Platserna som fått högsta betyg av
användarna på Google Maps.
Sverige 5,0 – en guide till Sveriges topprankade (men okända) pärlor
Tillsammans med Google har vi på SJ tagit fram en lite annorlunda reseguide. Här finns platser som inte hör till Sveriges mest kända, men som alla har fått 5,0 i snittbetyg av Google Maps användare – och milt sagt är väl värda ett besök.
Alla de åtta resmålen, från hisnande Skierfe i norr till den nästan exotiskt lummiga Söderåsen i söder, bevisar vilket rikt och varierat land Sverige är – och hur mycket man kan uppleva inom våra egna landsgränser. Oavsett om man söker utmaningar och spänning, eller bara lugn och stillhet.
Självklart hittar du också hållbara tågresor till dessa fantastiska destinationer här. Dessutom kan du börja drömma dig bort redan nu, med hjälp av Tobias Häggs fotografier från de olika resmålen. Du kan få tillgång till ett bildspel med fotografierna till din Google Chromecast, Google Nest Hub, dator eller mobil längst ner på sidan.
Det är enkelt att själv bli en av de många svenskar som skriver användbara recensioner av okända (och kända) platser på Google Maps – Läs mer om hur du blir en Local Guide här!
Skierfe
När du passerat trädgränsen är det fortfarande en bra bit kvar till bergstoppen Skierfe – och på vägen upp har du vandrat genom ett klimatmässigt lapptäcke som rymmer allt mellan arktisk karghet och frodiga granskogar. Soundtracket till vandringen bjuder på stor variation; här hörs allt från lappsparvens bluesiga toner till hussvalornas tjatter. Och kanske glider några älgar förbi, på behörigt avstånd.
När man väl tagit sig hela vägen upp på Skierfe och blickar ut över fjällen som bara verkar ligga där och andas tungt, är det inte svårt att förstå varför de som varit här tycker att platsen är en fullpoängare. Här ser du milsvida omkring – och utsikten över Rapaätno vattendrag är närapå vanvettigt storslagen. Och att det är ganska lätt för en van vandrare att ta sig upp till bergstoppen, vars västra sida stupar nästan spikrakt 700 meter neråt, gör knappast saken sämre.
Skierfe ligger bra till i förhållande till Kungsleden – och för den som vill övernatta finns möjlighet att göra detta i STFs stuga i Aktse, alternativt att slå upp sitt tält någonstans längs rutten.
Innan du inleder vandringen rekommenderar vi ett besök på Arctic Deli i Jokkmokk, där du kan ladda upp inför vandringen genom att njuta av lokala naturnära delikatesser. För den som behöver fylla på de själsliga batterierna med extra energi rekommenderar vi även Alkavare kapell – som uppfördes år 1788 på 760 meter över havet, för att fungera som gudstjänstlokal för den samiska befolkning som under somrarna levde på kalfjället.
Resväg till Skierfe: Ta tåget till Gällivare station och sedan bussen till Kebnats/Saltoluokta där Kungsleden tar dig vidare mot målet.
Kvänsås bokskog
På väg mot Eksjö består utsikten genom tågfönstret mest av skogar som blir mer trolska ju djupare in i Småland vi kommer, glittrande sjöar, vajande ängar och några kuperade hagar som pyntats med jättestenar, som man inte riktigt fattar hur de en gång hamnade där.
Men strax utanför Eksjö sker en förändring i landskapet. Här breder Kvänsås bokskog ut sig – ett fem hektar stort område som ligger på 264 meters höjd. Och det kanske inte låter så vansinnigt högt. Men för bokträd är det extrema siffror. Det gör Kvänsås till en av de högst och nordligast belägna bokskogarna i Sverige.
Skogen har stått där den står åtminstone sedan 1600-talet – och det är möjligt att den planterades då greve Per Brahe d y ägde Kvänsås gård. Idag är skogen ett naturreservat som kommer till sin största rätt på våren, när blåsipporna breder ut sig som en matta i detta gröna rum med sina stadiga stammar till väggar och skira lövverkstak.
Kvänsås bokskog är kanske inte platsen för den som söker vådliga vandringsäventyr, men för barnfamiljer är den närapå perfekt. Här finns goda möjligheter för klättringssugna barn och vuxna som vill bejaka sin inre apa. Bokskogen är också perfekt för promenader i sakta mak, som kanske kan få peaka med en picknick.
När du ändå är i krokarna bör du också passa på att ta en sväng till Eksjö och uppleva den gamla trästaden med 1600-talsanor. Här kan till exempel den som är intresserad av gamla hus få sitt lystmäte av timrade hus med kilsågad panel – och besöka Aschanska hemmet, ett borgarhem som stått orört sedan förra seklet. Och när hungern gör sig påmind, rekommenderas ett besök på Krusagårdens innergård – under trädet som kung Gustaf VI Adolf planterade här 1954.
"En härlig miljö för lite vandring och en fika i det fria." – Lena, Local Guide på Google Maps
Resväg till Kvänsås: Ta tåget till Nässjö. Res därefter till Eksjö med länstrafikens tåg. Tågen avgår minst en gång varannan timme under dagtid och resan tar cirka tjugo minuter. Kvänsås bokskog ligger cirka 2 kilometer norr om Eksjö tätort.
Sjurberg
Inget ont om granskogar, men efter att ha haft dessa gröna väggar som huvudsaklig utsikt under tågresan genom Dalarna, känns det nästan som att landskapet vaknar och tar ett djupt andetag, där Siljan breder ut sig. När tåget sedan stannar in har vi ankommit Rättvik – som bland annat är känt för ett rikt kulturliv, trots ortens litenhet, främst för de som gillar folkmusik.
För den som vill smaka på lokala specialiteter kan vi rekommendera ett besök på Rättviks Tunnbrödsbageri, som varit igång sedan 1957. Här kan man till exempel njuta av traditionellt tunnbröd kryddat med anis och fänkål, kallat tuttul. I handelsboden kan man också plocka på sig lokalproducerad sylt, honung, dryck och getost. Inte helt fel att ta med sig som matsäck på sina vidare utflykter i trakterna kring Siljan.
Ett par kilometer från Rättvik ligger Sjurberg – en by vid Siljans kust, som ansågs vara en fempoängare redan på 1800-talet och årligen har lockat många turister sedan dess. Byn är pittoresk så det förslår och här finns även Persborgs brygga. Här fanns ett turisthotell vid sekelskiftet, med vidhängande ångbåtsbrygga och kallbadhus – som raserades av högvatten på tjugotalet. Men ortens byalag har återuppfört både brygga och badhus; ett arbete som tog åtta år och stod färdigt 2009. Och idag kan man bada från den långa bryggan, både sommar- och vintertid.
Resväg till Sjurberg: Ta tåget till Rättvik. Från Rättvik avgår buss till Kaplaskogen, 300 meter från Sjurberg Siljan.
Capella Ecumenica
Söderköping, eller "Sörping" som det ibland heter i folkmun, är en pittoresk liten småstad som nästan ger Astrid Lindgren-vibbar när man går längs kullerstensgatorna – och kanske njuter av en glass från Smultronstället. Och det är inte så konstigt. Det var nämligen här som de klassiska Madicken-filmerna en gång spelades in.
Söderköping omges av en levande landsbygd, med bördiga jordbruksmarker och typiskt östgötska blandskogar. Och här finns även Sankt Anna skärgård – en riktig kustpärla, som säkert får många att brista ut i det dialektala "Uschaaan, va feint!" (ung "Åh så fint!"). Speciellt om man är en inbiten kajakpaddlare, för här erbjuds paddelmöjligheter utöver det vanliga.
Men även den som inte söker samma fullständiga närkontakt med vattnet, får tillfälle att njuta här. Här finns ett rikt djurliv – och man kan till exempel dra iväg på sälsafari. Eller bara ströva runt i den orörda naturen, som har tydlig skärgårdskaraktär – men av en mjukare och rundare typ än exempelvis den i Bohuslän. Här finns ett lugn i omgivningen, som är djupare än det längs landets västra kuster.
Och apropå stillhet och kontemplation: På Västra Gärsholmen finns Sancta Annas Kapell, som Hilding Bielkhammar började bygga 1958, efter att han hört en församling bestående av deltagare från närmare femtio länder be tillsammans på olika språk. Tillsammans med familj och vänner började han släpa gråsten för hand och byggde kapellet med nästan metertjocka väggar helt för hand.
"En fantastisk plats. Kontemplativ och gudomlig!" – Sofie, Local Guide på Google Maps
Resväg till Capella Ecumenica: Ta tåget till Norrköping Centralstation där du byter till buss mot Söderköping. I samband med gudstjänster på Capella Ecumenica avgår en kyrkbåt från Kungshällsudden, dit man måste ta sig med hyrbil eller taxi. För att komma till ön vid andra tidpunkter, kontakta Bergströms Båtar på 0121-511 83 som ansvarar för ordinarie båttrafik till ön.
Härmanö
Visst betyder en femkommanolla på Google en hel del. Men kanske säger det ändå mer om en plats om man betänker vilka som valt att slå sig ner där. Speciellt om de bofasta är riktigt kräsna. Som i fallet med ormbunken Safsa – som inte finns på någon annan plats i Bohuslän, än på Härmanö.
Härmanö var tidigare ett fiskesamhälle, under den tid då svenskarna i princip levde på sill, men idag är området mest känt som naturreservat. Några gamla fiskestugor finns kvar på ön, men det är framförallt för naturens skull man tar sig hit. Inte minst de som gillar att fågelskåda, eller vandra.
Naturreservatet är något av en kontrasternas plats. Här finns karga och vindpinade berghällar som blir avlösta av ljunghedar och blomstrande ängar. Vresiga klippor tvingar vandraren att bergsgets-hoppa, tills man når de frodiga lövskogarna som bjuder på vänligare underlag. Och tillsammans skapar ytterligheterna en anslående harmoni och ett landskap med stor variation.
På Härmanö finns inga bilar – så det enda surrandet som hörs kommer från bin, möjligen tillsammans med någon enstaka fyrhjuling. Och i Tegneby på Orust ligger Tavlebords honungsgård – som bland annat erbjuder B&B, bisafari, ekologiskt fika samt – såklart – möjligheten att köpa ekologisk honung.
Resväg till Hermanö: Res med tåg till Göteborg Centralstation. Därefter tar du buss till Tuvesvik där färjan till Gullholmens hamn avgår.
Storådörren
Det är något alldeles speciellt med att blicka ut genom tågfönstret och se hur fjällnaturen blir påtagligare för varje mil. Och när du sedan fortsätter resan till fots, där inga fordon kan ta sig fram – med början på vägen mot fäbodvallen Nordsäter, ser du Storådörren medan ljudet av Storåns färd mot Storsjön växer sig allt starkare.
Under vandringen (eller skidfärden) upp mot Storådörren tar du dig fram genom en närmast magisk fjällmiljö, som förstärks av den karga växtligheten som låter bergen ta för sig av blickfånget. Och om du har tur kan du få syn på fjällrävar, blåhakar, fjällvråkar, jaktfalkar och ringtrastar längs vägen – som också verkar tycka att området är en fempoängare.
Här slipper du dessutom trängas med andra människor, eftersom leden inte hör till de mest välbesökta – och stigningen tar inte så värst mycket på krafterna. Men om du vill ha en lite större utmaning, kan du alltid bestiga någon av topparna längs vägen.
Söder om Storsjön, i byn Häggen i Oviken, ligger Oviken Ost med egen produktion från gårdsmejeriet på Åkern – en gård som ägts av samma familj sedan mitten av 1300-talet. Väl värt en omväg för den som vill smaka på lokalproducerad ost i världsklass. Och vem vill inte det?
"Fantastiskt vackert." – Marlene, Local Guide på Google Maps
Resväg till Storådörren: Ta dag- eller nattåg till Undersåker. Från Undersåker går flera vandringsleder genom Vålådalens naturreservat mot Lunndörrsfjällen där Storådörren finns.
Ulvöarna
Hör du till dem som tycker att doften av surströmming kittlar dödsskönt i näsan? Då är det inte mycket snack om saken. Ulvöarna – känd som "surströmmingens mecka" – är platsen för dig. Här har surströmmingsproduktion bedrivits i över hundra år och flera lokala producenter håller fortfarande igång den traditionella produktionen.
Här kan surströmmingskonässören exempelvis besöka Ulvö Lilla Salteri, klassiska Ulvöprinsen och premiumproducenten Erik den Röde – eller vara med på något av somrarnas surströmmingsarrangemang, som brukar ledas av surströmmingskungen Ruben Madsen. Och givetvis har Surströmmingssällskapet sitt säte på Ulvöarna.
Men Ulvöarna har skäl att kallas "Höga Kustens pärla", även för den som bangar på en surströmmingsskiva. De två öarna, Norra och Södra Ulvön, ligger på varsin sida om Ulvösundet – och ser nästan ut hålla ett vakande öga på vattnet som drar fram genom det. Centralorten är Ulvöhamn – ett gammalt fiskeläge, med ett kapell från 1622. Längs hamnen finns ett antal bra restauranger – till exempel Brögga, där man kan njuta av halstrad strömming. Här står även gamla sjöbodar i trä stadigt och prydligt uppradade längs vattnet än idag, som går att hyra för den som jagar stillhet under semestern.
För den som söker det närmast extrema lugnet, rekommenderas Södra Ulvön, som i stort sett är obebyggd. Här visar den karga ångermanländska naturen upp sig i all sin återhållsamma prakt – medan du vandrar in på ön över kalspolade berghällar, eller badar vid de fina små stränderna i Långviken och Flasevikens skyddade delar.
Resväg till Ulvöarna: Ta tåget till Örnsköldsvik station, där du byter till buss mot Docksta station. Från hamnen i Docksta avgår det sommartid dagliga båtturer ut till Ulvöarna. Turen tar cirka 1,5 timme.
Söderåsen
Skåne är inte direkt känt för att erbjuda ett böljande landskap med toppar och dalar. Tvärtom. Men ibland sticker de skånska markerna iväg, även på höjden. Även om de kanske står sig slätt mot altituderna norrut. Söderåsens nationalpark är ett exempel på detta, som reser sig 212 meter över havet. Och när man står på Kopparhatten – Söderåsens högsta utsiktspunkt – känns Skåne trots allt inte så platt.
I Söderåsens naturreservat väntar dramatiska dalar, porlande vattendrag och åsar som verkar vara stolta över att visa upp sig i sina bokskogskläder. Här blir det också tydligt att Sverige är ett avlångt land. Och den som kommer längre norrifrån kan säkert få en känsla av att vara utomlands här, där de rakvuxna granarna och furorna bytts mot lager efter lager av skirt och frodigt lövverk.
På Söderåsen finns flera vandringsleder att välja mellan, varav de flesta går genom kuperad terräng med åar och raviner – men leden längs Skärdammen är tillgänglighetsanpassad. Och vi rekommenderar verkligen alla besökare att då och då stanna upp och ta in omgivningen – samt ägna en tanke åt att man beträder anrik mark. Söderåsen bildades nämligen för cirka 150 miljoner år sedan.
När du fått ditt lystmäte av vandring i bokskog, rekommenderas även en tur förbi Ålabodarna – ett gammalt hamnläge, där man kan njuta av utsikten mot Ven och Helsingör – och njuta av en god middag, exempelvis på Ålabodarnas hamnkrog.
"Härlig natur med mysig miljö" – Marielle på Google Maps
Resväg till Söderåsen: Res med tåg till Teckomatorp där du byter till buss mot Kågeröd Lunnaskolan och sedan påbörjar vandringen mot Söderåsen.
Sverige 5,0 är ett initiativ från Google för att, i samarbete med SJ, hylla svenskarnas topprankade favoriter på Google Maps i kombination med ett hållbart resande för att upptäcka resmålen på egen hand.
{{ getModalHeaderText() }}
{{ getModalInfoText() }}
{{ getModalInfoText2() }}