Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Utforska fantastiska naturupplevelser och vackra platser i Sverige

Upptäcks våra svenska naturskatter och låt dig förtrollas av deras unika skönhet. Från mäktiga vattenfall till orörd urskog, det finns massor av enastående platser att besöka runt om i landet. Låt dem föra dig till platser bortom din fantasi och upptäck Sveriges naturrikedomar.

Tännforsen – förundras av vattnets kraft

Tännforsen, Sveriges största vattenfall med en fallhöjd på 37 meter, är en mäktig upplevelse. När du närmar dig vattenfallet hör du det dånet och när du väl når fram och ser vattnet forsa nedför klipporna är det svårt att inte bli imponerad.

Du kan komma riktigt nära vattenfallet genom en enkel promenad från turiststationen. På vägen kan du njuta av den magiska skogen som omger vattenfall. Tack vare den fuktiga luften finns här flera utrotningshotade arter.

Resa hit: Tåg till Duved och sedan taxi eller hyrbil till Tännforsen Turiststation.

Räckebergsgrottorna – besök underjord ovan jord

Grottkrypning, är det något som kan locka eller undviker du helst trånga utrymmen? Då har du tur, för att besöka Sveriges största tunnelgrotta behöver du inte ens böja på huvudet. Vid Räckeberget kan du nu upptäcka fascinerande tunnelgrottor, imponerande jättegrytor och unika urbergsraukar. Den största grottan, även känd som Räckebergskyrkan, sträcker sig närmare 7,5 meter i höjd och 3,5 meter i bredd.

Missa inte heller den otroliga utsikten från Räckebergets topp. Det är en perfekt plats för att ta en paus, plocka fram termosen och njuta av en macka medan du hänförs av vyn framför dig.

Resa hit: Tåg till Örnsköldsvik och sedan buss eller hyrbil till Torsböle. Sedan är det en 5 km vandring.

Foto: Visit Stockholm / Henrik Trygg

Stockholms skärgård – njut av höstens stillhet

Här är ytterligare en naturupplevelse nära huvudstaden. Stockholms skärgård är en av de största i världen och erbjuder mer än bara sol och bad. Ett besök under de kallare månaderna kan vara än mer magiskt då en stillhet lägger sig över öarna.

Låt längden på din Stockholmsvistelse bestämma om du gör en dagsutflykt till Stockholms inre skärgård eller om du hinner med ett besök med övernattning i ytterskärgården. Havet värmer upp luften under hösten, men något extra lager är ändå att rekommendera om du beger dig ut för att upptäcka kobbar och skär.

Resa hit: Tåg till Stockholm och sedan skärgårdsbåt eller buss till valfri skärgårdsö.

Urskogen i Tyresta – förtrollas av Sveriges naturskatt

Ett stenkast från Stockholm ligger en av Sveriges största urskogar söder om fjällen. I Tyresta nationalpark trollbinds du av myrar, sjöar och tallar. Trots närheten till storstan har du möjlighet att njuta av urskogens tystnad och upptäcka dess flora och fauna. Du får plocka bär och matsvamp under din vandring men övriga växter måste du lämna ifred.

Skogen passar för en heldagsutflykt och har du missat att packa matsäck kan du köpa med dig fika från Caféet i Tyresta By. Glöm inte ficklampan om du planerar att se solen gå ned över trädtoppar och stilla sjöar.

Resa hit: Tåg till Stockholm, sedan tunnelbana till Gullmarsplan och därifrån buss till Tyresta By.

Foto: Visit Skåne / Apelöga

Söderåsen – beskåda ett riktigt naturkonstverk

Vandra längst med tysta stigar, omringad av Söderåsens ädellövträd. När sommar går mot höst blir löven vackert gyllengula och djupröda, när de faller till marken blir det som en matta av varma färger under dig.

När du står vid Kopparhattens utsiktsplats förs tankarna till platser i fjärran land. Den spektakulär vyn över Skäralid, dalen som har upp till 100 meter höga branter, gör det svårt att tro att du faktiskt befinner dig i Skåne när blicken sveper över ett varierat landskap med lövskog, vattendrag och dalar.

Resa hit: Tåg till Hässleholm, sedan lokaltåg till Klippan eller Stehag och därifrån buss till Skäralid Nationalparken.

Kinnekulle – mångfaldens skönhet

Kinnekulle kallas det blomstrande berget. Naturen här är inte orörd men det är faktiskt den mänskliga närvaron, tillsammans med inlandsisen och klimatet, som har gjort landskapet så unikt. Här möter blandas gamla ängar med löv- och barrskog, alvar, klippor och stenbrott.

Platsen har utsetts till en av Sveriges vackraste och här kan du förundras av vilda orkidéer, väldoftande ramslök och den sällsynta kalknarven. Att vandra genom Kinnekulle är som att lyssna till en symfoni för sinnena, men tro inte att platsen endast är värd ett besök under senvår och sommar. När naturen byter skepnad under hösten blir färgprakten är en imponerande syn.

Resa hit: Tåg Skövde och sedan buss till Lidköping. I Lidköping kan du kliva Kinnekulletåget och resa genom Kinnekulle, framröstad till Sveriges vackraste tågsträcka. Läs vårt resereportage från Kinnekullebanan, publicerat 2019.

Foto: Västsverige / Roger Borgelid

Gullmarn – utforska en äkta tröskelfjord

Gullmarsfjorden är unik i Sverige. Den sträcker sig från Lysekil cirka 30 mil in mot land och vår enda äkta tröskelfjord. Det gör bland annat att djurlivet under ytan är väldigt speciellt. Om du är dykare kan du här möte varelser som du annars bara stöter på i djupt vatten. Under höstens mörka nätter kan du till och med ha turen att stå öga mot öga med bläckfisk.

Landskapet vid Gullmarns inre delar är slående vackerts, med sina klippväggar som reser sig över 100 meter över vattnet. Det påminner om fjordarna i södra Norge och inger en storlagen känsla. Allra mest imponerande är det vid Bornöarna, precis innan fjorden delar sig i två.

Resa hit: Tåg till Göteborg och sedan buss till Lysekil.

Norrsken – upplev polarljusets dans

Du kanske associerar norrsken med Polarcirkeln, men det går faktiskt att se norrsken längre söderut än så. I Åre har du stor chans att uppleva norrskenet och se hur ljus och färger dansar över den mörka natthimlen.

För att ha bäst möjlighet att se norrsken bör du besöka byn mellan september och april, runt höst- och vårdagsjämningen är sannolikheten som allra störst. Välj en tidpunkt när himlen är klar och molnfri och klä dig för att vara ute till midnatt.

Resa hit: Tåg till Åre