rejält, och kängorna att kämpa. Men vi är lovade magi, så vi kämpar gärna på i några höjdmeter till.

I går kväll hämtades vi upp av en varm taxi på järnvägsstationen i Undersåker, stationen före mer kända Åre. Dryga 20 minuters vintervägar i en varm taxi, och vid vägs ände nådde vi vårt mål, Vålådalens Fjällstation. Ett hotell, en utpost och en port till den jämtländska fjällvärlden.

1923 byggdes stationen och redan då tjusades vi av livsstilen och upplevelserna som den här delen av Sverige kunde erbjuda av bara farten. Under ledning av Gösta Olander, som arrenderade fjällstationen mellan 1931 och 1970, blev Vålådalen inte bara ett andra hem för frilufsare utan också stället där elitidrottarna i ro och avskildhet kunde trimma kropp och själ med hjälp av fjäll, myrar och sylvassa skidspår. Stjärntätheten lockade också till sig skvallerpressens gunstlingar och gjorde Vålådalen till fjällby nummer ett att synas i också för svensktoppstjärnor, prinsar och boxningsvärldsmästare.

 

Vålådalens Fjällstation

”Hjärtpulsen känns bättre nu, som om kroppen vant sig vid det rika syret.”

Bara lite kvar nu. Liftgatan vi trampar oss uppåt i är omgiven av nätta, hukande fjällbjörkar, solen och stigningen har gjort oss svettiga. Jag bestämmer mig för att inte titta bakåt, utan köra på för att få maximal utdelning när jag nått toppen. Hjärtpulsen känns bättre nu, som om kroppen vant sig vid det rika syret. Kanske var det lite för många nygräddade våfflor med rårörda hjortron till frukost som spelade mig ett spratt i promenadstarten.

Nygräddad våffla med rårörda hjortron och vy från Vålådalen

Vår guide Elisabeth är redan framme när vi viker över toppen, jag pustar ut, hör pulsen, andningen, men ingenting annat. Det är tyst här, och solstänkt. Mina ögon sträcker sig hungrigt mot horisonten, mot Norge, Härjedalen, alla mjuka fjälltoppar, fina solen. Den sköna känslan av att vara framme, att vara uppe, sprider värme i hela kroppen, jag känner mig pigg och stark. Utsikten är mäktig, topparna många och landskapet spräckligt av den bitvis fallna nysnön. Jag avbryts plötsligt. Det är tystnaden igen. Det är helt knäpp tyst. Jag tryckutjämnar för säkerhets skull, men det är inte lock för örat. Det jag hör, eller inte hör, är fjället, den mjuka snön och vindstillheten. Magiskt.

Jag ser hur Elisabeth pekar ut över vidderna och hör hur hon räknar upp toppar med extra vackra namn. Lill-Stendalsfjället, Snasahögarna, Vålåvalen, Anaris… Och jag tittar och tittar, försöker få in allt på en gång, spara ner ljuset, och formerna. Fånga känslan.

Bakom oss reser sig Ottfjället och bara en promenad bort blickar vi ut över Vålådalens mest episka skidspår, Sapporospåret, som under vintrarna sträcker ut sig här uppe på fjället med kilometer efter kilometer med hänförande utsikt.

Älghuvud och Vålådalens Fjällstation

Då vi checkat in med helpension slår vi oss ner för så kallad sportlunch på hotellet. Det serveras kålsallad, gräddsås, jämtländsk potatis och älgköttfärslimpa, och våfflor. Det smakar ljuvligt och vi äter och vi äter, får inte nog. Förmiddagens upplevelser har retat vår aptit på riktigt, och vi njuter av den vällagade maten. Kaffet intas i ett av de många sällskapsrummen på hotellet. Vi bläddrar i gamla veckotidningar, tar påtår, beundrar solen och fastnar då och då med blicken på ett uppstoppat älghuvud. Vålådalens Fjällstation är rogivande.

Eftermiddagen handlar om längdskidåkning. Spåren ska tydligen vara helt grymma. I vallningsrummet får vi spårens kvalitet bekräftad av Oskar Svärd, en nutida Vålådalenprofil med bland annat tre segrar i Vasaloppet och ett eget träningsläger för amatörer i Vålådalen i början av december varje år.

”Spåren här håller alltid världsklass. Det har skapat unika träningsmöjligheter för mig.”

– Spåren här håller alltid världsklass. Det har skapat unika träningsmöjligheter för mig. Sedan älskar jag avskildheten här, och lugnet. Det finns en lång tradition och kunskap om träning här, så ingen tycker att det är konstigt att vi elitidrottare i stort sett bara äter, tränar, äter, tränar, äter och sover under våra besök.

Skidskytte i Vålådalen

De vallningsfria skidorna har bra fart och trots att bara tre kilometer skidspår är preparerade kan vi trötta ut oss och skapa ny stor aptit. Förutom Oskar, som varvar oss gång på gång, har vi spårsällskap av några av Norges bästa juniorskidskyttar. Ett par killar från närliggande Järpens Skidgymnasium bjuder på några tekniktips innan det är dags för oss att kliva av. En kvart senare sitter vi nerbäddade i en het badtunna och låter våra stramande ryggslut och trötta överarmar helas av varma bubblor. Romantiken blir total när kall öl intas och stjärnhimlen fyrar av stjärnfall på stjärnfall. Vi njuter, och så pass länge att håret på huvudena till slut frusit till is. 

Dagens avslutande gren är fjällrödingfilé från Landön, en av hotellmatsalens specialiteter. En lätt aktivitet att ta sig igenom, men krafterna att utmana de norska gästerna i sällskapsspel finns inte kvar. Det blir i stället en tidig kväll med lyxen att få vakna utsövd för nya upplevelser och överraskningar på Vålådalens Fjällstation.  
 

Åka till Vålådalen

Om Vålådalens Fjällstation

RESA HIT: Vålådalen ligger cirka 11 mil väster om Östersund och dryga 4 mil söder om Åre. Närmaste tågstation är Undersåker med ett avstånd på cirka 20 minuter med taxi.

BOENDE: Du kan bo med halv- eller helpension i allt från rustika stugor till väl utrustade hotellrum.

AKTIVITETER: Ett unikt och ostört läge mitt i ett naturreservat har gjort att fjällvandrare, skidåkare, naturälskare och elitidrottare gjort fjällstationen till en bas ända sedan 1930-talet. Förutom fjällaktiviteter kan du till exempel spela tennis, flugfiska, köra intervaller på idrottsplatsen eller klättra på den egna sporthallens klättervägg. Utrustningen till vandring och skidåkning går att hyra på plats i Vålådalen.

valadalen.se

Vålådalens topp 6

Berömd tjärn
I vintras delades en film där skridskoåkare skrinnade fram på en glasklar is medan fiskar simmade under deras skär. Den numera berömda tjärnen heter Blanktjärn och nås enkelt via vandringsleden Blanktjärnsrundan.

Vålådalsluvan
Mytomspunnen, världsberömd och patentsäkrad. Den röda toppluvan har tillverkats i över 30 000 exemplar. Som gjord för längdskidåkning och endast till salu i hotellets egen affär.

Sapporospåret
En skidrunda i spåren på Ottfjällets sluttningar med den jämtländska fjällvärlden som fond är en extraordinär upplevelse. I Sapporospåret har legender som Sixten Jernberg, Gunder Hägg och Anders Gärderud hittat toppformen.

Badtunnorna
Nyvakna muskler vårdas bäst under stjärnhimmeln i de heta utomhusbubbelbaden. Den modige rullar sig gärna i snön för att sedan och tina upp i bastukåtan.

Olgas renfilé
Hotellrestaurangen Olgas Matsals långsamt ugnsbakade renfilé med smörfrästa kantareller är en av många jämtländska menyfullträffar. I Olgas Matsal hämtar du också upp dina förbeställda lunchpaket om du ska på utflykt.

Frukostutsikten
Att börja dagen med en stadig grötfrukost och soluppgång över vackra fjället Lunndörren gör en trött morgonpigg.

Text: Per Olsson
foto: bobo olsson

Per Olsson är kreativ chef på förlaget Rävudden i Stockholm. Han är uppväxt i Jämtland och Stockholm. Som skribent och redaktör för uppdragsgivare som SAS och Nordic Choice Hotels har han upplevt Skandinavien och stora delar av världen. Tillsammans med SJ och fotografen Bobo Olsson är det nu dags att uppleva Sverige.
 

På grund av rådande läge reserverar vi oss för eventuella ändringar i fakta på denna sida.