Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Sveriges vackraste tågresor

Järvsö-Ånge

Förmodligen en av de vackraste delarna av Norra stambanan. Här har älven Ljusnan genom årtusenden skapat den natursköna Ljusnandalen som du upplever när du söderifrån närmar dig Järvsö på din avkopplande resa norrut.

Vi tipsar om vyerna utanför tågfönstret som du inte får missa och saker att göra och se i Järvsö och Ånge.

Vackra vyer på resan

Järvsö kyrka
Foto: Stephan Wideman

Järvsö kyrka

Du blir påmind om historiens vingslag när du kikar till höger vid ankomst till Järvsö och ser den mäktiga Järvsö Kyrka, Sveriges största landsortskyrka, som stoltserar på sin egna kyrkö i älven.

Öjeberget i Järvsö

Öjeberget

Håll utkik till vänster när du närmar dig Järvsö och ser det centrala Öjeberget mitt i byn. I de sommarklädda slalompisterna slingrar sig lekfulla cykelleder nedför berget. Här samsas både barnfamiljer och världsstjärnor i de populära cykellederna.

Ljusnan
Foto: Robert Jonsson

Ljusnan

När du fortsätter din resa norrut följer tåget älven Ljusnan som är den livstråd som besörjt trakten under så lång tid. Dalgången skapar fina och bra odlingsmarker som än idag möjliggör för lokala bönder och matproducenter att förse bybor och restauranger med lokalproducerade råvaror av högsta kvalitet.

ArtScape i Ljusdal
Foto: Robert Jonsson

ArtScape

Håll ett extra öga in i gränder och vrår när tåget stannar till i Ljusdal, här huserade nämligen en del av världens största konstutställning – ArtScape – under sommaren 2019 med internationella och nationella konstnärer inom urban samtidskonst. Har du tid så ta chansen att från tågstationen vandra en konstrunda du aldrig upplevt förr.

Sjö i Hälsingeskogen
Foto: Robert Jonsson

Hälsingeskogen

Tågresan fortsätter in i vildmarken och in i de djupa hälsingeskogarna. Närgånget och med lite tur, solglitter i sjön, passerar tåget förbi den vackra Letssjön och den vidsträckta Hennansjön med hälsingebergen som fond.

Kristofersgården
Foto: Jakob Dahlström

Hälsingegårdar

Trakten kännetecknas förutom av sjöar och blånande berg också av fina Hälsingegårdar som i sekel efter sekel visat upp sin unika och stolta byggnadstradition mot förbipasserande resenärer – precis som du nu får uppleva på den här hänförande tågsträckan i Sverige.

4 saker du inte får missa i Järvsö

Anrika Järvsö har ända sedan 1500-talet välkomnat resenärer från när och fjärran och sedan mitten av 1800-talets andra hälft har nyfikna tågresenärer anlänt till Järvsö på samma tågbana som du själv anländer på.

I alla tider har Järvsö varit en plats för hälsa och välmående och i mer modern tid har orten etablerat sig som den självklara favoriten för barnfamiljer som gärna upplever aktiviteter såsom utförsåkning vintertid och cykling på sommaren.

Familj cyklar genom Järvsöskogarna

Cykla MTB

I alla tider har Järvsö varit en plats för hälsa och välmående. Idag är Järvsö en av landets mest kompletta cykeldestinationer med cykeldiscipliner såsom downhill, cross country och pump track i absolut världsklass - mitt i byn och bara en kort promenad från tågstationen. Läs mer på jarvso.se

Stenegård

Stenegård

Ett stenkast från Järvsökyrkan ligger storgården Stenegård. Ett kulturcentrum, mötesplats och vilorum för såväl lokalbor som besökande gäster som funnits på samma natursköna plats i hundratals år. Här finns lokala hantverksbutiker, konstgallerier, Lill-Babs museum, auktioner, musikevenemang, restauranger och caféer i en avkopplande miljö med stor trädgårdspark och örtagård. Läs mer på stenegard.com

Björnunge på Järvzoo

Vildmarksparken Järvzoo

På Öjebergets sydöstra sluttningar hittar du den unika vildmarksparken Järvzoo. Här vandrar familjen genom hälsingeskogen och djurens stora hägn på en tre kilometer lång trätrottoar där du upplever parken i din egen takt och möter nordens vilda djur på deras egna villkor. Brunbjörn, varg, lo, älg och ren är bara några av alla djur du kan träffa här. Läs mer på jarvzoo.se

En crêpe från Järvö Crêperie

Unika matupplevelser

Besök någon av de många lokala bagerierna och unika restaurangerna i Järvsöområdet som helhjärtat bakar in det lokala engagemanget och kvaliteten i deras måltider och bakverk. Läs mer på jarvso.se

4 saker du inte får missa i Ånge

Välkommen till Ånge, centralorten i Ånge kommun! Här finns en av Sveriges största bangårdar och här möts stambanan mellan södra och norra Sverige med tvärbanan från Sundsvall till Trondheim i Norge. Järnvägen stod klar redan 1878 och har varit en stor arbetsgivare sedan dess i dessa trakter. Här reparerar man lok och vagnar, lagar spår och utbildar lokförare. 

I Ånge centrum kan du strosa runt på torget och botanisera mellan blommor, antika föremål, böcker och kläder. Eller varför inte äta på våra många matställen eller ta en gofika eller en glass på ett café. Du badar på Vojen, spelar discgolf på Kapellbacken eller ser på fotboll på idrottsplatsen. Allt med gångavstånd från järnvägsstationen.  

Boda Borg-logga

Boda Borg

I Torpshammar, en av orterna i Ånge kommun, finns världens första Boda Borg. Tillsammans med vänner och familj löser du kluriga utmaningar som testar er kreativitet och er förmåga att samarbeta. Läs mer på bodaborg.se

Camp Mid Adventure

På Camp Mid Adventure kan du bland annat paddla kajak och se bäver, åka zipline och gå höghöjdsbana. Här upplever du action, natursköna vyer och skapar minnen för livet. Läs mer om på midadventure.se

Brunbjörn
Genrebild. Foto: Zdeněk Macháček, unsplash.com

Wild Medelpad

Wild Medelpad erbjuder dig möjligheten att få se vilda djur på nära håll. Från deras moderna gömslen kan ni spana efter björn, örnar och järv. Under sommaren har du störst chans att se brunbjörnen lufsa förbi. Läs mer på upplevange.nu

Jämtgaveln och Helvetesbrännan

I dessa naturreservat går det att vandra i en vecka var. En vandring i Jämtgaveln ger dig att hitta spår av människors verksamhet sedan flera århundraden som fäbodar, skogsarbetarkojor och fångstgropar. Du som söker stillhet och orörd natur bör söka dig till Helvetesbrännans 3000 hektar stora, väglösa och brandpräglade vildmarksområde.

Läs mer om Jämtgaveln

Läs mer om Helvetesbrännan