Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Upptäck tre europeiska huvudstäder med tåg

Passa på att utnyttja det utmärka järnvägsnät som Europa faktiskt har – ta tåget från Sverige till en europeisk huvudstad. Tillsammans med Omio erbjuder vi enkelbiljetter och tur- och returresor till de mest populära resmålen i Europa.

Slå er ner i en av stadens alla Biergartens.
På Museuminsel finns många intressanta och spännande museer.
Shoppa i de små butikerna i gallerian Hackesche Höfe.

Göteborg - Berlin

Från Göteborg till Berlin tar tågresan ungefär 12 timmar och den innefattar 2-3 byten. Väl i Berlin tar ni er enklast runt med U-Bahn, det berlinska tunnelbanesystemet. S-Bahn kör mer sällan men har färre stopp, vilket passar om ni vill åka lite längre. Ett annat bra alternativ är cykel – både cykeluthyrning och bra cykelvägar finns.

Påbörja er vistelse i Berlin med något gott att äta. Varför inte testa den supertyska currywursten, "Berliner Pfannkuchen" – en munk utan hål i, eller snacksa på en pretzel när ni strosar genom stan? Stanna gärna till vid en av stadens alla Biergartens, ölträdgårdar. Många säger att man inte har upplevt Berlin på riktigt om man inte har besökt en Biergarten!

En av Berlins mer storslagna sevärdheter, och kanske Berlins mest kända landmärke, är Brandenburger Tor. Porten byggdes mellan år 1788 och 1791 och är den enda av alla Berlins stadsportar som står kvar. Brandenburger Tor är över 65 meter lång och 26 meter hög, och arkitekten bakom, Carl Gotthard Langhans, tog inspiration från Akropolis i Aten.

I floden Spree hittar ni ön Spreeinsel och på den en rad olika museer, som gett ön smeknamnet Museumsinsel. I fem tempelliknande byggnader upptäcker ni världsunika samlingar av konst- och kulturhistoria. Det första museet på ön, Altes Museum, inhyser en välkänd samling från antikens Rom. I övriga fyra museer på ön kan ni bland annat se den egyptiska skulpturen Nefertiti och målningar från alla de stora konstriktningarna.

För den designintresserade finns Hackescher Markt. Ett supermysigt område där internationell design möter framåtlutat mode. Området är en del av de tidigare judiska kvarteren som efter Berlinmurens fall renoverats. När ni är i området, missa inte gallerian Hackesche Höfe, som bjuder på shopping i små, trevliga butiker. Där kan ni även ta en paus i shoppingen för en öl eller en fika på någon av alla lummiga innergårdar.

När ni tröttnar på stadens puls väntar parken Tiergarten. Denna enorma grönska ligger centralt i stadsdelen Mitte. Tiergarten är hela tre kilometer lång och en kilometer bred – och här finns gott om ytor för att koppla av. Bara att slå sig ner och njuta! Här finns även en sjö med roddbåtar att hyra och en vacker rosenträdgård.

Amsterdams kanaler sträcker sig över 100 kilometer.
Ta en lunch i farten. Holländarnas absoluta favorit är pommes frites med majonnäs!
9 Straatjes har ett enormt shoppingutbud. Här kan ni handla nästan allt.

Malmö - Amsterdam

Att åka tåg mellan Malmö och Amsterdam tar ungefär 13 timmar och 30 minuter. Räkna med 3-4 byten på vägen. I Amsterdam tar ni er sedan runt allra enklast till fots. Staden är relativt platt och lämpar sig bra för promenader. Självklart finns även en väl utbyggd kollektivtrafik med både spårvagnar och bussar.

Amsterdam är en utav Europas vackraste städer och staden i sig själv kan räknas som en sevärdhet. Men för konstälskaren är exempelvis Van Gogh-museet, ett av Nederländernas mest populära museer, väl värt ett besök. Här finns världens största konstsamling av den holländske konstnären Vincent van Gogh. Förutom Van Goghs målningar kan ni även njuta av andra stora konstnärers verk på museet. Här finns konstverk av bland andra Gauguin och Monet, som var verksamma under samma tid som Van Gogh.

För andra typer av konstverk – gör ett besök på Madame Tussauds. Många känner säkert igen museet från London, men även i Amsterdam finns en imponerande samling av vaxdockor i verklig storlek. Här trängs Elvis Presley med Dalai Lama och Angelina Jolie. Skoj för hela familjen!

Det som verkligen får Amsterdam att sticka ut från andra europeiska huvudstäder är de vackra kanalerna, som tillsammans mäter över 100 kilometer. Vandra över någon av de 1 500 broarna i staden, eller upplev kanalerna på allra bästa sätt – från vattnet. Åk antingen på en guidad sightseeing-tur i båt eller lyxa till det med middag ombord på en kanalkryssare.

På tal om middag bjuder staden på ett stort utbud av restauranger med mat från hela världen. När det kommer till det inhemska köket finns några maträtter som absolut är värda att prova på. Holländarnas största matkärlek är pommes frites – och ni kan köpa de tjocka, välfriterade potatisbitarna i strut, nästan var som helst i staden. Överhuvudtaget är just friterat en stor favorit i Nederländerna – bitterballen, kibbeling, oliebollen och croquettes är alla friterade godsaker med antingen söt eller salt karaktär.

Den shoppingsugna tar sig allra helst till The Nine Streets (9 Straatjes) – här finns ett enormt utbud av butiker i alla prisklasser. The Nine Streets ligger i den äldre delen av staden och är faktiskt tre gator som blivit uppdelade i nio mindre gator av kanalerna Herengracht och Keizersgracht. Här finns förutom butiker även trevliga caféer, restauranger och skönhetssalonger.

Utsikten från Montparnasse Tower är minst sagt magisk!
Att slå sig ner på ett café och ta en fika i solen är en enkel, men så härlig aktivitet.
På Disneyland finns något roligt för alla åldrar.

Stockholm - Paris

En tågresa mellan Stockholm och Paris tar ungefär ett dygn, med möjlighet att sova under delar av resan. När ni väl är i Paris tar ni er enklast korta sträckor till fots. Vill ni se större delar av Paris, finns deras tunnelbanesystem, med över 300 stationer.

Eiffeltornet, Notre-Dame och Triumfbågen är alla kända sevärdheter, som är väl värda ett besök för den som aldrig varit i Paris. Ni som vill maximera er tid, och se alla dessa sevärdheter samtidigt, åker upp till takterrassen på byggnaden Montparnasse Tower. Även om själva byggnaden kanske inte är något speciellt, så är utsikten magisk. Och bäst är den i solnedgången!

Paris en bra stad att bara vara i – och njuta av! Sätt er på ett café och ta in en kaffe och en croissant, strosa runt i Monmartre, ät en picknick i Jardin de Luxembourg eller ta en båttur på Seine. Det behöver inte vara mer komplicerat än så när ni är i romantikens huvudstad.

Ett måste för den konstintresserade är självklart Louvren – världens mest besökta museum. Det som många vallfärdar hit för är Leonardo da Vincis Mona Lisa, men här finns även mängder av andra tavlor och skulpturer av stora konstnärer. Exempelvis står den väldigt berömda skulpturen Venus de Milo och stoltserar på Louvren.

Många säger att Paris är staden att åka till för att få den allra bästa kulinariska upplevelsen – och visst finns mängder av godsaker att prova på. Skaldjur, vin, ostar och sniglar är bara några av alla de läckerheter som parisarna bjuder på. Många av Paris restauranger är väl värda ett besök i sig själva, och bland de absoluta favoriterna finns Lavinia, Septime, École Ferrandi, L'Îlot och Le Petit Marché.

För er som är sugna på en liten utflykt, åk till Disneyland, bara 35 minuter med regionaltåg från Paris. Disneyland är Europas mest besökta turistattraktion – och det av en anledning. Vackra miljöer, galna attraktioner och roliga temarestauranger gör upplevelsen till en dröm för både barn och vuxna. Under 2022 slår man på stort och firar 30 år, med bland annat en magisk show speciellt skapad för jubileet. Dessutom invigs Avengers Campus, ett helt nytt område på nöjesparken, där Marvel-superhjältarna kan dyka upp när som helst.

Läs om vårt nattåg mellan Stockholm och Hamburg