Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Ta tåget till skog och natur

En resa till skogen där du verkligen får koppla av och utforska några härliga naturupplevelser i Sverige i din egen takt. Låter det som en perfekt semesterplan? Här tipsar vi om sju semestrar där du kan resa klimatsmart med tåg och lokaltrafik till fina platser i naturen och kombinera resan med ett bekvämt STF-boende.

Värmländska skogsäventyr i Fryksdalen

Två kvinnor vandrar Fryksdalsleden

I Fryksdalen finns fantastiska naturupplevelser och vandringsleder på bekvämt avstånd från det klassiska pensionatet Sillegården. Hit har människor sökt sig för rekreation i över 100 år och här finns något för alla smaker. Vad sägs om en vandring till Askerudsberget eller beta av några etapper på Frykdalsleden? Pensionatet erbjuder även paketet med det otroliga namnet "Kulturtanter på vift". Oavsett hur du väljer att lägga upp din semester kommer det bli rofyllt och naturskönt på Sillegården.

Resa hit: Tåg till Karlstad, sedan byte till lokaltåg.

Bo bland äppelträden i en genuin bymiljö

Ridtur i skogen
Musteriet i Djursdala By

Här bor man i en pittoresk by med anor från medeltiden och där gamla traditioner fortfarande hålls vid liv. Här kan gästerna följa lantbruket och arbetet på gårdarna på nära håll och nästa dag bege sig ut på en ridtur i skogen eller vandra Djursdalarundan som går i en omväxlande natur, rik på kulturlämningar. För den som söker en större utmaning finns den 50 km långa Sevedeleden, även den rik på naturminnesmärken och med ett måste för fikapausen: den tusenåriga eken Kvilleken – ett av Sveriges grövsta träd.

Boende: Musteriet i Djursdala by

Resa hit: Tåg till Vimmerby, sedan byte till närbuss (tur förbeställs via Kalmar länstrafik).

Ta nattåget till Duved och vakna i vidsträckt fjällmiljö

Flugfiske
Millestgården

Beläget vid foten av fjället i Duved hittar du STF Millestgården, detta är en perfekt utgångspunkt för naturupplevelser i Åredalen. Här bor du mitt i den jämtländska naturen vid älvens strand och kan andas in frisk fjälluft och utforska stigar och berg. Detta nyrenoverade, personliga pensionat bjuder på storslagen fjällmiljö, närproducerad och ekologisk mat och aktiviteter som yoga, flugfiske och toppturer.

Boende: Millestgården Eco Lodge

Resa hit: Tåg till Duved, sedan 2 km promenad eller taxiresa.

Bo i äkta kolarkoja mitt i skogen

Kolarkoja i skogen

Är detta ett av Sveriges coolaste, och mest primitiva, vandrarhem? Här finns varken elektricitet eller rinnande vatten. Du somnar gott framför en sprakande eldstad och vaknar till fågelsång. Här finns möjligheter till en rik uppsjö aktiviteter såsom överlevnadskurser, vandringar och vildmarksritter. Tystnad, vildmark och spännande skogsupplevelser bara ett par timmar från storstadens myller.

Boende: Kolarbyn/Eco-Lodge

Resa hit: Tåg till Köping eller Skinnskatteberg, sedan byte till lokalbuss.

Upptäck Hallands magiska bokskogar

Åkulla bokskog

Njut av tystnad och mörker om kvällen, känn doften av äkta bokskog och sov gott på denna gamla barnkoloni, belägen vid grusvägens slut. Här väntar ett av Sveriges främsta bokskogsområde, ett 50 kvadratkilometer stort naturområde som består av tolv naturreservat. I Åkulla bokskogar finns vandringsleder av varierande längd och svårighet, som länkas samman via ett drygt 65 km långt stigsystem. Under sommaren brukar det köras direktbussar från Varberg till Åkulla bokskogar och det finns även en cykelled som leder er direkt från Varberg ut i bokskogarna.

Resa hit: Tåg till Falkenberg eller Varberg, sedan buss till Ullared. Från Ullared kan man bli upphämtat av personalen på STF Bråtadal.

Bo nära naturen i unik järnbruksmiljö

STF Kungsgården Långvind

Vid den virvlande Långvinds ström ligger den gamla gården, Kungsgården Långvind. Här kan man på nära håll lära sig mer om svensk historia, inte minst järnbruket från 1687 – strategiskt beläget nära de viktiga naturresurserna vattenkraft och skog (träkol), med hamn för järnmalmen. Här är nära till flera naturreservat och Långvind bjuder på storslagen natur med kuperad terräng, rullstensåsar, urskog, sjöar, sandstränder, istidsslipade hällar, öar och öppet hav. Det finns möjlighet till forntidsvandring, pilgrimsvandring, dagsvandringar och medeltidskyrkovisningar. Det går även att hyra kajak, cyklar och boka guidad natur- och kulturvandring i Långvinds bruk för att lära sig mer om den unika bruksmiljön.

Boende: STF Hudiksvall Kungsgården Långvind hotell och STF Hudiksvall Kungsgården Långvind vandrarhem

Resa hit: Tåg till Iggesund, sedan närbuss 857 till Långvindsbruk (tur förbeställs via X-trafik).

Vandra djupt in i trolska småländska skogar

Vattenkvarn

Gnosjö är inte bara kända för sina flitiga invånare, här är det också nära till mäktiga småländska skogar. I direkt anslutning till STF Gnosjö vandrarhem finns fina vandringsleder till nationalparken Store Mosse och naturreservatet vid Isaberg. Närområdet bjuder på många upplevelser, kombinera exempelvis en dagsutflykt till Isaberg för att nästa dag göra en kulturutflykt till Värnamo med Bruno Mathsson center och konstmuseet Vandalorum. Vill du ta dig snabbt till Store Mosses Nationalpark tar du bussen till Hillerstorp.

Boende: STF Gnosjö vandrarhem

Resa hit: Tåg till Gnosjö.

6 skogar till som ligger nära tågstation

Nackareservatet söder om Stockholm

Tåg till Stockholm, byt till tunnelbana. 15 minuter resa till Björkhagen, Kärrtorp eller Bagarmossen. Följ skyltarna till detta vidsträckta naturreservat fyllt av stigar, vandringsleder, badvänliga sjöar, bergsknallar och urfin urskog.

Vallaskogen, Linköping

En kort promenad från de gamla vackra husen och kullerstensgatorna i Gamla Linköping kan du vika in på en stig till Vallaskogen naturreservat, Linköpingsbornas 85 hektar stora gröna oas. Belägen nästan mitt i stan.

I2-skogen, Karlstad

Ett unikt skogs och strövområde ett stenkast från centrala Karlstad. Detta var tidigare försvarsmaktens jaktmarker men numera är fokus på vård av naturmiljöer och viltvård.

I2-skogen passar utmärkt för rekreation, aktivt friluftsliv och skogs- och cykelutflykter längs med grusvägar och stigar i området. Det finns även markerade vandringsleder.

Delsjöns naturreservat, Göteborg

Tåg till Göteborg, byt till Spårvagn 5 till hållplats Welandergatan. Varierad naturupplevelse ett stenkast från centrala Göteborg. Delsjöområdet är ett stort rekreationsområde där man kan bada, fiska, vandra och i fantastisk miljö.

Hallands bokskogar, Varberg

Ta tåget till Varberg, hyr en cykel och cykla sedan Åkullaleden som startar i Varbergs innerstad. Leden är cirka 24 km lång, går längs den gamla banvallen ut i de vackra och natursköna Åkulla bokskogar.

Torups bokskog, Malmö

Tåg till Malmö C, byt till buss 15 minuter eller cykla via den nedlagda järnvägen som gick mellan Malmö och Genarp till Bokskogen. Här möts du av ett väldigt populärt naturområde med artrik natur och en friluftsgård som leder till flera temastigar, motionsspår och cykelstråk.