Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Sveriges vackraste tågresor

Även resan är en del av din semesterupplevelse och det finns massor av vackra och spännande saker att se utanför tågfönstret.

Här tipsar vi om fyra vackra tågsträckor i Sverige och vad du inte får missa i städerna som tåget passerar.

Malmö-Helsingborg

Malmö-Helsingborg

En tågresa som är vackrast en vårdag då alla rapsfälten på Lundaslätten lyser gula. Sträckan går sedan längs med kusten och erbjuder utsikt över Öresund och Danmarks kust.

Halmstad-Göteborg

Halmstad-Göteborg

Västkustbanan löper längs Hallands kust, från Göteborg via Varberg till Halmstad. Vid Varberg åker tåget längs havet och ger en fantastisk vy över den dramatiska kusten och Varbergs fästning.

Borlänge-Mora

Borlänge-Mora
Foto: Visit Dalarna

En resa genom ett vackert Dalarna med skog, berg, sjöar och röda stugor. Järnvägen slingrar sig runt Siljans vikar och bäddas in i ett magiskt ljus, speciellt i gryning och skymning. Under resan gång korsas även den 30 mil långa Österdalälven.

Järvsö-Ånge

Järvsö-Ånge
Foto: Robert Jonsson

Förmodligen en av de vackraste delarna av Norra stambanan. Resan går förbi de vackra sjöarna Letssjön, Storsjön och den vidsträckta Hennansjön med bergen i bakgrunden. Trakten kännetecknas, förutom av sjöar, av böljande kullar och fina Hälsingegårdar.

Fler vackra tågsträckor du inte får missa

Lidköping-Mariestad

Lidköping-Mariestad
Foto: Markus Tellerup

Den här tågresan går över Kinnekulle, ett platåberg vid Vänerns strand. Detta är ett sceniskt naturområde som har en rik flora och fauna. Under våren blommar bland annat ramslök och på vintern är det ofta ett vitt sagoland fullt med hjort och älg. Läs vårt resereportage från en tågluff på Kinnekulle här

Tenhult-Bankeryd

Tenhult-Bankeryd, via Huskvarna och Jönköping

Tågresan erbjuder en spektakulär utsikt över Vättern och Huskvarnadalen. Tåget åker dessutom en stund alldeles utmed Vätterstranden med en underbar vy över helt öppet vatten och den långa sandstranden i Jönköping. Vid god sikt kan resenärer även se Visingsö i horisonten.

Laxå-Karlstad

Laxå-Karlstad

Värmlandsbanan tar dig på äventyr genom de djupa värmländska skogarna. Tåget glider över den kurviga sträckan nästan som en berg-och-dalbana och passerar dramatiska landskap och blanka sjöar. Resan passerar även ett flertal vackra bevarade stationshus från 1800-talet.

Kalmar-Alvesta-Göteborg

Kalmar-Alvesta-Göteborg

En 350 kilometer lång sträcka från kust till kust från Kalmar i öst till Göteborg i väst. Resan erbjuder stor variation, genom skogarna i Småland vidare mot lövskogar och odlingslandskap runt Borås och slutligen fram till Västkusten.

Ludvika-Örebro

Ludvika-Örebro
Foto: Jochen Römling

En mysig och äldre järnvägssträcka genom Bergslagens orörda vildmark med raviner, gammal tallskog, sjöar, myrar och tjärnar. Det eleganta stationshuset i Örebro är också K-märkt och ritades av Adolf W. Edelsvärd 1862.

Södertälje-Eskilstuna-Arboga

Södertälje-Eskilstuna-Arboga
Foto: Sophia Alexandersson

En sträcka i hjärtat av Mellansverige som trafikeras av många resenärer på väg till och från arbete i Stockholmsområdet. Resan erbjuder stor variation, höga broar och djupa bergskärningar samt en vacker utsikt över Södertäljes inlopp och över den anrika museibanan vid Läggesta.