Ta tåget till äventyr och adrenalin
Tillhör du kategorin mer våghalsiga? Då kanske en adrenalinfylld eller äventyrlig upplevelse är något för dig. Kan zipline, forsränning eller cykla downhill höja dina puls? Nedan hittar du tips på äventyr som kanske kan utmana dina rädslor, men framförallt, att du har det riktigt kul på vägen!
Foto: Toby Photography
Vajersäkrade klätterleder på Skuleberget


Ett fantastiskt äventyr där du utmanar din höjdrädsla och njuter av den magiska utsikten över världsarvet Höga Kusten.
Här har alla med en kroppsvikt mellan 40-140 kg möjlighet att uppleva bergsklättring på Skulebergets 250 meter höga bergvägg under maximal säkerhet. Det krävs inga förkunskaper och du behöver inte ha en fysik utöver det vanliga. Det finns fyra leder av olika svårighetsgrader så det finns utmaningar för alla.
Läs mer: viaferrata.se
Boende: STF Höga kusten/Kustladan vandrarhem
Resa hit: Via Ferrata ligger knappt 2 km norr om Docksta. Beroende på vilket håll du kommer från kan du ta tåget till tre olika tågstationer:
- Tåg till Kramfors, sedan buss till Naturum Höga Kusten E4. Ett byte, tar cirka 1 timme.
- Tåg till Härnösand, sedan buss till Naturum Höga Kusten E4. Inga byten, tar cirka 1 timme.
- Tåg till Örnsköldsvik, sedan buss till Naturum Höga Kusten E4. Inga byten, tar cirka 30 minuter.
Zipline i Holmenkollen, Oslo


Alla kan hoppa i Holmenkollbacken! Kollensvevet är en zipline som tar dig säkert ner från toppen av det ikoniska hopptornet i Holmenkollen, precis som om du hoppade med skidor på fötterna! Denna spektakulära zipline är 361 meter lång och har en höjdskillnad på 107,5 meter. Här erbjuds spänning, kul och den bästa utsikten över staden. Kollensvevet passar alla som väger över 30 kilo och som är redo att kasta sig ut, vår äldsta hoppare hittills var 97 år!
Läs mer: kollensvevet.no
Boende: First Hotel Millennium (samla/använd SJ Prio-poäng)
Resa hit: Tåg till Oslo S. Därifrån t-banan till Holmenkollen station (nr 1, tar cirka 30 minuter). Följ skyltarna till Skimuseet, en promenad på 10 minuter.
Forsränning i Björbo utanför Borlänge


Västerdalälven i Björbo erbjuder ett av Sveriges bästa vatten för forsränning. Här finns ett forsäventyr för alla, adrenalinfylld action i storforsen eller lugn forsränning längs vackra älvsträckor.
Det finns möjlighet att campa på naturskön plats vid forsen. Ta med egen utrustning, så ordnar Dala River Adventure med lägereld. Om du inte vill tälta finns boende i närheten på Dala-Floda Värdshus.
Läs mer: dalariveradventure.se
Boende: Dala-Floda Värdshus
Resa hit: Tåg till Borlänge C, därifrån buss till Björbo som tar cirka 50 minuter. Campen ligger 2 km från Björbo och du kan bli upphämtad efter överenskommelse.
Köpenhamns första skiddestination!


Spektakulär och nyskapande i ordets rätta bemärkelse. Det är Amager Bakke / Copenhill – den konstgjorda skidbacken och rekreationsvandringsområdet som öppnade i oktober 2019, byggt ovanpå det nya avfallshanteringscentret. Ta med din egen utrustning eller hyr skidor och snowboard från den lokala butiken Steep and Deep där experterna står redo att hjälpa dig. Precis som på mer traditionella skidsportdestinationer kan du naturligtvis avsluta din dag i backen med afterski på Copenhills alldeles egna café och afterskibar. Om du inte är så mycket skidåkare kan du också prova vandringsleden som går hela vägen längs Copenhills tak.
Läs mer: copenhill.dk
Boende: Scandic Front (samla/använd SJ Prio-poäng)
Resa hit: Tåg till Köpenhamn. Därifrån går det buss till Amager Bakke, tar cirka 30 minuter inklusive promenad.
Järvsö Bergcykelpark


Cykla downhill i Järvsö är enkelt och smidigt, du kan hyra cykel och bo precis vid liftarna. Järvsö är ett paradis för cyklister på sommaren – lätta leder och svårare för de som önskar. Här åker du lift upp på berget - och cyklar ner i leder byggda för hand och med grävmaskiner. Det är en unik cykelupplevelse. Du kan antingen cykla med din egen downhillutrustning eller hyra ett komplett paket. Det finns också möjlighet att boka olika kurser för dig som vill lära dig ännu mer.
Mer info: jarvsobergscykelpark.se
Boende: JBP Hotell
Resa hit: Tåg till Järvsö. Järvsö Bergscykelpark ligger bara 800 meter från tågstationen.
Grottur till Kvarnbäckslabyrinten i Åre

Denna grottur är kanske den mest krävande och spännande i Sverige. Inget är tillrättalagt för turister.
Grottorna ligger norr om Åre inte långt från Kallsjön. I Sverige är grotturen en av de längre som guidas. Det är 45 minuters vandring till grottorna som ligger i ett fint urskogsområde. Här ligger det flera grottor med en sammanlagd längd på cirka 450 meter.
Det är ett ganska trångt grottsystem men även grottsalar och lite större gångar. Det är en riktig äventyrsgrotta där ingenting gjorts i ordning för att underlätta besöket. Lunchen intas vid öppen eld utanför en gammal koppargruva och därefter fortsätter turen till Övre Kvarnbäckslabyrinten. Räkna med att bli blöt!
Mer info: jope.se
Boende: STF Åre/Södergården Vandrarhem
Resa hit: Tåg till Åre (eller Undersåker om du bor på STF Åre/Södergården Vandrarhem).
Höghöjdsbana i Borås


Upzone Äventyrspark i Borås ligger i ett mysigt skogsområde bredvid Borås Djurpark, Leo’s Lekland och Alidebergsbadet. Från höghöjdsbanan får du en fantastisk utsikt mot djurparken.
Det är är ett roligt äventyr på hög nivå och klättringen är ett fysisk äventyr på 2,5 timmar. Under aktiviteten får du uppleva varierande höjder samt klättra och balansera i en hinderbana som är uppspänd bland trädtopparna. I alla klätterparkerna finns det även roliga ziplines och linbanor av olika längder som kommer ge dig pirr i magen. Det är en rolig utmaning där alla kan klättra på sin egen nivå. Det finns alltid guider till hands för att hjälpa dig genom hinderbanan.
Upzone har flera höghöjdsbanor runtom i Sverige, se vilka på länken nedan.
Mer info: upzone.se
Boende: Scandic Plaza Borås (samla/använd SJ Prio-poäng)
Resa hit: Tåg till Borås C. Från resecentrum går Västtrafiks buss 150 som stannar vid hållplatsen Boråsparken. Bussen tar strax under 10 minuter och därefter är det en kort promenad till Upzone.
Exotisk paddling mitt i Världsarvet Falun


Ett världsarv är en plats eller miljö som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia och därför är så betydelsefull att den ska bevaras för all framtid. FN-organet Unesco utser platserna och på Världsarvslistan finns bland annat pyramiderna i Egypten och kinesiska muren. I Världsarvet Falun ingår gruvan, staden och det omkringliggande bergsmanslandskapet.
Varför inte välja en vattenburen guidad tur samtidigt som du paddlar fram i kanot eller på sup-bräda längs Faluns vattenvägar. Här pratar vi nya perspektiv på omgivningarna i en skön mix av kultur och uteliv. Du ser Falun från en helt annan position och från vattnet får du en annan upplevelse med helt andra vyer. Sen är det ju lite läckert att ta sig fram i kajak eller SUP mitt i centrum och när man paddlar upp längs Faluån känns det nästan exotiskt.
Vissa turer går från centrala Falun, längs Faluån ut till Sjösidan. Ett annat alternativ går från Carl Larsson-gården i Sundborn via Sundbornsån till Sjösidan. Där är tanken ett riktigt heldagsäventyr.
Läs mer: visitdalarna.se
Boende: First Hotel Grand (samla/använd SJ Prio-poäng)
Resa hit: Tåg till Falun C. Därifrån är det promenadavstånd till Faluån och hela staden.
{{ getModalHeaderText() }}
{{ getModalInfoText() }}
{{ getModalInfoText2() }}