Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Swedish Lapland – Sveriges arktiska destination

Foto: Markus Alatalo

I Swedish Lapland hittar du unika arktiska upplevelser. Här, högt uppe vid Polcirkeln, kan du tack vare den varma Golfströmmen i Atlanten uppleva årstider med vida kontraster. Upplev polarnätter med sprakande norrsken i ett vitt vinterland eller varm sommar fylld av bad och dessutom 100 dagar utan natt under midnattssolen.

I öst finns 300 km kuststräcka mot Bottenvikens skärgård, världens största bräckvattenskärgård med tusentals öar. Sandstränder, fiskelägen och unika råvaror. I väst finns vidsträckta fjäll, bäckar med vatten så rent att det går att dricka och mängder av äventyr runt knuten. Däremellan den stilla, gåtfulla, givmilda skogen och älvdalar från Skellefteälven i söder till Torneälven i nordöst som alla bjuder på sina unika särdrag.

Här är traditionerna och kulturen stark, och kärleken till naturen ännu starkare.  

Om filmerna

I samarbete med Swedish Lapland Visitors Board har vi tagit fram fyra filmer där lokala profiler berättar om sitt Swedish Lapland. Vi vill med dessa filmer inspirera till upplevelser i en del av Sverige som bara är en tågresa bort. Enklast tar du dig med nattåg, men vi kör även dagtåg på vissa sträckor.

Filmerna kommer lanseras successivt under våren:

14 feburari – Filmen om Jenny
13 mars – Filmen om Zacke
15 april – Filmen om Ylva
15 maj – Filmen om Joel

Personerna som medverkar

Zakarias "Zacke" Lekberg är Luleåsonen som flyttade till Stockholm efter genombrottet som artist, men det tog inte lång tid innan hemstadens kall blev för starka för att motstå. Följ med Zacke när han visar upp sitt Luleå.

Entreprenören och långloppslöparen Joel Andersson gräver där han står, precis som så många norrbottningar gjort innan honom. Närheten till allt han tycker om och lugnet som omger en i naturen gör att hjärtat bultar för sitt hem i norra Sverige.

Jenny Råghall är lavinexperten som förmodligen har Sveriges vackraste kontor. Och det var mycket på grund av arbetsplatsen ute på fjället som livet blev som det blev. För enligt Jenny är vi människor inte gjorda för att sitta framför en dator och jobba – vi ska använda kroppen.

Ylva Sarris bakgård är olik många andras. Uppvuxen i Nikkaluokta gör att vardagliga vyer är något annorlunda än gemene man. Ylva har vigt sitt liv åt att värna om den miljön hon älskar och ta med personer till dessa platser.