Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tåg i Tyskland från Hamburg

Tåg från Hamburg

Hamburg är en otroligt spännande stad och väl värd ett besök, men det är också en perfekt bytesstation för dig som ska vidare med tåg ut i Tyskland och Europa. Här har vi fyra tips på andra tyska städer som fungerar bra att ta tåget till.

Från Hamburg-Altona till Bremen tar det cirka 1, 5 timme. Därifrån kan du ta tåget vidare till Hannover som tar cirka 1 timme. Mellan Hannover och Berlin tar det knappt 2 timmar. Vidare från Berlin till Dresden tar det ytterligare 2 timmar.

Toppbild: WFB / Jens Lehmkühler 

Nattåg från Stockholm till Hamburg-Altona

1 september 2022 går första tåget från Stockholm till Hamburg. Du lämnar Stockholm Central halv sex på kvällen och anländer till Hamburg-Altona halv sju på morgonen.

1. Bremen

Efter ankomst till Hamburg Altona på morgonen går det flera avgångar till Bremen Hbf. Resan tar mellan 1 - 1,5 timme beroende på vilken avgång du väljer. Den gamla hansestaden Bremen brer ut sig på båda sidor floden Weser och är internationellt mest känd för sitt öl, Becks (du kan besöka bryggeriet). Här finns pittoreska gränder och vackra gamla hus, soliga uteserveringar längs floden och roligt nattliv. Dessutom flera museer.

Übersee Museum

Direkt till höger utanför järnvägsstationen ligger det här mycket fina museet. Tänk att ett naturhistoriskt museum korsas med ett etnografiskt så är du på rätt spår. Kinesiska paviljonger, statyer, uppstoppade djur, fullskalemodell av en knölval som sticker upp huvudet ur vattnet (golvet) och väldigt mycket mer. Kul för både vuxna och barn!
Bahnhofsplatz 13, 1 minuts promenad från Hauptbahnhof.

Vallgravarna runt gamla stan och möllekafé

De gamla försvarsverken längs nordöstras sidan av gamla stan i Bremen är idag en lummig park med bänkar, blomsterhav och små gulliga hus i vattnet för ankorna. Här är det skönt att promenera (på båda sidor om vallgraven), ha picknick eller läsa en bok. Det finns flera kaféer, till exempel i den stora väderkvarnen Kaffemühle!
Contrescarpe och Am Wall, 6 minuters promenad från Hauptbahnhof.

Roliga gatan Fedelhören

Går du över vallgraven österut hamnar du på den söta gatan Fedelhören med roliga butiker, antikvitetshandlare och gallerier. Är du sugen på ett glas vin eller något gott, stanna till på delikatessbaren La Bottega Italiana. I loppisbutiken Art Deco hittar du fina gamla radioapparater och snett över ligger lokala modekollektivet Mode 28. Ett snäpp bort, i Günther Raups antikvitetsaffär, finns allt möjligt, till och med en en meter lång ubåtsmodell!
Fedelhören, 11 minuters promenad från Hauptbahnhof.

Das Viertel

Det här området sydost om gamla stan är en korsning mellan Stockholms Södermalm och Malmös Möllan. Färre turister, fler lokala hipsters och hippies. Här finns många roliga barer och butiker, till exempel avslappnade baren Fehrfeld och den lite livligare Wohnzimmer. Ät god husmanskost på Runken-Eck och ta ett glas på genuina Wienerhof Café.
20 minuters promenad från Hauptbahnhof.

Färja till Café Sand

Här är ett insidertips vi fick av bekanta i Bremen – promenera ner till floden Wesers strand och ta lilla färjan Sielwallfähre över till ön Werder i floden (jepp, den har gett fotbollsklubben och en stadsdel sitt namn). Här ligger strandbaren Café Sand med stor uteservering och terrass och både dryck och mat. Lugnt och fint! Det finns också en sandstrand, beach volley med mera. Strax bortom färjeläget på ön ligger också en stor naturlekpark och du kan få en skön promenad norrut genom grönska och förbi båtklubbar och strandbarer till det vackra gamla vattentornet som I både storlek och form mer ser ut som ett slott.
Färjan går nedanför lilla gatan Sielpfad, 29 minuters promenad från Hauptbahnhof.

Biergartens vid floden

Kajkanten mellan gångbron över floden och bron Bürgermeister-Smidt-Brücke kallas Schlachte. Här ligger uteserveringarna på rad, ja hela kajen är som en stor biergarten. Ta en promenad och sätt dig där det är ledigt och ser mysigt ut.
Schlachte, 15 minuters promenad från Hauptbahnhof.

Pittoreska turistgränder

Gränderna Schüttingstrasse och Schnoor är puttenuttigt söta så det förslår, med butiker och restauranger om vartannat. På vägen dit passerar du det vackra marknadstorget och domkyrkan. Nu är det här inga hemligheter så var beredd på massor av turister från hela världen och en del trängsel och grupper med guide.
14 minuters promenad till Schüttingstrasse, 18 minuter till Schnoor.

Källarvalv med mumier

Apropå marknadstorget så missa inte Bleikeller (Blykällaren) under katedralen. Här ligger ett antal människor i öppna kistor, bortgångna på 1600- och 1700-talet i sjukdom och krig (några var svenska soldater som dog under 30-åriga kriget). De är märkligt välbevarade och en fin påminnelse om att livet varar blott ett ögonblick. Lev nu! Ligger på Am Dom 1, 14 minuters promenad från Hauptbahnhof.

Upptäck den medeltida stadsdelen Schnoor i Bremens äldsta distrikt och utforska en hel labyrint av kullerstensgator. Foto: BTZ / Michael Bahlo
Wohnzimmer Bar i Bremen. Foto: Jonas Ginter
Nya rådhuset i Hannover. Foto: HMTG / Lars Gerhardts
Cyklist i Hannover. Foto: HMTG / Christian Wyrwa

2. Hannover

Mellan 1,5 - 2 timmar med tåg från Hamburg-Altona rakt söderut hittar du storstaden Hannover med sina konstskatter. Från Hannover är det enkelt att resa runt med regionaltåg till medeltida korsvirkesbyar som Celle, Wolfenbüttel och Goslar.

Hannover

Staden som är mest känd för sina mässor bjuder både på modern konst i världsklass och mat från världens alla hörn. Hannover Hauptbahnhof är också en knutpunkt för vidare färd ut omgivande regioner.

Drick te på mysigt gammalt torg

Teestübchen vid gamla torget Ballhofplatz är romantiskt klätt i murgröna. Uteserveringen är generös och fylld av blomster och på torget har man placerat ut solstolar. Perfekt för att sitta länge och prova sig igenom alla tesorter och kakor (kaffe finns med!).
Ballhofplatz 2, 11 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof.

Promenera i Altstadt

Flanera i kvarteren runt Marktkirche för att se gamla Hannover och titta in i kyrkan. Då och då är det konstutställning och har du tur spelar någon på den gigantiska orgeln, lika modern som kyrkan är gammal.
Am Markt, 10 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof.

Ät och drick från jordens alla hörn

På moderna Markthalle ett snäpp utanför Altstadt kan alla hitta sitt favoritkök, hit går både lokala och turister för lunch. Tyskt, italienskt, grekiskt, fisk, fågel och allt däremellan, inklusive färska jordgubbar och öl. Multikulti när det är som bäst – bakom diskarna märks de många nationaliteter som finns i Tyskland i dag. 
Karmarschstraße 49, 10 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof.

Hyr båt eller bada i Maschsee

Sjön Maschsee konstruerades 1934-36 som en del av nationalsocialisternas initiativ för att stärka folkhälsan och skapa fler arbetstillfällen. På norra stranden kan man hyra små motorbåtar och trampbåtar, på den södra ligger en badstrand. Det är också fint att cykla eller promenera längs med sjön under en välväxt bokallé.
Rudolf-von-Bennigsen-Ufer 2, 21 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof.

Njut av modern konst

Sprengel Museum i Hannover är ett av Tysklands största konstmuseer med verk av bland annat Kandinsky, Magritte, Klee, Picasso och Niki de Saint Phalle. Den senare har utsmyckat staden på ett flertal ställen med sin färg- och formstarka konst, till exempel ”Nanas” på Leibnizufer och ”Die Grotte” i barockträdgården Herrenhäuser Gärten.
Sprengel Museum, Kurt-Schwitters-Platz, 22 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof.

Häng i kulturkvarteren

Det alternativa området i Hannover stavas Linden med gatan Limmerstrasse som centrum. Här kryllar det av barer, restauranger och caféer. Ät på Lindenblatt grill, eller vietnamesiska Street Kitchen Viet-Cuisine.
Limmerstrasse, 30 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof.

Herrenhausen trädgårdar

Här får du uppleva trädgårdskonst i fulländning. Den stora trädgården, en pärla av barockträdgårdskonst, utgör den magnifika bakgrunden för konserter, teater,  musikaler och den internationella fyrverkeritävlingen under sommarmånaderna. 

Från Hannover är de historiska städerna i Niedersachsen (Braunschweig, Celle, Einbeck, Göttingen, Goslar, Hameln, Hildesheim, Wolfenbüttel) och även Autostadt i Wolfsburg lätt tillgängliga med tåg.

Celle

Redan vid stationen syns kvarter av eleganta sekelskiftesvillor som skvallrar om en lång historia. Detta är dock den nya delen ”Neuenhäusen” i Celle, det gamla medeltida kända området är i stadskärnan.

Fika i elegant villa

Cafe Müller am Südwall är ett rejält kafé i en stor gul villa. Här sitter man mysigt på uteserveringen vid kanalen, svalkad av skuggande träd. Förutom ett stort utbud bakelser och tårtor finns det också även glass och lättare lunch i form av sallader och mumsiga pannkakor.
Südwall 33, 14 minuters promenad från Celle Bahnhof.

Promenera i historiska stadskärnan

Celle har en makalös mängd vackra korsvirkeshus. Promenera förbi slottet på vägen från stationen och fortsätt sedan in mot stadskärnan. Missa inte den smala gatan Neue Strasse, där det ena huset är mer fantasifullt byggt än det andra.
Celle Schloss, 16 minuters promenad från Celle Bahnhof.

Ät gott och lokalt

Restaurangen Schweine-Schultze säger sig vara den ”hemliga rådhuskällaren” och har varit igång sedan 1969. Menyn är tysk finkrog, vår och försommar serveras självklart vit sparris med tillbehör. 
Neue strasse 36, 20 minuters promenad från Celle Bahnhof.

Wolfenbüttel 

Bland gyllene försommaråkrar ligger gulliga byn Wolfenbüttel med sina kanaler och lutande hus med rosor. Staden är annars kanske mest känd för produktionen av Jägermeister och för den som är intresserad går det bra att göra en rundtur som bokas i förväg. 

Fika och promenera i stadskärnan

Vackra rådhustorget Stadtmarkt är inramat av höga korsvirkeshus. Börja promenaden här och leta dig fram längs de små kanalerna strax intill, missa inte utsiktspunkten vid ”Klein Venedig” på Stobenstrasse. Fika på Café am Stadtmarkt med fin vy över torget.
Stadtmarkt, 8 minuters promenad från Wolfenbüttel Bahnhof.

Bästa glassen

EisCafé Martini har bra glass och utmärkt kaffe, en bit bortom Stadtmarkt. Här är byns gamla och unga om varandra – alla älskar glass! Promenerar du från Stadtmarkt så gå längs vackra gamla gatan Harzstrasse.
Lange Strasse 4, 10 minuters promenad från Wolfenbüttel Bahnhof.

Goslar

Romantiska och rika Goslar är kanske allra mest känt för sin vackra julmarknad, men även sommartid är staden fin att besöka. Goslars välstånd grundlades på 1000-talet då man hittade silver i närliggande Rammelsberg.

Ät regionens specialiteter och drick lokalt öl

Vackra Brauhaus Goslar erbjuder både egen utmärkt öl och lokalproducerade delikatesser. Prova deras specialtallrik för att få lite av varje och sitt länge på deras vackra uteservering. Är du ölintresserad håller man även visningar på bryggeriet.
Marktkirchhof 2, 13 minuters promenad från Goslar Bahnhof.

Fika eller ta ett glas vid Rådhuset 

Inramad av pampiga hus och kyrka är Marktplatz ett bra ställe att vila fötterna på och njuta av det vackra torget. Slå dig ner på Café am Markt eller Eis-Cafe Venezia mitt emot. Varje hel timme mellan 9-18 spelar klockspelet uppe på Hotel Schiefer. Det är också på det här torget man håller den populära julmarknaden varje år.
Markt 4, 13 minuters promenad från Goslar Bahnhof.

3. Berlin

Det går flera tåg från Hamburg-Altona till Berlin på morgonen/förmiddagen, tar cirka 2 timmar.

Capital Beach utanför Hauptbahnhof

Berlin Hauptbahnhof är en modern historia med fem våningar i glas, stål och betong. Men du kan lätt fly stök och buller genom att gå ut söderut och korsa gångbron över floden Spree. Här ligger baren Capital Beach med strandstolar i solen längs floden – perfekt för en avkopplande stund mellan tågen! 7 minuters promenad från stationen.

Konsthallen Hamburger Bahnhof

Om du istället går ut norrut från Hauptbahnhof och promenerar sju minuter österut når du den före detta järnvägsstationen Hamburger Bahnhof som idag är ett ljust och luftigt museum för modern konst. Utställningarna skiftar, så man kan med fördel komma hit ofta. Ligger på Invalidenstrasse 50–51.

Dinosaurier på Museum für Naturkunde

Om modern konst inte står överst på önskelistan ligger ett annat fint museum inte långt bort. På Berlins naturhistoriska museum finns världens största monterade dinosaurieskelett! Det har sällskap av flera mindre varianter i en fin hall. I andra delar finns uppstoppade djur (något de vunnit internationella priser för) och ett helt rum fullt med glasburkar med hajar, rockor och fiskar i. 12 minuters promenad från Hauptbahnhof.

Tekniska museet med tågavdelning

När vi ändå är inne på museer så kan teknikmuseet vara intressant. Förutom allt det vanliga i form av båtar, flygplan och rymdfarkoster finns här också en stor tågavdelning, inrymd i de gamla lokstallarna till Anhalter Bahnhof, en gång Berlins största tågstation innan den bombades under andra världskriget. Deutsches Technikmuseum ligger på Trebbiner Strasse 9. Avstånd cirka 20 minuter med buss M21 eller S-bahn S7 och S26 från Hauptbahnhof.

Berlinmuren vid Bernauer Strasse

Ska du bara titta på Berlinmuren vid en plats är det till Bernauer Strasse du ska åka. Längs drygt en kilometer av murens gamla sträckning finns en rad informationstavlor, bilder och berättelser. Här är också flykttunnlar utmärkta i marken. Börja där Oderberger strasse och Schwedter strasse möter Bernauer strasse och följ sedan gångstigen västerut ett snäpp in på södra sidan. Vid museet Gedenkstätte Berliner Mauer finns en komplett del av Berlinmuren bevarad med vakttorn, dödszon och allt. Den 9 november 2019 firar man för övrigt  att det är 30 år sedan Berlinmuren föll, ett firande som pågår i olika former hela året. Ta spårvagn M10 från Hauptbahnhof till Bernauer Strasse, tar cirka 15 minuter. 

Pratergarten biergarten

Från Bernauer Strasse är det inte så långt till Pratergarten, Berlins äldsta biergarten som fortfarande är öppen. Hämta en sejdel skummande öl och en korv i bodarna och slå dig sedan ner vid långborden under skuggande träd. Gemytligt och festligt! (Man kan sitta inne med och äta från meny). Adressen är Kastanienallee 7-9.

Currywurst på Konnopke’s Imbiss

Ett annat mycket berlinskt sätt att mätta magen är att klämma en currywurst hos Konnopke’s – stans äldsta och mest ansedda currwurst-korvkiosk som har langat korv sedan 1930. Currywurst är lika mycket Berlin som falafel är i Malmö och röd pölse i Köpenhamn – en stekt eller friterad korv som hackas och sedan dränks i en speciell currytomatsås. Mycket godare än det låter och ser ut! De har öl med och lite annat på menyn. Beställ i kiosken och sätt dig vid en av bänkarna ute eller inne i väderskyddet. Allt under de järnvalven till tunnelbanelinjen U2 (som här går ovan mark). Konnopke’s ligger på Schönhauser Allee 44B.

Burleskbaren Zum Starken August

“Hos starke August” är en förtjusande bar inredd med röd sammet och karusellhästar som bjuder på en känsla av syndiga Berlin i lättversion. På fredagar och lördagar har de burleskframträdanden med frivillig entréavgift. Men du kan dricka hantverksöl och drinkar till vänliga priser varje dag (de har en del tokiga aktiviteter i veckan också, kolla webbsidan zumstarkenaugust.de).

Hotel Oderberger Stadtbad

Vi gillar stadsdelen Prenzlauer Berg i gamla Östberlin, allra helst ruint Helmholtzplatz, Kollwitzplatz och Kulturbrauerei. Här finns dock inte många bra hotell. Relativt nyöppnade Hotel Oderberger Stadtbad är dock roligt, ett gammalt badhus från förra sekelskiftet som omsorgsfullt renoverats. Bassängen är kvar!

Vietnam Village Restaurant

Nästan mittemot hotellet ligger en bra och mycket prisvärd vietnamesisk restaurang. I Berlin är det lika vanligt med vietnamesisk mat som det i Sverige har blivit med thai. Under kommunisttiden kom det hit vietnamesiska arbetare till fabriken (de östtyska flydde ju västerut till friheten så fort de fick chansen). En del stannade och öppnade restauranger till glädje för oss alla.

Picknick vid Museum Island i Berlin. Foto: Kristina Vitkova
Brandenburger Tor i Berlin. Foto: Dagmar Schwelle
Utsikt från Elbradweg till Albrechtsburg och katedralen i Meissen. Foto: Erik Gross (DML-BY)
Hjulångare på floden Elbe i Dresden. Foto: Dresden Marketing GmbH / Frederik

4. Dresden Elbland

Från Hamburg-Altona tar det cirka 4,5 timmar med tåg till Dresden. Från Berlin tar det cirka 2 timmar.

Dresden Elbland är en unik mix av kultur med muséer, historiska utställningar och opera. Det finns gott om naturupplevelser med cykel- och vandringsleder längs de pittoreska landskapen vid floden Elbe. Här finns palats och trädgårdar, vingårdskullar och vackra små städer som till exempel Meissen eller Radebeul.

Mysiga Dresden Neustadt - om du har tre timmar eller mer

Dresden har två stationer, Dresden-Neustadt Bahnhof och Hauptbahnhof. Hauptbahnhof är vacker men området runtomkring är inte jättekul. Är ditt besök i staden kort är det bättre att hoppa av i Neustadt. Här finns massor av kaféer, restauranger och konstkvarteret Kunsthofpassage Dresden att promenera runt i och på kvällarna är det här man hittar stadens roligaste nattliv. En ovanligt udda biergarten är Katys garage, inhyst i en gammal bilverkstad där mycket från den tiden fortfarande finns kvar. För den hungrige har man även grillat att ta med eller äta på plats. Bra fika med goda kakor hittar du på gulliga Café Oswald.
Avstånd: 3 - 4 minuters promenad från stationen Dresden Neustadt Bahnhof.

Bo bra på lägenhetshotell

Lägenhetshotellet Felix passar utmärkt för den som vill utforska staden mer och besöka både Neustadt och barockstaden Altstadt. Extra prisvärt för en familj då lägenheterna har flera bäddar och eget kök. Restaurangen som hör till hotellet är också mycket bra. Om solen tittar fram så missa inte hotellets roliga och mysiga takterrass med fin utsikt. Felix im Lebendigen Haus ligger på Kleine Brüdergasse 5. Avstånd cirka 10 minuter med spårvagn 11 från Dresden-Neustadt Bahnhof.

Upptäck floden med gamla hjulångare

I Dresden har världens största och äldsta hjulångarflotta sin bas. Sächsische Dampfschiffahrts nio olika hjulångare (en del mer än 130 år gamla) tar dig med på korta såväl som längre utflykter på floden Elbe. Du kan köpa enkelbiljetter, tur/retur eller varför inte ett veckokort och båtluffa på floden? Norrut (nordöst) kan du till exempel besöka Meissen med sitt världsberömda porslin. Följer du istället med mot sydväst kan du till exempel kliva av i det vackra naturområdet saxiska Schweiz med höga klippor och fin vandring, eller vid fästningen Königstein som ligger högt uppe på en klippa. Läs mer på saechsische-dampfschiffahrt.de

Zwinger

Den världsberömda Zwinger är en av de mest magnifika barockbyggnaderna i Tyskland och Europa. Med sina paviljonger och gallerier är det en oas för alla besökare i Dresden. Idag är det Dresdens mest populära sightseeingdestinationer och är hem för de berömda muséerna som Old Masters Picture Gallery, Porzellansammlung (porslinssamling), Mathematisch-Physikalischer Salon (museum med historiska klockor och vetenskapliga instrument) och multimediautställningen "Zwinger Xperience".

Kungliga palatset

Det kungliga palatset i hjärtat av Dresden är inte bara hem för ett av Tysklands mest populära muséer, de Gröna valven, utan är också en genuin attraktion i sig. Missa inte de världsberömda skatterna i de gröna valven, den turkiska kammaren, vapenhuset, myntkabinettet (Münzkabinett) och samlingen av tryck, teckningar och fotografier (Kupferstich-Kabinett). 

Porcelain Manufactory Meissen

Nära Dresden, i Meissen, kan du besöka en av de mest kända porslinsfabrikerna i världen och den äldsta i Europa, grundad 1710. Porslinsmuseet tar dig med på en resa med över 300 års tradition av porslinstillverkning och i utställningsverkstäderna kan du se hur porslinet tillverkas.

Aktiv turism till fots, med cykel eller kajak

De bästa sätten att aktivt utforska staden och den omgivande landsbygden är på cykel, till fots eller med kajak på floden. Väl skyltade cykel- och vandringsleder leder genom skogar, ängar och sjöar på båda sidor om Elbe. Upptäck charmiga städer som Meissen eller Radebeul, vackra slott som Moritzburg Castle eller tavernor som serverar regionala kulinariska läckerheter som kan sköljas ner med goda viner från regionen.

Vingårdar – the Saxon Wine Route (Sächsische Weinstrasse)

Saxon Elbland i närheten av Dresden är också välkänt som en vinodlingsregion med en lång tradition av vinproduktion (över 800 år). Saxon Wine Route, som sträcker sig från Pirna via Dresden, Radebeul och Meißen hela vägen till Diesbar-Seußlitz, är känt för den goda maten, gott vin och vackra landskap.

Ny bok om tåg i Tyskland

Många som åker söderut passerar ofta Tyskland i all hast. Men stressa inte igenom vårt vackra grannland utan stanna, upptäck och njut. Eller varför inte förlägga hela semestern till Tyskland? Här finns något för alla. Dramatiska alplandskap och breda floder, pulserande storstäder och pittoreska små byar. Vidsträckta skogar och böljande fält, vinodlingar och biergartens. Tyskland är rikt på upplevelser, kultur och historia, och allt knyts samman av ett tågnät i världsklass. Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén är resejournalister och författare med 17 böcker utgivna, bland annat Med tåg genom Europa, Historiska Berlin och Tåg och mat i Italien.

Boken Upplev Tyskland med tåg finns att köpa i närmaste bokhandel eller online.

För mer inspiration om Tyskland, besök germany.travel

Boken Upplev Tyskland med tåg.

Läs om vårt nattåg mellan Stockholm och Hamburg