Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

6 miniluffar för barnfamiljer

Tågluffa med barn – i Sverige. Där har ni sommarens hetaste och smartaste familjesemester. Här är sex spännande rundresor, packade med attraktioner för både barn och vuxna.

Att resa med tåg med barn är inte bara enkelt och klimatsmart. För många barn är tågresan i sig ett äventyr. Och för de vuxna är det ett tillfälle att få kvalitetstid med sina små.

Behöver ni packningstips?

Vi har samlat det ni behöver ha med er. Både när ni reser med och utan barn.

6 miniluffar med barn

Miniluff med barn runt sundet

1. Runt sundet

Orter: Höör, Lund, Malmö, Köpenhamn, Helsingör, Helsingborg.

Sova vid öppen brasa bland vilda djur på Skånes djurpark, testa attraktionerna på übergulliga Tivoli, njuta av Louisiana, världens kanske vackraste konstmuseum och åka på valsafari – i Sverige!

Att tågluffa runt Skåne med en avstickare över till Själland är både vackert (man färdas genom öppna kulturlandskap) och omväxlande. Utbudet av familjeupplevelser är svåröverträffat. Höjdpunkten för många är troligen Köpenhamn med just Tivoli och ett krogutbud i världsklass. Roligast i matväg är dock att prova smørrebrød i Torvehallerne.

Andra höjdare på luffen är pittoreska Lund med omtalade Skissernas museum, Kullaberg med milsvid utsikt och möjlighet att se tumlare från båt, och Stenshuvud nationalpark i söder, där lövskog möter en förföriskt vacker havsstrand.

Extra: Den som tar SJs nattåg till Malmö får även en tågresa som barn älskar. Att sova med familjen i sovkupé är ett äventyr.

Mamma med barn på Universum i Göteborg

2. Go west!

Orter: Göteborg, Strömstad, Koster, Hunnebostrand, Tanum.

Liseberg tänker alla. Ja, men det finns ett Göteborg bortom Kållerado, Stampbanan och Helix, Skandinaviens längsta och snabbaste bergochdalbana. Även för barnfamiljer. Redan vägg i vägg ligger Universeum med regnskog, akvarier och spännande experiment, och är det vackert väder kan ni bada i Pöl Harbour, som ligger Frihamnen.

Sedan ska ni ta tåget norrut genom Bohuslän. Kanske raka vägen till Strömstad och cykelön Koster. Här väntar badliv, varma klippor, krabbfiske från bryggor och mysiga kvällspromenader. Testa även den barnvänliga snorkelleden i Kosterhavets nationalpark.

På vägen tillbaka från Strömstad finns det gott om spännande stopp. Nordens Ark, Hunnebostrand, som arbetar för att bevara hotade djur. Hällristningarna i Vitlycke och Tanum med arkeologiskola och bronsåldersgård.

Pippi Långstrump

3. Från Pippi till Alvaret

Orter: Jönköping, Eksjö, Vimmerby, Älmhult, Växjö, Kalmar, Öland.

I Småland gäller mikroluff. Ni behöver egentligen inte byta landskap. Här finns nästan allt utom snötäckta fjäll.

Från järnvägsknuten Nässjö kan ni nå Jönköping och Visingsö, en för många svenskar okänd sommarpärla, eller den välbevarade trästaden Eksjö. Lite längre bort ligger Vimmerby med Astrid Lindgrens Värld och kulturcentrat Astrid Lindgrens Näs.

Från Alvesta, Smålands andra järnvägsknut, kan ni lätt ta er till Älmhult med världen första IKEA-varuhus, numera ett museum över Ingvar Kamprads möbelimperium, Växjö med landskapets bästa krog och hotell, PM & Vänner, eller till sommarstaden Kalmar med Kattrumpans badplats och klenoden Kullzénska Caféet.

Räcker inte detta för ett sommaräventyr, byt färdmedel! Hyr cyklar och utforska Öland. Vackrast är Alvaret med sitt sinnliga, provencalska ljus. Bad och glassfik finns det gott om utmed vägen.

Barn åker rutschkana på Kokpunkten i Västerås

4. Actionbad och baklänges-bana

Orter: Västerås, Tällberg, Falun, Högbo, Gävle.

Västerås? Ja, Västerås lockar allt fler besökande från Mälardalen, Bergslagen och Stockholm. Här finns mysiga gator, bra restauranger och hyllade spahotellet The Steam med actionbadet Kokpunkten som närmsta granne. Och i Vallby friluftsmuseum som passar de minsta.

Efter Västerås är det bara att mikroluffa sig fram genom Västmanland, Dalarna och Gästrikland. Här finns gott om attraktioner av varierande slag. Kolarbyns eco-lodge i Skinnskatteberg, där man man bor i kolarkojor och får lära sig bushcraft, vackra Tällberg vid Siljan, världsarvet Falu gruva som National Geographic hyllar som attraktion, Carl Larssongården, cykelmeckat Högbo bruk, och Furuviksparken som upplever en renässans. Testa deras family boomerang rebound-bana. Eller på vanlig svenska: en berg- och dalbana där ni åker både fram- och baklänges.

Barn cyklar i häftiga Hälsingland

5. Häftiga Hälsingland

Orter: Järvsö, Bollnäs, m. m.

Upptäck det stora i det lilla. Egentligen behöver man inte färdas långa sträckor för att få vara med om mycket. Ibland räcker det med ett landskap eller en bygd. Järvsö i Hälsingland är en sådan välpackad destination. Här finns Järvsö bergscykelpark, Järvzoo, fina fik och restauranger, förbluffande vackra Hälsingegårdar, bad, vildmark, och flera riktigt bra hotell. Till exempel mysiga Hotell Järvsöbaden med charmig pensionatskänsla. Dessutom är hela Hälsingland ett riktigt fynd-Mecka med gott om loppisar, antikmarknader och second hand-butiker.

Barn klättrar vid Höga kusten

6. Från skönhet till skönhet

Orter: Sundsvall och Höga kusten.

Från skönhet till skönhet? Ja, det skulle man kunna säga om denna luff. Många menar att Stenstan i Sundsvall är Sveriges vackraste stadskärna. Husen är tunga med en imponerande detaljrikedom. Färgglatt dekorerade bildfält, takskulpturer och smidesdekorationer. Det syns att staden hade pengar på 1800-talet.

I Sundsvall finns också Himlabadet, som har röstats fram till Sveriges bästa äventyrsbad 2019 på sajten barnsemester.se och Norra berget med djurhagar, friluftsmuseum, våffelkafé och vidunderlig utsikt över Alnön och Sundsvallsbukten.

Några timmars tågresa bort ligger nästa skönhet, Höga kusten. Sveriges mest dramatiska kuststräcka. Toppattraktionen är Skuleskogens nationalpark och det 295 meter höga Skuleberget. De modiga kan ta sig till toppen utmed en via ferrata-led, en klättringsled med vajer och karbinhakar. För barn gäller att de ska väga över 40 kilo och klättra i vuxet sällskap.