Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Sveriges mest udda museum 

Ta tåget till en värld av unika och fascinerande platser som lockar besökare med sina ovanliga teman. Från det ikoniska Ikea-museet i Älmhult till det bisarra Disgusting Food Museum i Malmö, tar vi dig med på en resa genom några av landets mest udda och minnesvärda museer. Utforska historien bakom Tändstickemuseet i Jönköping och upptäck den kreativa världen av svenska fiskargubbar på museet i Söderhamn. Vi har valt ut åtta museum som sticker ut från mängden. Låt oss tillsammans utforska det oväntade och fascinerande i vår svenska museivärld!

Disguisting Food Museum i Malmö

Upptäck en smakupplevelse utöver det vanliga på Disgusting Food Museum! Mat handlar inte bara om att överleva, det handlar om att utforska och fascineras av det okända. Upplev spännande smaker från exotiska kulturer och utmana dina smaklökar med ovanliga rätter som du kanske aldrig har trott att du skulle äta. Det är en unik chans att utforska mat från hela världen och lära dig att omdefiniera vad som är ätbart och oätbart. Kan du tänka dig att äta något som tidigare verkade oätligt? Genom att utmana vår instinkt kan vi öppna upp för miljömässigt hållbara matvanor i framtiden.

På utställningen finner du inte mindre än 80 av världens äckligaste maträtter. För de äventyrliga besökarna erbjuds det en upplevelse för alla sinnen. Låt dina luktsinnen utforska världens mest stinkande ostar eller våga smaka på godis som tillverkas med metallrengöringsmedel. Det är en chans att testa dina gränser och utmana dina egna smakpreferenser.

Ta tåget till Malmö och Disgusting Food Museum, där smaker och dofter från hela världen möts för att bryta ner barriärer och öppna upp för nya kulinariska äventyr. Det är dags att våga utforska det oväntade och expandera dina matupplevelser. Ta med dig en vän och gör en minnesvärd resa tillsammans på Disgusting Food Museum!

Läs mer om Disguisting Food Museum här 

Jazzarkivet i Tomelilla 

Välkommen till Jazzarkivet i Tomelilla, en musikalisk skattkammare som grundar sig på Marianne och K.G. Johanssons jazzdonationsfond från 1995. Här finner du en högst personlig samling av swing och storbandsjazz som tar dig med på en resa genom musikens gyllene era.

Jazzarkivet är hem för en imponerande samling med fokus på amerikansk jazz från perioden 1940-1960, men det finns även ett brett utbud av andra stilar och kombinationer som sträcker sig från 1930-talet ända fram till 1970-talet. Med över 18 000 objekt i arkivet, inklusive cirka 8 000 LP-skivor, är detta en plats där du kan fördjupa dig i en förgången tid och njuta av klangerna från jazzens mest ikoniska perioder.

Arkivet är inte bara fyllt med LP-skivor, det innehåller också en fantastisk samling av 7 000 78-varvare, 1 000 45-varvare, cd-skivor, kassettband och rullband. Förutom musik hittar du även ett omfattande bibliotek med böcker om jazz. Jazzarkivet förvaltas av kulturenheten och i samarbete med Tomelilla Jazzklubb erbjuds det ett spännande program med olika evenemang och konserter. Här kan du njuta av liveframträdanden, föreläsningar och workshops som för vidare den musikaliska arvet till nya generationer.

Oavsett om du är en inbiten jazzälskare eller bara nyfiken på att utforska musikens rika historia, så är Jazzarkivet i Tomelilla en destination som inte får missas.

Läs mer om Jazzarkivet här 

Tändsticksmuseet i Jönköping

Stig in i det förgångna och upptäck en värld av fascinerande berättelser och banbrytande uppfinningar på Jönköpings gamla Tändsticksmuseum. Beläget i en praktfull träbyggnad från 1848, bara ett stenkast från den södra stranden av Vättern, bjuder museet in till en resa genom levande tändstickshistoria.

På Tändsticksmuseet får du inte bara uppleva enastående utställningar, utan också möjligheten att stiga in i tiden och möta människorna och maskinerna som formade tändsticksindustrin och förvandlade den till ett globalt företag. Genom interaktiva presentationer och skickligt framställda miljöer kan du föreställa dig hur det var att vara en tändsticksarbetare och utforska deras autentiska bostad. Ta del av uppfinningar som revolutionerade branschen och gjorde den till vad den är idag.

En av höjdpunkterna på museet är den imponerande samlingen av tusentals tändsticksaskar, alla prydda med unika etiketter och motiv. I den lilla museibutiken har du möjlighet att utforska bland historiska skatter och kanske hitta en särskild ask att ta med dig som ett minne. 

Oavsett om du är en historiaälskare, teknikentusiast eller bara nyfiken på att utforska något nytt, är Jönköpings Tändsticksmuseum en plats du inte vill missa. Upplev en levande bit av det förflutna, där fascinationen för tändstickornas värld tar form och berättas på ett sätt som engagerar och inspirerar.

Läs mer om Tändsticksmuseet här

Sveriges VVS museum i Stockholm

Sveriges VVS-museum är den ultimata destinationen för alla som är intresserade av VVS-branschens spännande historia och framsteg. Beläget i en imponerande 500 kvadratmeter stor lokal, erbjuder museet en unik utställning och konferensmöjligheter för att fördjupa sig i VVS-världen.

Utforska Sveriges VVS-branschs utveckling genom fascinerande utställningar som tar dig med på en resa genom tid och teknologi. Genom guidade visningar och seminarier får du möjlighet att lära dig mer om de banbrytande innovationer som har format och förändrat VVS-branschen i Sverige.

Läs mer om VVS museet här

IKEA Museum i Älmhult 

Stig in i världens enda IKEA Museum och ge dig själv en unik möjlighet att upptäcka berättelsen bakom ett av världens mest framstående heminredningsföretag. Oavsett om du är en trogen IKEA-kund eller bara nyfiken på att lära dig mer om företagets historia och design, är detta en destination du inte vill missa.

IKEA Museum är en plats där du kan fördjupa dig i företagets fascinerande historia och hur Ingvar Kamprad, en man från den lilla orten Agunnaryd i Småland, lyckades skapa ett globalt fenomen inom heminredning. Här samlas allt du behöver veta om IKEAs resa, från dess modesta början i Smålands jord till dagens ikoniska varuhus över hela världen.

Genom hundratals berättelser om innovationer, insikter, stora misstag och minnesvärda produkter får du en ny inblick i företagets utveckling, årtionde för årtionde. Ta del av inspirerande idéer och perspektiv som har format IKEA till vad det är idag. Utforska utställningar som tar dig genom tiden och avslöjar de historiska händelser, människor och platser som är en del av IKEAs berättelse.

Oavsett om du är en designentusiast, historia älskare eller bara letar efter något nytt och spännande att upptäcka, kommer IKEA Museum att fånga din fantasi och ge dig en minnesvärd upplevelse. Ta med familj och vänner och utforska en värld av design, kreativitet och innovation.

Läs mer om IKEA Museum här

Lasse Åbergs Museum i Bålsta

Upptäck Bålsta och Lasse Åbergs Museum - det perfekta utflyktsmålet för hela familjen! Här får du uppleva en magisk kombination av konst, serier och leksaker i en unik miljö. Den gamla 1800-tals ladugården har genomgått en imponerande renovering och är nu världens enda museum med en egen djungel.

Stig in och upptäck en värld av serieinspirerad konst och autentiska serieoriginal som pryder väggarna. Här hittar du en enastående samling av antika Disney-föremål, som gör detta museum till ett av världens främsta i sitt slag. Men det är inte allt - Trazankoja, en spännande lekplats i tre våningar, bjuder på en hisnande rutschbana, en hängbro att kliva över och Hemliga Arnes labb där barnen kan utforska och experimentera.
För dig som älskar filmvärlden finns en unik utställning med rekvisita, foton och autentiska kostymer från de älskade filmerna om den charmige och lite klumpige Stig-Helmer. Det är en chans att komma nära dina favoritkaraktärer och låta fantasin flöda fritt.

Men det roliga tar inte slut där! Utanför museet möts du av en generös lekplats vid namn "Banankontakt". Här kan barnen utforska en värld full av bananer - från en banansandlåda till spännande banangungor och till och med en bananbåt. Olyckans garage och ambulans väntar på nyfikna barn som vill leka och ha kul.

Så varför inte ta med hela familjen och uppleva Lasse Åbergs museum i Bålsta? Det är en plats där fantasin får fritt spelrum och där både barn och vuxna kan skapa minnen för livet.

Läs mer om Lasse Åbergs Museum här 

Punschmuseet i Karlshamn

Utforska historien bakom Carlshamns punsch och upptäck det fascinerande Punschmuseet i Karlshamn! Detta varumärke, med sina ikoniska korslagda svenska örlogsflaggor, har en historia som sträcker sig tillbaka till 1885 och är en viktig del av Sveriges kulturella arv.
Grundat av L O Smith, en man som förstod värdet av god reklam, blev flaggpunschen snabbt etablerad som en symbol för kvalitet och smak. Senare övertog Vin & Sprit AB verksamheten, men namnet C G Berg lever vidare på Carlshamns flaggpunsch.

Punschmuseet tar dig med på en resa genom tiden och visar von Bergens fortsatta utveckling och framgång inom vin- och spritbranschen. Under årtiondena före och efter sekelskiftet tillverkades en mängd punschar, likörer och brännvin. 

Ge dig själv möjligheten att resa tillbaka i tiden och upplev den unika historien om Carlshamns punsch på Punschmuseet. Det är en plats där tradition möter innovation och där du kan fördjupa dig i Sveriges alkoholhistoria. Missa inte chansen att upptäcka detta unika museum som bevarar en viktig del av Karlshamns kulturella arv.

Läs mer om Punschmuseet här

Sveriges Fiskargubbemuseum i Söderhamn

Upptäck Sveriges unika konstmuseum för fiskegubbar - ett besöksmål som lockar med sin fascinerande samling av denna ikoniska konstform. Välkommen till Lycka Söderala, beläget utanför Söderhamn i den vackra regionen Hälsingland, där du kan utforska landets enda museum dedikerat till tavlor med fiskegubbar.

Fiskegubben är tillsammans med det gråtande barnet ett av Sveriges mest välkända och återproducerade motiv, som pryder väggarna i miljontals hem runt om i landet. Originalet, "Der alte Seebär", målades av den begåvade konstnären Harry Haerendel och har nu fått en plats i historien. Väl inne på museet möts du av över 80 olika tolkningar av detta tidlösa motiv. Här finner du allt från trogna reproduktioner av originalet till djärva och fantasifulla zombietolkningar. Det är en imponerande samling som inte bara visar konstens bredd och variation, utan även hyllar den folkliga konsten.

Ta chansen att besöka detta charmiga museum och låt dig fascineras av den kreativitet och skönhet som fiskegubben representerar. Oavsett om du är konstentusiast, nyfiken besökare eller bara vill uppleva något unikt, kommer Lycka Söderalas museum för fiskegubbar att locka och förtrolla dig. Så ge dig ut på en konstnärlig resa och upptäck det fantastiska arvet av fiskegubbar på detta enastående museum.

Läs mer om Sveriges Fiskargubbemuseum här