Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stockholm i toppklass  

En weekend i Stockholm kan vara allt du drömt om, eller inte visste att du längtade efter. Ät ramensoppa i Tokyo-klass, upplev internationell konsthistoria och vintageshoppa på Södermalm. Och det behöver inte bli dyrt.

Dag 1

Touchdown Centralstationen. Kan ni känna att tempot, rytmen ändrades direkt? Att lämna tåget och gå ner genom Centralens katakomber, eller snarare underjordiska galleria, är att bli del av en strid ström människor på väg mot tunnelbanan eller pendeltågen.

Stockholm är Sveriges enda storstad och just här är trycket hårt. Speciellt i rusningstid. Avskräckt? Var inte det. Sedan öppnar nämligen en grön stad upp sig med parker, vatten och behagligare tempo. En världsstad som lockar till sig turister från hela världen.

Centralstationen

Efter att ni har installerat er på hotellet, så styr kosan direkt mot Södermalm, Stockholms unga stadsdel, och Götgatsbacken. Fredagseftermiddagar är det after work som gäller. En favorit är hippa Indigo. Här dricker ni tjeckisk lager i funkig inredning. I krokarna finns även budgetbarer som Balthazar, Carmen och No Name Bar. Lite ruffare, men förstaval för Stockholms studenter och unga kulturarbetare.

Södermalm

Middag? I samma område ligger lilla hål i väggen-stället 800 grader, som serverar vedugnsbakad pizza på slice. Cok som är en nyöppnad turkisk restaurang som serverar finskuren döner kebab, fine fast food kallar man det själva.

Och thailändska Pats Place, på lite längre promenadavstånd från Götgatsbacken. Här äter du en fantastisk laabsallad och utsökt nordthailändsk korv.

Kvällen avslutar ni på den säkra kombon Folkbaren och Häktet, som alltid har bra dj-bokningar. Båda ligger nära varandra på Hornsgatan.

Pizzeria 800 grader

Dag 2

Upp och hoppa! Sov inte bort Stockholm. När frukost och alla morgonbestyr är avklarade, ta tunnelbanan till Kungsträdgården och promenera ut mot Skeppsholmen. Det är en fantastisk promenad, världsklass. På vägen passerar ni några av stadens mest ikoniska byggnader som Operan, Slottet, Riksdagshuset på Helgeandsholmen, Grand Hotel. Det är här ni får känslan av att Stockholm verkligen är Sveriges huvudstad.

Riddarholmen

Sedan kommer ni till Skeppsholmen och vackert belägna Moderna Museet. Modernas samling rymmer fler än 130 000 verk, från Picasso till Hilma af Klint, och Robert Rauschenbergs berömda get så klart. Är man konstintresserad, ja, då är Moderna ett måste. Avsluta besöket med en fika eller lunch på Café Blom vid Picassoträdgården.

Sedan är det bara att ta Djurgårdsfärjan över till parkernas och muséernas Djurgården, avståndet är endast 200 meter, eller till Skeppsbron för att utforska Gamla Stan. Båda alternativen är högklassiga.

Moderna Museet

Efter eftermiddagsvila på hotellet, är det dags för middag. Det finns oändligt utbud moderna restauranger, men varför inte testa en gammal med lite historia? Under senare år har Stockholms klassiska krogar fått ett uppsving. Många av dem är dyra, men en lite mindre känd, budgetvänliga pärla är Östra stations järnvägsrestaurang. Stationsbyggnaden ritades av Albin Stark, och är att stadens främsta exempel på så kallad Swedish grace-arkitektur.

En annan, men lite dyrare klassiker är Zum Franziskaner i Gamla Stan, en av Stockholms äldsta restauranger med fin jugendmiljö, stuckatur och träpanel från 1910. Deras tysksvenska kök har moderniserats. Dela på en vegetarisk spätzle, tysk pasta, och en wienerschnitzel.

Nattliv är alltid svårt att tipsa om. Klubblivet är flytande, speciellt i dessa pandemitider, kolla på facebook eller vad storklubben Trädgården/Under Bron och liveinriktade Södra teatern har i sina kalendrar.

Gamla stans gränder
Foto: Nikola Johnny Mirkovic, via Unsplash

Dag 3

Sov länge, passa på att njuta av lång morgon i sängen. Stan vaknar till liv först framåt lunchtid på söndagar.

Kanske börja med en brunch? Brittiska Greasy Spoon har blivit superpopulärt och finns numera på flera adresser. Är ni mer hälsoinriktade, prova då influencerfavoriten Pom & Flora, med vitaminspäckade acai-bowls.

Pom & Flora
Foto: Pom & Flora

Efter brunchen är det dags för söndagsshopping. Ett roligt stråk går från Götgatsbacken till Zinkensdamm på Söder. Här finns Emmaus vintageaffär, eleganta Siv & Åke, streettrendiga Nitty Gritty, Papercut för magasinsnördar och second hand-Meckat Beyond Retro. Bara för att nämna några ställen..

Papercut

Från Zinkensdamm ska ni sedan ta buss 4 förbi Hornstull och Långholmen, över Västerbron (sätter ni er på höger sida av bussen så får ni en magnifik utsikt över centrala Stockholm) och sedan ska ni kliva av på Sankt Eriksplan och utforska Vasastan. Här finns bland annat restaurangtäta Rörstrandsgatan, Vasaparken med uteserveringar och spontanfotboll (allmänhetens åkning vintertid) och Sven-Harrys konstmuseum med sin guldfasad.

Sedan avslutar ni ert Stockholmsbesök med att äta en ramensoppa i Tokyo-klass, på Totemo vid St Eriksbron. Därefter kan ni promenera längs Torsgatan ner till Centralstationen. Och vila ut på tåget hem.

Västerbron

Tre andra attraktioner

Nationalmusem
Foto: Mao Yuqin, via Unsplash

Nationalmuseum

För några år sedan en smutsig, massiv klump på Blasieholmskajen. Men efter en lyckad renovering har den blivit en ljus och behaglig upplevelse - med roliga samtida utställningar.

Västerortskyrkan

Västerortskyrkan

Den legendariska franske arkitekten Le Corbusier har sagt att man bara behöver besöka tre kyrkor: Peterskyrkan i Rom, Nôtre Dame i Paris och Västerortskyrkan i Vällingby.  Så gör det!

Tanto

Hornstull

Knivsöder, som området ibland kallas, är ett Stockholm i koncentrat. Vatten, bad och lummiga öar, och ett spänstigt uteliv. På sommarhalvåret hålls här Hornstulls marknad.

Två hotelltips!

Scandic Sjöfartshotellet. Bättre läge finns knappast i stan. Ligger ett stenkast från Slussens t-bana och Götgatsbacken. I samma område finns även ovan nämnda Södra Teatern. SJ Prio-medlemmar har alltid rabatt på boende hos Scandic, läs mer här.

STF Af Chapman. Svenska Turistföreningen har flera vandrarhem i Stockholm, men Af Chapman står ut. Den tremastade fullriggaren är en av stadens symboler och ligger centralt och vackert belägen vid Skeppsholmen.