Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Bästa tipsen inför tågresan till fjällen

Ska du ta tåget till skidåkningen? Här är våra bästa tips inför din resa till fjällen!

Foto: Gösta Fries

Innan avresa

  • Packa smart för skidresan. Att packa i ryggsäck eller rullväska gör det lättare för dig när du även ska ha med dig skidfodralet till tåget. Att hyra skidor på skidorten är också ett alternativ om du inte vill ha så mycket att bära. 
  • Boka hel kupé. Ska ni åka nattåg kan ni boka egen liggvagnskupé med sex sängar om ni reser fyra personer eller fler i 2 klass. Då betalar ni reducerat pris för de tomma platserna. Är ni två kan ni boka en egen sovvagnskupé i 2 klass med tre bäddar och få mer plats för bagage. I sovkupé för 1 klass bokar du hela kupén, men väljer själv om ni ska sova en eller två personer i den. 
  • Boka tidigt. Vill du åka nattåg norrut, mot Lappland eller Jämtland, är det bra att vara ute i god tid och boka resa.
  • Mest bokat stugbytardagar. Stugbytardagarna torsdag och söndag blir ofta snabbt bokade, särskilt på sportloven. Har du möjlighet att åka dagarna före eller efter kan du lättare hitta plats på tågen – och du får troligtvis bättre pris! 
  • Res i början eller slutet av skidsäsongen. Då finns det mer utrymme i backar, du slipper långa liftköer, det finns gott om stugor och plats på tåget. 

På tåget

  • Skidfodral under sängen eller på hyllan. Reser du i sov- eller liggvagn kan du placera skidfodralet under sängen. I många liggvagnar finns även ett skidställ i korridoren. I sittvagnarna placeras skidorna på lämpligt ställe, till exempel hyllorna. De som reser brukar vara hjälpsamma och hjälpas åt att stuva undan skidfodral och annat bagage på hyllorna. Tänk dock på att du inte får ta med dig mer än du kan bara själv. 
  • Bli avprickad innan avfärd. Tåget står inne på perrongen innan avfärd på visa stationer, till exempel i Stockholm. Träffar du på tågvärden innan avresa kan du be om att bli avprickad innan du kliver ombord. Då kan du somna direkt utan att behöva invänta tågvärdens runda genom vagnarna.
  • Beställ väckning. En halvtimme innan avstigning blir du som regel väckt. I liggvagn knackar tågvärden på och i sovvagn väcks du genom ett larm. Ta reda på var kvittering av väckningen sitter (vid sidan, inte på lampan) för att lätta kunna stänga av väckningen på morgonen.
  • Spara mobilbatteriet. Om du sätter mobilen på flightmode behöver inte telefonen söka efter nätsignaler hela natten och du sparar batteri. Det är bra att tänka på särskilt i liggvagnarna där fler delar på uttagen.
  • Lagom värme. Det finns ett litet temperaturvred i kupén där man kan justera värmen. Prata med medresenärerna om vad de tycker om temperaturen innan avfärd.
  • Mys med barnen. Att resa på skidresor med barn är ett sätt att ha kvalitetstid tillsammans. Många barn tycker att det är spännande att resa med tåg. Ladda med spel, pyssel och annat för att maximera tiden tillsammans.

Framme på skidorten

  • Maxa sömnen på nattåget. Borsta tänderna, ta ut linser och tvätta av dig innan du åker till tåget. Tag sovkläder under ytterkläderna och kryp ner i sängen direkt när du kliver ombord. Ta gärna med öronproppar och ögonbindel. Ha skidkläder nära till hands så att du kan kliva av tåget ombytt och bege dig direkt ut i backen! 
  • Frukost och sedan ut i backen. Den som reser med nattåg kan vakna utvilad och ge sig ut i backen direkt. Reser du i 1 klass ingår frukost, antingen ombord eller på restauranger/hotell på ett antal orter. Så är det till exempel i Åre där det finns möjligheter att avnjuta en frukost på Åre Bageri. 
  • Maxa åkningen. Åker du hem med tåg på eftermiddagen kan du åka skidor så länge som möjligt och gå till tåget i skidkläder. Till exempel går ett tåg från Åre till Stockholm vid 16-tiden som är framme strax före 11. Alternativt kan du hinna med en middag innan du tar nattåget hem. I alla sovvagnar finns det tillgång till dusch.